fbpx
notino popust

Njemačka doga: jedna od najstarijih i najvećih pasmina na svijetu koja je korištena za lov na veprove

Njemacka doga

Njemačka doga je veličanstvena impozantna pasmina pasa koja se ističe svojom veličinom, snagom i gracioznošću. Iako moćna i impresivna, Njemačka doga je također poznata po svojoj nježnoj i prijateljskoj prirodi.

Fizički, Njemačka doga je visok pas koji može dostići visinu do 81cm. To ih čini jednim od najviših pasa, a kada stoje na zadnjim nogama, često su viši od većine ljudi. Njihov hod je glatak i elegantan, dajući im plemenit izgled.

Unatoč svojoj impozantnoj pojavi, Njemačka doga je poznata po svojoj prijateljskoj naravi. Vrlo su vezani za svoje obitelji i vole provoditi vrijeme s njima. Također su poznati po svojoj privrženosti prema djeci i često su strpljivi i nježni s njima. Iako su prijateljski nastrojeni, Njemačka doga sposobna za zaštitu i mogu se postaviti kao ozbiljan neprijatelj ako je potrebno.

U suštini, Njemačka doga je veličanstven pas koji kombinira impozantnu pojavu sa srdačnom i prijateljskom naravi.

Pregled pasmine

 • Pasmina: švicarski pastirski psi
 • Visina: Mužjaci 76-81 cm, Ženke 71-76 cm
 • Težina: Mužjaci 63.5-79.4 kg, Ženke 49.9-63.5 kg
 • Očekivano trajanje života: 7-10 godina
Njemacka doga pasmina

Njemačka doga (Deutsche Dogge)

Tijelo: Nemačka doga ima snažno, mišićavo tijelo koje je dobro uravnoteženo. Imaju dubok i širok grudni koš, snažna leđa i kratak lumbalni dio. Njihova građa daje im impozantan izgled i snagu.

Glava: Glava njemačke doge je snažna i izražajna. Imaju kvadratni oblik glave s blago zaobljenim lobanjom. Njuška je široka i duboka, s velikim nosnicama. Uši su obično uspravne i srednje dužine.

Uši: su obično srednje veličine, visoko postavljene i padajuće. Mogu biti pravilno oblikovane i viseće uz glavu.

Oči: Oči su obično velike i tamne, izražavajući nježnost i inteligenciju. Izražaj njihovih očiju često se opisuje kao blag i ljubazan.

Vrat: Vrat njemačke doge je dug, mišićav i elegantan. To dodaje dodatnu plemenitost njihovom izgledu.

Rep: Njihov rep je obično srednje dužine, ravno ili lagano savijen prema gore. U miru, rep visi ravno dolje, dok se u pokretu može nositi malo više.

Njemačka doga dolazi u različitim bojama i uzorcima dlake. Evo nekoliko čestih boja i uzoraka njemačke doge:

 1. Crna: Dlaka je potpuno crna. Može biti sjajna i elegantna.
 2. Tigrasta: Dlaka je tigrasta, što znači da ima tamne pruge na svijetloj pozadini. Tigrasti uzorak može biti različitih varijacija.
 3. Žuta (žutotigrasta): Dlaka je svijetla sa tamnim tigrastim prugama. Boja može varirati od svjetlijih do tamnijih nijansi.
 4. Plava: Plava boja dlake može varirati od svijetlo sive do tamnije plave. Ovo je jedna od karakterističnih boja njemačke doge.
 5. Mantle: Mantle uzorak uključuje crnu osnovu sa bijelim mrljama. Bijele mrlje obično pokrivaju grudi, vrat i trbuh, dok je veći dio tijela crn. Ovaj uzorak često stvara dojam da pas nosi “mantil”.
 6. Harlekin: Harlekin je prepoznatljiv po crno-bijelim mrljama na dlaci. Bijele mrlje dominiraju tijelom, dok su crne mrlje raspoređene po bijeloj površini.

Ove različite boje i uzorci doprinose šarolikosti nemačke doge i daju im prepoznatljiv izgled. Vlasnici često biraju psa sa bojom i uzorkom koji im se najviše sviđaju, ali važno je imati na umu da je karakter i temperament psa podjednako važan, ako ne i važniji, faktor pri odabiru.

