fbpx
notino popust

25 Pasmina pasa koji će čuvati vaš dom svojim životom

25 pasmina paas koje cuvaju vas do smrti

Postoji mnogo pasmina pasa koje su poznate po svojoj zaštitničkoj prirodi i spremnosti da čuvaju svoje ljude i domove. Ovi hrabri i odani psi su spremni da se suoče s bilo kojom prijetnjom i da brane svoju obitelj bez obzira na sve.

U ovom članku ćemo istražiti 25 pasmina pasa koje su posebno poznate po svojoj sposobnosti da čuvaju domove i ljude. Ove pasmine imaju različite karakteristike koje ih čine izvrsnim psima čuvarima, uključujući samopouzdanje, hrabrost, inteligenciju i lojalnost.

Otkrijte koje su to pasmine pasa koje će vam pružiti sigurnost i zaštitu, ali istovremeno biti vjerni prijatelji i članovi vaše obitelji. Bez obzira jeste li u potrazi za snažnim i velikim psom, ili preferirate manje pasmine s velikim srcem, sigurno ćete pronaći odgovarajućeg čuvara u ovom izboru.

Čitajte dalje da biste saznali više o ovim fascinantnim psima i otkrili koji bi mogao biti savršen pratilac i zaštitnik vašeg doma.

1. Njemački ovčari: riskiraju svoj život

Njemački ovčari su poznati kao radni psi s mnogim izuzetnim osobinama. Oni su sposobni naučiti različite zadatke i obavljati različite uloge. Njihova hrabrost, inteligencija i radna etika čine ih vrlo uspješnim kao policijski psi, bilo da rade u policijskim snagama ili kao zaštitari obiteljskih domova.

Njemački ovčari imaju mišićavu, ali akrobatsku građu koja im daje prednost u odnosu na potencijalne uljeze. Oni su fizički spremni i mogu obaviti razne zadatke koji zahtijevaju agilnost i snagu. Međutim, iako su snažni, oni su nježni prema svojoj porodici i spremni učiniti sve što je potrebno da zaštite i spasu one koje vole.

Ovi psi su oprezni prema osobama koje ne poznaju, što ih čini dobrim stražarima. Njihov prirodni instinkt je biti oprezan prema strancima dok ne utvrde da mogu vjerovati. Međutim, kada razviju povjerenje, njemački ovčari su izuzetno lojalni svojim vlasnicima i obiteljima. Oni su spremni braniti i služiti svoje ljude s velikom predanošću.

2. Tornjaci: žestoki čuvari

Tornjak, poznat i kao bosanski ovčar, smatra se da potječe od tibetanskog mastifa. Ova čvrsta pasmina pasa brzo će reagirati na bilo koga za koga smatraju da predstavlja prijetnju za svoj dom ili voljene osobe.

Tornjaci su radni psi koji rado rade za svoje vlasnike. Oni imaju izvrsno pamćenje i sposobnost da zapamte zadatke i naredbe. Ovi psi su obično sumnjičavi prema strancima, ali su ljubazni prema ljudima koje poznaju i kojima vjeruju. Oni su mirni i smireni u sigurnim situacijama sa svojim vlasnicima.

Važno je napomenuti da su tornjaci inteligentni psi i da se dobro prihvaćaju  trening i obuku.

Izgled Tornjaka

3. Akita Inu: zaštitinik porodice

Akita Inu je pasmina pasa koja ima snažnu građu i gustu, pahuljastu dlaku. Ovi psi su poznati po svojoj zaštitničkoj prirodi i sposobnosti da budu odlični psi čuvari. U Japanu, njihovoj drevnoj domovini, Akita Inui su visoko cijenjeni kao zaštitnici porodice.

Kao psi čuvari, Akita Inui su vrlo oprezni i budni. Oni su prirodno sumnjičavi prema strancima i drugim psima, što ih čini izuzetno opreznim kada je u pitanju zaštita njihove obitelji. Oni su sposobni prepoznati potencijalne opasnosti i neće dvaput razmisliti o tome da brane svoju obitelj i dom.

