fbpx
notino popust

Kangal najjači i najveći pas čuvar na svijetu

Kangal

Kangal je veliki, snažan pas teških kostiju, čija se veličina i proporcije prirodno razvili kao rezultat njegove stalne upotrebe u Turskoj kao čuvara od predatora. Glava je velika i umjereno široka s spuštenim ušima. Kangal pas pravilne proporcije je nešto duži (mjereno od prednje kosti do zadnjice) nego visok (mjereno od grebena do zemlje), a dužina prednje noge (mjereno od lakta do tla) trebala bi biti nešto veća od polovina visine psa.

Sa svojim korijenima u Turkestanu, Kangal potječe iz drevne loze mastifa (baš kao i još jedan veliki pas pakistanski mastif zvani Bully Kutta), čuvajući stoku poput ovaca od velikih predatora.

Rep, koji je tipično uvijen, upotpunjuje prepoznatljivu siluetu. Pas Kangal ima dvostruku dlaku koja je umjereno kratka i prilično gusta. OVaj pas ima crnu masku i crne baršunaste uši koje su u kontrastu s bojom cijelog tijela koja može varirati od svijetlo tamne do sive.

Prva pozicija najjače pasmine pasa na svijetu pripada kangalu. Njihova veličina i snaga vilica dovode ih do ove visoke pozicije među 10 najjačih pasmina pasa. Njihov ugriz je izmjeren na 743 PSI.

Legenda kaže da je za vrijeme Asirca prvi kangal uzgojen od lava. Kako to, pitate se? Pa, pogledajte tu veličinu i ugriz sličan lavu. U redu, to je samo legenda…

Kangal historija

Naziv potječe od grada Kangal koji je povezan sa gradom Sivas u Centralnoj Anatoliji. Turski narod ove pse naziva Sivas Kangal ili službeno Kangal Coban Kopegi (Kangalski ovčarski pas) ili Karabaš (crna glava).

Kangalski ovčar smatra se drevnom ili primitivnom pasminom. Vjekovima je uspešno štitio stada ovaca u regionu Sivasa, od šakala, vukova i medveda. Gotovo isključivo pronađeni u regiji Sivas do 80-ih, psi Kangali sada se mogu naći po cijeloj Turskoj.

Nije moguće konačno utvrditi tačno porijeklo kangalskog ovčara. Jedna zajednička teorija je da su ovi psi došli u Anadoliju s turskim plemenima koja su migrirala iz Azije u 11. stoljeću. 

Iako je pasmina dugo bila povezana s obitelji Aga iz Kangala, velikim zemljoposjednicima i poglavarima, većinu uzgajaju seljani koji se jako ponose sposobnošću pasa da čuvaju svoja stada ovaca i koza od tradicionalnih predatora poput vuka, medvjeda.  

Uprkos regionalnom porijeklu, mnogi Turci smatraju psa kangala svojim nacionalnim psom. Njihova rapidno rastuća popularnost u inozemstvu može se pripisati njihovom nježnom karakteru u kombinaciji s njihovom neprevaziđenom sposobnošću da zaštite stoku od svih vrsta predatora.

O pasu Kangal prvi su u evropskoj i sjevernoameričkoj psećoj literaturi izvijestili David i Judith Nelson, Amerikanci koji su proučavali pse dok su boravili u Turskoj. Nelsonovi su 1985. godine uvezli svog prvog kangalskog psa u Sjedinjene Države. Ovaj pas i naknadni uvoz dali su osnovu za Kangal psa u Sjedinjenim Državama. Pravi kangalski psi su iz provincije Sivas i grada Kangal.

Neki ljudi proglašavaju sve turske ovčarske pse jednom pasminom, anatolijskim ovčarom, međutim kaže se da su pravi turski kangalski psi zasebna pasmina od generičkog turskog ovčara. Izvoz čistih kangalskih pasa iz Turske bio je kontroliran i sada je gotovo zabranjen. Izolirani povijesni uvjeti regije Sivas-Kangal rezultirali su razvojem psa Kangal kao posebne pasmine, koja je proglašena nacionalnim psom Turske i nacionalnim blagom. Pravi turski kangalski psi prije svega su i dalje prvenstveno radni psi.

