fbpx
notino popust

Smart Home – pametna kuća

Pametna kuca Smart Home

Pametna kuća, često nazvana i “kuća budućnosti”, donosi revoluciju u načinu života u našim domovima. Ova inovativna tehnologija omogućava nam da stvorimo udobno, efikasno i sigurno okruženje koristeći napredne uređaje i sisteme za automatizaciju.

U ovom tekstu, istražićemo šta čini pametnu kuću tako posebnom i kako ona može poboljšati naš svakodnevni život. Pametna kuća koristi internet-povezane uređaje i senzore kako bi omogućila kontrolu nad svim aspektima doma. To uključuje osvjetljenje, grijanje i hlađenje, sigurnost, zabavu, pa čak i kućne aparate.

Zahvaljujući integraciji pametnih sistema i aplikacija na pametnim telefonima ili glasovnim asistentima, vlasnici pametnih kuća mogu prilagoditi svoj dom prema svojim potrebama i željama, čak i kada nisu kod kuće.

Smart Home

Kako funkcioniše pametna kuća?

Pametna kuća funkcioniše na osnovu centralnog procesorskog sistema koji igra ključnu ulogu u kontroli i upravljanju svim aspektima doma. Evo kako pametna kuća radi:

 1. Centralni procesor: Centralni procesor ili računar je srce pametne kuće. To je moćan uređaj koji prima informacije iz različitih senzora i uređaja u kući.
 2. Senzori: Pametna kuća je opremljena različitim senzorima, kao što su senzori temperature, svijetla, vlage, detekcije pokreta, dima, i drugi. Ovi senzori bilježe informacije iz okoline i šalju ih centralnom procesoru.
 3. Pravila procesiranja: Unapred definisana pravila procesiranja određuju kako će se sistem ponašati na osnovu informacija koje dobija od senzora. Na primjer, ako senzor za detekciju pokreta zabilježi aktivnost u prostoriji, centralni procesor može automatski upaliti svijetlo.
 4. Upravljanje uređajima: Centralni procesor kontroliše sve uređaje u kući koji su kompatibilni s pametnim sistemom, uključujući osvjetljenje, klimatizaciju, grijanje, prozore, vrata, ventile za vodu i plin, i druge uređaje. Na osnovu definisanih pravila, procesor može automatski upravljati ovim uređajima ili reagovati na komande korisnika.
 5. Mreža: Svi uređaji u pametnoj kući su međusobno povezani u centralnu mrežu. Ova mreža može biti žičana (korišćenjem Ethernet kabla), bežična (Wi-Fi ili Bluetooth), ili se može koristiti postojeća strujna mreža (Powerline) za komunikaciju.
 6. Upravljanje i kontrola: Upravljanje pametnom kućom je jednostavno i korisniku intuitivno. Možete koristiti različite uređaje za kontrolu, kao što su daljinski upravljač, ekran osjetljiv na dodir montiran na zidu, mobilni telefon putem SMS poruka, kućno računalo ili aplikacije na Internetu. To vam omogućava da upravljate svojim domom čak i kada niste kod kuće.

Pametna kuća donosi efikasnost, udobnost i sigurnost u vaš životni prostor, pružajući vam mogućnost da prilagodite svoj dom prema svojim potrebama i željama. Ova tehnologija je fleksibilna i može se prilagoditi vašem načinu života, čineći svakodnevne aktivnosti pametnijim i efikasnijim.

Kako funkcioniše pametna kuća

Kojim uređajima upravlja pametna kuća?

Pametna kuća pokriva širok spektar automatizacije kućnih sistema kako bi poboljšala udobnost, energetsku efikasnost i sigurnost. Ovo su neki od uređaja koje pametna kuća obuhvata:

 1. Osvjetljenje: Pametna kuća omogućava kontrolu osvjetljenja putem pametnih prekidača, senzora pokreta ili daljinskog upravljanja. Možete prilagoditi svjetlosne scenarije, uključiti i isključiti svjetla na daljinu i postaviti raspored osvjetljenja.
 2. Grijanje i hlađenje: Automatizacija grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) omogućava optimalno upravljanje temperaturom u domu. Možete programirati termostate, koristiti senzore temperature i vlažnosti za prilagodbu sistema, ili čak koristiti adaptivno učenje kako biste smanjili potrošnju energije.
 3. Sigurnost: Pametni sistemi za sigurnost uključuju nadzor kamere, senzore za detekciju pokreta, senzore dima i ugljen-monoksida, i alarmne sisteme. Ovi uređaji pružaju nadzor i obavještavaju korisnike o sumnjivim aktivnostima ili opasnostima u realnom vremenu.
 4. Audio/video: Pametna kuća može integrirati sistem za kućni bioskop, audio uređaje i televizore. To omogućava jednostavno upravljanje svim uređajima preko jednog daljinskog upravljača ili aplikacije.
 5. Prozori i vrata: Automatizirani prozori i vrata mogu se otvarati i zatvarati na daljinu. To je korisno za regulisanje protoka vazduha, osiguranje ili jednostavno za dodatnu udobnost.
 6. Kućni aparati: Neke pametne kuće mogu uključivati i pametne kućne aparate, kao što su pametni frižideri, mašine za pranje veša ili sudova, koji se mogu kontrolisati i nadzirati putem aplikacija.
 7. Mreža i komunikacija: Pametne kuće takođe uključuju mrežne tehnologije koje omogućavaju povezivanje svih uređaja u domu. Ovo uključuje Wi-Fi rutere i mrežne prekidače koji omogućavaju komunikaciju između uređaja.
Kojim uređajima upravlja pametna kuća

Pametna kuća se fokusira na automatizaciju i integraciju ovih aspekata kako bi se omogućila bolja kontrola, energetska efikasnost, sigurnost i udobnost u domu. Korisnici mogu prilagoditi ove sisteme prema svojim potrebama i željama, često koristeći aplikacije na pametnim telefonima ili glasovne asistente za jednostavno upravljanje.

pametna smart kuca
Foto: Conrad

Kako funkcioniše grijanje u pametnoj kući?

Grijanje u pametnoj kući funkcioniše integrirajući postojeće sisteme grijanja s pametnim tehnologijama kako bi se postigla veća efikasnost ušteda i udobnost. Evo kako to funkcioniše:

Integracija postojećeg sistema: Postojeći sistem grijanja, kao što je centralno grijanje ili radijatorsko grijanje, može se integrisati u pametnu kuću. To znači da pametni termostat i senzori mogu kontrolisati postojeć uređaje za grijanje.

Vanjski temperaturni senzor: Pametna kuća koristi vanjski temperaturni senzor kako bi dobila informacije o trenutnim uslovima napolju. Ovo omogućava optimizaciju rada sistema grijanja prema godišnjem dobu i spoljnoj temperaturi.

Programiranje i prilagodba: Pametna kuća vam omogućava da programirate sistem grijanja prema vašim potrebama.

Na primjer, možete postaviti sledeće funkcije:

 • Uključivanje intenzivnog grijanja/hlađenja neposredno prije buđenja.
 • Optimizacija grijanja/hlađenja tokom dana dok ste na poslu.
 • Automatsko uključivanje intenzivnog grijanja/hlađenja prije povratka kući.
 • Daljinsko upravljanje putem SMS poruka ako se planovi promjene.
 • Različiti režimi grijanja/hlađenja za dan, noć, vikend i radni dan.
 • Prilagodba temperature za svaku prostoriju pojedinačno.
 • Zaštita od smrzavanja u slučaju naglog zahlađenja dok niste kod kuće.

Smanjenje potrošnje energije: Integracija pametnih sistema za grijanje omogućava bolju kontrolu i optimizaciju temperature u domu. Ovo dovodi do smanjenja potrošnje energije i troškova grijanja.

Udobnost i praktičnost: Pametna kuća pruža veću udobnost tako što vam omogućava da prilagodite temperaturu prema vašim preferencama i životnom ritmu.

smart home grijanje
Foto: Conrad

Kako funkcioniše nadzorni sistem u pametnoj kući?

Sigurnost je ključni aspekt pametnih kuća, pružajući korisnicima dodatnu zaštitu i nadzor nad njihovim domovima. Evo kako pametna kuća funkcioniše u pogledu sigurnosti:

 • Simulacija prisutnosti: Pametna kuća omogućava simulaciju vašeg prisustva dok niste kod kuće. To znači da se može automatski uključivati i isključivati unutarnju i vanjska rasvjetu, podizati i spuštati rolete, paliti i gasiti TV, radio i druge uređaje. Ovo može odvratiti potencijalne provalnike, jer će dom izgledati kao da je neko unutra.
 • Alarmni sustav: Pametna kuća opremljena je alarmnim sistemima koji uključuju senzore za detekciju pokreta, otvaranje i zatvaranje vrata i prozora, senzore dima i ugljen-monoksida. U slučaju provale ili detekcije požara, pametna kuća automatski aktivira alarm i obavještava korisnika putem SMS poruke ili obavještenja.
 • Integracija postojećih sistema: Postojeći alarmni i protupožarni sistemi lako se integrišu u pametnu kuću, što pojednostavljuje upravljanje cjelokupnim sigurnosnim sistemom. Korisnici mogu pratiti i kontrolisati alarme i senzore putem iste aplikacije ili sistema kao i druge pametne funkcije.
 • Zaštita od elementarnih nepogoda: Pametna kuća može se koristiti i za zaštitu od elementarnih nepogoda, kao što su poplave ili požari. Na primjer, ako senzor otkrije poplavu, pametna kuća može automatski isključiti glavni ventil i struju kako bi se spriječila šteta. Slično tome, u slučaju požara, kuća može aktivirati alarm i obavijestiti korisnika.
 • Prilagodljivi scenariji: Korisnici mogu programirati različite sigurnosne scenarije prema svojim potrebama. Na primjer, možete postaviti režime za “kuću”, “očekivan odlazak” ili “noć”, koji automatski prilagođavaju sigurnosne postavke, osvjetljenje i druge funkcije prema vašim navikama.

Pametne kuće pružaju naprednu i prilagodljivu sigurnost, omogućavajući korisnicima da se osjećaju sigurno i bezbjedno u svom domu i da brinu o svojoj imovini, čak i kada nisu prisutni. Integracija postojećih sistema čini upravljanje sigurnošću još jednostavnijim i efikasnijim.

smart home sigurnost
Foto: Conrad

Kako funkcionišu audio i video sistemi u pametnoj kući?

Audio i video sistemi predstavljaju jedan od vrhunaca komfora i zabave u pametnim kućama, pružajući korisnicima potpunu kontrolu nad svojim audio i video uređajima. Evo kako funkcioniše audio i video sistem u pametnoj kući:

 1. Integracija različitih uređaja: Pametna kuća omogućava integraciju različitih uređaja, kao što su televizori, zvučnici, projektori, platna, AV resiveri, i drugi audi i video uređaji. Ovi uređaji se povezuju u centralni sistem koji omogućava jednostavno upravljanje.
 2. Prilagodba atmosfere: Korisnici mogu jednostavno prilagoditi atmosferu u prostoriji prema svom trenutnom aktivitetu. Na primjer, ako želite gledati film, pametna kuća može automatski prigušiti svjetla, spustiti zavjese, spustiti platno i uključiti projektor. Ovo stvara idealno okruženje za filmsko iskustvo.
 3. Zvuk i slika: Audio/video sustav omogućava visokokvalitetan zvuk i sliku. Možete uživati u surround zvuku, visokoj rezoluciji i kristalno jasnoj slici za filmove, muziku i igre.
 4. Integracija s drugim sistemima: Audio i video sistem se može integrirati s drugim pametnim sistemima u kući. Na primjer, možete automatski isključiti telefone i obeshrabriti ulazak nepoželjnih gostiju dok ste fokusirani na gledanje filma.
 5. Daljinsko upravljanje: Korisnici mogu daljinski upravljati audio i video sistemom putem pametnih telefona, daljinskih upravljača, aplikacija ili glasovnih asistenata. Ovo omogućava praktično upravljanje bez napuštanja udobnosti vašeg kauča.
 6. Prilagodba prema aktivnostima: Pametna kuća može automatski prilagoditi audio i video postavke prema različitim aktivnostima. Na primjer, možete imati različite postavke za gledanje TV-a, slušanje muzike ili igranje video igara.

Audio/video sustavi u pametnoj kući podižu nivo zabave i udobnosti na viši nivo. Omogućavaju korisnicima da prilagode svoje medijske iskustva prema svojim željama i potrebama, čineći svaki trenutak opuštanja još ugodnijim.

smart home video i audio
Foto: Conrad

Kako funkcionišu aparati u pametnoj kući?

