fbpx
notino popust

DJI Osmo Action 3 Recenzija: Bolja opcija od GoPro Hero 11?

dji action 3

DJI Osmo Action 3 kamera ima novi izgled i sistem montaže koji bi GoPro trebao ozbiljno razmotriti i primjerniti neki sličan koncept na svojim akcionim kamerama . Ova akcijska kamera snima u 4K rezoluciji i izgrađena je da izdrži padove i pored toga zabilježi snimak. 

Međutim, s izlaskom GoPro Hero 11 Black, koja dolazi s novim i impresivnim senzorom uz pojednostavljen način uređivanja snimaka, da li Action 3 pruža dovoljno da zasluži mjesto na listi najboljih akcionih kamera.  

Prošle godine, DJI je objavio ažuriranje za Osmo Action 3 kameru koje donosi poboljšanje u kvaliteti boja. Sada snima u 10-bitnoj dubini boja, što znači da će slike biti uravnoteženije i sa manje pogrešaka.

U nastavku ćemo pregledati je li DJI Action 3 kamera vrijedna ili možda čak bolja opcija za kupovinu u ovom trenutku. 

Prvi utisci o DJI Action 3 kameri  

Dobro je što se DJI Action 3 vratio tradicionalnom dizajnu akcionih kamera kao što je GoPro. Manje je veličine od HERO11, a izrada je izvrsne kvalitete, kao što bismo očekivali od DJI-ja. 

Magnetni sistem montaže iz Action 2 je tu, ali je značajno poboljšan. Čak i ako se jedna od kopči slučajno otkači, teško je razdvojiti kameru sa nosača. Ako imate nekoliko magnetnih nosača, lako možete postaviti na različite lokacije i brzo premjestiti kameru između njih. 

DJI Action 3 može te kupiti u dva oblika Standard i Adventure Combo. Standardni set uključuje kameru, kućište za kameru, dva nosača i baterije, dok se Adventure Combo set sastoji od štapa za selfije, kućišta za kameru, nekoliko različitih magnetnih nosača i pametnog punjača s tri baterije. 

Baterija se može puni putem same kamere putem USB-C kabla za napajanje, takodjer kamera podržava brzo punjenje čime možete napuniti 80% bateriju za samo 18 minuta. 

Na kraju, DJI je slijedio GoPro-ov primjer i uključio hidrofobni premaz na zamjenjivom poklopcu sočiva, što čini Action 3 odličnim izborom za vodene sportove. 

Specifikacije i načini snimanja s Action 3 kamerom 

 • Senzor: 12MP 1/1.7-inčni CMOS senzor
 • FOV/žižna daljina: 155º/12.7mm
 • Maksimalna rezolucija slike: 4000 x 3000
 • Video: Do 4K 120fps (16:9)
 • Stabilizacija: RockSteady 3.0
 • Nivelisanje: +/-45º do 4K, 360º do 2.7K
 • Prednji ekran: 1,4 inča, 320×320
 • Stražnji ekran: 2,25 inča, 360×640
Photo: DJI

Action 3 kamera ima maksimalnu rezoluciju od 4K, ali može snimati do 120 fps pri toj rezoluciji. Ako smanjite rezoluciju na 1080p, možete postići čak i 240 fps. Zanimljiva značajka kamere je mogućnost snimanja pri brzini od 48 frejmova u sekundi za precizno usporeno snimanje koje je dvostruko sporije na vremenskoj liniji od standardnih 24 fps.

Kamera Action 3 ima tri različita virtualna načina rada objektiva. Standardni način, nazvan “Dewarp”, eliminira izobličenje poznato kao riblje oko i vrlo je sličan GoPro Linearnom načinu rada. U ovom načinu rada dobivate malo šire vidno polje. Široki način rada je standardna postavka za opću upotrebu i ima izobličenje ribljeg oka, dok Ultra-wide način pruža najšire vidno polje. 

Jedan od glavnih zahtjeva od strane korisnika jeste široki pogled za snimanje iz prvog lica. Ultra-wide način rada je možda najbolji za snimanje širokog vidnog polja jer pruža manje izobličenja od Hyperview na HERO11 i ima još širu perspektivu. Ovo je odličan potez od strane DJI-ja da uključi tu opciju. 