1994. godine, oko 500 kangalskih pasa darovano je poljoprivrednicima u Namibiji od strane Fonda za očuvanje geparda u nastojanju da zaštiti stoku od napada geparda i s nadom da će smanjiti stopu geparda koje su farmeri ubili.

Eksperiment je uspio! Veličina i snaga psa Kangala, zajedno s njegovim sposobnostima čuvanja, pomogli su u smanjenju ubijanja domaćih životinja i geparda, a projekt se sada proširio na Keniju.

Dakle, ako se Kangal može boriti protiv geparda, može li i protiv lava? Gepard ima silu ugriza od 475 PSI, dok lav ima silu ugriza od… ogromnih 1.000 PSI ! Može se sa sigurnošću reći da je, koliko god Kangal bio impresivan, mogao da se parira sa lavom.

Izgled Kangala

Veliki, mišićav i pravokutan sa bočnog profila, pas Kangal posjeduje brzinu poput geparda, okretnost poput leoparda i snagu poput lava. Rep karakterizira zavoj koji postaje čvršći i drži se iznad linije leđa kada je potpuno na oprezu. Najvažnija i prepoznatljiva karakteristika psa Kangal je njegov oblik glave.

Sa strane, pas Kangal prikazuje prilično ravnu lubanju i snažnu njušku. U kombinaciji s bademastim očima koje su postavljene malo sa strane, snažnim vratom i debelom dvoslojnom dlakom zimi, pas Kangal ispoljava kraljevski izgled poput vuka. 

 • Visina: Mužjaci 77 – 86 cm, ženke 72 – 77 cm
 • Težina: Mužjaci 50 – 66 kg, ženke 41 – 54 kg
 • Životni vijek: 12 do 15 godina

Dlaka i boja

Dužine 3-7 cm, zimi Kangal ima dvostruku strukturu dlake – debeo i oštar zaštitni kaput s gustom poddlakom. Dlaka je nešto duža oko vrata, ramena i bedara. Linjanje se dešava jednom godišnje u proljeće. Ova struktura dlake čini Kangala prilagodljivim i otpornim na hladnu i toplu klimu.

Boja tijela varira od svijetle sivkastosmeđe koju nazivaju “dun” do smeđe i tamno zlantne i sive boje. Bijele čarape su uobičajene, a bijele na grudima su prihvatljive. Bijela na vratu nije poželjna. Glava se odlikuje crnom maskom i ušima tamnijim od opće boje dlake. Svi štenci se rađaju sa jakom crnom maskom, koja sa sazrijevanjem može postati manje izražena.

Temperament

Kangal je inteligentan, nezavisan i hrabar. Smiren i oprezan, pas Kangal može brzo preći u stanje visoke pripravnosti uz najmanji zvuk i miris. Sa snažnom intuicijom, on je stručnjak za precizno identificiranje prijetnji. Oni su nježni, odani i nježni. 

Njihova blagost prema maloj djeci, krhki i stariji, kao i njihova blagost prema svim velikim i malim stvorenjima, dovodi do njegove popularnosti kao čuvara. Smatrajući svoju ljudsku porodicu „jatom“, čuvaju ih, kao i njihove životinje, iznimnom predanošću i odanošću.

Napomena: Kangalu nije potrebna obuka za zaštitu. Sve što trebate učiniti je pustiti štene na slobodu među stadom ovaca. Čak se i potpuno odrastao Kangal koji nikada nije vidio stoku može prirodno povezati i početi raditi kao pas čuvar stoke vrlo brzo. 

Kangal pas se ne preporučuje za život u stanu. Relativno je neaktivan u zatvorenom prostoru i najbolje će se snaći s barem velikim dvorištem. Pas Kangal prirodno štiti, ali je više “orijentiran na ljude” od većine drugih pasmina čuvara stoke

Dobro socijalizirani kangalski pas općenito nije agresivan prema ljudima, a posebno voli djecu-ali pasmina ne prepoznaje vlasničke granice. Lutat će, napadati pse lutalice i može biti agresivan prema ljudskim uljezima, posebno noću. Dobra ograda je stoga neophodna.

