fbpx
notino popust

Irski vučji hrt: Najviši pas na svijetu uzgajan za lov na vukove

Irski vucji hrt

Irski vučji hrt predstavlja najvišu pasminu pasa prema standardima Američkog kinološkog društva (AKC). Ova pasmina je evoluirala iz nekadašnjih neustrašivih lovaca na krupnu divljač. Koristili su se za lov na životinje poput jelena, veprova i vukova pokazavši neustrašivost u pojedinačnim borbama s vukovima.

Današnji irski vučji hrtovi su postali izuzetno blagi i nježni saputnici. Iako posjeduju fizičku snagu i moć, njihova prisutnost može odvratiti nepoželjne osobe. Njihova hrabrost nije praćena agresijom, umjesto toga, oni su suptilni i nenametljivi.

Pregled pasmine:

 • Pasmina: gonič
 • Visina: Mužjaci minimalno 81 cm, Ženke minimalno 76 cm
 • Težina: Mužjaci 54 kg, Ženke 48 kg
 • Očekivano trajanje života: 6-8 godina
 • Boje dlake: bijela, siva, tigrasta, crvena, crna i smeđa.

Irski vučji hrt (Irish Wolfhound)

Izgled Irskog vučjeg hrta:

 • Građa: Ogromna i mišićava, prateći graciozne linije klasičnih hrtova.
 • Brzina: Impresivna brzina postignuta u galopu, uzimajući u obzir njihovu veličinu.
 • Visina mužjaka: Gotovo 3 metra kad stoje na stražnjim nogama.
 • Težina mužjaka: Do 81 kg
 • Dvostruka dlaka, ravna, tvrda dlaka

Ovi ljubazni psi kombiniraju svoju impozantnu građu s impresivnom povijesti kao nekadašnji lovci, a danas su prijateljski suputnici koji donose posebno iskustvo vlasnicima. Njihova veličina i ljubaznost čine ih jedinstvenim članovima kućanstva, zahtijevajući pažnju, brigu i ljubav kako bi im se omogućio sretan i zdrav život.

Irski vucji hrt pasmina

Porijeklo

Duga povijest irskog vučjeg hrta seže duboko u antiku i kroz stoljeća je obavijena mitovima i legendama. No, postoji pouzdana informacija da je ova pasmina nastala kroz selektivni uzgoj domaćih britanskih velikih pasa s bliskoistočnim goničima, koji su se razmjenjivali putem međunarodne trgovine u ranoj povijesti.

Prema legendi, jedan od kraljeva Irske, Cormac mac Airt (za koga se kaže da je vladao negdje između 2. i 4. vijeka) imao je vojsku od 300 ovih pasa. 

Kada se Rimsko Carstvo proširilo na Britanske otoke, džinovski irski psi već su bili prisutni. Godine 391., rimski konzul Kvint Aurelije dobio je sedam irskih vučjih hrta kao dar, što je izazvalo čuđenje u cijelom Rimu. Ovi veličanstveni lovci, poznati po svom motu “Nježan kada se mazi, žestok kada se provocira” korišteni su i za teže poslove, poput rada u kamenolomima.

U Irskoj 15. stoljeća, vukovi su postali problem u selima. Irski vučji hrtovi, već poznati kao lovci na krupnu divljač, okrenuli su se lovu na vukove. Međutim, do kasnog 18. stoljeća, vukovi i druga velika divljač u Irskoj su gotovo istrijebljeni, što je dovelo do gotovo izumiranja irskih vučjih hrta. Paradoksalno, pasmina je svoj posao obavila toliko dobro da je došla u opasnost.

Godine 1862., britanski vojni kapetan George Augustus Graham krenuo je u potragu za preostalim primjercima irskog vučjeg hrta diljem zemlje. Graham je aktivno radio na zaštiti, standardizaciji i promociji pasmine i odigrao je ključnu ulogu u njenom preživljavanju.

Kako je nastao irski vučji hrt?

George Augustus Graham je bio ključna figura u revitalizaciji pasmine irskog vučjeg hrta. Kako bi to postigao, koristio je različite druge pasmine pasa kako bi poboljšao karakteristike i genetsku raznolikost irskih vučjih hrta.

 1. Glengarry Deerhounds: Ovo su pasmine pasa slične vučjim hrtovima, ali manje veličine. Koristili su se kao dio uzgojnog programa kako bi se pridonijela genetska raznolikost i obnovila pasmina irskog vučjeg hrta.
 2. Borzoi: Ovo je još jedna pasmina hrta koja je korištena u revitalizaciji. Borzoi ima svoje korijene u Rusiji i poznat je po svojoj gracioznoj pojavi i brzini. Uključivanje ove pasmine moglo je donijeti određene karakteristike i pomoći u obnovi pasmine.
 3. Tibetanski mastif: Ova pasmina pasa je koristila kako bi se dodala stabilnost i snaga irskom vučjem hrtu. Tibetanski mastif je poznat po svojoj snazi i izdržljivosti, pa je križanje s ovom pasminom moglo pridonijeti fizičkoj izdržljivosti vučjih hrta.
 4. Njemačke doge (Great Danes): Ove pasmine su također uključene u proces revitalizacije. Koristile su se, uključujući harlekinske doge, kako bi se dodala veličina, struktura i drugi aspekti genetskog materijala koji bi poboljšali irski vučji hrt.

