fbpx
notino popust

Pametne kuće i centralno grijanje

Pametne kuce centralno grijanje

U potrazi za praktičnijim i efikasnijim načinima grijanja svojih domova, sve više ljudi okreće se pametnim sistemima grijanja. Ako razmišljate o uvođenju ovakvog sistema u vašu pametnu kuću, ovaj vodič vam pruža sve potrebne informacije prije nego se upustite u ovu inovativnu tehnologiju.

Kroz ovaj tekst, istražit ćemo koncept pametnog grijanja, različite vrste pametnih sistema za grijanje dostupnih na tržištu te kako ovi sistemi funkcioniraju. Posebnu pozornost posvetit ćemo pametnim termostatima – njihovom radu, cijenama, karakteristikama, prednostima i manama, kao i tome kako ih uspješno instalirati u svoj dom.

Pametno grijanje predstavlja najveću prednost pametnih kuća, omogućujući vlasnicima veću kontrolu nad temperaturom i učinkovitost grijanja, uz dodatak praktičnosti i energetske učinkovitosti. Saznajte kako pametno grijanje može unaprijediti vašu svakodnevicu i omogućiti vam da uživate u toplom i ugodnom domu uz manje napora i troškova.

pametno centralno grijanje

Šta je pametno grijanje?

Pametno grijanje predstavlja moderni pristup sistemima grijanja u domovima, koji se temelji na povezivanju tih sistema s internetom putem Wi-Fi mreže. Ova inovativna tehnologija omogućava daljinsko upravljanje grijanjem putem pametnih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti ili računala.

Ono što pametno grijanje čini posebnim je njegova praktičnost i udobnost, budući da korisnici ne moraju biti fizički prisutni kod kuće da bi kontrolirali svoj sistem grijanja.

Središnja komponenta pametnog grijanja je pametni termostat, čija je osnovna funkcija podešavanje željene temperature u prostoru, uključivanje i isključivanje grijanja. Međutim, pametni sistemi grijanja idu korak dalje, pružajući niz dodatnih pametnih funkcija. To uključuje otvaranje prozora radi automatskog prilagođavanja rada grijanja, isključivanje grijanja kada nema nikoga kod kuće te automatsko uključivanje grijanja pri povratku kući.

Osim pametnih termostata, postoje i drugi pametni uređaji za grijanje, kao što su pametni ventili za radijatore, upravljački paketi za centralno grijanje i pametni električni radijatori.

Tržište nudi različite marke i modele ovih uređaja, pružajući korisnicima mnoge opcije za prilagodbu svojeg sistema grijanja prema svojim potrebama i željama. Pametno grijanje donosi praktičnost, energetsku efikasnost i udobnost u domove, čineći ga modernim rješenjem za grijanje prostora.

Sta je pametno grijanje

Vrste pametnog sistema grijanja

Raznolikost pametnih sistema grijanja nudi korisnicima mnoge opcije za prilagodbu i poboljšanje efikasnosti grijanja u njihovim domovima. Pametno grijanje postaje sve popularnije jer omogućava preciznu kontrolu temperature i udobnost, uz istovremenu uštedu energije.

U ovom vodiču ćemo istražiti različite vrste pametnog grijanja i kako svaka od njih doprinosi modernizaciji sistema grijanja u kući. Bez obzira na vaše potrebe i preferencije, postoji pametno rješenje grijanja koje će udovoljiti vašim zahtjevima.

Ovo su vrste pametnih sistema grijanja:

 • Pametni sobni termostati
 • Pametni radijatorski ventili
 • Pametni električni radijatori
 • Pametni kontrolni paketi za centralno grijanje

Pametni sobni termostati

Pametni sobni termostati predstavljaju bitnu komponentu modernih pametnih sistema grijanja. Oni omogućuju povezivanje sistema centralnog grijanja s internetom, što korisnicima omogućuje daljinsko upravljanje grijanjem putem pametnih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti i računala.

Postoje dvije osnovne vrste pametnih sobnih termostata:

 • Ožičeni termostati: Ovi termostati su povezani sa žičanim instalacijama u vašem domu. Oni zamjenjuju postojeće ručne sobne termostate i kontroliraju grijanje cijele kuće.
 • Bežični termostati: Bežični termostati su samostalni uređaji koji ne zahtijevaju žičane instalacije. Oni se mogu koristiti neovisno o drugim pametnim proizvodima za grijanje i često su jednostavni za instalaciju.