Akita Inu

4. Australski ovčar: obiteljski pas

Australski ovčari su zaista posebna pasmina pasa s jedinstvenom kombinacijom temperamenta. Oni su istovremeno razigrani i orijentirani na posao, što ih čini izuzetno zanimljivim i svestranim ljubimcima.

Ovi psi imaju snažan osjećaj za stado, što znači da su nasljedno skloni skupljanju i čuvanju stada. Taj instinkt često se manifestira kao želja za upravljanjem ili okupljanjem članova obitelji ili drugih životinja. To također znači da vole imati “posao” i biti angažirani. Ako im se pruži odgovarajući mentalni i fizički izazov, bit će sretni i ispunjeni.

Australci razvijaju duboku vezu sa svojom porodicom. Oni su izrazito odani i brižni prema svojim vlasnicima i spremni su učiniti sve kako bi ih zaštitili. Njihova inteligencija i želja za zadovoljavanjem vlasnikovih potreba pomaže da se lakše dresiraju.

Australski ovčar
Foto: WorldDogFinder

5. Appenzeller Sennenhund: ne može se podmititi

Appenzeller Sennenhund, poznat i kao Appenzeller Mountain Dog ili Appenzell Cattle Dog, je pasmina pasa koja kombinira neustrašivost i okretnost. Ovi psi imaju mišićavu građu i živahnu ličnost koja ih čini spremnima za akciju u svakom trenutku.

Appenzelleri su vrlo inteligentni psi i puni energije. Imaju veliku potrebu za fizičkom i mentalnom stimulacijom, pa im je potrebno puno prostora i slobode za igru i vježbu. Aktivnosti poput trčanja, šetnji i igre su neophodne kako bi se zadovoljile njihove potrebe.

Ovi psi nisu samo odlični psi čuvari, već su također poznati kao izvrsni psi za traganje i spašavanje. Njihova inteligencija, odlučnost i spretnost čine ih pogodnim za obavljanje različitih zadataka, uključujući pronalaženje nestalih osoba ili spašavanje iz opasnih situacija.

Appenzelleri su prirodno sumnjičavi prema strancima. Budući da su pasmina čuvara, neće lako pasti na lažne prijateljske geste ili mito. Oni su vrlo predani svojoj obitelji i imaju izražen instinkt za zaštitu svojih najbližih.

Appenzeller Sennenhund
Foto: WorldDogFinder

6. Rotvajler: masivni čuvari

Rotvajler je pas koji u sebi spaja balans između razigranosti i ozbiljnosti. U jednom trenutku može biti nježan, a u sledećem zaštitnički nastrojen. Kada se osećaju bezbjedno sa osobama koje vole, rotvajleri mogu biti blesavi i iskazivati privrženost prema svojim vlasnicima. Međutim, kada su u prisustvu nepoznatih ljudi, preuzimaju ulogu hrabrih radnika i mogu pokazati čuvarske instinkte.

Rotvajleri vole biti blizu ljudi i često su željni udovoljiti svojim vlasnicima. Imaju snažnu vezu sa svojom porodicom i često su poslušni. Važno je napomenuti da rotvajleri mogu imati agresivnu stranu koja se ne treba podsticati tokom igre ili interakcije. Potrebna je pravilna socijalizacija, obuka i dosljednost kako bi se osiguralo da razumiju pravila i ograničenja.

Rotvajler boja dlake

7. Doberman: veoma cijenjeni čuvari

Dobberman pinč, elegantan, ali mišićav, pas je pun snage i stvoren da bude brz. Njihova prisutnost sama po sebi često odvrati uljeze, jer je poznato da su izvrsni psi čuvari.