Senzor Action 3 kamere nije tako visoke kvalitete kao senzor HERO11, niti ima visoku rezoluciju. Međutim, ako želite da snimate u formatu prilagođenom za horizontalne i vertikalne izlaze, možete koristiti 4:3 način snimanja. DJI je uključio okvir koji omogućava montažu kamere u vertikalnom položaju, ali ako to uradite, nećete moći kasnije kreirati snimke u dvije orijentacije. Stoga je najbolje koristiti 4:3 način snimanja za tu svrhu. 

Kao dodatna napomena, u usporedbi s HERO11, Action 3 ima funkciju izravnjavanje horizonta, ali radi samo do 45 stupnjeva. To je zbog nešto manje visine senzora, što ograničava punu rotaciju slike 16:9 bez prevelikog izrezivanja. 

Korištenje akcije 3

 • Težina: 145 grama
 • Vodootporan do 16m bez kućišta
 • Oba ekrana osetljivi na dodir
 • Sistem montiranja putem magneta

Uključivanje kamere je brzo i praćeno je zvučnim efektom. Stražnji zaslon je dobro vidljiv i lako se koristi kada ste izloženi pod suncem. Jedna od karakteristika kamere je da prednji zaslon također reagira na dodir, što je korisno kada snimate sebe.  

dji action 3 vodootporna 16 metara
Photo: DJI

Kao i kod prethodnih DJI kamera, korisnički interfejs je vrlo jasan i jednostavan za korištenje. Također je osjetljiv na dodir, čak i kada imate mokre ruke. 

Ultraširoki objektiv na Action 3 kameri je sjajan za snimanje kadrova iz prvog lica, a ima i ugrađenu stabilizaciju koja je na ovoj kameri odlična.  

Action 3 kamera je izuzetno izdržljiva i može snimati čak i u zahtjevnim uvjetima. 

Trajanje baterije na Action 3 je zaista impresivno. DJI tvrdi da je kamera dizajnirana za snimanje do 150 minuta pri standardnoj brzini kadrova čak i pri temperaturama koje padaju do -20 °C.  

Jedna od glavnih prednosti Action 3 kamere je izuzetno trajanje baterije. Može snimati satima bez potrebe za čestim punjenjem. Ovo je vrlo praktično kada želite koristiti kameru, a shvatite da je niste potpuno napunili. 

Hidrofobna sočiva na kameri odlično obavljaju svoj posao. Kapljice vode se lako odbijaju sa sočiva, što je posebno korisno kada se bavite vodenim sportovima ili vozite bicikl po kiši i blatu. 

Magnetski sistem montaže na Action 3 je pouzdan i omogućava brzo postavljanje i promjenu pozicije kamere. Međutim, nedostaje mu opcija za sigurno vezivanje kamere. Nadamo se da će DJI u budućnosti dodati ovu mogućnost. 

Sve u svemu, Action 3 se pokazala kao vrlo pouzdana kamera. 

Kvaliteta 

 • Video rezolucija: 4K/120fps, 2.7K/120fps, 1080p/240fps 
 • Rezolucija slike: 12MP 
 • RockSteady 3.0, HorizonBalancing, HorizonSteady 

Action 3 ima dva načina za podešavanje kvalitete boje, D-Cinelike koji je “flat” način i Normalni način. D-Cinelike daje nešto manje intenzivne boje koje će kasnije zahtijevati uređivanje, dok Normalni način daje dobar, prijatan izgled direktno iz kamere. Većina korisnika će vjerovatno koristiti Normalni način. 

U usporedbi s HERO11, Action 3 ima nešto manji dinamički raspon, pa se sjene i svijetli dijelovi brže gube. 

Kod GoPro kamere obično ručno morate podesiti balans bijele boje, a kada to uradite sa Action 3, rezultati su prilično slični, s neznatnim razlikama. Međutim, automatski režim balansa bijele boje je sasvim drugačiji. Action 3 ima ugrađen senzor temperature boje na prednjoj strani kamere.  

GoPro obično ima tendenciju da daje hladnije rezultate u automatskom režimu balansa bijele boje u poređenju s Action 3, i ima više problema s svjetlom iz različitih izvora, kao što je situacija u šu području s malo dnevnog svjetla u daljini. Action 3 je pokazao bolje performanse u takvim situacijama, pružajući dobar cjelokupni balans boja. 