Neki pametni termostati mogu biti samostalni i kontrolirati grijanje bez potrebe za drugim pametnim uređajima. Drugi su dizajnirani za integraciju s drugim pametnim proizvodima za grijanje, kao što su pametni ventili za radijatore ili pametni kontrolni paketi za centralno grijanje. Ova integracija omogućava precizniju kontrolu temperature u različitim prostorijama i prilagođavanje grijanja prema potrebama.

Korisnici mogu programirati rasporede grijanja, pratiti potrošnju energije i čak koristiti napredne funkcije poput otkrivanja otvorenih prozora. Pametni sobni termostati čine grijanje efikasnijim, udobnijim i prilagodljivijim korisnicima njihovih potreba.

Pametni radijatorski ventili

Pametni radijatorski ventili su inovativni uređaji koji se koriste za kontrolu temperature u pojedinim prostorijama putem radijatora. Ovi ventili povezuju se s ugrađenim radijatorima i omogućavaju precizno podešavanje temperature putem pametnih uređaja. Funkcioniraju na sličan način kao i pametni termostati, ali su usmjereni na kontrolu topline u pojedinim prostorijama umjesto cijelog doma.

Glavne karakteristike pametnih radijatorskih ventila uključuju:

 • Nezavisna kontrola temperature: Korisnici mogu neovisno prilagođavati temperaturu u svakoj prostoriji prema svojim potrebama i željama.
 • Daljinsko upravljanje: Pametni radijatorski ventili omogućavaju korisnicima daljinsko upravljanje temperaturom putem pametnih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti i računala. To znači da možete prilagoditi temperaturu čak i kada niste kod kuće.
 • Energetska učinkovitost: Ovi ventili pomažu u uštedi energije tako što automatski zatvaraju ili smanjuju protok topline kada prostorija nije u upotrebi ili kada je postignuta željena temperatura.
 • Integracija s pametnim sistmima grijanja: Pametni radijatorski ventili često se integriraju s pametnim termostatima i drugim pametnim proizvodima za grijanje kako bi se postigla cjelovita kontrola i efikasnost sistema grijanja u kući.

Ovi pametni uređaji doprinose povećanoj energetskoj efikasnosti, udobnosti i prilagodljivosti sistema grijanja u domu, što čini pametne kuće još funkcionalnijima i ekonomičnijima.

Pametni radijatorski ventili

Pametni električni radijatori

Pametni električni radijatori predstavljaju još jednu inovaciju u domaćim sistemima grijanja. Ovi uređaji su posebno dizajnirani za električne grijalice i radijatore te omogućavaju korisnicima da ih povežu s pametnom tehnologijom i kontroliraju ih putem svojih pametnih uređaja. Evo nekoliko ključnih informacija o pametnim električnim radijatorima:

 1. Internet povezivost: Pametni električni radijatori povezuju se s Wi-Fi mrežom kako bi omogućili daljinsko upravljanje. To znači da korisnici mogu kontrolirati rad radijatora putem aplikacija na svojim pametnim telefonima, tabletima ili računalima, čak i ako nisu kod kuće.
 2. Nezavisna kontrola: Ovi radijatori omogućavaju nezavisno upravljanje temperaturom u svakoj prostoriji. To znači da korisnici mogu postaviti različite temperature za različite dijelove kuće prema svojim potrebama i preferencijama.
 3. Programiranje: Pametni električni radijatori često imaju funkcije koje se mogu programirati koje omogućavaju korisnicima da postave raspored grijanja prema vremenskim uvjetima i svojim navikama. Na primjer, radijatori se mogu automatski isključiti kad nema nikoga kod kuće i ponovno se uključiti pri povratku kući.
 4. Energetska učinkovitost: Kontrola temperature u svakoj prostoriji doprinosi uštedi energije, jer se ne troši nepotrebno grijanje prostorija koje nisu u upotrebi.
 5. Jednostavna instalacija: Većina pametnih električnih radijatora dizajnirana je za jednostavnu instalaciju i zamjenu postojećih radijatora.

Ova inovativna opcija za grijanje omogućava korisnicima veću kontrolu, fleksibilnost i energetsku učinkovitost, što čini pametne električne radijatore atraktivnim izborom za modernizaciju sistema grijanja u kući.

