fbpx
notino popust

LED trake: sve što trebate znati

LED traka

LED trake su postale izuzetno popularan izbor za osvjetljenje različitih prostora i površina. Njihova energetska učinkovitost, fleksibilnost, i sposobnost stvaranja raznobojnih svjetlosnih efekata postavili su ih u središte mnogih modernih projekata rasvjete.

Bez obzira jeste li u potrazi za elegantnim načinom da istaknete dekor u svom domu, stvorite svjetlosne akcente u komercijalnom prostoru ili dodate funkcionalnu rasvjetu na mjesto gdje je svjetlo neophodno,

LED trake nude izvanrednu prilagodljivost i mogućnost stvaranja inspirativnih svjetlosnih iskustava. U ovom članku, istražit ćemo različite aspekte LED traka, od njihovih osnovnih karakteristika do praktičnih primjena, kako bismo vam pomogli bolje razumjeti kako ih iskoristiti u svojim projektima rasvjete.

RGB LED traka

Šta su LED trake?

LED trake su fleksibilne trake opremljene LED (Light Emitting Diode) svjetlima, koje se koriste za različite svjetlosne aplikacije. LED trake su popularne zbog svoje energetske učinkovitosti, dugotrajnosti, niskog profila i sposobnosti stvaranja različitih svjetlosnih efekata. Ovdje su neki osnovni elementi koji ih čine popularnim i korisnim:

LED svjetla: LED diode su poluvodički uređaji koji emitiraju svjetlost kad prolazi električna struja kroz njih. Oni su vrlo energetski učinkoviti, troše malo energije i imaju dug životni vijek u usporedbi s tradicionalnim žaruljama.

Fleksibilnost: LED trake su obično tanke i fleksibilne, što znači da se lako mogu saviti i oblikovati kako bi se prilagodile različitim površinama i prostorima. To ih čini idealnim za instalaciju u različitim aplikacijama.

Raznobojna svjetla: Mnoge LED trake dolaze s mogućnošću prikaza različitih boja svjetla. Ovo omogućuje stvaranje raznih svjetlosnih efekata i prilagodbu rasvjete prema potrebama i željama.

Dug životni vijek: LED diode imaju izvanredno dug životni vijek, obično trajniji od tradicionalnih izvora svjetlosti poput žarulja. To znači da ćete rjeđe morati mijenjati svjetla i manje trošiti na zamjenske dijelove.

Niski energetski troškovi: LED trake troše manje energije od tradicionalnih izvora svjetlosti, što rezultira nižim računima za struju. To ih čini ekonomičnim i energetski učinkovitim rješenjem za osvjetljavanje.

Mnoge primjene: LED trake se koriste u različitim aplikacijama, uključujući kućnu rasvjetu, komercijalne prostore, dekoracije, reklame, pozornice, automobile, tehnologiju kućnog automatizacije i mnoge druge.

U suštini, LED trake su svestrano i praktično rješenje za različite svjetlosne potrebe. Mogu se koristiti za funkcionalno osvjetljavanje ili kako bi stvorili estetski atraktivne svjetlosne efekte u različitim okolinama.

Razlika između analognih i digitalnih LED traka

Razlika između analognih i digitalnih LED traka leži u načinu kako se svjetlost kontrolira i upravlja. Evo ključnih razlika između njih:

Analogne LED trake:

 • Analogna kontrola: Analogne LED trake koriste analognu kontrolu za upravljanje svjetlošću. To znači da svaka od tri osnovne boje (Crvena, Zelena i Plava) ima svoj vlastiti kanal, a svaka boja se kontinuirano mijenja kako bi se postigla željena svjetlina.
 • Kanali: Analogni RGB LED trake obično imaju četiri kanala – napajanje (12V ili 24V), Crvena (R), Zelena (G) i Plava (B).

