fbpx
notino popust

Šar-pej (Shar-Pei) kineska drevna pasmina kraljevske dinastije Han

Shar-pei (Šar-pej)

Kineski šar-pej je iznimno zanimljiva pasmina pasa koja se ističe svojim karakterističnim izgledom i bogatom poviješću.

Poznat po svojoj naboranoj koži (slična oklopu koja je ga štitila u borbi protiv drugih pasa), kratkoj njušci i nevjerojatno jedinstvenom izgledu, ovaj pas ima korijene koji sežu unatrag hiljadama godina. Kao pasmina koja potječe iz Kine, Šar-pej je svojevrsni dragulj svjetske kinologije.

Ova pasmina ima svojstvenu osobnost i karakteristike koje je čine posebnom. Kineski Šar-pej je često poznat po svojoj neovisnoj naravi, ali istodobno može biti odan i privržen svom vlasniku. Njegov jedinstven izgled često privlači pažnju.

Pregled pasmine:

 • Pasmina ne sportska
 • Visina: 45-50 cm
 • Težina: 20-27 kg
 • Očekivano trajanje života: 8 -12 godina (prosječno)
 • Boje : crna, braon, lila ,krem, boja pijeska, crvena

Kineski Šar-pej (Shar-Pei)

Naziv “Shar-Pei” potječe iz kineskog jezika i doslovno znači “pješčana koža”. Ovaj naziv opisuje karakterističnu teksturu dlake ove pasmine.

Izgled Kineskog Šar-peja:

 1. Kompaktan i srednje velik pas.
 2. Široka njuška koja podsjeća na njušku nilskog konja.
 3. Plavo-crni jezik, izuzetno jedinstvena karakteristika.
 4. Male, potopljene oči sa namrgođenim izrazom.
 5. Male trokutaste uši.
 6. Obilni nabori opuštene kože oko glave, vrata i ramena.
 7. Suženi visoko postavljeni rep.
 8. Koža često ima grubu teksturu sličnu brusnom papiru.

Svaka od ovih karakteristika doprinosi prepoznatljivom izgledu i šarmu kineskog Šar-peja.

pasmina sar pej

Porijeklo

Tokom većeg dijela svoje duge istorije, Kina je bila zatvoreno društvo koje se nije otvaralo prema spoljnim uticajima. Ova izolacija je rezultirala razvojem jedinstvene kulture, koja se jasno ogleda i u različitim kineskim pasminama pasa. U tom raznolikom psećem klanu, nijedan pas nije tako posebno kineski kao Shar-Pei.

Ova pasmina potiče iz južnih kineskih provincija i ima svoje korijene duboko u prošlosti, sve do dinastije Han, koja datira više od 2.000 godina unatrag. Šar-Pei je prvobitno bio pas sa sela, a kao i mnogi psi sa sela diljem svijeta, bio je poznat po svojoj svestranosti. Kineski farmeri su cijenili ove snažne, inteligentne pse kao lovce, pastire i čuvare stoke, štiteći ih od grabežljivaca i pljačkaša.

Nakon osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine, komunistički režim je gledao s nepovjerenjem na posjedovanje pasa, što je rezultiralo sistematskim smanjenjem populacije rasnih pasa na kopnu. Ipak, nekoliko primjeraka Šar-peja je uspjelo preživjeti u Hong Kongu i Tajvanu.

Američka dokumentirana povijest ove pasmine započela je sredinom 1960-ih, ali pravi interes Amerike za ovu rasu razvio se 1973. godine. U toj godini, uzgajivač iz Hong Konga, po imenu Matgo Law, pozvao je američku javnost da spasi ugrožene Šar-pejeve od izumiranja.

Značajan odgovor ljubitelja pasa u Sjedinjenim Američkim Državama osigurao je opstanak ove posebne pasmine. Američki kinološki savez (AKC) službeno je priznao kineskog Šar-peja kao pasminu 1992. godine.

Ova povijest ilustrira ne samo izuzetnu specifičnost Šar-peja, već i njegovu sposobnost preživljavanja i prilagodbe kroz turbulentne povijesne periode.

 Šar-pej porijeklo

Zdravlje

Kao i mnoge druge pasmine, kineski Šar-pej ima svoj niz zdravstvenih potencijalnih problema. Ako planirate kupiti ili imate već kineskog Šar-peja, važno je biti svjestan ovih mogućih zdravstvenih stanja kako biste mogli pravovremeno reagirati i brinuti se za svojeg ljubimca.