Pametni električni radijato

Pametni kontrolni paketi za centralno grijanje

Pametni kontrolni paketi za centralno grijanje su sveobuhvatni kompleti koji omogućavaju povezivanje i upravljanje cijelim sistemom centralnog grijanja u kući putem interneta. Ovi paketi obično uključuju pametno čvorište koje se povezuje s Wi-Fi mrežom i komunicira s ostalim pametnim komponentama u sistemu grijanja. Glavni elementi ovih paketa uključuju:

 • Pametni termostat: Osnovna funkcija pametnog termostata je kontrola temperature u prostorijama. Može se postaviti temperatura, raspored grijanja i hlađenja te se može prilagoditi prema potrebama korisnika.
 • Pametni radijatorski ventili: Ovi ventili se montiraju na radijatore i omogućavaju neovisno upravljanje temperaturom u svakoj prostoriji. To znači da svaka prostorija može imati svoj vlastiti termostat za preciznu kontrolu.
 • Pametno čvorište: Pametno čvorište je centralna jedinica koja povezuje sve komponente sistema. Ono komunicira s pametnim termostatima, radijatorskim ventilima i drugim uređajima kako bi osiguralo koordiniranu kontrolu temperature u cijeloj kući.

Prednosti pametnih kontrolnih paketa za centralno grijanje uključuju:

 • Precizna kontrola temperature u svakoj prostoriji: Korisnici mogu postaviti različite temperature za različite prostorije, što pomaže u uštedi energije.
 • Daljinsko upravljanje: Mogućnost daljinskog upravljanja temperaturom putem pametnih uređaja, čak i kada nisu kod kuće.
 • Energetska učinkovitost: Automatsko isključivanje grijanja u prostorijama koje nisu u upotrebi doprinosi uštedi energije.
 • Integracija s drugim pametnim uređajima: Pametni kontrolni paketi često se mogu integrirati s drugim pametnim uređajima u kući radi cjelovite automatizacije.
 • Prilagodljivost: Korisnici mogu prilagoditi raspored grijanja prema svojim potrebama i životnom stilu.

Ovi paketi čine centralno grijanje u kući efikasnijim i udobnijim, pružajući korisnicima veću kontrolu nad temperaturom i potrošnjom energije.

Pametni kontrolni paketi za centralno grijanje

Kako pametno grijanje funkcionira?

Pametni sistemi grijanja su moderni sistemi koji omogućavaju kontrolu temperature u vašem domu putem pametnih uređaja povezanih na internet. Ovi sistemi koriste različite komponente kako bi pružili veću udobnost i energetsku učinkovitost. Evo kako pametno grijanje funkcioniše:

 • Nakon instalacije pametnih komponenti za grijanje, preuzimate odgovarajuću aplikaciju na svoj pametni uređaj.
 • Aplikacija omogućava povezivanje s pametnim termostatima, radijatorskim ventilima ili centralnim pametnim čvorištem putem Wi-Fi mreže.
 • Korisnici mogu postaviti željenu temperaturu za svaku prostoriju i programirati raspored grijanja prema svojim potrebama.
 • Pametni termostat, ventil ili centralno pametno čvorište komuniciraju s sistemom grijanja, kao što su kotao, solarni termalni paneli, toplotna pumpa ili podno grijanje, kako bi kontrolirali rad i temperaturu.
 • Korisnici mogu daljinski upravljati grijanjem putem aplikacije na svojim pametnim uređajima, čak i ako nisu kod kuće.
 • Pametni sistemi grijanja često imaju dodatne funkcije poput otkrivanja otvorenih prozora, prilagodbe temperature kad nema nikoga kod kuće i učenja korisničkih navika kako bi osigurali energetsku učinkovitost.
pametno grijanje prednosti

Na koje sisteme se pametno grijanje može povezati?

Pametne kontrole grijanja mogu se uspješno integrirati u različite tipove sistema grijanja kako bi omogućile veću efikasnost i udobnost. Evo kako pametno grijanje funkcionira s različitim vrstama sistema grijanja:

Kotlovi: Pametni termostat kontrolira kotao, što znači da je pametno grijanje kompatibilno s većinom kotlova, bez obzira na to da li koriste plin, TNG (tečni naftni gas) ili lož ulje. Obično je povezivanje kotla s pametnim sistemom grijanja jednostavno, često se svodi na zamjenu starog ručnog termostata s pametnim termostatom.

Solarni termalni paneli: Solarni termalni paneli koriste energiju sunca za zagrijavanje vode koja se zatim koristi za grijanje radijatora. Ovaj sistem obično uključuje i bojler koji se koristi kada sunčeva energija nije dovoljna za zagrijavanje vode. Termostat upravlja ovim solarnim sistemom grijanja, a zamjena ručnog termostata pametnim termostatom omogućava integraciju s pametnim sistemom grijanja.

