fbpx
notino popust

Liger (Lajger) najveća zvijer na svijetu nastala ukrštanjem lava i tigra

Liger

Liger potomak mužjaka lava i ženke tigra. Liger je hibrid uzgojen u zoološkom vrtu, koji je rezultat parenja mužjaka tigra sa ženkom lava. Liger posjeduje obilježja oba roditelja, u promjenjivim omjerima, ali općenito su veći od oba. Smatra se da je većina, ako ne i svi, muški ligeri sterilni. Ženke, međutim, povremeno mogu uspjeti roditi mlade. 

Ligeri su obično veći i teži od pripadnika svoje roditeljske vrste. Biolozi sugeriraju da je liger velike veličine zbog “displazije rasta”, rezultat je odsustva određenih gena koji ograničavaju rast. Ženke lavova se tijekom života pare s nekoliko muških lavova, pa su geni muškog lava prilagođeni kako bi povećali rast njegovog potomstva, jer će se možda zahtijevati da se njegovo potomstvo natječe s onima drugih mužjaka koje proizvodi ista lavica. 

Geni ženskih lavova su, međutim, prilagođeni da ponište ili umanje efekte gena mužjaka lavova koji povećavaju rast, pa lavovi ostaju unutar zadanog raspona veličina. Tigrovi, s druge strane, nemaju takvu konkurentnu strategiju parenja, a mnogi biolozi tvrde da tigrice nemaju adaptacije koje ograničavaju rast njihovih kolega lavica. 

Kao rezultat toga, utjecaj prilagodbi za maksimiziranje rasta koje pružaju muški lavovi je veći, što omogućuje da ligeri postanu veći od svojih roditelja. Međutim, za tigone se geni koji ograničavaju rast nalaze i u muških tigrova i u ženskih lavova, pa njihovo potomstvo posjeduje obilje ovih gena, što objašnjava njihovu manju veličinu.

Liger veličina

Liger, nastao kao rezultat parenja između mužjaka lava i ženke tigra u zatvorenom okruženju. U prirodi se križanje ovih odvojenih vrsta sprječava prezigotskim reproduktivnim izolacijskim mehanizmima (RIM), poput razlika u ponašanju, i nebiološkim faktorima, poput razlika u rasponu. Većina, ako ne i svi, muški ligeri i mnoge ženske ligerice nastale slučajno ili namjerno ne razvijaju funkcionalne spolne ćelije. Takva hibridna sterilnost je postzigotski RIM.

Najveći ligeri često narastu do dužine veće od 3,3 metra i teže više od 400 kg, međutim, postoje izvještaji o nekim pojedincima koji teže više od 1.000 kg. Nasuprot tome, tigrovi imaju tendenciju da budu iste veličine ili manji od svojih roditelja, jer gene koji ograničavaju rast nose oba roditelja.

Povećana stopa rasta i ogromne veličine ligera, na primjer, mogu uzrokovati da porođajna tigrica ima težak porođaj, ugrožavajući i majku i njezino mladunče, koje se može roditi prije vremena ili će zahtijevati carski rez. Uobičajeni problemi kod preživjelih mladunaca su neurološki poremećaji, pretilost, genetski defekti i skraćeni životni vijek.

Iako je nekolicina navodno doživjela svoje dvadesete, mnogi ne prežive do sedme godine. Štoviše, muški ligeri snizili su razinu testosterona i broj spermija, čineći ih neplodnima, dok ženke, iako sposobne za reprodukciju s lavom ili tigrom, često rađaju bolesne mladunce koji ne prežive.

Ove masivne mačke, koje u prosjeku imaju oko 1000 kilograma, imaju veće, deblje kosti i duže zube od lavova i tigrova. U prirodnoj situaciji, ženski lavovi posjeduju gen koji ograničava rast, dok je kod tigrova mužjak; dakle, ligeri (kao potomstvo muškog lava i ženke tigra) ne primaju kopiju gena ni od jednog roditelja, pa posljedično pate od gigantizma, vrlo brzo prerastajući i majku i oca. 

Na primjer, mladunče ligera staro devedeset dana je oko mjesec dana ispred tigra po veličini; do potpunog uzgoja, liger će biti gotovo dvostruko veći od odraslog sibirskog tigra, što ga čini najvećom mačkom na svijetu.