Bolesti na koje treba obratiti pažnju kod kineskog Šar-peja:

 1. Shar-Pei groznica: Sindrom otečenog skočnog zgloba karakteriziran oticanjem skočnog zgloba, bolom, povraćanjem, proljevom i plitkim disanjem. Povezana s napadima neobjašnjive groznice.
 2. SARDS (naglo stečeni sindrom degeneracije retine), Ova bolest karakterizira nagli gubitak vida uslijed degeneracije mrežnice. Psi koji pate od SARDS-a iznenada postaju slijepi i obično nema poznatih efikasnih tretmana za vraćanje vida. Ova bolest obično zahvaća sredovječne pse i može se prepoznati po karakterističnim promjenama u očima tijekom oftalmološkog pregleda.
 3. Hipotireoza: Poremećaj štitne žlijezde koji može izazvati različite simptome, uključujući epilepsiju, gubitak kose, gojaznost, letargiju i druge.
 4. Rak: Mogući simptomi uključuju oticanje, rane koje ne zacjeljuju, krvarenje, poteškoće s disanjem i eliminacijom. Liječenje uključuje kemoterapiju, operaciju i lijekove.
 5. Displazija lakta i kuka: Degenerativna bolest zglobova koja može uzrokovati bol, hromost i artritis.
 6. Demodekoza: Grinja demodex koju majka prenosi na štence može uzrokovati lokaliziranu ili generaliziranu šugu, što dovodi do problema sa kožom.
 7. Seboreja: Kožno stanje koje karakterizira perutanje kože i neugodan miris, često je povezano s alergijama ili infekcijama.
 8. Pioderma: Bakterijska infekcija kože koja može biti primarna ili sekundarna, često uzrokujući svrbež i iritaciju.
 9. Luksacija patele: Poteškoće sa zglobovima, posebno čest problem kod manjih pasa.
 10. Torzija želuca: Stanje koje se javlja kod pasa dubokog grudi, uzrokujući nadutost i moguće ozbiljne posljedice.
 11. Osteohondroza Dissecans (OCD): Ortopedsko stanje uzrokovano nepravilnim rastom hrskavice u zglobovima, često uzrokuje bol i ukočenost.
 12. Mucinoza kože: Višak mucina u koži može uzrokovati stvaranje mjehurića na koži koji mogu puknuti.
 13. Glaukom: Povećani pritisak u oku koji može dovesti do gubitka vida, liječi se kirurški ili kapima za oči.
 14. Entropion: Okretanje kapka prema unutra koje može uzrokovati gubitak vida i iritaciju.
Šar-pej zdravlje

Temperament

Njega kineskog Šar-peja zahtijeva pažnju i posvećenost kako biste imali zdravog i sretnog psa.

Životni prostor: Kineski Šar-pej se dobro snalazi kako u gradu tako i na selu. Iako nije potrebno veliko dvorište, cijenit će priliku za izlazak i protezanje nogu. Može udobno živjeti i u stanu ili kući uz redovitu tjelesnu aktivnost.

Druželjubivost i socijalizacija: Važno je početi s treniranjem i socijalizacijom vašeg Šar-peja od samog početka i nastaviti s tim tokom njegovog života. Ova pasmina nije uvijek sklona prijateljstvu s drugim psima, pa je važno osigurati pozitivno iskustvo s drugim psima i ljudima. Redovita izloženost različitim situacijama i mjestima pomoći će izbjeći pretjeranu stidljivost ili prezaštitnički stav.

Trening i vodstvo: Započnite trening i ne dozvolite da vam pas bude gazda! Shar-Pei su pametni i voljni, ali ponekad su tvrdoglavi i pomalo prepametni, smišljaju nove načine da rade stvari kojima možda nećete biti oduševljeni.  

Kineski Šar-pej može biti tvrdoglav, ali reagira na dosljedan i čvrst trening. Važno je postaviti jasna pravila i granice te uspostaviti svoje vodstvo. Pravilna socijalizacija i trening mogu pomoći u kontroli potencijalno agresivnih reakcija prema drugim psima.

Zdravstvena osjetljivost: Kao kratkonosna pasmina, Šar-peji su osjetljivi na toplinu i mogu biti podložni toplotnom udaru. Treba ih zaštititi od visokih temperatura, držeći ih unutar prostora s ventilacijom ili klima uređajem tokom vrućih dana.

Uz pravilnu njegu, redovite veterinarske preglede i angažman, kineski Šar-pej može biti odan i sretan član obitelji.

 Šar-pej temperament

Njega

Kineski Šar-pej ima specifične karakteristike dlake i zahtijeva određenu njegu kako bi zadržao zdrav i lijep izgled.

Dlaka i boja: Dlaka ovog psa je jedinstvena i stoji uspravno, varirajući po dužini. Može biti raznih boja, uključujući crnu, krem, braon, crvenu, samur i plavu. Bore su još jedna karakteristika koja ga čini prepoznatljivim.

Njega dlake: Shar-Pei je relativno čist pas s minimalnim mirisom. Redovito četkanje jednom sedmično koristeći gumeni češalj ili rukavice za njegu pomoći će u uklanjanju mrtvih dlačica i prljavštine. Kupanje nije često potrebno – oko svakih 12 sedmica osim ako se nije zaprljao. Nakon kupanja, važno je potpuno osušiti nabore kože kako bi se spriječile infekcije.