Toplotne pumpe: Toplotne pumpe koriste toplinsku energiju iz okoline kako bi zagrijale vodu ili zrak za grijanje doma. Termostat kontrolira rad ove jedinice, čineći ih kompatibilnima s pametnim sistemima grijanja. Ako već imate toplotnu pumpu, jednostavno zamijenite postojeći termostat pametnim termostatom kako biste omogućili daljinsko upravljanje i prilagodbu temperature putem pametnih uređaja. Važno je napomenuti da ne svi pametni termostati su kompatibilni s toplotnim pumpama, pa provjerite kompatibilnost prije kupovine.

Podno grijanje: Podno grijanje dolazi u dvije vrste – električno i toplo vodeno (vodeno). Oba tipa podnog grijanja kontroliraju se pomoću termostata, što ih čini kompatibilnima s pametnim sistemima grijanja. Ako već imate podno grijanje, zamjena postojećeg termostata pametnim termostatom omogućit će vam integraciju s pametnim sistemom grijanja.

U osnovi, pametni termostati predstavljaju most između vašeg postojećeg sistema grijanja i pametnog grijanja, omogućavajući vam kontrolu i automatizaciju temperature u vašem domu putem pametnih uređaja. Ova integracija pruža veću fleksibilnost, energetsku učinkovitost i udobnost u upravljanju grijanjem.

Kako rade pametni termostati?

Pametni termostati ostvaruju vezu s vašim kotlom ili drugim sistemima za grijanje putem standardnih žičanih veza termostata. Nakon toga, pametni termostat se povezuje na internet i uspostavlja komunikaciju s aplikacijom koju instalirate na svoj pametni telefon, tablet ili računar putem bežične Wi-Fi veze. Ova aplikacija djeluje kao daljinski upravljač za kontrolu vašeg sistema grijanja.

Pametni termostati karakteristike

Pametni termostati nude mnoge dodatne karakteristike i funkcije koje idu iznad osnovnih mogućnosti upravljanja grijanjem i podešavanja temperature. Evo nekih od tih karakteristika:

 1. Višesobne zone: Ova funkcija omogućava kontrolu temperature u svakoj prostoriji pojedinačno ili postavljanje zona grijanja. Na primjer, možete imati različite temperature u gornjem i donjem dijelu kuće ili kontrolirati temperaturu u svakoj spavaćoj sobi. Ovo je korisno za velike domove i omogućava uštedu energije tako da se grijanje može isključiti ili smanjiti u nekorištenim prostorijama.
 2. Pametno učenje: Neki pametni termostati mogu naučiti rutine i navike vašeg domaćinstva, uključujući kada je kuća naseljena i željene temperature. Termostat će prilagoditi grijanje na osnovu tih navika. Ako vam se postavke ne sviđaju, možete ih lako promijeniti putem aplikacije.
 3. Pametni senzori pokreta i GPS praćenje: Termostati s ugrađenim senzorima pokreta otkrivaju prisutnost ljudi u sobi i prilagođavaju grijanje na osnovu toga. Neke termostate idu korak dalje koristeći GPS praćenje putem mobilnih telefona kako bi prepoznali kada ste blizu kuće i automatski prilagodili temperaturu prema vašim postavkama.
 4. Vremenski odgovorni režim: Termostati koji reagiraju na vremenske uvjete prate meteorološke podatke i prilagođavaju postavke grijanja na temelju prognoze. Na primjer, ako je najavljena hladna noć, termostat će ranije uključiti grijanje ili povećati temperaturu kako bi osigurao udobnost. Ovo štedi energiju u toplijim vremenskim uvjetima.
 5. Kontrola tople vode: Neki pametni termostati mogu kontrolirati i toplu vodu pomoću spremnika za toplu vodu u vašem domu. Ova funkcija je korisna za odsutnost jer možete daljinski isključiti toplu vodu i ponovo je uključiti kada se vratite.
 6. Otkrivanje otvorenih prozora i propuha: Ova funkcija detektira otvorene prozore ili propuh u prostoriji i obavještava vas o tome. Termostat može automatski smanjiti grijanje kako bi spriječio gubitak topline.
 7. Energetski izvještaji: Neki termostati šalju mjesečne izvještaje o potrošnji energije, prikazujući koliko je vremena grijanje bilo uključeno i uspoređujući potrošnju iz mjeseca u mjesec. Ovo pomaže boljem razumijevanju računa za grijanje i identifikaciji mjesta za uštedu energije.
 8. Sigurnosni i praznični režimi: Većina pametnih termostata ima režime za sigurnost i praznike. Sigurnosni režim prati temperaturu dok nema nikoga kod kuće i osigurava da se prostorija ne smrzne (pogotovo cijevi od vode). Praznički režim omogućava postavljanje posebnih temperatura dok ste na odmoru kako biste uštedjeli energiju.

