fbpx
notino popust

Zlatni retriver: Plemenita pasmina koja voli vodu bogate istorije sa raznolikim sposobnostima

Zlatni retriver

Zlatni retriver je pasmina pasa koja se ističe svojom bujnom ljepotom i raznolikim sposobnostima. Ova pasmina je jedna od najpopularnijih u svijetu i ima raznovrsnu primjenu u različitim područjima.

Zlatni retriveri su poznati po svojim visokim kognitivnim sposobnostima, što im omogućava da brzo i uspješno uče različite zadatke. Zlatni retriver je pasmina pasa koja je uzgajana s posebnim ciljem da bude izvanredan ptičji pas, s naglaskom na lov na vodene ptice.

Pregled pasmine:

 • Pasmina: sportski psi
 • Visina: mužjaci 58-61 cm, ženke 55-57 cm
 • Težina: mužjaci 29,5-34 kg, ženke 25-29,5 kg
 • Životni vijek zlatnog retrivera: Očekivano trajanje života: 10-12 godina
 • Boja dlake: zlatna svijetla i tamna, krem i crvenkasto zlatna

Uzgajivači su željeli kombinirati karakteristike koje bi ovu pasminu učinile izdržljivom, snažnom i sposobnom za plivanje čak i u hladnoj vodi. Osim toga, tražili su inteligentnog i marljivog psa koji bi mogao pratiti ranjenu divljač, a također se nositi sa ranjenim pticama na vodi.

Zlatni retriver pasmina

Zlatni retriver (Golden Retriver)

Fizički opis zlatnog retrivera:

 1. Veličina: Srednje veličine, dovoljno veliki da obavlja različite zadatke, ali ne prevelik.
 2. Građa: Čvrsta i mišićava građa, dajući im snagu i izdržljivost za različite aktivnosti.
 3. Glava: Široka glava s karakterističnim izrazom prijateljskih i inteligentnih očiju.
 4. Oči: Prijateljske i inteligentne oči koje odražavaju njihovu prirodnu sklonost prema suradnji i ljudima.
 5. Uši: Kratke uši koje se obično drže uspravno, doprinoseći njihovom izražajnom izgledu.
 6. Njuška: Ravna njuška, ne preduga, koja se savršeno uklapa u cjelokupni izgled glave.
 7. Dlaka: Gusta, sjajna zlatno-žuta dlaka koja pasmini daje ime i koja je jedna od njenih najupečatljivijih karakteristika.
 8. Rep: Pernato krzno repa koji se nosi s veselom akcijom dok se pas kreće, dodajući dodatnu živahnost njihovom izgledu.

Zapisi o razvoju zlatnog retrivera datiraju od 1835. do otprilike 1890. godine, kada su lovočuvari na imanju Guisachan u Škotskoj vodili dnevnike os svojim psima. Ovi zapisi su objavljeni u javnosti 1952. godine i potvrdili su priče koje su se prenosile generacijama.

Oni su često korišteni kao vodiči za slijepe osobe zbog svoje inteligencije i poslušnosti. Također su izvrsni u traganju i spašavanju te sudjeluju u raznim takmičenjima. Njihova sposobnost da budu svestrani i prilagodljivi čini ih omiljenima među obiteljima.

Porijeklo

Rani razvoj zlatnog retrivera i njegovo porijeklo:

 1. Dudley Marjoribanks, prvi Lord Tweedmouth: ima ključnu ulogu u ranom razvoju zlatnog retrivera. On je tokom vladavine kraljice Viktorije razvio ovu pasminu na svom imanju Guisachan na Škotskoj visoravni. Tijekom razdoblja između 1840. i 1890. godine, Tweedmouth je pažljivo vodio zapise o uzgojima kako bi stvorio idealnog psa za lov na njegovom imanju.
 2. Ukrštanje i selekcija: Tweedmouth je križao svog “žutog retrivera” s različitim rasama kako bi postigao željene karakteristike. Kako bi stvorio radnog psa prilagođenog kišnoj klimi i terenu Škotske visoravni, koristio je tvid vodenog španijela, irskog setera i Bloodhound. Kroz pažljiv izbor i selekciju, postepeno je oblikovao pasminu izuzetnih radnih retrivera.
 3. Rani uspjeh: Nakon Tweedmoutha, zlatni retriver je dalje razvijan i poboljšavan. Iako su male prilagodbe nastavljene, pasmina je postala sve stabilnija i počela je biti uspješan pas za lov i rad. Ljubitelji pasmina primijetili su njihove izvanredne radne sposobnosti i prijateljski karakter.
 4. Prva pojava na izložbama pasa: Zlatni retriver je prvi put viđen na britanskoj izložbi pasa 1908. godine. Ova izložba je pružila priliku da se šira javnost upozna s ovom novom pasminom.
 5. Dolazak u Ameriku: Zlatni retriveri su počeli stizati u Ameriku, uglavnom preko Kanade, otprilike u isto vrijeme. Sportski lovci su prepoznali njihovu korisnost kao radnih pasa, a ljubitelji izložbi bili su oduševljeni njihovom ljepotom i brzinom.
 6. Porast popularnosti: Popularnost zlatnog retrivera je porasla tokom 1970-ih, djelomice zahvaljujući poznatim osobama poput predsjednika Geralda Forda koji je imao zlatnog retrivera imenom Liberty. Ova pasmina je postala sve omiljenija kako među sportskim lovcima, tako i među obiteljima i ljubiteljima pasa.

