fbpx
notino popust

Bišon – Neodoljivi mali psići s velikim šarmom

Bison

Upoznajte veselog i ljubaznog Bišona – malu pasminu pasa s prekrasnom pahuljastom bijelim dlakom i crnim očima koje će vas oduševiti na prvi pogled. Njihova vesela narav i sklonost nestašlucima čine ih sjajnim pratiteljima za sve uzraste.

Pregled pasmine:

 • Pasmina: ne sportski psi
 • Visina: Mužjaci 24-30 cm, Ženke 24-30 cm
 • Težina: Mužjaci 5-8 kg, Ženke 5-8 kg
 • Životni vijek: 12 – 15 godina
 • Dlaka i boje: Dlaka kovrčava bijela, kremasta, boja kajsije
 • Zemlja porijekla: Mediteran, Tenerife

Bišon

Bišon je vrlo privlačna pasmina pasa koja ima kompaktno tijelo, licem nalik na bebi lutku i prekrasnu pahuljastu bijelu dlaku. Njihov izgled je dodatno naglašen živahnom i dobrodušnom naravi. Ponekad ih se pogrešno smatra bijelim pudlama, ali oni su posebna i prepoznatljiva pasmina.

Ova pasmina ima zanimljivo porijeklo, povezano s nekoliko drugih malih pasmina pasa kao što su Coton de Tulear, bolonjezi, Havanci i Maltezeri. Vjeruje se da su se Bišoni također razvijali na Mediteranu i da su se širili trgovačkim putevima u druge zemlje.

Iako su mali psi, Bišoni su izdržljivi, njihova bijela boja, crne oči i nos daju im prepoznatljiv izgled, a njihovi savijeni vratovi čine ih ponosnima i samouvjerenima.

Bišoni su izvrsni porodični ljubimci, posebno za one koji vole igrati i provoditi vrijeme sa svojim ljubimcima. Njihova privrženost i nježnost čine ih idealnim pratiocima.

Također, oni se ne linjaju kao neke druge pasmine, što ih čini dobrom opcijom za ljude s alergijama. Međutim, uvijek je važno provesti neko vrijeme u prisustvu ove pasmine prije nego što donesete konačnu odluku pogotovo ako ste alergični.

Bitno je napomenuti da Bišoni mogu patiti od separacijske anksioznosti i preferiraju biti u blizini svoje obitelji što je više moguće. Stoga, ukoliko često morate ostaviti svog psa samog kod kuće na duže vremenske periode, ova pasmina možda nije najbolji izbor za vas.

Bišon

Kada je riječ o vježbanju, Bišoni imaju puno energije i trebaju redovite šetnje i igre. Oni su inteligentni psi koji uživaju u učenju trikova i mogu se lako dresirati. Važno je koristiti nježan, ali čvrst pristup tijekom treninga, jer će preoštra ruka slomiti njihovo srce. Mogu biti izvrsni u agilnosti, a također su odlični kao terapijski psi koji šire radost i osmijeh na licima ljudi u staračkim domovima i bolnicama.

Kada je riječ o socijalizaciji, Bišoni se uglavnom dobro slažu s drugim životinjama i ljudima, ali su dobri čuvari koji će vas upozoriti kada stranci dođu na vrata. Ukratko, Bišon Frize je šarmantna, ljubazna i zabavna pasmina koja će unijeti radost u vaš dom ako ste spremni pružiti im puno ljubavi, pažnje i igre.

Bišon veličina

Bišon je mala pasmina pasa koja ima visinu od 24 do 30 cm, težina ovih pasa varira od 5 do 8 kg. Imaju kratku i tupu njušku, svilenkaste uši koje se spuštaju, a njihova dlaka je svilenkasta, uvijena i ima gustu poddlaku. Standardna boja Bišon je čisto bijela, ali neki pojedinci mogu imati nijanse kremaste, žute boje ili boje kajsije oko ušiju ili na tijelu. Životni vijek je od 12 – 15 godina

Bišon veličina

Bišon porijeklo

Bišon ima zanimljivu i bogatu istoriju koja je puna spekulacija i pretpostavki o njihovom tačnom porijeklu. Postoji nekoliko teorija o porijeklu ovog psa.