Dobberman pinč je poznat kao jedan od najboljih pasa za zaštitu na svijetu. Oni su neustrašivi i neće se zaustaviti ni pred čim kako bi osigurali sigurnost svog vlasnika. Njihova hrabrost, odlučnost i odanost čine ih izuzetno efikasnim kao psi čuvari.

Ovi psi su vrlo odani svojim vlasnicima i željni su udovoljiti. Vole provoditi vrijeme s ljudima i uživaju u vježbanju. To ne samo da ih održava u formi, već im daje i mentalnu stimulaciju koja im je potrebna. Dobbermani su spremni za svaki zadatak, bez obzira koliko opasan bio.

Ovi psi su inteligentni i energetski snažni, pa im je potrebna fizička i mentalna stimulacija kako bi bili sretni i uravnoteženi.

Doberman

8. Cane Corso: pas tjelohranitelj

Cane Corso je pasmina pasa čije ime potiče od latinske riječi koja znači “pas tjelohranitelj”. To jasno ukazuje na njihovu prirodnu sklonost čuvanju i zaštiti. Ovi ljubazni psi su duboko odani svojim vlasnicima i spremni su zaštititi svoju obitelj.

Važno je napomenuti da Cane Corso ima snažno samopouzdanje koje može prerasti u asertivnost ako nije pravilno obučen i vođen. Kako biste izgradili harmoničan odnos s ovom pasminom, važno je zadržati dominantan stav i pružiti im dosljednu obuku.

Karakteristično za Cane Corso je i njihov intenzivan i prodoran pogled koji kao da poručuje: “Ne zezaj se sa mnom”. Ovo buljenje često odražava njihovu ozbiljnost i spremnost da zaštite svoju obitelj i svoj teritorij.

Cane Corso

9. Stafordski bul terijeri: uporni čuvari

Stafordski bul terijeri, poznati i kao Staffies, potječu iz vremena kada su bili uzgajani za sudjelovanje u podzemnim borbama pasa. Iako su bili prisutni u tom kontekstu, rasa se u posljednja dva stoljeća razvila u ljubazne i harizmatične pratitelje cijele obitelji.

Ovi psi imaju borbene instinkte, ali su također pametni i dobro opremljeni za suočavanje s prijetnjama. Imaju snažan osjećaj za svoje vlasnike i žele im udovoljiti. Stafordski bul terijeri brzo reagiraju i vrlo su inteligentni. Kada su pravilno obučeni, strpljivi su čak i s malom djecom i koriste svoju snagu samo kada je to stvarno potrebno.

Važno je napomenuti da pravilna obuka i socijalizacija igraju ključnu ulogu u odgoju Stafordskih bul terijera. Kroz dosljednost, pozitivno pojačanje i pružanje adekvatne mentalne i fizičke stimulacije, može se postići uravnoteženo ponašanje kod ovih pasa.

Pasmina Americki stafordski terijer

10. Njemačka doga: nevjerovatna veličina i težina

Njemačke doge, također poznati kao njemački mastifi, su pasmina pasa s impozantnom veličinom i težinom. Iako izgledaju zastrašujuće, živjeti s ovom pasminom može biti iznimno zadovoljstvo. Oni su strpljivi prema djeci i žele zadovoljiti svoje ljude. Međutim, unatoč njihovoj prijateljskoj naravi, ne bi se trebalo neozbiljno pristupati.

Njemačke doge su oprezni čuvari. Ako se uljez usudi ući u kuću s njemačkom dogom, dočekat će ga pas s puno energije i hrabrosti. Ova pasmina će učiniti sve što je u njihovoj moći da zaštite svoje najmilije.

Kroz odgovarajuću obuku, može se osigurati da se njihova snaga i hrabrost kanaliziraju na pravi način, a da se ne pokazuju nepotrebnim agresivnim ili zastrašujućim ponašanjem.

Njemacka doga
Foto: WorldDogFinder

11. Tibetanski mastifi: neustrašivi čuvari

Tibetanski mastifi su poznati kao izvrsni čuvari. Njihova veličina i držanje mogu izgledati impozantno i zastrašujuće, ali su zapravo veoma mekani prema svojim ljudskim pratiteljima.