Liger potomstvo

Nakon parenja mužjaka lava sa ženkom tigra, Tigar rađa leglo između 2 i 4 mladunčeta Ligera nakon perioda trudnoće koji traje oko 100 dana. Kao i mladunci drugih velikih mačaka, mladunčad Ligera rođena je slijepa i nevjerojatno je ranjiva, oslanjajući se u velikoj mjeri na svoju majku prvih 6 mjeseci života.

Kao i kod mladunaca lavova, mladi lavovi imaju tamnije mrlje na krznu što im pomaže u dodatnoj kamuflaži. Međutim, kao i kod nekih odraslih lavova, ove mrlje često ostaju na Ligersima i najistaknutije su s njihove donje strane. 

Da bi održao tako veliko tijelo, ligeru je potrebno u prosjeku 25 kg mesa dnevno – više nego dvostruko više od hrane tipičnog lava ili tigra u zatočeništvu.

Liger izgled

Liger je ogromna životinja sa velikim mišićavim tijelom i širokom glavom. Ligeri obično imaju pješčano ili tamno žuto krzno prekriveno izrazitim blijedo prugama naslijeđenim od majke. Iako su poznate i druge varijacije u boji krzna (uključujući bijelu kad im je majka bijeli tigar) , Liger općenito ima više lavovski izgled, uključujući grive mužjaka. 

Iako Ligrova griva nije tako velika ili impresivna kao kod odraslog lava, kod nekih jedinki može narasti prilično velika, ali nije rijetkost da mužjak Liger uopće nema grivu. Uz pruge koje su najuočljivije oko stražnjih strana, Liger može naslijediti i mrlje koje se nalaze na stražnjoj strani tigrovih ušiju zajedno s čupavim krznom oko brade.

Liger temperament

Uprkos ogromnoj veličini i činjenici da su im roditelji dva najozbiljnija predatora na planeti, Liger je životinja za koju se zna da ima relativno nježnu i poslušnu prirodu, posebno u interakciji s voditeljima. Međutim, prijavljeno je da su bili pomalo zbunjeni u pogledu toga jesu li lavovi ili tigrovi, jer je njihova najnevjerojatnija karakteristika činjenica da vole vodu. 

U divljini nije neuobičajeno da tigrovi uđu u vodu ili da ulove plijen ili da se ohlade na vrućini, pa su prirodno dobri plivači, što je čini se da je Liger naslijedio. Lavovi ipak ne vole vodu, pa se često izvještava da je Ligeru potrebno neko vrijeme da se prilagodi svom načinu života.

Ligeri također mogu iskusiti društvene poteškoće jer nasljeđuju navike i metode komunikacije od obje roditeljske vrste. Na primjer, lageri radije žive s drugim mačkama poput oca lava, ali uživaju i u plivanju poput majke tigrice. 

Liger historija

Iako se lavovi i tigrovi mogu pariti u divljini, oni su razdvojeni geografskim položajem i ponašanjem, pa stoga svi poznati ligeri proizlaze iz slučajnog parenja između lavova i tigrova, kao i iz usmjerenih napora da se uzgoje dok su bili u zatočeništvu. 

Prvi poznati uzgoj lava i tigrice u zatočeništvu vjerojatno se dogodio negdje krajem 1700 -ih. Smatra se da postoji otprilike 100 ligera i mnoge nacionalne vlade i organizacije za zaštitu životinja smatraju praksu uzgoja lavova i tigrova neetičkom, jer ligeri često stječu urođene mane koje rezultiraju smrću ubrzo nakon rođenja i sklone su pretilosti i abnormalni rast koji opterećuje njihove unutrašnje organe. 

Osim toga, ligeri imaju problema u interakciji s pripadnicima svojih roditeljskih vrsta jer se njihove osobine ponašanja često manifestiraju kao mješavina navika obiju vrsta, a ne jedne ili druge. Ostali protivnici uzgoja ističu da Ligeri često zauzimaju dragocjeni prostor u zoološkim vrtovima koji bi se mogao bolje koristiti kao stanište za ugrožene vrste.

Ipak, impozantna veličina i egzotična privlačnost ligera čine ih pravim militeljem publike, neobičnošću životinja pogodnom za Ripleyjevo vjerovali ili ne-koje privlači stotine posjetitelja u objekte za držanje ligera svake godine.

 Jedan od najpoznatijih Ligera je holivudska kreacija po imenu Hercules, koja je potomak mužjaka Lava i ženke Tigra na institutu na Floridi. 

REFERENCE:
  1. https://www.britannica.com/animal/liger
  2. https://a-z-animals.com/animals/liger/

Komentariši