Digitalne LED trake:

 • Digitalna kontrola: Digitalne LED trake koriste digitalnu kontrolu za upravljanje svjetlošću. Svjetla na traci kontroliraju se putem digitalnih signala, a svaki LED na traci može se pojedinačno kontrolirati.
 • Kanali: Broj kanala na digitalnim trakama varira ovisno o tipu čipa koji koriste. Na primjer, popularni čipovi kao što su WS2811 i WS2812 koriste tri kanala – napajanje (5V ili 12V), Zemlju (GND) i podatke. Drugi čipovi, kao što su UC1903 ili SC6803, koriste četiri kanala – napajanje (12V), Zemlju (GND), sat (CLK) i podatke.
 • Modeli čipova: Postoji mnogo različitih modela čipova koji se koriste u digitalnim LED trakama, a svaki može imati svoje karakteristike i mogućnosti. Neki od popularnih modela čipova koji se koriste u digitalnim LED trakama su TM1803, TM1804, TM1809, TM1812, UCS1903, UCS1909, UCS1912, UCS2903, UCS2909, UCS2912. Svaki od ovih čipova može imati različite načine rada i komunikacije sa svjetlima na traci.

Ukratko, glavna razlika je u tome što analogne trake koriste kontinuiranu analognu kontrolu za svjetlo, dok digitalne trake koriste digitalne signale za pojedinačno upravljanje svakim LED-om na traci. Digitalne trake omogućuju više mogućnosti za programiranje različitih efekata i animacija, dok su analogne trake jednostavnije i obično se koriste za statičke boje.

kako izabrati LED traku

Vrste LED traka

Različite vrste LED traka koriste različite tipove LED čipova kako bi postigle različite karakteristike svjetlosnih izlaza. Evo detaljnijeg objašnjenja o nekim od najčešće korištenih tipova LED čipova na tržištu i njihovim osnovnim namjenama:

 1. SMD 3528/2835 LED trake:

Namjena: Ovi čipovi se obično koriste za trake s niskom potrošnjom energijei dekorativnom rasvjetom. Idealni su za situacije gdje je svjetlost upotrebljena kao ukras ili ambijentalno osvjetljenje.

Karakteristike: Ovi čipovi su manji od drugih tipova i imaju nisku potrošnju energije. Koriste se za monokromatske trake (jedna boja) i često su najekonomičniji izbor.

 1. SMD 5050 LED trake:

Namjena: SMD 5050 čipovi imaju veću potrošnju energije u usporedbi s 3528/2835 čipovima i često se koriste u situacijama gdje su potrebni svjetliji i snažniji svjetlosni izlazi. Koriste se u raznim aplikacijama, uključujući profesionalnu rasvjetu i ambijentalnu rasvjetu.

Karakteristike: Ovi čipovi su veći i svjetliji te često podržavaju više boja. Obično se koriste za obojene trake (RGB) koje omogućuju širok spektar boja i različite svjetlosne efekte.

 1. SMD 3014 LED trake:

Namjena: SMD 3014 čipovi se često koriste za dekorativnu rasvjetu i situacije gdje je cilj stvoriti visoku svjetlosnu gustoću. Imaju odlične performanse i omogućuju visok intenzitet svjetlosti.

Karakteristike: Ovi čipovi imaju visoku gustoću LED-ova na traci, što rezultira intenzivnijim svjetlosnim izlazom. Iako imaju nisku potrošnju energije, pružaju impresivne svjetlosne performanse.

 1. SMD 5630 LED trake:

Namjena: SMD 5630 čipovi koriste se za situacije gdje je potrebna visoka svjetlosna snaga, kao što su profesionalna rasvjeta i aplikacije gdje se zahtijeva puno svjetlosti.

Karakteristike: Ovi čipovi pružaju visoku količinu svjetlosti pri istoj potrošnji energije kao SMD 5050 čipovi. Često se koriste za bijele i svijetlo tople trake.

Odabir prave vrste LED trake ovisi o konkretnim potrebama i zahtjevima projekta. Trebate uzeti u obzir svjetlosnu snagu, potrošnju energije i željene efekte kako biste odabrali odgovarajući tip čipova za svoju aplikaciju.

cijene LED trake

Kako odbrati transformator za LED traku?

Odabir transformatora za LED trake važan je korak u dizajnu LED instalacije. Transformator će osigurati pravilno napajanje LED traka i očuvati njihovu trajnost. Evo kako izabrati odgovarajući transformator:

 • Izmjerite potrošnju LED trake: Prvo ćete trebati znati koliko snage troše vaše LED trake. To možete pronaći u tehničkim specifikacijama LED trake. U vašem primjeru, koristite LED traku SMĐ 5050 s potrošnjom od 14.4 W po metru.
 • Izračunajte ukupnu potrošnju: Ako želite napraviti instalaciju duljine 8 metara, pomnožite potrošnju po metru (14.4 W/m) s duljinom instalacije (8 metara) kako biste dobili ukupnu potrošnju. U vašem slučaju, to je 115.2 W.
 • Dodajte rezervu: Preporučljivo je dodati rezervu od 10-20% na ukupnu potrošnju kako bi transformator radio i kako bi se izbjeglo preopterećenje. U vašem slučaju, 115.2 W + 20% rezerve iznosi 138.24 W.
 • Izbor transformatora: Sada kada znate koliko snage vam je potrebno, odaberite transformator koji ima kapacitet veći od te vrijednosti. U vašem slučaju, trebali biste odabrati transformator s kapacitetom od najmanje 200 W kako biste osigurali da može podnijeti potrebnu snagu.
 • Napon transformatora: Također obratite pažnju na napon transformatora. Ako vaše LED trake koriste 12V DC napajanje, odaberite transformator koji isporučuje 12V DC.
 • Pravilno povežite transformator: Nakon što ste odabrali transformator, pažljivo ga instalirajte i povežite s LED trakama. Provjerite jesu li svi spojevi ispravni kako biste izbjegli preopterećenje ili oštećenje.

Pazite da pažljivo proučite tehničke specifikacije transformatora kako biste bili sigurni da odgovara vašim potrebama. Također, imajte na umu da je bolje imati transformator s malo većim kapacitetom nego što vam je potrebno kako biste osigurali stabilno napajanje i produžili vijek trajanja LED traka.

LED trake transformatori

Kako se boje na RGB trakama formiraju?

RGB LED trake koriste tri osnovne boje – Crvenu (R), Zelenu (G) i Plavu (B) – kako bi stvorile širok spektar boja. Ove boje se kombiniraju u različitim omjerima kako bi se postigle različite boje. Na primjer, ako se sve tri boje povećaju na maksimalnu svjetlinu, dobit ćete bijelu svjetlost. Ako se isključi jedna od boja, dobit ćete različite nijanse boja, ovisno o tome koja je boja isključena i koliko su druge dvije boje upaljene.

Svaka LED dioda na traci ima tri čipa – po jedan za svaku osnovnu boju. Pomoću kontrolera ili daljinskog upravljača možete kontrolirati svaku od ovih boja i njihovu svjetlinu, što vam omogućuje stvaranje različitih boja i efekata. Kontroleri obično koriste PWM (Pulse Width Modulation) kako bi pravilno upravljali svakom bojom i postizali različite nijanse.

LED traka povezivanje

Kako spojiti LED trake s pojačalom?

Ako želite povećati svjetlinu i dužinu vaše LED instalacije, možete koristiti pojačalo za LED trake. Evo kako to možete učiniti:

 1. Izračunajte potrebnu snagu: Prvo, osigurajte da vaša napojna jedinica (transformator) ima dovoljno snage za napajanje svih LED traka. Ako dodajete pojačalo, morate uzeti u obzir i snagu pojačala.
 2. Kupite pojačalo: Kupite LED pojačalo koje odgovara vašim potrebama. Pojačala obično dolaze s odgovarajućim konektorima za povezivanje s LED trakama.
 3. Spojite pojačalo: Priključite izlaz iz transformatora ili napojne jedinice na ulaz pojačala. Provjerite da su polariteti ispravno usklađeni (plus s plusom, minus s minusom).
 4. Spojite LED trake: Izlaz pojačala spojite na ulaz vaših LED traka. Opet, provjerite polaritet kako biste izbjegli pogreške pri spajanju.
 5. Testiranje: Nakon spajanja, testirajte sustav kako biste se uvjerili da sve radi ispravno. Kontrolirajte svjetlinu i boje pomoću kontrolera ili daljinskog upravljača.

Pravilno spajanje i napajanje važno je kako biste izbjegli oštećenje LED traka i opreme. Također se pobrinite da koristite kvalitetne komponente kako biste osigurali stabilan rad vaše LED instalacije.

