fbpx
notino popust

Njemački ovčar: Hrabar pas koji bi dao život za svoju obitelj

Njemacki ovcar

Njemački ovčar je pasmina koja se općenito smatra najboljim psom za razne svrhe. Ovo je veliki pas s jakim mišićima, plemenitog karaktera i visoke inteligencije. Njemački ovčar je odan, samouvjeren, hrabar i postojan, što ga čini izvrsnim izborom za ljubitelje pasa.

Najvažniji atribut njemačkog ovčara je karakter. Oni su izuzetno odani svojim vlasnicima i obitelji, spremni da ih zaštite i brane. Njihova hrabrost i samopouzdanje čine ih izvrsnim radnim psima, sposobnim obavljati različite zadatke. Njihova visoka inteligencija omogućuje im brzo učenje raznih naredbi i zadataka.

Njemački ovčari su poznati po svojoj sposobnosti da se koriste u mnogim poljima, kao što su policija, vojska, vatrogasci, spašavanje i terapija. Također su izvrsni pratitelji i kućni ljubimci zbog svoje lojalnosti i predanosti obitelji.

Uz sve navedeno, važno je napomenuti da su njemački ovčari spremni riskirati svoje živote kako bi zaštitili svoje najmilije. Njihova hrabrost i posvećenost čine ih iznimnim članovima obitelji i neustrašivim čuvarima.

Sve ove karakteristike čine njemačke ovčare vrhunskim izborom za različite svrhe, ali u konačnici je njihov karakter ono što ih čini tako posebnima i cijenjenima u svijetu pasa.

Pregled pasmine

 • Pasmina: radni psi
 • Visina: mužjaci 61-66 cm, ženke 56-61 cm
 • Težina: mužjaci 29-41 kg, ženke 23-32 kg
 • Očekivano trajanje života: 9-13 godina
 • Boja dlake: crno žuto, crno i srebrno, crno i crveno, bijela, crna krem
 njemački ovčar pasmina

Njemački ovčar izgled

Njemački ovčar je veliki i snažan pas koji ima atletski i mišićav izgled. Njihova tijela su dobro uravnotežena i proporcionalna, a općenito imaju gracioznu siluetu. Evo nekoliko ključnih karakteristika njihovog izgleda:

 1. Veličina: Njemački ovčari su srednje do velike pasmine.
 2. Glava: Imaju snažnu i blago zaobljenu lubanju. Nos je crn, a čeljusti su snažne s dobro razvijenim zubima. Uši su uspravne i trokutastog oblika, što im omogućuje da budu pažljivi i odlično slušaju naredbe.
 3. Tijelo: Njihov vrat je srednje duljine i mišićav, prelazi u snažna leđa koja su ravna i čvrsta. Grudi su duboke i dobro razvijene, a rebara dobro zaobljena. Trbuh je blago podignut.
 4. Noge: Prednje noge su ravne i paralelne, a stražnje noge su snažne i mišićave, dajući im snažan zamas pri trku. Njihove šape su okrugle i čvrste.
 5. Dlaka: Njemački ovčari imaju dvostruku dlaku koja je srednje dužine i gustoća. Vanjska dlaka je ravna i tvrda, dok je podlaka gusta i mekana. Često se javljaju u crno-smeđoj, crnoj i smeđoj boji, ali postoje i druge prihvaćene varijacije.
 6. Rep: Rep je srednje duljine i padajući, ali kada su uzbunjeni, mogu ga nositi malo više.

Njemački ovčar ima prepoznatljiv izgled koji kombinira snagu, gracioznost i sposobnost. Njihov fizički izgled odražava njihove radne sposobnosti i odan karakter, što ih čini jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih pasmina na svijetu.

Porijeklo Njemačkog ovčara

Njemački ovčar, poznat i kao Deutscher Schäferhund, potječe iz Njemačke. Prije nego što su postali prepoznatljiva pasmina kakvu poznajemo danas, njemački pastirski psi razlikovali su se po tipu od regije do regije u Njemačkoj do kasnog 19. stoljeća.

Ključni trenutak u razvoju njemačkog ovčara dogodio se zahvaljujući kapetanu Maxu von Stephanitzu, njemačkom konjičkom oficiru. Von Stephanitz je postavio sebi za cilj razvoj idealnog njemačkog stočara i 1899. godine osnovao prvi svjetski klub posvećen Njemačkim ovčarima. Uz pomoć istomišljenika, počeo je sustavno ukrštati različite pasmine iz sjevernih i centralnih dijelova Njemačke kako bi stvorio novu pasminu.