Ove karakteristike čine pametne termostate više od običnih termostata, pružajući vam veću kontrolu nad grijanjem i potrošnjom energije u vašem domu.

Kako instalirati pametni termostat?

Evo osnovnih koraka za instalaciju pametnog termostata:

 • Isključite napajanje: Prije početka instalacije, prvo isključite napajanje na termostatu. To možete učiniti tako da isključite odgovarajući prekidač na električnom panelu ili osiguraču. Ovo je ključno kako biste osigurali sigurnost tijekom instalacije.
 • Uklonite stari termostat: Otpustite vijke ili osigurače koji drže postojeći termostat na zidu i pažljivo ga uklonite. Ovom prilikom, pažljivo otkrijte žice priključene na stari termostat. Preporučljivo je fotografirati žice i njihove oznake kako biste imali referencu prilikom spajanja novog termostata.
 • Pripremite zid za montažu: Provjerite ima li vaš zid dovoljno čvrstine za montažu pametnog termostata. Ako je potrebno, koristite odgovarajuće tipke za montažu koje dolaze s termostatom. Također, obavezno koristite razine kako biste osigurali da je termostat ravno postavljen.
 • Povežite nove žice: Spojite žice s novim pametnim termostatom prema oznakama ili bojama koje odgovaraju vašem sistemu grijanja. Svaki pametni termostat dolazi s jasnim uputama o tome kako spojiti žice za vaš specifičan sistem. Obično postoje oznake poput “R”, “C”, “W”, “Y” i “G”, koje označavaju vodiče za napajanje, grijanje, hlađenje i ventilator.
 • Montirajte pametni termostat: Fiksirajte pametni termostat na zid koristeći priložene vijke ili držače. Pripazite da je termostat sigurno montiran i ravno postavljen.
 • Uključite napajanje: Ponovno uključite napajanje na termostatu tako da pravilno radi. Provjerite funkcionalnost termostata tako da podesite željenu temperaturu i provjerite je li sistem grijanja ili hlađenja pravilno reagirao.
 • Povežite s Wi-Fi mrežom: Slijedite upute termostata kako biste ga povezali s vašom Wi-Fi mrežom i aplikacijom za upravljanje. Ovo će vam omogućiti daljinsko upravljanje termostatom putem pametnog uređaja.
 • Postavite raspored i opcije: Konfigurirajte željeni raspored grijanja i druge opcije putem aplikacije kako biste iskoristili napredne funkcije pametnog termostata.

Ako niste sigurni u svoje vještine ili imate složen sistem grijanja, uvijek je najbolje konzultirati profesionalnog instalatera kako biste osigurali ispravnu instalaciju pametnog termostata.

Pametni sistem grijanje cijena

Kada planirate ugraditi pametni sistem grijanja, važno je uzeti u obzir sve troškove kako biste napravili realan budžet. Evo nekoliko troškova koje treba uzeti u obzir prilikom procjene cijene pametnog sistema grijanja:

 1. Pametni termostati: Cijena pametnog termostata može značajno varirati ovisno o marki, modelu i funkcijama. Uzmite u obzir koliko termostata će vam biti potrebno za kontrolu svih prostorija ili zona u vašem domu.
 2. Pametni paket za upravljanje centralnim grijanjem: Ako želite neovisnu kontrolu temperature u svakoj prostoriji ili zoni, razmotrite nabavku pametnog paketa koji uključuje termostate i pametne radijatorske ventile.
 3. Pametni radijatorski ventili: Ako planirate kontrolirati temperaturu u svakoj prostoriji, razmislite o troškovima nabavke pametnih radijatorskih ventila. Ovi ventili omogućavaju individualnu kontrolu topline u svakoj sobi.
 4. Instalacija: Troškovi instalacije mogu varirati ovisno o kompleksnosti vašeg sistema grijanja i vašim vještinama za uradi sam. Ako niste sigurni kako pravilno instalirati pametni termostat ili druge komponente, možda ćete morati angažirati profesionalnog instalatera, što će dodatno utjecati na troškove.
 5. Dodatne pretplate proizvođaču: Neki proizvođači naplaćuju dodatne pretplate za korištenje određenih naprednih funkcija njihovih pametnih termostata ili aplikacija. Provjerite uvjete korištenja i potencijalne mjesečne ili godišnje pretplate.
 6. Tehnička podrška i servis: Uzmite u obzir troškove tehničke podrške ili servisa ako se suočite s problemima ili trebate pomoć pri postavljanju ili održavanju sistema.
 7. Kvaliteta proizvoda: Jeftiniji pametni termostati i komponente mogu imati nižu cijenu, ali također i manje funkcija i potencijalno manju pouzdanost. Razmislite o ulaganju u kvalitetne proizvode koji će duže trajati i pružiti bolje performanse.

Prije nego što odlučite koji pametni sistem grijanja kupiti, provjerite sve ove troškove i usporedite ih s vašim budžetom. Također, istražite tržište i provjerite ima li trenutnih ponuda ili popusta koji vam mogu pomoći u uštedi novca prilikom nabavke pametnih uređaja za grijanje.

pametno grijanje cijena

Prednosti i mane pametnog grijanja

Pametno grijanje, koje se temelji na integraciji modernih tehnologija u sistem grijanja domova i poslovnih prostora, donosi brojne prednosti, ali isto tako nosi i određene izazove i nedostatke.

Razumijevanje prednosti i mana pametnog grijanja ključno je za donošenje pametnih odluka o primjeni ove tehnologije u našim domovima i poslovnim prostorima.

Prednosti pametnog grijanja:

 • Ušteda energije i novca: Pametni termostati omogućavaju precizniju kontrolu sistema grijanja, što vodi do smanjenja potrošnje energije i nižih računa za grijanje. Termostati automatski prilagođavaju temperaturu prema potrebama, isključujući grijanje kada nema prisutnih osoba ili smanjujući temperaturu u nekorišćenim prostorijama.
 • Integracija s pametnim domom: Pametni grijalni sistemi lako se integriraju s drugim pametnim uređajima u vašem domu. Možete ih kontrolirati putem pametnih telefona, tableta i glasovnih asistenata kao što su Alexa ili Google Home. Ovo omogućava centraliziranu kontrolu i automatizaciju kućnih uređaja.
 • Daljinsko upravljanje: Mogućnost daljinskog upravljanja grijanjem omogućava vam da prilagodite temperaturu i postavke čak i kada niste kod kuće. To je praktično za prilagodbu grijanja prema promjenjivim potrebama ili uštedi energije dok ste odsutni.
 • Jednostavnost upotrebe: Aplikacije za pametne termostate obično su intuitivne i jednostavne za korištenje. Programiranje grijanja i promjena postavki mnogo su jednostavniji nego tradicionalno podešavanje na termostatima.

Nedostaci pametnog grijanja:

 • Muke oko instalacije: Iako zamjena standardnog termostata pametnim termostatom može biti relativno jednostavna, dodavanje više termostata i pametnih radijatorskih ventila može zahtijevati složeniju instalaciju. Ovo može uključivati električne i vodovodne radove, što će možda zahtijevati angažiranje profesionalnog instalatera.
 • Pogodnosti ovise o popunjenosti doma: Pametni sistemi grijanja najbolje funkcionišu kada ima više ljudi u kući i kada se prostorije često koriste. Ako je kuća često prazna ili ima malo stanara, ušteda energije i novca može biti manja.
 • Početni troškovi: Inicijalni trošak kupovine pametnih termostata i komponenata za pametno grijanje može biti značajan, posebno ako planirate postaviti više termostata i radijatorskih ventila.
 • Potencijalni sigurnosni problemi: Svi uređaji povezani na internet imaju potencijal da budu meta hakera. Pametni sistemi grijanja nisu izuzetak, pa je važno poduzeti sigurnosne mjere, kao što je postavljanje snažnih lozinki i ažuriranje softvera, kako biste osigurali sigurnost vašeg pametnog doma.

Unatoč ovim nedostacima, mnoge prednosti pametnog grijanja, uključujući uštedu energije i udobnost daljinskog upravljanja, često prevladavaju, posebno za one koji cijene praktičnost i kontrolu u svojim domovima.

Komentariši