Prednosti i razlozi za kupovinu led traka

Kupovina LED traka ima mnoge prednosti koje ih čine atraktivnim izborom za različite svjetlosne potrebe. Evo nekoliko ključnih prednosti zbog kojih biste trebali razmisliti o kupovini LED traka:

 • Energetska učinkovitost: LED trake su vrlo energetski učinkovite i troše znatno manje energije od tradicionalnih izvora svjetlosti poput žarulja sa žarnom niti ili fluorescentnih svjetala. To znači niže račune za struju i manji ekološki otisak.
 • Dugotrajnost: LED diode imaju izvanredno dug životni vijek, obično traju desetljećima. To znači manje troškove održavanja i zamjene svjetala.
 • Niska emisija topline: LED trake proizvode minimalnu količinu topline u usporedbi s tradicionalnim žaruljama, što ih čini sigurnijim za upotrebu i smanjuje potrebu za hlađenjem u određenim aplikacijama.
 • Prilagodljivost: LED trake su fleksibilne i mogu se oblikovati kako bi odgovarale različitim površinama i prostorima. Mogu se koristiti za stvaranje različitih svjetlosnih efekata i prilagodbu rasvjete prema potrebama.
 • Raznobojna svjetla: Mnoge LED trake nude mogućnost prikaza različitih boja svjetla, što omogućuje stvaranje estetskih i dekorativnih efekata u različitim okolinama.
 • Brza reakcija i kontrola: LED trake omogućuju brzu i preciznu kontrolu svjetlosnih efekata putem kontrolera ili daljinskog upravljača. Ovo je korisno za dinamičko osvjetljavanje i prilagodbu svjetla prema situaciji.
 • Ekološka svijest: LED trake ne sadrže štetne tvari poput žive ili UV zračenja, što ih čini ekološki prihvatljivim izborom. Također, njihova dugotrajnost smanjuje količinu elektroničkog otpada.
 • Široka primjena: LED trake se koriste u različitim aplikacijama, uključujući kućnu rasvjetu, komercijalne prostore, reklame, pozornice, automobile, dekoracije, tehnologiju kućnog automatizacije i mnoge druge.

Uzimajući u obzir ove prednosti, kupovina LED traka može vam pomoći u uštedi energije, troškova i stvaranju estetskih i funkcionalnih svjetlosnih rješenja prilagođenih vašim potrebama.

Cijene LED traka

Cijene LED traka mogu značajno varirati ovisno o različitim faktorima, uključujući marku, kvalitetu, dužinu, boju, svjetlosnu snagu i druge karakteristike. Evo nekoliko faktora koji utječu na cijene LED traka:

 • Kvaliteta LED čipova: LED trake s visokokvalitetnim LED čipovima, koji pružaju bolju svjetlinu i dugotrajnost, obično su skuplje od traka s jeftinijim čipovima.
 • Tip i boja svjetlosti: Različiti tipovi LED traka, poput monokromatskih (jednobojnih) ili RGB traka (raznobojnih), imaju različite cijene. Također, svjetlosne trake koje nude širok spektar boja često su skuplje.
 • Svjetlosna snaga: LED trake dolaze u različitim svjetlosnim snagama, izraženim u lumenima ili vatu. Trake s većom svjetlosnom snagom obično imaju više LED čipova i, posljedično, više cijene.
 • Dužina trake: Duže LED trake obično će koštati više od kraćih traka. Cijena se obično izražava po metru trake.
 • Kvaliteta i debljina trake: Deblje i kvalitetnije trake, koje imaju bolju zaštitu od vanjskih uvjeta i oštećenja, često su skuplje.
 • Dodatna oprema: Dodatna oprema kao što su kontroleri, daljinski upravljači, transformatori i profili za montažu također mogu utjecati na ukupnu cijenu instalacije.
 • Marka i proizvođač: Poznate i etablirane marke obično nude proizvode više kvalitete, ali i po višim cijenama.
 • Mjesto kupnje: Cijene LED traka mogu varirati između različitih trgovina i online prodavača, pa je važno usporediti cijene prije kupovine.

U svakom slučaju, cijene LED traka mogu se kretati od nekoliko dolara po metru za osnovne modele do više desetaka dolara po metru za visokokvalitetne i napredne trake. Važno je pažljivo razmotriti svoje potrebe i proračun kako biste odabrali trake koje najbolje odgovaraju vašim zahtjevima.