Ukupno gledajući, Lord Tweedmouth je kroz pažljiv izbor i selekciju različitih pasa stvorio zlatnog retrivera s izvanrednim radnim sposobnostima i prijateljskim karakterom. Njegova posvećenost uzgoju i njegovo naslijeđe imali su dubok utjecaj na pasminu i doprinijeli njenom uspjehu i popularnosti širom svijeta.

Zlatni retriver je prvobitno privukao pažnju zbog svojih lovnih vještina. Don od Gerwyna, potomak Tweedmouthovih pasa, osvojio je Gundog ligu 1904. Engleski kinološki klub službeno je priznao pasminu 1911., tada kao “Retriver – žuti ili zlatni.” Godine 1920. ime je promijenjeno u današnji Zlatni retriver. Američki kinološki klub priznao je ovu pasminu 1932.

Zlatni retriver porijeklo

Temperament

Karakter i osobine: Zlatni retriveri su druželjubivi, pouzdani i idealni kao porodični psi. Oni su relativno lako dresirati zbog svoje inteligencije i spremnosti za suradnju. Njihov pristup životu je radostan i razigran, a ovo svoje ponašanje često zadržavaju i u odrasloj dobi. Energija i veselje koje pokazuju čine ih izvrsnim partnerima za igru na otvorenom.

Ukratko, zlatni retriver je pasmina pasa koja kombinira fizičku ljepotu, radne sposobnosti i izraženu želju za druženjem i suradnjom. Njihova raznolikost primjene i prijateljski karakter čine ih omiljenima širom svijeta.

Zlatni retriveri ne laju često, a nedostaju im instinkti čuvanja, pa nemojte računati da će oni biti dobri psi čuvari.

Zlatni retriveri su poznati po svojim visokim kognitivnim sposobnostima, što im omogućava da brzo i uspješno uče različite zadatke i zadovoljavaju različite uloge. Evo dodatnog objašnjenja o njihovim inteligentnim i emocionalnim karakteristikama:

Zlatni retriver temperament

Kognitivne sposobnosti zlatnih retrivera:

 1. Brzo uče: Zahvaljujući njihovom visokom nivou inteligencije, zlatni retriveri brzo usvajaju nove zadatke i naredbe. Njihova sposobnost za brzo prilagođavanje čini ih izvrsnim kandidatima za obuku i učenje novih vještina.
 2. Rješavanje problema: Zlatni retriveri pokazuju izvrsne vještine rješavanja problema. Oni su sposobni analizirati situacije i pronaći kreativne načine kako bi ostvarili ciljeve.
 3. Trening poslušnosti: Zlatni retriveri su izuzetno poslušni i vole raditi sa svojim vlasnicima. Oni su spremni pratiti složene komande i izvršavati zadatke s velikom preciznošću.

Emocionalna inteligencija zlatnih retrivera:

 1. Empatija i razumijevanje: Osim kognitivnih sposobnosti, zlatni retriveri također pokazuju izuzetnu emocionalnu inteligenciju. Imaju oštar osjećaj empatije prema ljudima i drugim životinjama, te su sposobni razumjeti osjećaje i potrebe drugih.
 2. Veza s ljudima: Zlatni retriveri imaju prirodnu naklonost prema ljudima, što im omogućava da budu bliski s vlasnicima i drugim članovima obitelji. Njihova emocionalna inteligencija pomaže im da se bolje povežu s ljudima i razumiju njihove reakcije.
 3. Terapijske uloge: Zbog svoje sposobnosti empatije i razumijevanja, zlatni retriveri su često korisni kao terapijski psi. Oni mogu pružiti podršku, utjehu i radost ljudima u terapijskim okruženjima, poput bolnica, domova za starije osobe ili škola.