Kućni aparati u pametnoj kući funkcionišu tako da su povezani sa pametnim sistemom i mogu se daljinski kontrolisati i nadzirati putem različitih uređaja, kao što su pametni telefoni, tableti ili glasovni asistenti. Evo kako to funkcioniše:

 • Povezivanje uređaja: Kućni aparati, kao što su pametni frižideri, mašine za pranje veša, mašine za pranje suđa, štednjaci i drugi uređaji, opremljeni su sa ugrađenom pametnom tehnologijom i povezuju se sa vašom kućnom mrežom, obično putem Wi-Fi ili Bluetooth veze.
 • Integracija u pametni sistem: Nakon što su uređaji povezani sa mrežom, oni se integrišu u centralni pametni sistem kuće. Ovo omogućava da se svi uređaji komuniciraju međusobno i sa centralnim kontrolerom.
 • Daljinsko upravljanje: Korisnici mogu koristiti pametne aplikacije na svojim uređajima kako bi daljinski upravljali kućnim aparatima. Na primjer, možete uključiti mašinu za pranje veša ili suđa prije nego što stignete kući.
 • Automatizacija: Kućni aparati se mogu programirati i integrisati. Na primjer, možete postaviti pravilo da se mašina za pranje veša automatski uključi svaki put kada je jeftinija tarifa za struju ili da se frižider obavijesti o isteku roka trajanja hrane.
 • Nadzor potrošnje: Pametni kućni aparati često prate i bilježe potrošnju energije ili vode. Ovo vam omogućava da pratite i analizirate svoju potrošnju i radite na efikasnijem korišćenju resursa.
 • Upravljanje putem glasa: Uređaji mogu biti kompatibilni sa glasovnim asistentima poput Amazon Alexe ili Google Assistant, omogućavajući vam da ih upravljate glasom.

Kućni aparati u pametnoj kući omogućavaju veću praktičnost, efikasnost i kontrolu u svakodnevnom životu. Takođe pružaju mogućnost boljeg upravljanja resursima i smanjenja potrošnje energije.

Kako funkcioniše vrt u pametnoj kući?

Vrt u pametnoj kući može biti opremljen pametnom tehnologijom kako bi se olakšalo i poboljšalo održavanje, navodnjavanje i praćenje biljaka. Evo kako to funkcionira:

 • Pametni sustavi navodnjavanja: Pametni ventili i senzori mogu kontrolirati navodnjavanje vrta na temelju vremenskih uvjeta i potreba biljaka. Na primjer, mogu automatski isključiti navodnjavanje ako je kiša ili prilagoditi raspored zalijevanja tijekom vrućih ljetnih dana.
 • Praćenje vlage: Senzori za vlagu u tlu mogu pratiti razinu vlage u tlu i obavijestiti vlasnika kada biljke trebaju zalijevanje. Ovo pomaže u štednji vode i osigurava da biljke dobiju dovoljno vlage.
 • Kontrola svjetla: Pametne rasvjetne opcije za vrt omogućavaju vam prilagodbu osvjetljenja prema potrebama biljaka ili stvaranju ambijentalnog osvjetljenja za večernje druženje na otvorenom.
 • Kamere i sigurnost: Kamere postavljene u vrtu omogućuju praćenje i sigurnost prostora na otvorenom. Mogu obavještavati vlasnike o bilo kakvim neobičnim aktivnostima ili pristupu vrtu.
 • Aplikacije i daljinsko upravljanje: Većina funkcija vrta u pametnoj kući može se upravljati putem pametnih telefona ili tableta. To znači da vlasnici mogu nadgledati, kontrolirati i prilagoditi svoj vrt iz udobnosti svojeg doma ili bilo gdje drugdje.
 • Automatizacija: Vrt u pametnoj kući može biti dio cjelokupnog pametnog ekosustava. Na primjer, sustav pametne kuće može automatski upaliti vrtne svjetiljke kada se uključi sigurnosni sustav ili kada padne mrak.

Ovo su samo neki od načina kako pametna tehnologija može poboljšati funkcionalnost i udobnost vrta u pametnoj kući.

smart home vrt
Foto: Conrad

Kako funkcioniše rasvjeta u pametnoj kući?

Rasvjeta u pametnoj kući funkcionira putem pametnih svjetala, prekidača i kontrola koji su povezani s pametnim sustavom upravljanja domom. Evo kako to obično funkcionira:

 • Pametna svjetla: Pametne žarulje ili svjetlosne trake zamjenjuju standardne žarulje i mogu se povezati s Wi-Fi mrežom. One omogućavaju promjenu boje i svjetline svjetla putem pametnog uređaja, poput pametnog telefona ili glasovnog asistenta. Također, mogu se programirati da se uključe i isključe prema rasporedu ili drugim okolnostima.
 • Pametni prekidači: Pametni prekidači zamjenjuju standardne prekidače na zidu. Oni također omogućavaju daljinsku kontrolu svjetala putem pametnih uređaja i često imaju dodatne funkcije, poput senzora pokreta ili prilagodljivih prečaca za različite scenarije osvjetljenja.
 • Glasovna kontrola: Pametna rasvjeta često je kompatibilna s glasovnim asistentima poput Amazon Alexe, Google Assistanta ili Apple HomeKit-a. To znači da korisnici mogu upravljati svjetlima glasovnim naredbama, poput “Ugasi svjetla u dnevnoj sobi.”
 • Aplikacije: Većina pametnih svjetala dolazi s aplikacijom koja omogućava korisnicima prilagodbu postavki osvjetljenja, programiranje rasporeda i upravljanje svjetlima putem pametnog telefona ili tableta.
 • Automatizacija: Rasvjeta se često integrira u automatizacijske scenarije pametne kuće. Na primjer, možete postaviti da se svjetla automatski uključe kada ulazite u kuću, ili da se prilagode prema vremenskim uvjetima i aktivnostima u domu.
 • Senzori: Pametna rasvjeta može biti povezana s različitim senzorima, uključujući senzore pokreta i senzore ambijentalne svjetlosti. To omogućava da se svjetla uključe ili isključe automatski ovisno o prisutnosti ljudi ili razini prirodne svjetlosti.

Kroz ove pametne kontrole, korisnici mogu prilagoditi svoje osvjetljenje kako bi stvorili željeni ambijent, uštedjeli energiju i povećali udobnost u svom domu.

smart home rasvjeta
Foto: Conrad

Pametna kuća cijena i koliko se može uštedjeti?

Ušteda u pametnoj kući može biti značajna, a tačna količina uštede zavisi od mnogo faktora, uključujući vrstu pametnih sistema koji su implementirani, veličinu kuće, klimatske uslove i individualne navike korisnika. Evo nekoliko primjera potencijalnih ušteda u pametnoj kući:

 1. Energetska ušteda: Automatizacija grijanja i hlađenja može rezultirati uštedom od 30 do 40% u poređenju s tradicionalnim sistemima. Pametna kuća koristi senzore za praćenje temperature i prilagođava rad sistema prema stvarnim potrebama, tako da se ne troši nepotrebna energija.
 2. Električna energija: Pametna kuća može efikasno upravljati električnom energijom, na primjer, automatskim gašenjem svjetala u sobama gdje nema prisustva ili optimizacijom rada kućnih aparata u skladu s tarifama jeftinije električne energije. Ovo može rezultirati uštedom do 5%.
 3. Voda: Kontrola sistema za navodnjavanje putem senzora kiše i vlažnosti tla može značajno smanjiti potrošnju vode u vrtu ili oko kuće, što rezultira uštedom na računima za vodu.
 4. Rasvjeta: Automatizacija rasvjete putem senzora prisutnosti i pametnih prekidača omogućava da se svjetla gase automatski kad nisu potrebna, što doprinosi smanjenju potrošnje električne energije.
 5. Osiguranje: Integracija sigurnosnih sistema u pametnu kuću može smanjiti rizik od provala i štete. Ušteda dolazi u obliku niže premije za osiguranje i izbjegavanja gubitka vrijednih stvari.

Važno je napomenuti da su tačne uštede u pametnoj kući subjektivne i ovise o individualnim okolnostima i implementaciji sistema. Međutim, generalno gledano, pametna kuća pruža alate i funkcije koje omogućavaju korisnicima bolju kontrolu nad potrošnjom energije i efikasnije korišćenje resursa, što može rezultirati značajnim uštedama na dugoročnom nivou.

Cijena pametne kuće

Cijena pametne kuće varira ovisno o mnogim faktorima, uključujući veličinu kuće, vrstu pametnih sistema i uređaja koji se instaliraju, te složenost integracije i instalacije. Evo otprilike cijena za pametnu kuću u eurima:

 • Za manje pametne kuće s osnovnim pametnim sistemima, cijena može biti otprilike 10.000 – 20.000 eura.
 • Srednje velike pametne kuće s naprednijim sistemima mogu koštati između 20.000 – 40.000 eura.
 • Velike pametne kuće s visokim stupnjem integracije, naprednim sigurnosnim sistemima i drugim luksuznim opcijama mogu premašiti 40.000 eura.
Cijena pametne kuće

Napomena da su ovo samo procjene i cijene se mogu značajno razlikovati ovisno o specifičnim zahtjevima, markama i modelima uređaja te radu instalacije. Preporučuje se konzultirati se s profesionalcem za pametne kuće kako biste dobili preciznu procjenu troškova za svoj projekt pametne kuće.

Komentariši