Primijetio sam da su promjene ekspozicije na Action 3 preosjetljive u usporedbi s HERO11, i možda bi buduća ažuriranja softvera mogla učiniti prijelaze malo suptilnijima. Također, nema načina da zaključate ekspoziciju pritiskom na ekran. Ipak, moguće je ručno podesiti ekspoziciju pomoću okidača i postavki ISO vrijednosti unutar izbornika. 

Još jedna razlika između ove dvije kamere je ta što nije moguće podešavati oštrinu na Action 3. Digitalno poboljšanje rubova je dobro kontrolirano i ne daje prenaglašeno digitalni izgled, ali bilo bi poželjno da korisnik ima određenu kontrolu nad tim u budućnosti. 

Kada je u pitanju kvaliteta videa, može snimati do 4K pri brzini od 120 frejmova u sekundi. 

Ako ste koristili DJI Action 2, znat ćete što možete očekivati od Action 3. Kamere dijele iste karakteristike kada je riječ o fotografijama i video zapisima. To znači da Action 3 nije najbolji u klasi, jer ne pruža iste performanse kao GoPro Hero 11 Black ili GoPro Hero 10 Black. Međutim, to ne znači da su video snimci s Action 3 loši. 

U dobro osvijetljenim okruženjima možete zabilježiti dobre snimke s Action 3 u rezoluciji do 4K. 

Baterija

DJI svoju bateriju naziva 1770mAh Extreme Battery, i to je praktično njihov odgovor na GoPro Enduro bateriju. U poređenju s GoPro-ovim rješenjem, ova baterija ima dodatnih 50mAh snage i može izdržati temperature do -20 Celzijusovih (za razliku od -10 na Enduru). Naša iskustva su pokazala da je ova baterija radila izuzetno dobro, često pružajući veću izdržljivost od našeg Hero 11 Black modela. 

dji action 3 baterija
Photo: DJI

Kada se baterija isprazni, brzo punjenje će vam omogućiti da se brzo vratite u akciju. Samo 18 minuta punjenja pružit će vam 80 posto napunjenosti baterije. Da biste potpuno napunili bateriju, trebat će vam oko 50 minuta s DJI USB-C punjačem od 30 W, koji se prodaje zasebno. 

dji-action-3-punjenje

U Adventure paketu dolazi držač baterija koji istovremeno služi i za punjenje, što je praktično rješenje za brzo punjenje više baterija istovremeno. Sviđa nam se što kutija ima nekoliko mjesta za microSD kartice na samom poklopcu, tako da vam pohrana podataka uvijek bude pri ruci.  

Osmo Action 3 može se koristiti i kao USB web kamera te podržava live streaming putem Wi-Fi mreže, što se očekuje od visokokvalitetnih akcijskih kamera.  

Funkcionalnost web kamere je korisna, ali treba napomenuti da zbog širokog vidnog polja slika neće izgledati kao kod standardne web kamere, čak ni u postavci Dewarp. Ovisno o vašim potrebama, ovo može biti prednost ili nedostatak, ali svakako je najšira i najiskrivljenija web kamera koju možete dobiti. 

Jedinstvena karakteristika je nešto što se naziva InvisiStick za skijanje. To je “skrivač” za štap za selfije koje stvara efekt nevidljivog štapa, slično onom koji je moguć samo s kamerom od 360°. DJI tvrdi da ovo funkcioniše samo sa zimskim sportovima.

DJI Osmo Action 3 je snažan konkurent GoPro kamerama, s atraktivnom cijenom i brojnim funkcijama. 

Iako ne predstavlja veliki skok u kvaliteti slike, ova akcijska kamera je izuzetno sposobna i može proizvesti impresivne rezultate. Posebno se ističe dodatak 10-bitne boje, koji je donio značajna poboljšanja.

Action 3 je izuzetno jednostavna za korištenje, s intuitivnim menijem, dvostrukim ekranom osjetljivim na dodir, brzim punjenjem i jednostavnim montiranjem.

Ako vam je najvažnija vrhunska slika, GoPro je i dalje pravi izbor, ali ova kamera dokazuje da DJI nije daleko iza. S obzirom na takvu cijenu, može biti bolji izbor pri kupovini.

Komentariši