Njemacka doga dlaka

Porijeklo

Istorija pasmine Njemačke doge je izuzetno zanimljiva i prepuna raznih utjecaja i promjena tijekom vremena. Evo detaljnijeg objašnjenja o povijesti ove pasmine:

Crteži pasa s izgledom sličnim današnjim Njemačkim dogama pronađeni su na drevnim artefaktima u Egiptu datiranim oko 3000. godine prije Krista, kao i u babilonskim hramovima iz 2000. godine prije Krista. Dokazi upućuju na to da slični psi potječu iz Tibeta, a pisani izvještaji o takvim psima pojavljuju se u kineskoj literaturi još 1121. godine prije Krista.

Njemacka doga porijeklo

Povijest Njemačke doge započinje s Asircima, koji su svoje pse razmjenjivali s Grcima i Rimljanima. Grci i Rimljani su dalje uzgajali ove pse, vjerojatno uključujući druge rase pasa u njihov razvoj. Engleski mastif je vjerojatno jedna od rasa koje su pridonijele razvoju Njemačke doge, a također se spekulira da su irski vučji hrt ili irski hrt također mogli imati ulogu.

Njemačke doge su bile “goniči veprova” jer su bili uzgajani za lov na divlje svinje. Uši su im čak bile ošišane kako ne bi pocijepale kljove veprova. No, tijekom 16. stoljeća ime pasmine promijenilo se u “engleski psi”.

Krajem 1600-ih, njemački plemići su počeli držati najveće i najljepše primjerke tih pasa u svojim domovima te su ih nazivali “Kammerhunde”. Ovi psi su postali pravi kućni ljubimci, nosili su pozlaćene ogrlice obložene somotom i uživali u razmaženom životu.

Naziv “njemačka doga” (Deutsche Dogge) počeo se koristiti u 1700-ima, kada je francuski prirodnjak posjetio Dansku i primijetio verziju pasa s vitkijim izgledom, nalik hrtovima. Nazvao je ovu pasminu “Grand Danois”, što je s vremenom postalo “Veliki danski pas”. Iako ime implicira dansko podrijetlo, Danska zapravo nije bila izvor ove pasmine.

U 1880-ima, uzgajivači i sudije su se okupili u Berlinu te su se složili da pasmini daju ime “Deutsche Dogge” (njemačka doga), budući da su psi imali bitno drugačiji izgled od engleskog mastifa.

U Njemačkoj je osnovan Deutscher Doggen-Klub, a ime se proširilo i na druge europske zemlje. No, Italijani i zemlje engleskog govornog područja nisu prihvatili ovo ime. Danas se u Italiji pasmina još uvijek naziva “Alano”, dok je u engleskom govornom području poznata kao “Dane” (Doge).

Kroz kasne 1800-e, njemački uzgajivači su se usredotočili na poboljšanje temperamenta pasa, s obzirom na to da su prvobitno imali agresivan i divlji temperament zbog uloge u lovu na divlje svinje. Njihov trud rezultirao je nježnijom i prijateljskijom naravi pasmine, koju danas poznajemo.

U Sjedinjenim Američkim Državama osnovan je Američki klub njemačkih doga 1889. godine, iako nije poznato kada su prvi primjerci ove pasmine došli u SAD. Klub je kasnije postao dio Američkog kinološkog kluba.

Ukupno gledano, povijest Njemačke doge je intrigantna i pokazuje razvoj pasmine kroz različite periode i utjecaje raznih kultura i uzgajivača.

Zdravlje

Iako je svaki pas jedinstven i neće svaki pas razviti sve navedene zdravstvene probleme, važno je biti svjestan mogućih problema i brinuti se o njihovom zdravlju. Evo detaljnijeg objašnjenja o nekim od zdravstvenih aspekata ove pasmine:

 1. Razvojni problemi: Problemi u rastu mogu se pojaviti kod štenaca i mladih odraslih pasa, ponekad zbog nepravilne ishrane s previše proteina, kalcija ili suplemenata.
 2. Displazija kuka: Naslijeđeno stanje gdje bedrena kost ne pristaje dobro u zglobu kuka. Može uzrokovati bol i hromost, a rendgenski snimci se koriste za dijagnosticiranje. Važno je izbjegavati uzgoj pasa s displazijom kuka.
 3. Torzija želuca: Također poznata kao nadimanje, ovo je ozbiljno stanje koje može zahvatiti pse s dubokim grudima poput Velikih danskih. Javlja se kada se želudac naduje plinom i potom se uvije (torzija). Hitna medicinska intervencija je potrebna.
 4. Rak kostiju: Osteosarkom je čest tumor kostiju kod pasa, a velike pasmine kao što su Veliki danski su podložnije. Hromost je često prvi znak, a liječenje može uključivati amputaciju ekstremiteta i kemoterapiju.
 5. Bolesti srca: Druge bolesti srca koje mogu zahvatiti ovu pasminu uključuju kardiomiopatiju, defekte mitralne valvule, displaziju trikuspidnih zalistaka, stenozu subaorte i druge. Liječenje i prognoza ovise o specifičnoj bolesti i dobi psa.
 6. Očne bolesti, hipotireoza (smanjena funkcija štitnjače) i autoimuni tireoiditis (upalni poremećaj štitnjače) su neki od problema koji se mogu pojaviti kod ove pasmine.
 7. Nadutost ili gastrična dilatacija-volvulus (GDV) predstavlja ozbiljan problem za njemačke doge i mnoge druge dubokog grudnog tipa pasmina. To je hitno stanje u kojem se želudac naglo puni plinom ili zrakom, a zatim može doći do njegovog uvrtanja. Ovo može uzrokovati ozbiljne komplikacije, kao što su poremećaji cirkulacije, otežano disanje, pa čak i smrt. Znakovi GDV-a uključuju napetost u trbuhu, nemir, nemogućnost povraćanja, povraćanje pjene, brzo disanje i slinjenje. U slučaju sumnje na GDV, hitna veterinarska pomoć je apsolutno potrebna.

Prevencija GDV-a je od ključne važnosti. Edukacija vlasnika o znakovima i simptomima, kao i brza reakcija u slučaju sumnje, može spasiti život pasa. Također, profilaktička gastropeksija je operacija koja pomaže u fiksiranju želuca kako bi se smanjila mogućnost uvrtanja. Mnogi uzgajivači i vlasnici razmatraju ovu opciju kao preventivnu mjeru protiv GDV-a.

Kako su Njemačke doge veće pasmine, hirurški problemi i postoperativna skrb mogu biti drugačiji nego kod manjih pasa. U slučaju potrebe za operacijom, važno je pronaći veterinara s iskustvom u radu s divovskim pasminama. Dodatno, predhirurški testovi krvi i procjene zgrušavanja mogu pomoći u procjeni psa za operaciju.

Njemačka doga zdravlje

Njega

Briga za njemačku dogu zahtijeva pažnju i posvećenost kako bi se osiguralo da vaš pas ima sretan i zdrav život. Evo nekoliko ključnih aspekata brige o ovoj pasmini:

 1. Kućni pas: Unatoč svojoj veličini, njemačka doga je prikladna kao kućni pas. No, mali stanovi možda nisu najbolji izbor zbog njihove sklonosti da zauzmu puno prostora. Osim toga, treba ih držati unutar tijekom hladnih zimskih dana, te bi im trebali osigurati toplinu ako planirate šetnje po hladnom vremenu.
 2. Fizička aktivnost: Njemačka doga treba redovitu tjelesnu aktivnost. Duga šetnja ili igra u dvorištu svakodnevno je važna za njihovu kondiciju i zadovoljstvo. Aktivnost treba prilagoditi dobi i tjelesnoj kondiciji psa.
 3. Vježbanje: Posebno je važno paziti na vježbanje u prvih 18 mjeseci, jer se tijekom tog razdoblja još uvijek razvijaju kosti. Vođenje psa na trčanje ili intenzivne vježbe trebalo bi sačekati dok pas ne napuni najmanje dvije godine.
 4. Dlaka njemačke doge je obično kratka i glatka, što olakšava brigu o njenom krznu u većem dijelu godine. Iako ova pasmina ne prolazi kroz obilno linjanje poput nekih drugih pasmina, zbog njihove veličine i količine krzna, i dalje može biti primjetno.

Sedmično četkanje četkom ili gumiranom rukavicom za čišćenje pomoći će u uklanjanju mrtve dlake i smanjenju linjanja. Tokom sezona linjanja, koje se obično dešava jednom ili dva puta godišnje, gubitak dlake može biti intenzivniji. U tim periodima, preporučuje se svakodnevno četkanje kako bi se kontrolisala količina otpale dlake.