Cilj ovog uzgojnog programa bio je revitalizirati pasminu irskog vučjeg hrta koristeći pažljiv odabir različitih pasmina kako bi se poboljšale zdravstvene i fizičke karakteristike, kao i  temperament. Njegovo ime i danas se spominje s poštovanjem među uzgajivačima ovih pasa.

Među mnogim irskim legendama inspiriranim ovom pasminom, ističe se priča o odanosti i žaljenju poznata kao “Gelert”, vjerni gonič.

Engleski kinološki klub priznao je irskog vučjeg hrta kao službenu pasminu 1925. godine. Prvi irski vučji hrt koji je bio registriran u Američkom kinološkom klubu nosio je ime Ailbe i to se dogodilo 1897. godine. Danas, irski vučji hrt zauzima 77. mjesto među 155 pasmina i sorti koje priznaje Američki kinološki klub (AKC).

Irski vucji hrt porijeklo

Temperament irskog vučjeg hrta

Irski vučji hrt, nije samo pametan već i nježan, i ima nevjerojatnu žeđ za ljudskim društvom. Njegova želja za interakcijom s ljudima je gotovo kao da nosi natpis “Želim biti vaš prijatelj!” Prema svojoj obitelji, ovaj pas je miran, dostojanstven i srdačan.

Iako je oprezan kad su u pitanju čuvarske dužnosti, irski vučji hrt nije sklon sumnjičavosti. Njegova priroda nema agresivnih elemenata, što ga čini lošim izborom za psa čuvara.

Temperament psa irskog vučjeg hrta oblikuje se raznim faktorima, uključujući nasljedstvo, obuku i socijalizaciju. Štenci s ugodnim temperamentom obično su radoznali i igrivi, spremni pristupiti ljudima i komunicirati s njima. Prilikom odabira šteneta, pametno je odabrati ono koje se nalazi između ekstremnih karaktera, izbjegavajući najagresivnije i najstidljivije štence.

Upoznavanje barem s jednim od roditelja, obično majkom, može vam pružiti uvid u njihove osobine i potvrditi da su u skladu s vašim očekivanjima. Također, susret s ostalom braćom, sestrama ili drugim rođacima roditelja može vam dati bolju predodžbu o budućem ponašanju šteneta.

Rana socijalizacija je ključna za irske vučje hrtove, kao i za svaku drugu pasminu. Izlaganje raznolikim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima dok su još mladi pomaže da odrastu kao dobro uravnoteženi psi.

Uz odgovarajuću socijalizaciju, irski vučji hrt će postati dobro prilagođen i društven pas, spreman za različite situacije i interakcije.

Irski vučji hrtovi su pasmina koja je uzgojena za lov i potjeru za plijenom. Zbog svog prirodnog lovačkog instinkta, izuzetno je važno držati ih na uzici tijekom šetnji. Oni imaju tendenciju da jure za životinjama koje se kreću brzo, poput ptica ili malih životinja, i često će ignorirati pozive vlasnika da se zaustave.

Irski vucji hrt temperament

Zdravlje

Irski vučji hrtovi su, kao i druge velike pasmine, podložni određenim zdravstvenim stanjima. Neki od potencijalnih problema uključuju displaziju kuka i lakta, osjetljivost na anesteziju, bolesti srca, jetreni šant, osteosarkom (rak kostiju), fibrokartilaginoznu emboličku mijelopatiju, progresivnu atrofiju retine i nadimanje. Redovni veterinarski pregledi, pravilna prehrana i odgovarajuća briga ključni su za očuvanje zdravlja ovih prelijepih pasa.

Naravno, evo kratkih objašnjenja o svakoj navedenoj bolesti:

 1. Preosjetljivost na anesteziju: Irski vučji hrtovi su osjetljivi na anesteziju i lijekove, zbog nižeg postotka tjelesne masti. Standardne doze anestezije i lijekova za veće pse mogu biti opasne za njih.
 2. Displazija kuka i lakta: Nasljedno stanje gdje se zglobovi kukova ili lakta ne razvijaju pravilno, što može uzrokovati bol i hromost. Rendgenski pregled može otkriti problem, a pri kupovini šteneta, trebali biste tražiti potvrdu da su roditelji pregledani.
 3. Jetreni šant: Nenormalan protok krvi između jetre i tijela, što može uzrokovati različite simptome kao što su neurobihevioralne abnormalnosti, nedostatak apetita, niski šećer u krvi, gastrointestinalni i urinarni problemi. Korektivna operacija i posebna dijeta mogu pomoći.
 4. Bolesti srca: Sklonost srčanim oboljenjima, posebno zatajenju srca uzrokovanom dilatiranom kardiomiopatijom. Ovo stanje uzrokuje proširenje srčanog mišića i abnormalne srčane ritmove. Liječenje obično uključuje odmor, dijetu i lijekove.
 5. Fibrokartilaginozna embolička mijelopatija: Stanje gdje komadići hrskavice ometaju krvne žile koje opskrbljuju kičmenu moždinu, uzrokujući paralizu stražnjih nogu. Bez tretmana, može dovesti do trajne paralize.
 6. Osteohondroza Dissecans (OCD): Ortopedsko stanje uzrokovano nepravilnim rastom hrskavice u zglobovima, što može uzrokovati bol i ukočenost zglobova. Prekomjerno hranjenje i prehrana mogu doprinijeti razvoju.
 7. Osteosarkom: Agresivan rak kostiju koji obično pogađa velike pasmine. Simptomi uključuju hromost i zahtijeva agresivno liječenje kao što su amputacija i kemoterapija.
 8. Progresivna atrofija retine (PRA): Degenerativni poremećaj oka koji s vremenom uzrokuje sljepoću. Psi se mogu prilagoditi životu bez vida.
 9. Dilatacija želuca-Volvulus (nadutost): Opasno stanje koje pogađa pse s dubokim prsima, uzrokovan pretjeranom unosom hrane, brzim pijenjem vode ili intenzivnom vježbom nakon obroka. Može dovesti do smrtonosnih posljedica ako se ne liječi odmah.

Svaka od ovih bolesti ima svoje karakteristike i potencijalne posljedice, stoga je važno redovno pratiti zdravlje vašeg irskog vučjeg hrta i konzultirati se sa veterinarom kako biste osigurali najbolju moguću skrb za vašeg ljubimca.

Irski vucji hrt zdravlje

Njega

Irski vučji hrtovi imaju dvostruku dlaku koja se sastoji od vanjske oštre i žilave dlake te meke poddlake. Linjaju se tokom cele godine, ali ne previše intenzivno. Redovno četkanje jednom tjedno pomaže u održavanju higijene, uklanjanju prljavštine i suvišne dlake te održavanju izgleda psa.

Za razliku od nekih drugih pasmina s dvostrukom dlakom, irski vučji hrtovi ne prolaze kroz intenzivno sezonsko linjanje. Njihove nokte treba redovno podrezivati jer predugački nokti mogu biti neugodni za psa, ometati njegovo hodanje i trčanje te izazvati nelagodu.

Njega irskog vučjeg hrta zahtijeva pažljivu prilagodbu njihovim potrebama. Iako su veliki, ovi psi su kućni ljubimci koji vole društvo ljudi i često su mirni u zatvorenom prostoru. Ako imate stepenice u kući, trebali biste biti oprezni kako ne biste oštetili njihove zglobove.

Važno je napomenuti da irski vučji hrtovi imaju izražen instinkt vole trčati, stoga ograde obično nisu dovoljne da ih zadrže.

Za irskog vučjeg hrta nije potrebna nikakva posebna njega vezana za njegu očiju. Čišćenje ušiju vašeg psa svake 2-4 sedmice pomoći će u spriječavanju infekcija uha.

Irski vucji hrt karakteristike pasmine

Hranjenje

Kvalitetna hrana za pse, prilagođena dobi (štene, odrasli pas ili stari pas) i posebno formulirana za velike pasmine, trebala bi sadržavati sve potrebne hranjive tvari za irskog vučjeg hrta.

Preporučuje se hraniti irskog vučjeg psa dvaput dnevno, umjereno i kontrolisano, umjesto da hrana bude dostupna cijelo vrijeme.

Kako bi se izbjegao rizik od nadimanja, treba izbjegavati intenzivno vježbanje prije ili nakon obroka. Važno je osigurati da vaš pas dobiva adekvatnu i uravnoteženu prehranu kako bi ostao zdrav i sretan.

Štene

Prosjek veličine legla je oko četiri šteneta, ali ponekad može biti i do dvanaest. Irski vučja hrt je najviši od svih pasa, dosežući visinu do 3m na svojim zadnjim nogama, pa ni štenad neće ostati malena dugo vremena. Trudnoća irskih vučjih pasa traje otprilike 63 dana od začeća do rođenja štenaca.

Poznati irski vučji hrtovi

Dva predsjednika su doprinijela popularnosti i vidljivosti irskih vučjih hrtova kao omiljenih kućnih ljubimaca. Hooverov Pas Patrik i Kennedyjev Pas Wolf postali su dio povijesti Bijele kuće. Mnogi slavni pojedinci su imali irske vučje hrtove kao svoje vjerne pratitelje, uključujući Ernesta Hemingwaya, Grace Kelly, Bonoa, i Olivera Reeda.

Zaključak

Irski vučji hrt je iznimna pasmina koja je kroz povijest služila kao lovac na divljač i pratilac slavnih ličnosti poput Herberta Hoovera i Johna F. Kennedyja. Njegova visina i elegancija čine ga prepoznatljivim, dok nježna narav i potreba za društvom čine ga odličnim porodičnim saputnikom. Njegova njega, trening i posebne potrebe čine ga pasminom koju treba pažljivo razmotriti pri odabiru kućnog ljubimca.

Komentariši