fbpx
notino popust

Posavski gonič: neprocjenjiv partner u lovačkim pustolovinama i savršen član aktivnih obitelji

posavski gonic
Foto: nederlandsebrakkenclub.nl

S vremena na vrijeme naletite na dragulj pasmine pasa, koji je za vas nov, a ipak vrijedi biti bolje poznat. Posavski gonič  je upravo takav pas. Po izgledu, Posavac je nedvojbeno sličan goniču, s pogledom ‘nategnutog Beagle-a’ oko sebe. U svom karakteru ima prirodnu želju i entuzijazam za životom, što znači da voli biti zaposlen, ali je također pun ljubavi, nježan i odan. Doista, za aktivnu obitelj koja može pružiti dosta vježbe, Posavac bi mogao biti idealan pas.

Iako vam je Posavski gonič možda novost, on je zapravo stara pasmina koja potječe iz Hrvatske. Svoje je žetone zaradio kao radni pas, loveći sitnu divljač. Međutim, za razliku od nekih neovisnijih radnih pasa, on pazi na svog vlasnika i dobro reagira na empatičnu obuku. Vijesti postaju još bolje jer je pasmina povezana s relativno malo genetskih zdravstvenih poremećaja, a glavne brige su nadutost ili infekcije uha.

Pregled pasmine

  • Grupa: Goniči mirisa
  • Visina: 43-58 cm
  • Težina: 15 kg do 20 kg
  • Životni vijek: 12-13 godina
  • Najprikladniji za: aktivne samce, aktivne obitelji, kuća s dvorištem, djeca, lovački pas
  • Temperament: Živahan, privržen, odan, aktivan

Historija

Na freskama iz 16. stoljeća nalaze se slike goniča koji nevjerojatno nalikuju na Posavca. Pasmina potječe s područja bivše Jugoslavije i smatralo se da potječe od onih impresivnih drevnih goniča, danas izumrlih molosa, od kojih potječu mnoge druge pasmine pasa.

posavski gonic odrasli

Do 1800-ih, pas vrste Posavac bio je poznat i prodavan kao Boskini. Iako je njegov izgled ostao uglavnom isti, pasmina je doživjela promjenu imena u 20. stoljeću, kada je izraz “Posavski gonič” ušao u širu upotrebu. Ovo je ime službeno priznato 1969. godine od strane Federation Cynologquie Internationale u kategoriji goniča mirisa. Međutim, do danas, pasmina nije priznata od strane Kinoloških klubova Ujedinjenog Kraljevstva ili SAD-a, te ostaje nešto poput neotkrivenog dragulja.

Izgled

Posavski gonič je pasmina srednje veličine s nepogrešivim izgledom goniča oko sebe. Doista, ništa ne govori ‘gonič’ kao velike uši prekrivene baršunom, a to je upravo ono što Posavac ima. Doista, ima razumno lice s dugom njuškom, širokim čelom i velikim pametnim očima.

Posavac je tiho čvrst, a opet izgrađen za kretanje. S okruglim, dubokim prsima za puno prostora za pluća i uredno skupljenim strukom (ali ne previše pretjeranim), on je razumna vrsta koju možete zamisliti kako satima trči nosom do zemlje.

posavski gonic stene
Foto: Wikipedia

Pasmina ima kratku, ravnu dlaku koja je najčešće crvene i bijele boje. Njegove oznake obično su simetrične s bijelim žarkom niz nos, s crvenim ušima i maskom preko ostatka lica. Druge prihvatljive boje idu prema crvenom, pješčanom ili krem kraju spektra, s tamno smeđom ili čokoladnom koja se namršteno gledaju kao netipične za pasminu. Posljednji, ali ne i najmanje važan, je rep posavca, koji je dugačak i poput biča, često s bijelim vrhom koji je zamućen zbog uobičajenog mahanja.

Karakter i temperament

posavski-gonic-leglo
Foto: nederlandsebrakkenclub.nl

Mnogi smatraju da su karakter i temperament ove pasmine njegove najistaknutije kvalitete. Zbog svog podrijetla kao radnog psa, samouvjeren je i voli mirisati sve što se može pomirisati, ali bez svojevoljne, samoodlučne prirode nekih drugih goniča njuha. Njegov prirodni instinkt je da bude dio čopora i kao takav Posavac traži vodstvo. Opet, to ga čini izvrsnim za obitelj u kojoj su roditelji svjesni kako psu (i djeci) postaviti granice.

Druga strana priče je da u rukama neiskusnog vlasnika koji psa ‘razmazi’ i ne postavi kućni red, Posavski gonič može razviti loše navike, poput kopanja, lajanja ili žvakanja. Ovo nije iz zlobe, već iz frustracije jer on mora znati što je prihvatljivo, a što nije… i dosadno mu je pa se sam zabavlja.

Dakle, ako tražite živahnog, vitalnog psa koji zahtjeva dosta vježbe, ali voli biti dio obiteljske grupe, onda ozbiljno razmislite o Posavskom goniču.

Treniranje

Posavac je izvorno bio radni pas koji je u suradnji sa svojim vlasnikom lovio sitnu divljač. Dok su neki terijeri i drugi goniči skloni neovisnosti i uživaju u donošenju vlastitih odluka, Posavac je prilagodljiviji i spremniji prihvatiti ono što se od njih traži. To znači da Posavac dobro podnosi obuku, posebno kada se to radi na simpatičan način uz obuku koja se temelji na nagrađivanju. Trik je u tome da ga vodite i podučavate poticajima – iako to ne znači da ga ne biste trebali odvratiti zbog lošeg ponašanja. Kratko oštro “Ne!” ili “Stani!” uputit će Posavca i odvratiti ga od takvog ponašanja ubuduće.