Ovoj pasmini su potrebne vježbe i mentalna stimulacija. Radni psi s površinom vježbat će patrolirajući imanjem i štiteći svoju stoku. Porodičnim psima potrebne su svakodnevne šetnje, trčanje te socijalizacija bez vlasništva, jer ako nemaju posla, neće dobiti odgovarajuću mentalnu i fizičku vježbu i može ih biti teško nositi. Dok je u šetnji, psa se mora natjerati da ide pored ili iza osobe koja drži vodstvo, jer u pasjem umu ga vođa vodi, a taj vođa mora biti čovjek. Ono što je zanimljivo da dva ili tri Kangala mogu čuvati od 150 do 200 ovaca.

Zdravlje i dijeta

Budući da su velika pasmina, brzo rastući kangal može razviti displaziju kuka. Stoga je od najveće važnosti da se tijekom rasta stavljaju na dijetu s niskim udjelom proteina kako bi se održao spor i stabilan rast. U svojoj domovini Turskoj pastiri ih hrane isključivo ječmom pomiješanim u vodi

U posebnim prilikama hrane se mesom od stoke. Kangali se već stoljećima hrane ovim stilom i trebali bi to nastaviti činiti čak i u zapadnom svijetu. Oni ne jedu puno hrane pa je šalica zobi i šaka proteinskih mrvica pomiješanih u vodi idealna hrana. 

Kangal i anatolijski ovčar sličnosti i razlike: Da li su to odvojene pasmine?

Sličnosti:

 • Oba su radni psi, dobro prilagođeni životu na otvorenom
 • Izuzetno inteligentni i jednostavni za obuku.
 • Nježno su prema odraslima i djeci

Razlike:

 • Dok kangali pomažu stadima i štite ih (poznato je da danima ostaju s ovcama bez jela), anatolijski ovčar više je čuvar, izviđajući opasnost dok pastir vodi stoku.
 • Kangali su tamnocrvene boje sa crnim maskama i crnim ušima, dok su anatolijski ovčari većinu vremena svijetle boje “sezama”. Mogu imati mnogo boja ili mrlja u boji, a mogu imati i crnu masku, ali ne uvijek.
 • Oboje potječu iz drevnih loza u Turskoj, ali Kangal je porijeklom iz okruga Kangal u provinciji Sivas u Turskoj, dok je anatolijski ovčar porijeklom iz Anatolijske visoravni u Turskoj.

Zaključak

Brzina, okretnost i snaga u kombinaciji s nepopustljivom hrabrošću i lojalnošću – pastirski pas Kangal stoljećima je uspješno štitio stada ovaca na otvorenim surovim divljim centralnim planinskim područjima Turske od šakala, vukova i medvjeda.

Uz sve veći problem divljih pasa u Australiji, Kangal se brzo dokazuje kao najpouzdanije, isplativije i ekološki prihvatljivo rješenje. Slično tome, oni postaju sve popularniji i kao nježni nježni čuvari u porodičnim kućama. 

Pastirski radni pas Kangal je miran, kontroliran, neovisan, moćan i zaštitnički nastrojen. Možda ne vole strance, ali dobro socijalizirani Kangal prijateljski je raspoložen prema posjetiteljima, a posebno prema djeci. Ako ih dugo držite u zatvorenom prostoru, Kangali pokazuju znakove depresije.

Napomena: Vjerovali ili ne par Kangala je dovoljan za čuvanje velikog stada ovaca.

Sve u svemu, ovoj pasmini je potrebno dosta vremena i posvećenosti kako bi se pokazale njegove najbolje osobine, ali to je zasigurno pas koji će vam, kada mu se posveti pažnja, pokazati upornu lojalnost za razliku od bilo koje druge.

REFERENCE:
 1. https://dogsqueensland.org.au/Breeds/browse-all-breeds/165/Kangal-Shepherd-Dog/
 2. https://www.dogbreedinfo.com/kangaldog.htm

Komentariši