Jedna od uobičajenih teorija je da Bichon Frize potječe od Barbeta, srednjeg vunastog vodenog psa. Riječ “Bichon” vjerovatno potiče od francuske umanjenice “barbichon”. Porodica pasa Barbichon uključuje Bichon Frise, Bolgnese, Coton de Tulear, Havanese i Maltezera. Svi ovi psi su razvijeni na Mediteranu i imaju sličan izgled i temperament.

Najstariji zapisi o Bišonu datiraju iz 14. vijeka, kada su francuski mornari donijeli ove pse sa Tenerifa, jednog od Kanarskih ostrva. Smatra se da su ih tamo doveli trgovci koji su koristili feničanske trgovačke puteve.

Također, postoje teorije da su španski pomorci mogli dovesti Bišone na Tenerife, a da su ih potom italijanski mornari donijeli u Italiju u 14. vijeku. U svakom slučaju, Bišon je brzo postao omiljeni među plemstvom i članovima kraljevskih porodica.

Bišoni su u 16. vijeku uživali veliku popularnost na kraljevskim dvorovima, kako u Francuskoj za vreme vladavine kralja Franje I, tako i u Engleskoj za vreme vladavine kralja Henrija III.

Kroz istoriju, ova pasmina prolazila je kroz uspone i padove u popularnosti. Nakon Prvog svjetskog rata, francuski uzgajivači ponovno su pokazali interes za Bišona i radili su na očuvanju i poboljšanju ove rase.

Bišon porijeklo

Dolaskom Francuske revolucije 1789. godine, politička situacija u Francuskoj se dramatično promijenila, što je imalo ozbiljan utjecaj i na živote pasa poput Bišona. Prije revolucije, Bišoni su bili omiljeni psi aristokrata i članova kraljevskih obitelji, uživajući u povlaštenom položaju. Međutim, s rušenjem monarhije i gušenjem aristokracije, ti dani luksuznog života za Bišone su se završili.

Kako su vlasnici Bišona gubili svoje imanje i društveni status, mnogi su psi ostavljeni napušteni na ulicama. Ulični zabavljači i cirkuski izvođači su prepoznali njihovu inteligenciju, okretnost i šarm, pa su počeli hvatati Bišone i obučavati ih za svoje performanse kako bi izvukli novac od prolaznika. Bišoni su se pokazali kao izvrsni cirkuski psi, spremni izvesti različite trikove i vratiti osmijeh na lica publike.

Zvanični standard pasmine je usvojen 1933. godine, kada je pas dobio dva imena: Tenerife i Bichon. Kasnije iste godine, naziv je promijenjen u Bichon à poil frisé, što se može prevesti kao “Bišon s kovrdžavom dlakom”, a engleska verzija naziva postala je Bichon Frise. Od tada, Bichon Frize je stekao popularnost širom svijeta i postao je cijenjena pasmina ljubitelja pasa.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Bišon je prvi put doveden 1956. godine, a priznat od strane Američkog kinološkog kluba u 1970-ima. Danas, Bichon Frize je omiljena pasmina širom svijeta, poznata po svom prijateljskom i ljubaznom temperamentu, kao i svojoj prekrasnoj pahuljastoj bijeloj dlaci.

Uzgoj Bišona

Uzgoj Bišona zahtijeva dobru evidenciju, posebno za ženku. Pratite njenu reproduktivnu historiju, promjene u ponašanju i zdravstvene probleme. Odaberite veterinara s kojim imate dobar odnos za podršku kroz cijeli proces uzgoja.

Prije uzgoja, provjerite muškog psa ima li anatomske nedostatke, reproduktivne probleme i infekcije. Također, pratite najbolje vrijeme za parenje vaše ženke. Postepeno povećavajte unos hrane do tačke u kojoj ona konzumira oko 35-50% više nego inače.

Nakon što ženka uđe u fazu tjeranja, pokušavajte s parenjem oko deset do dvanaest dana kasnije. Otprilike 22 dana nakon parenja veterinar može potvrditi trudnoću.