Kao i kod svih pasa, vrlo je poželjna rana socijalizacija i izlaganje čudnim prizorima, zvukovima i mirisima na pozitivan način. Što je širi raspon iskustava koje štene ima kao mladunče, to će biti opuštenije kao odrastao pas. Ovo je također važno kada je pas dio obitelji, kako bi se smanjile šanse za nesporazume i trenje između dvije vrste.

Zdravlje

Kao radni pas, Posavac je srećom na dobrom glasu kada je u pitanju zdravlje. Njegovi problemi nisu toliko nasljedni poremećaji pasmine, koliko ozljede, udarci i ogrebotine koje nastaju od aktivnog psa.

Infekcije uha

Te prekrasne obješene uši smanjuju količinu zraka koja cirkulira u ušnim kanalima. To znači da srednje uho može postati toplo, vlažno mjesto gdje će se razmnožavati bakterije ili gljivice. Osim toga, duge uši mogu pomesti travnate vene, koje migriraju niz ušni kanal i uzrokuju bol, nelagodu i infekciju.

Zbog toga je najbolje da svakodnevno provjeravate uši zbog znakova crvenila, neugodnog mirisa ili iscjetka. Koristite dobar čistač ušiju i, ako se problem ne riješi unutar 24 do 48 sati, nužan je posjet veterinaru.

Torzija želuca

Duboka prsa i trbuh Posavca povezuju se s povećanim rizikom od torzije želuca. To se događa kada se želudac preokrene na sebe, zatvarajući ulaz i izlaz. Zauzvrat, to uzrokuje nakupljanje plinova koji rastežu želudac, stišćući vitalne krvne žile u abdomenu.

Torzija želuca može biti smrtonosna u roku od nekoliko sati, stoga je prevencija ključna. Hranite s poda i koristite hranilice za slagalice kako biste usporili psa da jede. Uvijek ga odmarajte najmanje 90 minuta nakon jela i nikada ne vježbajte tijekom tog razdoblja.

Pretilost

Uzgajan da bude aktivan, Posavski gonič ima zdrav apetit. Međutim, kućni ljubimac hranjen visokokaloričnom hranom za radnog psa će se udebljati, a Posavac nije iznimka. Vlasnik koji ne uspije uravnotežiti unos kalorija svog psa i potrošene kalorije, završit će s pretilim psom.

Odgovor je jednostavno hraniti hranom koja odgovara načinu života psa i davati odmjerene količine. Redovito provjeravajte da li se rebra psa mogu napipati, a ako ne mogu, smanjite količinu hrane kako biste potaknuli gubitak težine.

Vježbe i nivo aktivnosti

Nema sumnje da je Posavcu potrebna dobra količina vježbe svaki dan; međutim, to ne mora biti pretjerano. Obično dvije prilike od 30 do 60 minuta dnevno za igru, trčanje i šetnju zadovoljit će njegove potrebe za fizičkim naporom. Sjajne aktivnosti koje možete razmotriti s posavskim goničem uključuju trčanje ili vožnju biciklom uz vas.

Iako Posavac nije idealan za život u stanu, ako ste spremni uložiti vrijeme i trud da ga svakodnevno izvodite vani, onda bi to moglo uspjeti. Ali budite upozoreni: Posavac je gonič pa će, kad mu je dosadno, vrlo vjerojatno dati glas svom razočaranju. To znači zavijati i glasno lajati, što će vas svakako učiniti nepopularnim kod susjeda.

Njega psa

Posavski gonič ima ravnu glatku dlaku koja zahtijeva vrlo malo napornog održavanja. Nisu za njega redoviti odlasci u salon, jer kaputu nije potrebno šišanje. U idealnom slučaju, kupajte ga samo kada je to potrebno, na primjer kada se uvalja u nešto smrdljivo ili postane posebno blatno.

Međutim, svakodnevno češljanje gumenim alatom za dotjerivanje ili krpom od divokoze pomoći će mu prikupiti otpalu dlaku i dati divan sjaj njegovom kaputu. Posavac je prosječan linjač, tako da će svakodnevna četka držati većinu dlaka s uobičajenog namještaja i pod kontrolom.

Osim toga, svakako provjerite uho vašeg Posavca nakon svake šetnje, posebno pazite na travnate osje koje je mogao zavući u svoje uši kada je trčao nosom pri tlu. Svakodnevno mu perite zube za svjež dah, pseće poljupce, a nokte neka mu budu istrošeni s puno hodanja po pločniku.

Križanci

Posavac ima sjajan karakter i odličan je u onome što radi; stoga nema smisla namjerno nadkrižati pasminu. To, uz činjenicu da je Posavac rijedak i relativno nepoznat, znači da nema (namjernih) hibrida povezanih s pasminom.

Zaključak

Temperament posavskog goniča čini ovu pasminu prekrasnim izborom za one koji traže pouzdanog sportskog psa ili odanog obiteljskog ljubimca.

Iako ih je teško pronaći, posavski goničio su cijenjeni zbog svoje slatke, ljubazne osobnosti.

Ako tražite zabavnog i ujednačenog druga, Posavac bi mogao biti savršen pas za vas.

Prije nego što dovedete kući bilo kojeg novog kućnog ljubimca, svakako napravite svoje istraživanje kako biste bili sigurni da ste toj životinji spremni pružiti okoliš koji im je potreban za razvoj.

Reference:

Komentariši