Ukratko, zlatni retriveri su inteligentni psi s izuzetnom sposobnošću učenja, rješavanja problema i posjedovanja emocionalne inteligencije. Ova kombinacija čini ih izvanrednim partnerima u obuci, pomoćnim zadacima i terapijskim ulogama, te ih čini iznimno bliskima ljudima koje vole i služe.

Zdravlje

Razumijevanje različitih zdravstvenih problema koji mogu pogađati zlatne retrivere ključno je za odgovornu brigu o ovoj pasmini. Evo kratkog objašnjenja o nekoliko čestih bolesti koje mogu utjecati na zlatne retrivere:

 1. Displazija kuka: Nasljedno stanje gdje butna kost ne pristaje pravilno u zglob kuka. Može uzrokovati bol, hromost i kasnije artritis. Rendgenski skrining se preporučuje za dijagnosticiranje i izbjegavanje uzgoja pasa s ovim problemom.
 2. Displazija lakta: Nasljedno stanje karakteristično za veće pasmine. Povezano s nepravilnim rastom kostiju lakta, uzrokujući labavost zglobova i bolnu hromost. Zahtijeva veterinarsku intervenciju, ponekad operaciju.
 3. Katarakta: Zamućenje sočiva oka, može se razviti u različitim fazama života. Veterinarski oftalmolog treba potvrditi da psi nisu predisponirani za ovu bolest prije uzgoja.
 4. Progresivna atrofija retine (PRA): Porodica bolesti očiju koja uzrokuje postupno propadanje mrežnice. Može uzrokovati gubitak vida s vremenom. Psi se često dobro prilagode smanjenju vida, ali okolina mora ostati konstantna.
 5. Subvalvularna aortna stenoza: Srčani problem koji uzrokuje suženje izlaza iz lijeve komore u aortu. Može dovesti do ozbiljnih problema sa srcem.
 6. Osteohondroza Dissecans (OCD): Stanje povezano s nepravilnim rastom hrskavice u zglobovima. Može uzrokovati bol i ukočenost u zglobu. Prehrana igra ulogu u prevenciji.
 7. Von Willebrandova bolest: Nasljedni poremećaj zgrušavanja krvi. Predisponira pse na obilno krvarenje nakon ozljede ili operacije.
 8. Dilatacija želuca-Volvulus: Opasno stanje povezano s nadimanjem želuca koje može uzrokovati uvrtanje želuca. Hitno stanje koje zahtijeva veterinarsku intervenciju.
 9. Alergije: Zlatni retriveri mogu biti osjetljivi na alergije, koje se mogu manifestirati kao svrab, crvenilo, lizanje šapa itd.
 10. Hipotireoza: Poremećaj štitne žlijezde koji može uzrokovati različite simptome poput umora, gubitka kose i promjena na koži.
 11. Hemangiosarkom: Opasan rak koji se razvija u krvožilnom sustavu.
 12. Osteosarkom: Zloćudni rak kostiju čest kod većih pasmina.

Važno je redovito pratiti zdravlje vašeg zlatnog retrivera, redovito ga voditi veterinaru i pridržavati se preventivnih mjera kako biste imali zdravog psa.

Zlatni retriver zdravlje

Njega zlatnog retrivera

Njega zlatnog retrivera ključna je za održavanje njihove ljepote i zdravlja. Saznajte kako pravilno brinuti o ovoj izvanrednoj pasmini.