Ova pasmina je posvećena svojoj porodici i prirodno je razvila snažan instinkt za zaštitu svojih najmilijih. Mastifi su često oprezni prema strancima i teritorijalni su kada je riječ o njihovom domu i obitelji.

Unatoč svojoj zaštitničkoj prirodi, mastifi imaju duboku vezu sa svojom obitelji. Vole svoje ljude i brinu se o njima. Međutim, mogu biti povučeni prema strancima i traže vrijeme da uspostave povjerenje.

Važno je napomenuti da mastifi zahtijevaju pravilnu socijalizaciju i obuku kako bi razvili uravnoteženo ponašanje. Kroz pravilan odgoj, mastifi mogu biti pouzdani i zaštitnički nastrojeni psi.

Tibetanski Mastif

12. Anadolski ovčar: pa sa najačim ugrizom

Anadolski ovčar, također poznat kao Anadolu çoban köpeği ili turski ovčar, je velika pasmina pasa koja doseže visinu od oko 76 cm i može težiti do 68 kg zbog svoje mišićave građe. Ovi psi su uzgajani s ciljem zaštite stada i imaju iznimnu okretnost i brzinu mišljenja.

Anadolski ovčari potječu od drevnih predaka i smatraju se jednom od najstarijih poznatih domaćih pasmina pasa. Njihova povijest seže više od 6.000 godina unatrag, sve do brončanog doba. Kroz stoljeća, ovi psi su razvili izvanrednu reputaciju kao izvrsni čuvari i zaštitnici.

Ovi psi su vrlo odani i vjerni svojoj obitelji. Imaju prirodnu opreznu prirodu prema strancima, što ih čini izvrsnim pasima čuvarima. Važno je da se Anadolski ovčari socijaliziraju u ranoj dobi kako bi razvili povjerenje i dobar odnos s drugim ljudima i životinjama.

Zbog svoje zaštitničke prirode, Anadolski ovčari zahtijevaju vlasnike koji su svjesni njihovih potreba i sposobni pružiti pravilnu obuku i upravljanje. Rana socijalizacija, dosljednost i pozitivna obuka su ključni za razvoj dobroćudnog temperamenta kod ovih pasa.

Anadolski ovčar
Foto: WorldDogFinder

13. Beauceroni: dominatni ali poslušni

Beauceroni su pasmina pasa koja može imati sličnosti s debljim i pahuljastijim dobermanima. Imaju šiljaste uši i mogu imati crno-kestenjasto ili crno-sivo-smeđe krzno. Njihova visoka i mišićava građa, zajedno sa samouvjerenim izrazom lica, čini ih dojmljivim i ne boje se prijetnji.

Ovi psi su dominantni po prirodi i obično će pokazivati posjedovanje prema svom vlasniku. Stoga je važno pružiti im čvrstu, ali poštenu obuku. Osim toga, Beauceroni trebaju puno mentalnih i fizičkih vježbi kako bi bili zadovoljni i uravnoteženi.

Beauceroni su također divni zaštitnici mladih i bespomoćnih. Imaju osjetljivu i pametnu narav te će se brinuti o onima koje smatraju svojom obitelji. Njihova prirodna zaštitnička sklonost kombinirana s njihovom inteligencijom čini ih vrlo sposobnima u ulozi zaštite.

Beauceroni
Foto: WorldDogFinder

14. Belgijski ovčar Laekenois: je stalno na oprezu

Belgijski Laekenois (izgovara se Lak-in-wah) je pasmina pasa koja je čvrsta i okretna, što ih čini neprikladnim za uljeze. Njihova tamna njuška naglašava budne oči kojima ništa ne može promaći.