Higijena usta i šapa: Redovito čišćenje zuba nekoliko puta tjedno pomoći će u sprečavanju nakupljanja kamenca i lošeg zadaha. Također, podrezivanje noktiju jednom ili dvaput mjesečno će spriječiti bolne probleme s noktima.

Oči i uši: Redovito pregledavanje očiju i ušiju je važno. Oči trebaju biti čiste, bez crvenila ili iscjetka. Uši treba provjeravati zbog crvenila i neugodnog mirisa koji mogu ukazivati na infekciju. Pazite da nema vlage u ušima tijekom kupanja.

Redoviti pregledi: Dok njegujete, obratite pažnju na znakove rana, osipa ili infekcija na koži, oko očiju, ušima i šapama. Redoviti tjedni pregled pomoći će vam da rano prepoznate moguće zdravstvene probleme.

 Šar-pej njega

Hranjenje

Ispravna ishrana je ključna za zdravlje kineskog Šar-peja. Evo nekoliko smjernica o pravilnoj ishrani:

Pravilna ishrana: Odaberite visokokvalitetnu hranu za pse koja je prilagođena dobi vašeg psa (štene, odrasla osoba ili stariji pas). Takva hrana sadrži optimalan balans hranjivih tvari potrebnih za zdrav rast.

Poslastice: Poslastice mogu biti korisne za trening, ali ih treba davati umjereno. Previše poslastica može dovesti do pretilosti, koja može biti posebno problematična za kineske Šar-pejeve. Pripazite na veličinu poslastica i uključite ih u ukupnu dnevnu količinu hrane.

Ostaci hrane: Davanje ostataka hrane sa stola treba biti ograničeno, ako se uopće prakticira. Treba izbjegavati davanje kuhanih kostiju i hrane sa visokim sadržajem masti, jer to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Neki ljudski namirnice su opasne za pse, pa je važno znati koje su sigurne, a koje nisu.

Konzultacija sa veterinarom: Ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi s težinom, zdravljem ili ishranom svog kineskog Šar-peja, najbolje je konzultirati se sa svojim veterinarom. Oni mogu pružiti individualizirane smjernice o tome što je najbolje za vašeg psa, uzimajući u obzir njegove specifične potrebe i uvjete.

 Šar-pej hranjenje

Shar pei zanimljivosti

 • Bore kao zaštitni oklop: Kineski Šar-pej je prvobitno uzgajan kako bi čuvao kraljevsku palaču i zaštitio članove kraljevske porodice. Naborana koža Šar-peja ima funkciju sličnu oklopu. Ova karakteristična osobina je dizajnirana kako bi pružila zaštitu tokom psećih borbi. Ako bi drugi pas uhvatio Šar-peja za kožu, Šar-pej bi i dalje mogao slobodno kretati i pobjeći, a unutrašnji organi ne bi bili izloženi riziku.
 • Najrjeđa pasmina: U jednom periodu, Šar-pej je bio gotovo izumro i postao je jedna od najrjeđih pasmina na svijetu. Kada je Kina postala komunistička država tokom 1940-ih, visoki porezi na pse doveli su do dramatičnog smanjenja populacije Šar-peja. Zbog toga su Šar-peji postali vrlo rijetka pasmina pasa, a čak su i zvanično ušli u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda kao najrjeđa pasmina.
 • Spašavanje uz pomoć magazina Life: U vrijeme kada je pasmina bila blizu izumiranja, uzgajivač Šar-peja iz Hong Konga, Matgo Lo, apelovao je za pomoć kako bi sačuvao ovu pasminu. Strahovao je da bi Hong Kong, koji je tada bio britanska kolonija, mogao postati dio Kine i time biti podložan strožim ograničenjima vezanim za pse. Godine 1979., magazin Life je objavio naslovnicu posvećenu Šar-peju, što je izazvalo veliku reakciju. Ovaj članak je zapravo pomogao da se spasu štenad Šar-peja, jer je interesovanje za pasminu naglo poraslo nakon objavljivanja članka.

Ove činjenice ilustriraju zanimljivu povijest i ulogu koju je Šar-pej imao u različitim vremenima i kontekstima.

Šar pej štene

Zaključak

Kineski Šar-pej (Shar-Pei) je izvanredna pasmina sa drevnom poviješću i jedinstvenim izgledom, uključujući bore i čekinjaštu dlaku. Njegova lojalnost porodici, čuvarski instinkti i neovisan temperament čine ga posebnim.

Odluka o tome da li trebate imati kineskog Šar-peja kao kućnog ljubimca zavisi od vašeg načina života, iskustva s psima i željenih karakteristika ljubimca.

Kineski Šar-pej zahtijeva pažljivu njegu, rani trening i socijalizaciju, te se ne preporučuje za početnike u vlasništvu pasa.

Njegov neovisan temperament, lojalnost porodici i čuvarski instinkti mogu biti odlični, ali zahtijevaju dosljedno vođenje. Ako ste spremni posvetiti se ovim potrebama i pružiti mu ljubav i pažnju, kineski Šar-pej može biti vjeran i jedinstven kućni ljubimac.

Komentariši