 • Kupanje njemačke doge treba provoditi povremeno, osim ako se ne zaprljaju. Prečesto kupanje može ukloniti prirodne ulja koja štite kožu i dlaku, stoga je važno održavati ravnotežu.
 • Higijena: Redovito perite zube svog psa kako biste spriječili nakupljanje kamenca i bolesti desni. Nokti trebaju biti podrezani kako bi se izbjegle nelagodnosti i bol. Pobrinite se da uši i oči budu čisti, a kožu pregledajte radi potencijalnih problema.
 • Veterinarska briga: Redoviti posjeti veterinaru za pregled i cijepljenje ključni su za praćenje zdravstvenog stanja vašeg psa i otkrivanje potencijalnih problema u ranoj fazi.

Slijedeći ove smjernice, možete pružiti njemačkoj dogi kvalitetan i sretan život te osigurati da vaš ljubimac bude zdrav, zadovoljan i dobro njegovan.

Njemačka doga njega

Temperament

Rana socijalizacija i obuka štenaca njemačke doge su ključni faktori za razvoj dobro prilagođenih i poslušnih odraslih pasa. S obzirom na njihovu veličinu i snagu, obuka je posebno važna kako bi se osigurala sigurnost, kontrola i harmoničan suživot sa svojim vlasnicima i okolinom.

Socijalizacija, koja podrazumijeva postepeno izlaganje šteneta različitim ljudima, okruženjima i situacijama, pomaže im da se osjećaju ugodno i samouvjereno u različitim okolinama. To smanjuje anksioznost i strah koji se mogu javiti kod nepropisno socijaliziranih pasa. Druženje s različitim ljudima, drugim psima i životinjama pruža im pozitivne interakcije i pomaže razviti društvene vještine.

Obuka poslušnosti je također neophodna kako bi se njemačka doga naučila osnovnim komandama i pravilima ponašanja. Dobro reaguju na dosljedne i pozitivne metode treninga. Učenje osnovnih komandi poput “sjedi”, “lezi”, “dođi” i “stani” pomaže vlasnicima da održavaju kontrolu nad psom i osiguravaju njihovu bezbjednost.

Kroz čvrst i dosljedan trening, njemačka doga može postati dobroćudan, druželjubiv i poslušan član porodice. Međutim, važno je naglasiti da obuka treba biti pozitivna i strpljiva, izbegavajući bilo kakve nasilne ili zastrašujuće metode.

Uz odgovarajuću socijalizaciju i obuku, njemačka doga će se razviti u dobro prilagođenog i sretnog psa koji je sposoban za harmoničan suživot sa ljudima i drugim životinjama.

Njemačka doga temperament

Hrana

Hranjenje njemačke doge visokokvalitetnom hranom ključno je za njihovo zdravlje i dobrobit. Važno je pružiti hranu koja je prilagođena starosti i potrebama psa. Visokokvalitetna hrana za pse obično pruža potrebne hranjive tvari i omogućava uravnoteženu ishranu.

Davanje ostataka sa stola treba izbjegavati ili činiti to veoma štedljivo. Ljudska hrana može sadržavati sastojke koji nisu prikladni za pse ili čak štetni. Posebno je važno izbjegavati kuvane kosti, visokomasnu hranu i sve što može uzrokovati digestivne smetnje ili alergijske reakcije kod pasa.

Postoji i lista hrane koja je bezbjedna za pse, a koja može biti korisna vlasnicima da znaju šta mogu povremeno ponuditi svom ljubimcu. Zbog rizika od nadimanja, izbjegavajte rigorozne vježbe oko obroka.

Njemačka doga parenje

Reproduktivni ciklus njemačke doge:

Svaka ženka pasa prolazi kroz reproduktivni ciklus, poznat i kao estrusni ciklus. Kod njemačkih doga, ovaj ciklus počinje otprilike u dobi od 6-12 mjeseci. Prvi ciklus može biti nepravilan i s vremena na vrijeme, ali kasnije će se uspostaviti redovnost ciklusa.