Dlaka

Dlaka zlatnog retrivera:

 • Dvoslojna dlaka: Kaput zlatnog retrivera sastoji se od dvije sloja dlake – vanjskog sloja i poddlake. Ova struktura dlake prilagođena je zaštititi psa od različitih vremenskih uvjeta i okruženja.
 • Tekstura i duljina dlake: Dlaka zlatnog retrivera je srednje do dugačke duljine, a tekstura je meka i svilenkasta na dodir. Ova svojstva doprinose njihovoj ljepoti i ugodnosti za dodir.
 • Boja dlake: Zlatni retriveri su prepoznatljivi po svojoj zlatnoj boji dlake, koja varira od svijetlo krem do bogatih zlatnih nijansi. Ova raznovrsnost boja dodatno pridonosi njihovom šarmu i prepoznatljivosti.
 • Duga dlaka na trbuhu i repu: Zlatni retriveri obično imaju dulje dlake) na nogama, donjem dijelu trbuha i repu. Ovo daje eleganciju njihovom izgledu.
 • Poddlaka: Poddlaka zlatnih retrivera je vodootporna i ima ulogu očuvanja tjelesne topline i štiteći ih od vlažnosti. Osim toga, poddlaka često pridonosi gustoći dlake.
 • Linjanje: Zlatni retriveri linjaju svoju dlaku umjereno do prilično često, posebno tijekom promjene sezona. To znači da će otpadati stare dlake kako bi se napravilo mjesta za rast nove dlake. Ovo je normalan proces u životnom ciklusu dlake.
 • Njega dlake: Zbog linjanja i gustoće dlake, redovna njega dlake je neophodna kako bi se zlatni retriveri održali čistima i zdravima. Redovito četkanje pomaže u uklanjanju odumrlih dlaka i smanjuje količinu dlaka koje se šire po okolini.

Ukratko, dlaka zlatnog retrivera je nevjerojatno lijepa i prilagođena različitim uvjetima. Njezina tekstura, boja i struktura čine zlatne retrivere jednom od najprepoznatljivijih i najdražih pasmina pasa. Redovita njega dlake ključna je za održavanje njihove ljepote i zdravlja.

Zlatni retriver dlaka

Uši

Briga o ušima: Zlatni retriveri mogu biti podložni infekcijama ušiju, stoga je važno redovito provjeravati njihove uši. Jednom tjedno provjerite uši na znakove infekcije kao što su crvenilo, svrab ili neugodan miris. Ako primijetite bilo kakve znakove problema, posavjetujte se s veterinarom.

Zubi

Pravilna higijena zuba također je važna za opće zdravlje zlatnih retrivera. Zubi se često trebaju prati kako bi se spriječila nakupina plaka i bolesti desni. Redovito čišćenje zuba može pomoći u očuvanju oralnog zdravlja i prevenciji problema.

Nokti

Preporučuje se podrezivanje noktiju jednom ili dva puta mjesečno, osim ako vaš pas ne istroši nokte prirodno tijekom aktivnosti. Ako čujete škljocanje noktiju dok hodaju po podu, to je znak da su predugački i trebaju se podrezati.

Uzgoj

Zlatni retriveri su energični i aktivni psi koji vole biti na otvorenom. Evo nekoliko ključnih aspekata brige o njima:

 1. Fizička aktivnost: Zlatni retriveri su pasmina koja zahtijeva redovitu tjelesnu aktivnost. Obožavaju planinarenje, džogiranje i bacanje lopte. Osigurajte im najmanje 20-30 minuta intenzivnog vježbanja dva puta dnevno kako biste održali njihovu kondiciju i smanjili potencijal za problematično ponašanje.
 2. Potreba za nošenjem: Zlatni retriveri su “usti” i vole nositi stvari u ustima. Pružite im odgovarajuće igračke poput lopti ili mekanih igračaka kako bi zadovoljili ovu prirodnu potrebu. Ovo također može biti korisno za mentalnu stimulaciju.
 3. Socijalizacija: Zlatni retriveri su izuzetno društveni psi i vole interakciju s ljudima i drugim životinjama. Osigurajte im priliku za socijalizaciju kako bi se osjećali ugodno u različitim situacijama i okruženjima.
 4. Mentalna stimulacija: Osim fizičke aktivnosti, zlatni retriveri također trebaju mentalnu stimulaciju. Možete im pružiti zagonetke za pse, trening poslušnosti ili čak upisati ih u tečajeve agilityja kako bi im pružili mentalni izazov.

Sve u svemu, briga o zlatnom retriveru zahtijeva aktivnost, pažnju i pravilnu ravnotežu između tjelesne i mentalne stimulacije. Pravilnom njegom osigurat ćete da vaš zlatni prijatelj bude sretan, zdrav i zadovoljan.

Štene zlatnog retrivera

U dobi od četiri do sedam mjeseci, oni brzo rastu i kosti im se razvijaju. Ograničite aktivnosti na tvrdim površinama poput pločnika kako biste zaštitili njihove zglobove i kosti dok ne postanu dovoljno snažni. Normalna igra na travi i nježni treninzi agilityja štenaca su preporučeni.