Ovi psi su izuzetno privrženi svojoj obitelji i njihova glavna želja je udovoljiti svom vlasniku. Oni su spremni učiniti sve kako bi zadovoljili svoje vlasnike i često su vrlo poslušni. Budući da su tako privrženi, dobro podnose obuku i spremni su zaštititi svog gospodara i imovinu.

Belgijski Laekenois često su rezervirani prema strancima, ali vole biti u blizini ljudi kojima mogu vjerovati. Oni su izuzetno privrženi svojoj obitelji i žele biti uključeni u sve aktivnosti. Međutim, zbog svoje rezerviranosti, mogu biti malo oprezni prema nepoznatim ljudima.

Važno je naglasiti da su Belgijski Laekenoisi inteligentni psi i vrlo su osjetljivi na ton glasa i pristup obuci. Stoga je važno koristiti pozitivne metode obuke i pružiti im dosljednost i pažnju.

Belgijski ovcar
Foto: WorldDogFinder

15. Crni ruski terijeri: su moćni

Crni ruski terijeri su pasmina pasa koja ima mišićavu i čupavu građu te su poznati po svojoj snazi. Iako su energični, imaju i mirniju stranu koja se ispoljava kada se dovoljno fizički i mentalno stimuliraju.

Ovi psi su dominantni po prirodi, zbog čega je važna čvrsta obuka. Međutim, upravo ta dominacija čini ih zastrašujućim prema strancima. Crni ruski terijeri su uzgajani s ciljem zaštite, pa je njihov prirodni instinkt da budu oprezni prema strancima i da pokažu svoju dominaciju.

Crni ruski terijeri su psi puni moći i samopouzdanja. Njihov karakter i obučenost čine ih izvrsnim zaštitnicima. Imaju hrabar temperament i stvoreni su da čuvaju.

crni ruski terijer
Foto: WorldDogFinder

16. Bokseri: su neustrašivi

Bokseri su zaista popularna pasmina pasa već duže vrijeme. Ovi psi su puni radoznali i često mogu biti blesavi, što ih čini još simpatičnijim njihovim vlasnicima.

Bokseri su poznati po svojoj zaštitničkoj prirodi i hrabrosti. Iako se mogu ponašati kao glupani u nekim trenucima, kada je riječ o čuvanju, oni shvaćaju svoj posao vrlo ozbiljno. Bokseri su spremni se uhvatiti ukoštac s prijetnjom i pojuriti prema njoj, bez straha.

Ova pasmina ima energičan i razigran temperament, ali također su svjesni svoje uloge čuvara. Imaju izraženu lojalnost prema svojoj obitelji i spremni su zaštititi svoje vlasnike i dom. Njihova zaštitnička priroda dolazi iz njihove hrabrosti i odlučnosti.

Bokser

17. Burboeli: psi koji ne vole glupiranje

Burboeli, poznati i kao Boerboeli, potječu od istog pretka kao i mastifi, što objašnjava njihovu snažnu, mišićavu građu. Ono što neki smatraju da ih čini superiornijim od svojih rođaka mastifa je njihova agilnost.

Ovi psi su uzgajani s ciljem da djeluju kao štit od žestokih grabežljivaca u udaljenoj Južnoj Africi. Boerboeli su izrazito posvećeni zaštiti svoje obitelji i teritorija. Njihove snažne čeljusti i debeli mišići čine ih fizički snažnima i silama s kojima ne biste htjeli imati posla.

Istovremeno, Boerboeli su iznimno odani svojoj obitelji i veoma su smireni i pametni. Vole biti u blizini svojih vlasnika i brinuti o njima. Njihova smirenost omogućava im da donose razumne odluke u kritičnim situacijama.

Burboeli
Foto: WorldDogFinder

18. Hovawarti: odani psi

Hovawarti su pasmina pasa s ujednačenim držanjem, što ih u kombinaciji s njihovom odanošću čini divnim drugovima. Ovi psi su inteligentni i često su u stanju pripravnosti. Imaju izuzetno osjetljiv nos, što ih čini vrijednim resursom u organizacijama za potragu i spašavanje.