Estrusni ciklus se sastoji od nekoliko faza:

 1. Proestrus: Ovo je početna faza ciklusa. Ženke pokazuju znakove povećanog estrogena, što uzrokuje oticanje vulve i početak krvarenja. Pas postaje privlačniji mužjacima, ali još nije spremna za parenje. Ova faza traje obično oko 9-10 dana.
 2. Estrus: Ovo je faza kada se vulva smanjuje, a krvarenje postaje svjetlije. U ovoj fazi pas je spreman za parenje, i to je vrijeme kada se traži mužjak za parenje. Traje oko 5-9 dana.
 3. Diestrus: Ako pas nije ostao trudan, ulazi u fazu diestrusa. Ova faza je karakterizirana hormonalnim promjenama i može se manifestirati kao lažna trudnoća, tokom koje pas može imati simptome trudnoće, kao što su priprema gnijezda i lučenje mlijeka.
 4. Anestrus: Ovo je mirna faza između ciklusa. Reproduktivni sistem se smiruje, hormoni se stabiliziraju, i pas neće pokazivati znakove estrusa. Ova faza može trajati nekoliko mjeseci, ovisno o pasmini.

Nakon prvog ciklusa, njemačke doge mogu se razmnožavati. Ženke će prolaziti kroz ovaj proces svakih 12-18 mjeseci. Mužjaci su plodni od prve godine života pa do kraja svog života. Uzgajivači i vlasnici koji planiraju razmnožavanje pasa trebaju pažljivo razmotriti sve aspekte i osigurati da su psi zdravi i odgovarajuće starosti za parenje.

Njemačka doga parenje

Štenci njemačke doge

Prosjek legla štenaca kod njemačke doge varira, ali obično se kreće od 8 do 10 štenaca. Međutim, može biti i većih ili manjih legala, ovisno o genetici, starosti ženke, njenom zdravlju i drugim faktorima.

Njemačke doge su sklone distociji, što znači da se mogu suočiti s teškoćama tijekom porođaja zbog svoje veličine. U nekim slučajevima, carski rez može biti potreban kako bi se osigurala sigurnost i preživljavanje štenaca i ženke.

Njemačka doga stene

Zanimljivosti o njemačkim dogama

Zeus, koji je rekorder za najvišeg psa svih vremena, ostavio je impresivan trag svojom nevjerojatnom visinom od šape do ramena od 111,8 cm. Njegova veličina je zaista nevjerojatna i vjerovatno ga je učinila izuzetno neobičnim i privlačnim.

Također, Freddie kao najviši živući pas, sa visinom od 103,5 cm, pokazuje da se ova pasmina može zaista izdvajati kada je u pitanju njihova impozantna visina.

To je zaista zanimljiva činjenica da su njemačke doge ne samo poznate po svojoj impresivnoj veličini i izgledu, već su i inspiracija za mnoge popularne likove pasa u različitim medijima. Evo nekoliko poznatih izmišljenih pasa koji su inspirirani njemačkom dogom:

 1. Astro: Astro je lik iz crtanog filma “The Jetsons” studija Hanna-Barbera. On je porodični pas porodice Jetson, koja živi u futurističkom svetu. Astro je njemačka doga koja često donosi komične situacije i humor u seriju.
 2. Marmaduke: Marmaduke je naslovni lik stripa koji prikazuje život velike doge imenom Marmaduke. Strip je dobio svoj film 2010. godine, gdje je Marmaduke dobio glas glumca Owena Wilsona. Ovaj strip i film istražuju komične avanture i izazove koje život sa ogromnim psom može donijeti.
 3. Scooby-Doo: Iako Scooby-Doo nije doslovno njemačka doga, izgledom i veličinom podsjeća na tu rasu. Scooby-Doo je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih izmišljenih pasa. On je glavni lik u popularnoj seriji crtanog filma “Scooby-Doo, Where Are You!”, gdje zajedno sa svojim ljudskim prijateljima istražuje tajanstvene i natprirodne događaje.
Njemačka doga Scooby-Doo

Zaključak

U svijetu pasa, njemačka doga se ističe svojom impresivnom pojavom, ljubaznom naravi i zanimljivom istorijom. Ova graciozna i veličanstvena pasmina ne samo da je pouzdan partner i zaštitnik svojih vlasnika, već je i inspiracija za brojne priče, filmove i likove.

Njihova ljubav prema ljudima, sposobnost za zaštitu i svestranost čine ih izuzetnim kućnim ljubimcima. No, iza svih ovih fascinantnih karakteristika stoji i odgovornost koja prati njihov uzgoj, zdravstvenu brigu i obuku. U svijetu nemačkih doga, spoj ljubavi, strpljenja i pažnje stvara pravo prijateljstvo i harmoniju između ovih predivnih stvorenja i njihovih vlasnika.

Komentariši