Cilj je bio dobiti inteligentnog, agilnog, brzog i svestranog psa čvrstog autoriteta koji bi bio idealan za rad s stadima ovaca. Von Stephanitz je želio da Njemački ovčar bude praktičan radni pas s iznimnim vještinama i temperamentom. Ti kvaliteti koje danas povezujemo s njemačkim ovčarima nisu bili rezultat policijske obuke, već su se prvotno razvili na pašnjacima kod ovaca.

Na jednoj izložbi pasa, primijetio je psa vučjeg izgleda koji ga je posebno impresionirao. Taj pas, poznat kao Hektor Linksrhein, kasnije je preimenovan u Horanda von Grafrath. Odlučio je kupiti tog psa i temeljiti novu pasminu od njegovih potomaka.

Kroz dugotrajno zalaganje i usavršavanje rase, Njemački ovčar je stekao popularnost i izvan Njemačke. Početkom 20. stoljeća, zahvaljujući filmovima s psećim zvijezdama poput Rin-Tin-Tina i Stronghearta, Njemački ovčari su postali popularni i u Sjedinjenim Državama. Međutim, tijekom i nakon svjetskih ratova, neke njemačke pasmine, uključujući njemačke ovčare, patile su od antinjemačkog raspoloženja.

Njemački ovčari stigli su u Sjedinjene Države prije Prvog svjetskog rata, ali njihova popularnost u Americi znatno je porasla tijekom rata. Saveznički vojnici primijetili su hrabrost i inteligenciju ovih pasa na bojnom polju te su određeni broj pasa odlučili ponijeti sa sobom kući.

Jedan od takvih pasa bio je petodnevni štene koje je američki kaplar iz Los Angelesa pronašao u odgajivačnici izrešetanoj bombama u Francuskoj. Kaplar je štene odveo sa sobom i nazvao ga Rin Tin Tin.

 njemački ovčar policija

Ovaj pas postao je jedna od najprepoznatljivijih holivudskih zvijezda u povijesti, pojavivši se u 26 filmova i doprinijevši popularizaciji rase njemačkih ovčara u Sjedinjenim Državama. Rin Tin Tin postao je simbol hrabrosti i inteligencije te je pridonio da mnogi Amerikanci zavole ovu izvanrednu pasminu.

Unatoč stigmatizaciji, njemački ovčari postali su popularni i omiljeni u Sjedinjenim Državama, a od 1931. godine ponovno su dobili ime njemački ovčar.

Kako se moderno stočarstvo razvijalo, potreba za radnim psima na pašnjacima je opadala, pa je von Stephanitz mudro promovirao svoju rasu kao idealnog radnog psa za policijske i vojne jedinice.

Njemački ovčar je danas cijenjen i poštovan kao vrhunski pas za policijske zadaće, vojne službe, spašavanje, terapiju i mnoge druge svrhe. Njihova inteligencija, hrabrost, odanost i svestranost čine ih omiljenim izborom širom svijeta za različite zadatke i kao obiteljske kućne ljubimce.

Zdravlje

Da, većina njemačkih ovčara su zdravi psi, ali kao i kod svih pasmina, mogu biti skloni određenim zdravstvenim stanjima. Odgovorni uzgajivači će provesti odgovarajuće preglede na psima kako bi smanjili mogućnost nasljeđivanja genetskih bolesti.

Evo nekoliko zdravstvenih stanja koja se mogu pojaviti kod njemačkih ovčara:

 1. Degenerativna mijelopatija (DM): To je progresivna bolest koja utječe na leđnu moždinu i može uzrokovati gubitak kontrole nad nogama. Testiranje na DM može pomoći u smanjenju rizika od prenošenja ovog genetskog stanja na potomstvo.
 2. Displazija kuka i lakta: Ovo su stanja koja mogu utjecati na zglobove pasa. Displazija kuka (HD) je posebno česta u većim pasminama, uključujući njemačke ovčare. Testiranje i odgovarajuća briga mogu pomoći u smanjenju rizika od ovih problema.
 3. Nadimanje (Gastric dilatation-volvulus, GDV): To je ozbiljno zdravstveno stanje koje može biti po život opasno. Njemački ovčari, imaju veći rizik od razvoja nadimanja. Ovo se stanje odnosi na iznenadno i brzo oticanje želuca koje može dovesti do torzije želuca. Ako se primijeti nadutost, treba odmah potražiti veterinarsku pomoć.
 4. Egzokrina insuficijencija pankreasa (EPI): EPI je stanje u kojem pankreas nije u mogućnosti proizvesti dovoljno enzima potrebnih za probavu hrane. To dovodi do problema s probavom i apsorpcijom hranjivih tvari u tijelu. Kod njemačkih ovčara, EPI može rezultirati proljevom, gubitkom težine i nedostatkom energije. Liječenje uključuje prehranu bogatu enzimima i kontrolu prehrane kako bi se nadoknadili nedostaci enzima.
 5. Alergije: Njemački ovčari, poput drugih pasmina pasa, mogu biti skloni različitim alergijama. Alergije mogu biti na hranu, pelud, prašinu, grinje, buhe ili druge tvari s kojima dođu u dodir. Simptomi alergija kod njemačkih ovčara mogu uključivati svrbež kože, osip, upaljene uši, crvenilo očiju i intenzivno lizanje ili grickanje šapa. Liječenje uključuje identifikaciju i izbjegavanje alergena te primjenu lijekova za ublažavanje simptoma.

Važno je da vlasnici njemačkih ovčara budu educirani o ovim zdravstvenim stanjima kako bi mogli prepoznati simptome i reagirati na vrijeme. Redoviti veterinarski pregledi, pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i odgovarajuća briga ključni su za održavanje zdravlja njemačkog ovčara. Također je važno surađivati s odgovornim uzgajivačem koji se brine o zdravlju i dobrobiti pasa.

 njemački ovčar zdravlje

Njega

Njemački ovčar ima dvostruku dlaku srednje dužine koja se sastoji od dva sloja dlake. Vanjski sloj dlake je gust, oštar i blisko priliježući, dok je unutarnji sloj mekši poddlaka. Ovaj dvostruki sloj dlake omogućuje pasmini da se prilagodi različitim vremenskim uvjetima.

Održavanje dlake njemačkog ovčara relativno je jednostavno. Obično je dovoljno brzo češljanje svakih nekoliko dana kako bi se uklonile spuštene dlake i spriječilo zapetljavanje. Međutim, primijetit ćete da ovaj pas opada obilnije jednom ili dva puta godišnje, tijekom sezona linjanja. U tim periodima, preporuča se češće četkanje kako bi se kontrolirala količina dlaka koja završava po kući i na namještaju.

Što se tiče kupanja, njemačkom ovčaru je potrebno samo povremeno kupanje, posebno ako postane prljav ili neugodno miriše. Prečesto kupanje može ukloniti prirodna ulja iz kože i dlake, što može dovesti do problema s kožom.

Redovito održavanje noktiju također je važno za njemačke ovčare. Ako se nokti ne troše prirodno, preporučuje se podrezivanje ili brušenje noktiju svakog mjeseca kako bi se spriječilo da postanu predugi. Predugi nokti mogu uzrokovati nelagodu, bol i strukturne probleme u šapama.

Uz pravilno održavanje dlake, kože i noktiju, vaš njemački ovčar će izgledati sjajno i osjećati se udobno, spremno za sve aktivnosti koje voli obavljati. Redovita njega vašeg psa također će vam pomoći u održavanju čistog doma i smanjenju dlaka koje se šire po kući.

 njemački ovčar njega

Temperament

Njemački ovčari su pasmina koja je prvobitno uzgajana za čuvanje stada cijeli dan, što znači da imaju puno energije koju trebaju redovito sagorjeti kroz vježbanje. Ako se ne zadovolje njihove potrebe za aktivnošću, mogu se pojaviti problemi u ponašanju.

Dosada i neaktivnost mogu dovesti do problema kao što su žvakanje, kopanje i pretjerano lajanje. Njemački ovčari su vrlo inteligentni i aktivni psi, te su skloni dosadi ako im nije pružena dovoljna fizička i mentalna stimulacija. Stoga je važno redovito vježbati s njima kako bi iskoristili svoju energiju.

Njemački ovčari su poznati po svojoj sklonosti lajanju. Lajanje samo po sebi nije nužno problem, ali može postati dosadno i iritantno ako je pas zapostavljen ili mu nedostaje pažnje. Kroz trening poslušnosti, vlasnici mogu naučiti svoje pse da reagiraju na naredbu “Tiho” kako bi smanjili nepotrebno lajanje.