Hovawarti su samopouzdani psi i zahtijevaju vlasnika koji je direktivan i dosljedan. S pravilnom obukom, mogu biti divni psi čuvari jer imaju snažan instinkt za zaštitu svoje porodice.

Hovawarti
Foto: WorldDogFinder

19. Chesapeake Bay retriver: zaštitinik

Chesapeake Bay retriver, iako možda nije tako popularan kao njegovi rođaci labrador retriver i zlatni retriver, jednako je privržen i odan. On ima jedinstvenu kombinaciju optimizma i rezerviranosti prema strancima.

Chesapeake retriver će u početku biti pristojan prema strancima, ali kada je potrebno, brzo će se aktivirati kako bi zaštitio svoje ljude. Ovi psi su emocionalno složeni, što znači da su poslušni, ali istovremeno i neovisni. Ako osjete da su situacije prijeteće, neće se ustručavati djelovati i zaštititi svoju obitelj.

Chesapeake Bay
Foto: WorldDogFinder

20. Thai Ridgebacks: dobar skakač

Thai Ridgebacks, poznati i kao tajlandski gonič, imaju aktivan karakter i impresivnu sposobnost skakanja. Uzgajani su za lov i čuvanje, pa imaju izuzetne instinkte preživljavanja i obično su oprezni prema strancima.

Tajlandski ridžbekovi su izuzetno lojalni svojoj obitelji i posvećeni zaštiti svog doma. Međutim, važno je napomenuti da im je potreban vlasnik koji može uspostaviti svoju dominaciju i osigurati da pas shvati svoju ulogu.

Ti čvrsti psi zahtijevaju dosta vježbe i aktivnosti kako bi bili zadovoljni i uravnoteženi. Igra i pseći sportovi mogu biti izvrsni načini za povezivanje s njima i pružanje potrebne fizičke i mentalne stimulacije.

Tajlandski gonic
Foto: WorldDogFinder

21. Čivave: male al žestoke

Čivave, iako su poznate kao “psi koji se nose u torbici” zbog svoje male veličine, imaju žestok karakter. Oni su savršen primjer malog psa s velikom osobnošću. Unatoč svojoj maloj veličini, čivave često nisu svjesne svoje sitnosti, što ih čini izuzetno simpatičnim. Unatoč tome, ove pse odlikuje visoka inteligencija i sposobnost snalaženja.

Iako su mali, čivave su vrlo željni udovoljiti svojoj obitelji i izuzetno su dobri u treningu poslušnosti. Oni su vrlo lojalni i privrženi svojim vlasnicima. Međutim, čivave nisu uvijek najbolje raspoložene prema strancima i mogu neprekidno lajati kako bi upozorile na prisutnost nepoznate osobe u svom domu.

civave

22. Bergamasco ovčar: ima prirodni štit ima dredloksice

Bergamasco ovčar je pasmina pasa koja može izgledati neobično s obzirom na svoju dugu kosu koja se pretvara u pramenove i formira ravne slojeve filcane kose. Ova posebna karakteristika služi kao prirodni štit od grabežljivaca.

Ovi psi su budni radnici i uvijek su na oprezu. U početku su obično oprezni prema strancima i mogu biti rezervirani. Međutim, Bergamasco ovčari su također društvena bića i vole biti dio obitelji. Oni nisu skloni nasilju osim ako procijene da je to potrebno za zaštitu svoje obitelji ili teritorija.

Bergamasco ovčar
Foto: WorldDogFinder

23. Briard: neumorni psi

Briard psi su ljubazni, puni ljubavi i neumorni, što ih čini neodoljivima za njihove vlasnike. Iako njihovo čupavo krzno često prekriva oči, oni su oprezni psi koji su posebno zaštitnički nastrojeni prema djeci.