Trudnoća može trajati od 58 do 68 dana, a štenci se najčešće rađaju između ovog raspona. U ovom razdoblju, vaš Bišon može imati slab apetit kako se približava vrijeme štenjenja. Važno je redovito je provjeravati, mjeriti joj temperaturu, hraniti je da bi što ugodnije i lakše podnijela porođaj. Neki psi mogu prestati jesti neposredno prije rođenja štenaca, što je normalno. Budite pažljivi i pružite joj potrebnu podršku tijekom ovog važnog razdoblja.

Bišon stene

Bišon zdravlje

Bišon je generalno zdrava pasmina, ali kao i svaka druga pasmina, skloni su određenim zdravstvenim stanjima. Važno je da budete svjesni tih mogućih problema kako biste bili informirani i mogli brinuti se za svog ljubimca na odgovarajući način.

Kada razmišljate o kupovini šteneta, preporučuje se pronalaženje uglednog odgajivača koji će vam pokazati zdravstvene dozvole za oba roditelja vašeg šteneta, što će vam pomoći osigurati da roditelji nemaju nasljedne probleme.

Neki od mogućih zdravstvenih stanja koja mogu utjecati na Bišona uključuju:

 1. Problemi s mokraćnim mjehurom: Kamenje u mokraćnom mjehuru i infekcije mokraćnog mjehura nisu neuobičajeni kod ove pasmine.
 2. Alergije: Bišoni mogu biti osjetljivi na različite alergene, uključujući kontaktne alergije, alergije na hranu i buhe.
 3. Luksacija patele: Ovo je često stanje kod malih pasa, a odnosi se na skliznuće zgloba koljena (čašice koljena) što može izazvati bol i hromost.
 4. Preosjetljivost na vakcinaciju: Neki Bišoni mogu biti preosjetljivi na vakcine, pa je važno pratiti ih nakon cijepljenja i obratiti se veterinaru ako primijetite bilo kakve neobične simptome.
 5. Displazija kuka: Nasljedno stanje u kojem bedrena kost ne pristaje dobro u zglob kuka.
 6. Juvenilna katarakta: Katarakta se ponekad može razviti kod mladih Bišona, obično ispod šest godina starosti.

Važno je da ga redovito vodite na veterinarske preglede i da se brinete o svom Bišonu kako biste osigurali njegovo dobro zdravlje. Uz pravilnu brigu, ovi veseli psi mogu donijeti mnogo radosti i sreće svojim vlasnicima.

Bišon zdravlje

Bišon prehrana

Pravilno hranjenje je ključno za održavanje zdravlja i dobre forme vašeg Bišona. Preporučena dnevna količina hrane za odraslog psa ove pasmine je obično između 1/2 do 1,5 šolje kvalitetne suhe hrane dnevno, podijeljeno u dva obroka.

Važno je napomenuti da ovo je samo općenita smjernica, a količina hrane koju vaš pas zaista treba može varirati ovisno o njegovim individualnim potrebama. To uključuje faktore poput veličine, starosti, tjelesne građe, metabolizma i razine aktivnosti. Visoko aktivni psi mogu zahtijevati više hrane, dok manje aktivni psi mogu trebati manje.

Također, kvaliteta hrane za pse koju koristite također igra važnu ulogu. Kvalitetnija hrana ima bolje sastojke i može pružiti više hranjivih tvari, što znači da ćete možda trebati manje količine hrane za zadovoljenje prehrambenih potreba vašeg psa.

Kako biste održali vašeg Bišona u dobroj formi, preporučuje se mjeriti hranu i hraniti ga dva puta dnevno umjesto da ostavljate hranu stalno dostupnom. Ovo pomaže kontrolirati količinu hrane koju pas konzumira i pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase.

Bišon njega

Bišon je pasmina s bijelom dvoslojnom dlakom koja zahtijeva redovito i temeljito održavanje. Evo nekoliko savjeta o njegovanju i dotjerivanju Bišonove dlake:

 1. Češljanje i četkanje: Redovito četkajte svog Bišona najmanje dva puta tjedno kako biste uklonili odumrlu dlaku i spriječili zapetljavanje dlake. Ovaj pasmina ne linja se u klasičnom smislu, ali osipana dlaka se skuplja u poddlaci. Ako se ta dlaka ne ukloni redovito, može dovesti do problema s kožom. Odabir odgovarajuće četke ili češlja za uklanjanje odumrle dlake može biti od velike pomoći.
 2. Kupanje: Bišon treba redovno kupanje kako bi se održao njegov bijeli kaput čistim i svježim. Frekvencija kupanja ovisi o njegovim aktivnostima i navikama. Ako se često zaprlja, kupanje će biti češće. Upotrijebite šampon koji je posebno formuliran za pse kako biste očuvali ravnotežu pH kože.
 3. Dotjerivanje: Mnogi vlasnici Bišona vode svog psa profesionalnom frizeru svakih 4 do 6 tjedana. To uključuje šišanje i stiliziranje dlake, podrezivanje noktiju i čišćenje ušiju. Ako želite sami urediti svog Bišona, možete koristiti dostupne resurse kao što su knjige ili videozapisi o njezi.
 4. Čišćenje očiju: Bišon je sklon krmeljama, koje se često pojavljuju oko očiju. Redovito čistite područje oko očiju kako biste uklonili sušenu sluz ili prljavštinu. Ako primijetite bilo kakve znakove iritacije ili infekcije oka, posavjetujte se s veterinarom.
 5. Njega ušiju: Redovito provjeravajte i čistite uši svog Bišona kako biste spriječili nakupljanje voska ili infekcije. Ako primijetite bilo kakve znakove infekcije uha, obratite se veterinaru.
 6. Njega zuba: Njega zuba je također važna. Redovito čistite zube svog Bišona kako biste spriječili nakupljanje plaka i kamenca, što može dovesti do problema s desnima i lošeg zadaha.
 7. Njega noktiju: Podrezivanje psećih noktiju je važno, preporučuje se to raditi jednom do dva puta mjesečno, osim ako pas ne istroši nokte prirodno. Nokti imaju krvne žile, pa je važno ne odrezati preduboko i izazvati krvarenje. Ako niste iskusni u tome, potražite pomoć veterinara.
 8. Rane i osipi: Redovito pregledavajte kožu svog psa kako biste pravovremeno primijetili bilo kakve rane, osipe ili znakove infekcije. Rano otkrivanje problema može pomoći u brzom liječenju.

Njega Bišonove dlake zahtijeva puno posvećenosti i pažnje, ali održavanjem redovitog rasporeda njege možete pomoći svom psu da zadrži zdrav i prekrasan izgled. Redoviti veterinarski pregledi također su važni kako bi se osiguralo opće zdravlje vašeg psa.

Bišon njega

Bišon i drugi psi

Bišon je pasmina koja osvaja srca svojom šarmantnom pojavom, veselim temperamentom i ljubaznim karakterom. Njihova srednje veličine i kompaktno tijelo daju im dovoljno snage i izdržljivosti, ali i dovoljno praktičnosti da budu odlični pratitelji u urbanim sredinama. Njihova bijela hipoalergena dlaka čini ih popularnim izborom za osobe koje pate od alergija na kućne ljubimce.

Ovi psi imaju nevjerojatno inteligentan i radoznao um, zbog čega su odlični u učenju trikova i poslušnosti. Otvoreni su i prijateljski nastrojeni prema svima, što ih čini sjajnim prijateljima i ljubimcima za cijelu obitelj. Također se dobro slažu s drugim psima i djecom, što ih čini idealnim izborom za obitelji.

Bišon ima sposobnost da budu dobri mali psi čuvari, jer su budni i pažljivi prema okolini. Međutim, njihov pristup je obično ljubazan i prijateljski, jer nisu agresivni niti borbeni psi.

Osim što su vrlo prilagodljivi i prijateljski nastrojeni, Bišoni su poznati po svojoj srećnoj i zabavnoj osobnosti. Oni će uvijek izazvati osmijeh na licu i biti voljni pružiti zagrljaj. Njihova ljubav prema pažnji i bliskosti s ljudima čini ih sjajnim terapijskim psima, koji mogu pružiti radost i olakšanje ljudima u staračkim domovima ili bolnicama.

Ukratko, Bišon je pasmina koja kombinira ljepotu, inteligenciju, prijateljski karakter i razigranu osobnost. Njihova ljubav prema ljudima i životna radost čine ih idealnim pratiteljima za sve koji žele veselog, prijateljskog i poslušnog psa.

Bišon i druge pasmine

Komentariši