Osim toga, njemački ovčari vole žvakati, što je uobičajeno kod mnogih ovčarskih pasmina. Imaju snažne čeljusti i mogu uništiti većinu materijala ako im se ne pruži prikladna igračka za žvakanje. To može predstavljati rizik za njihovu sigurnost i može dovesti do problema sa zubima ili probavnim sustavom. Kako bi se spriječili takvi problemi, važno je osigurati im sigurne igračke za žvakanje i kosti koje su namijenjene njihovim potrebama.

Ukratko, njemački ovčari zahtijevaju redovito vježbanje kako bi zadovoljili svoje fizičke i mentalne potrebe. Također je važno pružiti im dovoljno pažnje i pravilno ih trenirati kako bi se izbjegli problemi u ponašanju poput dosade, pretjeranog lajanja ili destruktivnog žvakanja.

Hrana

Ishrana njemačkog ovčara trebala bi biti visokokvalitetna hrana primjerena dobi psa, bilo da je štene, odrasla osoba ili stariji pas. Visokokvalitetna hrana će sadržavati sve hranjive tvari koje pasmini trebaju.

Važno je izbjegavati davanje ostataka sa stola, jer to može izazvati probavne smetnje kod pasa. Kuhane kosti i hrana s visokim sadržajem masti posebno trebaju biti izbjegavani, jer mogu biti štetni za zdravlje pasa.

Mali komadići keksa ili posebni pseći keksi mogu se koristiti kao poslastice za trening, ali treba ih davati umjereno.

Ako pasu hranite visokokvalitetnu hranu, vitaminski i mineralni dodaci obično neće biti potrebni, jer će hrana sadržavati sve potrebne hranjive tvari. Međutim, dodavanje malih količina jogurta, kuhanog povrća ili jaja u hranu može biti od koristi.

Važno je znati koja ljudska hrana je sigurna za pse, a koja nije. Neke namirnice koje ljudi konzumiraju mogu biti štetne ili toksične za pse.

U svakom slučaju, uvijek se posavjetujte sa svojim veterinarom ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi s težinom ili ishranom vašeg njemačkog ovčara. Veterinar vam može pružiti savjete o najboljoj prehrani za vašeg psa, uzimajući u obzir njegove individualne potrebe i zdravstveno stanje. Pravilna i uravnotežena ishrana ključna je za održavanje zdravlja i dobrobiti vašeg psa.

Štene

Hranjenje i vježbanje šteneta njemačkog ovčara zahtijeva posebnu pažnju. U razdoblju između četiri i sedam mjeseci starosti, štenad vrlo brzo raste, što ih čini osjetljivim na poremećaje kostiju. Stoga je važno hraniti ih visokokvalitetnom, niskokaloričnom dijetom koja će spriječiti prebrz rast.

Također, treba biti oprezan s fizičkim aktivnostima štenaca. Njemački ovčari ne bi trebali trčati, skakati ili se igrati na tvrdim površinama kao što je pločnik dok ne navrše najmanje dvije godine i dok im zglobovi nisu u potpunosti formirani. No, igra na travi, s agilnim skokovima, je prihvatljiva i potiče razvoj njihove pokretljivosti.

štene njemačkog ovčara

Njemački ovčar i drugi psi

Djeca i njemački ovčari mogu biti odlični partneri ako su pravilno obučeni i imaju dovoljno kontakta od malih nogu. Ovaj pas je često opisan kao kombinacija dadilje i policajca prema djeci u svojoj obitelji – nježan prema djeci, ali i zaštitnički nastrojen prema njima.

Međutim, važno je napomenuti da je njemački ovčar veliki pas, koji može slučajno povrijediti malu djecu svojom veličinom i snagom. Iako su po prirodi suzdržani, mogu biti neprijateljski raspoloženi prema nepoznatoj djeci. Stoga je važno osigurati nadzor kada su djeca i pas zajedno kako bi se izbjegle nezgode.

Njemački ovčar također može mirno suživjeti s drugim psima i kućnim ljubimcima, pod uvjetom da su na to naviknuti od malih nogu. Pravilan trening i socijalizacija od šteneta pomoći će osigurati skladan odnos između ovog psa i drugih životinja u kućanstvu.

Ključ uspješnog suživota djece, drugih kućnih ljubimaca i njemačkog ovčara leži u pravilnom odgoju, obuci i socijalizaciji. Kroz pozitivno iskustvo i pravilno usmjeravanje, ovaj pas može postati ljubazan i pouzdan suputnik za djecu i ostale ljubimce u obitelji.

Komentariši