Električne specifikacije i naponi za različite uređaje i izvore napajanja

 1. 24VDC: Ovde je naveden napon od 24 volti istosmernog napona (DC). To je konstantni napon bez promene polariteta.
 2. 24V 8,3A: Ovde je naveden napon od 24 volti sa strujom od 8,3 ampera. Ovo označava uređaj ili izvor napajanja koji isporučuje električnu energiju na 24 volti sa strujom od 8,3 ampera.
 3. 24V 14,6A: Ovo označava napon od 24 volti sa visokom strujom od 14,6 ampera. To je jači izvor napajanja u poređenju sa prethodnim.
 4. 24V 1,1A: Ovde je naveden napon od 24 volti sa manjom strujom od 1,1 ampera.
 5. 24V: Ova stavka jednostavno označava napon od 24 volti bez specificiranja struje.
 6. 230VAC / 12VDC 6A: Ovde se navode dva nivoa napona. Prvo je napon od 230 volti naizmeničnog napona (AC), dok je drugi napon 12 volti istosmernog napona (DC) sa strujom od 6 ampera. Ovo je primer kombinovanog izvora napajanja sa dva različita napona.
 7. 230AVC / 12VDC 1A: Slično kao prethodna stavka, sa naponom od 230VAC i naponom od 12VDC, ali sa manjom strujom od 1 ampera.
 8. 230AVC / 12VDC 10A: Opet kombinacija dva napona (230VAC i 12VDC), ali sa većom strujom od 10 ampera.
 9. 230VAC / 34VDC: Ovde se kombinuje napon od 230 volti naizmeničnog napona (AC) sa naponom od 34 volti istosmernog napona (DC).
 10. 12VDC 110V-220VAC: Ovo označava uređaj koji može raditi na naponu od 12 volti istosmernog napona (DC) ili na naponu od 110-220 volti naizmeničnog napona (AC).
 11. 12V 8,5A, 12V 6,5A, 12V 5A, 12V 3A: Ovo su različite specifikacije napon-struja za uređaje ili izvore napajanja sa naponom od 12 volti i različitim strujama.
 12. 12V 33A, 12V 10A, 12V 17A, 12V 25A: Slično kao prethodne stavke, ali sa različitim nivoima struje za napone od 12 volti.
 13. 12V 2A: Ovde je naveden napon od 12 volti sa strujom od 2 ampera.

Ove specifikacije naponskih nivoa i struja su važne za pravilno povezivanje i korišćenje električnih uređaja i izvora napajanja u različitim aplikacijama. Pravilno razumevanje ovih specifikacija je ključno kako biste obezbedili siguran i efikasan rad električnih sistema i uređaja.

Snaga

Ovi brojevi i naponi odnose se na različite električne specifikacije i karakteristike različitih električnih uređaja i izvora napajanja. Evo kratkog objašnjenja svake od navedenih stavki:

 1. 15W – 600W: Ovo označava raspon snage uređaja ili izvora napajanja. Snaga se meri u vattima (W) i predstavlja koliko energije uređaj koristi ili isporučuje. Raspon od 15W do 600W može obuhvatiti različite uređaje, od svetiljki sa niskom potrošnjom energije do jačih električnih aparata.
 2. IP 21, IP 25, IP 65, IP 67: Ovo su oznake za zaštitu od prašine i vlage prema standardima Ingress Protection (IP). Svaka od ovih oznaka definiše nivo zaštite uređaja od čestica prašine i uticaja vlage. Na primer, IP65 označava da je uređaj zaštićen od prašine i da je vodootporan na prskanje vode.
 3. Napon: Ovo se odnosi na električni napon koji uređaj koristi ili isporučuje. Na primjer, 24VDC znači da je uređaj ili izvor napajanja dizajniran za rad na 24 volti istosmernog napona (DC), dok 230VAC označava izvor napajanja sa 230 volti naizmeničnog napona (AC).
 4. Struja (Ampere): Struja se meri u amperima (A) i predstavlja koliko električne energije uređaj troši ili isporučuje. Na primjer, “24V 8,3A” znači da uređaj radi na 24 volti i troši 8,3 ampera struje.
 5. Kombinovani napon i struja: Neki uređaji i izvori napajanja mogu pružiti više nivoa napona i struje, što omogućava višenamensku upotrebu. Na primjer, “230AVC / 12VDC 6A” znači da uređaj može koristiti 230 volti naizmeničnog napona ili 12 volti istosmernog napona sa maksimalnom strujom od 6 ampera.

Ove specifikacije su ključne za pravilno povezivanje i upotrebu električnih uređaja i izvora napajanja. Važno je da se pridržavate specifikacija kako biste obezbedili sigurno i efikasno funkcionisanje električnih sistema i uređaja.

Komentariši