Iako Briardi imaju umjereno visoku razinu energije, njihova radna etika je izvan granica. Potrebno im je aktivan posao ili aktivnosti poput jurnjave za teniskom lopticom kako bi iskoristili svoju energiju. Oni obožavaju društvo ljudi i vraćaju to dvostruko kroz svoju predanost i zaštitnički stav.

Briard
Foto: WorldDogFinder

24. Bernski planinski pas: vole ugoditi svojoj obitelji

Bernski planinski pas je pasmina pasa koja je poznata po svojoj dobro vaspitanoj naravi. Oni su blagoslovljeni ljubaznom prirodom i obično se dobro slažu s cijelom porodicom. Ova pasmina je poznata po svojoj strpljivosti prema djeci, ali imaju tendenciju da se posebno vežu za jednu srećnu osobu. Bernski planinski psi su definitivno orijentirani na zadovoljavanje svojih ljudi.

Unatoč svojoj impozantnoj veličini, Bernci općenito nisu prijetnja. Oni su obično oprezni prema strancima, ali će brzo promijeniti svoj stav ako osjete da je neko od njihove obitelji u opasnosti.

Bernski planinski pas
Foto: WorldDogFinder

25. Chow chow: povučeni ali odani

Chow chow je pasmina pasa koja se ističe svojom čistoćom. Imaju malo mirisa i imaju tendenciju da ostanu čisti. Ova karakteristika se slaže s njihovim aristokratskim izgledom.

Chow chow psi su također poznati po svojoj tvrdoglavosti. Rana socijalizacija i obuka su ključni za razvoj dobro zaokruženog psa. Važno je uspostaviti jasne granice i dosljednost u treningu kako bi se prevladala njihova prirodna tvrdoglavost.

Ova pasmina je visoko inteligentna, ali također može biti tvrdoglava. Ako tražite psa s malo tvrdoglavosti, chow chow bi mogao biti dobar izbor. Oni su vjerni svojoj obitelji i spremni ih zaštititi ako se osjete ugroženima.

chow chow
Foto: WorldDogFinder

Najbolje pasmine pasa za zaštitu i ljubav u vašem domu

Na prvi pogled, Komondor može izgledati poput džinovske krpe zbog svog karakterističnog izgleda, koji se sastoji od zapetljane dlake. Međutim, iza ovog izgleda krije se pas s izuzetnom hrabrošću i zaštitničkim instinktom. Komondor je poznat po svojoj sposobnosti da čuva stoku i domaćinstvo, čineći ga izvrsnim psom čuvarom.

Američki stafordski terijeri često su pogrešno shvaćeni zbog svoje reputacije. Iako su imali nepravedan tretman u prošlosti, istina je da su ovi psi izuzetno privrženi svojim vlasnicima. Kada su pravilno socijalizirani i obučeni, stafordski terijeri mogu biti ljubazni, strpljivi i odani psi.

Korgi

Rotvajleri su poznati po svom strašnom izgledu, ali to ne znači da su uvijek opasni. Kao i svaka pasmina, rotvajleri će pokazati agresivnost samo kada je potrebno za zaštitu svojih vlasnika i teritorija. Sa pravilnom obukom i socijalizacijom, rotvajleri mogu biti mirni, uravnoteženi i ljubazni psi.

Rodezijski goniči su pasmina pasa koja je razvijena za lov na lavove u prošlosti. Iako se danas rijetko koriste za tu svrhu, rodezijski goniči zadržavaju svoje prirodne instinkte i hrabrost. Oni su hrabri i samouvjereni psi, ali to ne znači da su agresivni prema ljudima. Sa pravilnim treningom i socijalizacijom, rodezijski goniči mogu biti dobri i poslušni ljubimci.

U zaključku, ne treba donositi prebrze zaključke o pasminama pasa na temelju njihovog izgleda ili reputacije. Važno je upoznati se s karakteristikama i temperamentom svake pasmine i pružiti im odgovarajuću obuku i socijalizaciju kako bi se razvili u uravnotežene i ljubazne pse.

Komentariši