Posebno obratite pažnju na prehranu štenaca. Njihov brzi rast u dobi od četiri do sedam mjeseci zahtijeva pažljivu kontrolu kako bi se spriječili problemi s rastom kostiju. Visokokvalitetna, niskokalorična dijeta može pomoći u usporavanju rasta i osiguranju pravilnog razvoja.

Zlatni retriver stene

Hranjenje zlatnog retrivera

Pravilno hranjenje zlatnog retrivera ključno je za održavanje optimalne zdravstvene forme. Evo nekoliko važnih napomena o njihovoj prehrani:

 • Preporučena dnevna količina: Uobičajena preporuka za hranjenje zlatnih retrivera je 2 do 3 šoljice kvalitetne suhe hrane dnevno, podijeljeno u dva obroka. Važno je zapamtiti da će ova količina varirati ovisno o veličini, dobi, metabolizmu i nivou aktivnosti vašeg psa.
 • Individualne potrebe: Svaki pas je jedinstven i ima različite prehrambene potrebe. Visoko aktivni psi će zahtijevati više hrane od manje aktivnih. Također, kvalitet hrane za pse igra važnu ulogu – bolja hrana obično ima veću nutritivnu gustoću, što znači da pas može jesti manje količine da bi zadovoljio svoje potrebe.
 • Kontrolirano hranjenje: Da biste održavali optimalnu formu svog zlatnog retrivera, preporučuje se kontrolirano hranjenje, odnosno mjeranje hrane i davanje obroka dva puta dnevno umjesto da hrana bude stalno dostupna. To pomaže u izbjegavanju prekomjerne težine i održava konstantan metabolizam.
 • Praćenje težine: Redovito pratite težinu svog psa kako biste osigurali da se održava u zdravom rasponu. Postoji jednostavan test vizualne i dodirne provjere, gdje trebate osjetiti njegova rebra laganim dodirivanjem. Trebali biste moći osjetiti rebra, ali ne bi trebala biti izražena. Također, struk bi trebao biti vidljiv odozgo.

Zanimljivosti o zlatnim retriverima

Zlatni retriveri su nevjerojatno popularni evo nekoliko zabavnih činjenica o njima:

 • Zlatni retriveri su postali izuzetno popularni u američkim obiteljima tijekom 1970-ih, zahvaljujući predsjedniku Geraldu Fordu koji je imao zlatnog retrivera imenom Liberty.
 • Tucker Budzyn je postao prava internet senzacija među zlatnim retriverima. Sa svojih više od 3 milijuna pratilaca na YouTubeu, Instagramu i Facebooku, on je trenutno jedan od najpoznatijih zlatnih retrivera na društvenim mrežama.
 • Zlatni retriveri su česti gosti na malim i velikim ekranima. Pojavljuju se u popularnim TV emisijama i filmovima poput “Full House”, “Homeward Bound”, “Air Bud” serijalu te Disneyevim “Buddy” filmovima.
 • Zlatni retriveri imaju neodoljivu privlačnost prema teniskim lopticama. Postoji priča o 6-godišnjem zlatnom retriveru zvanom Finley koji je oborio Ginisov rekord držeći čak šest teniskih loptica u ustima istovremeno.

Zaključak

Zlatni retriveri su više od običnih pasa – oni su izvanredni članovi porodice, sposobni da pruže dugotrajan i blizak odnos. Njihov dug životni vijek jamči dugotrajnu radost i ljubav. Osim toga, ovi psi nisu samo vješti u lovu na divljač, već i prirodni sportaši koji se lako prilagođavaju fizičkim izazovima.

Njihova sklonost prema plivanju dodatno osvježava njihove osobine, plivanje je njihova strast, voda je njihov dom, dok posebno krzno donosi estetsku i praktičnu dimenziju. Zlatni retriveri također pokazuju svoju nevjerojatnu inteligenciju i koriste se kao tragači i spasitelji u teškim situacijama.

Ovi psi su bili sposobni naučiti novu naredbu s manje od pet ponavljanja, što je vrlo impresivno u usporedbi s drugim pasminama pasa. Jednostavno rečeno, ova pasmina je nevjerojatno svestrana i odgovorna za svoju popularnost i omiljenost među ljubiteljima pasa širom svijeta.

Komentariši