fbpx
notino popust

Maine Coon nježni mačji div iz Meina

Maine Coon je izvorni stanovnik Novog Engleske, podrijetlom je iz Mainea, gdje su bili popularne na farmama kao lovic na miševe i najvjerojatnije – brodske mačke, barem još početkom 19. vijeka.

Prvo što ćete vjerojatno primijetiti je da su Maine Coons velike – stvarno velike! Zapravo, rekord o najvećoj kućnoj mački na svijetu pripada Maine Coonu koji je narastao preko četiri metra. One su smireni i nježni divovi. Neke Maine Coone privlači voda i čak mogu povremeno uživati u kupanju.

Ljubitelji Maine Coona kažu da je njihova popularnost zbog veličine, inteligencije, bujne dlake, raspoloženja i odanosti svojoj porodici.

Karakteristike pasmine:

 • Životni vijek: 9 do 15 godina
 • Dužina: 75 do 100 cm
 • Težina: 9 do 18 kilograma
 • Mužjaci: 5,9 – 8,2 kg (odrasli)
 • Ženke: 3,6 – 5,4 kg (odrasli)
 • Boja očiju: Bakar, zelena, zlatna
 • Boje : Bijela, Crna, Plava, Crvena, Krem, Smeđa, Srebrna, Kornjačina, Plava krema, Zlatni
 • Odlična porodična mačka
 • Društvena i zavisna mačka
 • Zahtijeva njegu svakog dana
 • Vrlo aktivna i znatiželjna mačka
 • Vrlo razgovorljive poznate su po predivnom tihom cvrkutanju
 •  slaže se sa psima i drugim mačkama

Historija Maine Coons

Maine Coon, kao što samo ime govori, potiče iz Maine, gdje je rasa poznata kao popularna mačka sa farme, a poznate je kao brodska mačka, još u 19 stoljeću. Oni su prirodna pasmina i malo se zna o njihovom porijeklu. Neki kažu da su ih Vikinzi doveli u Sjevernu Ameriku, stoljećima prije nego što je Kolumbo plovio okeanskim plavetnilom. Drugi kažu da su potomci dugodlakih mačaka Marie Antoinette, poslane u Ameriku prije osuđene kraljice, koja se nadala da će tamo pobjeći. 

Morski kapetani možda su imali dugodlake mačke koje su se potom parile s lokalnim kratkodlakim mačkama. Jedno je sigurno – Maine Coon nije rezultat parenja mačke i rakuna, čak iako njihov smeđi tabani kaput i krzneni prstenasti rep sugeriraju da je to biološka nemogućnost. Sličnost je, međutim, kako su mačke dobile dio imena “Coon”. U stvari, Maine Coon-i koji nisu imali smeđi kaput zvali su se Maine Shags.

Prva objavljena referenca na Maine Coon potječe iz 1861. godine, a govorilo se o crno-bijeloj mački po imenu kapetan Jenks kod marinaca. Ženka Maine Coon proglašena je najboljom mačkom 1895. godine na izložbi mačaka u Madison Square Gardenu. U Bostonu i New Yorku domaće mačke bile su popularne na izložbama mačaka, a kada je 1908. godine osnovano Udruženje ljubitelja mačaka, peta registrirana mačka bila je Maine Coon po imenu Molly Bond. 

Ali invazija glamuroznih perzijskih i egzotičnih Sijamskih mačaka iz Engleske oko prijelaza stoljeća značile su kraj popularnosti Maine Coona oko pet decenija. Stvari su se okrenule nabolje 1960-ih, a udruženje uzgajivača i ljubitelja Maine Coon osnovano je 1968. Danas su ove velike, lijepe mačke među najpopularnijim svjetskim pasminama. Ali ono što se zaista računa, naravno je da su oni službena državna mačka Mainea.

Veličina

Ovo je velika mačka. Većina Maine Coona teži 9 do 18 kilograma – muškarci su veći – a neki teže 20 ili više kilograma. Pune veličine ne dostignu dok ne napune tri do pet godina.

Ličnost

Dobroćudni i susretljivi Maine Coon dobro se prilagođava mnogim životnim stilovima i ličnostima. Vole biti s ljudima i imaju naviku da ih prate. Sretni su kad im usmjerite pažnju, ali ako ste zauzeti, zadovoljni su što samo nadgledaju vaše postupke. Zatvorite im vrata i oni će strpljivo čekati da shvatite grešku i pustite ih unutra. Oni obično nisu mačka koja je u krilu, ali vole biti u vašoj blizini.

Oni također zadržavaju svoju vještinu lovaca. Nijedan glodavac neće biti siguran u domu u kojem živi Maine Coon. Čak i ako nemate miševe za kojima bi ih jurili, držat će svoje vještine oštrim tjerajući igračke i hvatajući ih velikim šapama. Maine Coon također uživa u igranju i dohvatit će male loptice, igračke ili umotane komade papira. Mogu se penjati kao i sve mačke, ali obično radije ostaju na nivou tla. Tu je, na kraju krajeva, njihov rad. One su također vrlo pametne i rado će naučiti trikove ili se igrati sa igrama koje koriste njihov mozak.

Maine Coons obično uživaju u mačijoj ljubavi prema igranju i u odrasloj dobi. Muškarci su posebno skloni glupom ponašanju. Ženke su dostojanstvenije, ali nisu iznad dobre igre potjere. Ne naročito glasno , oni postavljaju bilo kakve zahtjeve kroz tiho cvrkutanje.

Zdravlje Maine Coons

I pedigrirane mačke i mačke mješanaca imaju različite incidencije zdravstvenih problema koji mogu biti genetske prirode. Problemi koji mogu utjecati na Maine Coon uključuju sljedeće:

 • Displazija kuka koja u težim slučajevima može uzrokovati hromost.
 • Hipertrofična kardiomiopatija, oblik srčanih bolesti koji se nasljeđuje u Maine Coonsu. Dostupan je DNK test za identifikaciju mačaka koje nose jednu od mutacija koja uzrokuje bolest.
 • Policistična bolest bubrega, polako progresivna nasljedna bolest bubrega koja može rezultirati zatajenjem bubrega.

Spinalna mišićna atrofija, genetski poremećaj koji pogađa skeletne mišiće trupa i udova. Dostupan je test za identifikaciju nosioca i pogođenih mačića

Na šta trebate paziti

Nenormalni simptom kod vašeg ljubimca može biti samo manji ili privremeni problem, ali može biti i znak ozbiljne bolesti ili bolesti. Znanje kada trebate potražiti veterinarsku pomoć i koliko hitno je neophodno za brigu o vašoj mački. Mnoge bolesti mogu uzrokovati karakterističnu kombinaciju simptoma kod mačaka, što zajedno može biti jasan signal da vaš Maine Coon treba pomoć.

Odite kod veterinara ako primijetite bilo koju od ovih vrsta simptoma:

 • Promjena apetita ili uzimanje vode
 • Pojava kamenca, zadah iz usta, crvene desni ili slomljeni zubi
 • Svrbež kože (grebanje, žvakanje ili lizanje), gubitak kose ili područja skraćenog krzna
 • Letargija, mentalna tupost ili pretjerano spavanje
 • Strah, agresija ili druge promjene u ponašanju
 • Šepanje, nesklonost skoku prilikom igranja
 • Šepavost, nenormalan hod zadnjim udovima, “kao kad zeko skakuće”
 • Loš apetit, gubitak kilograma, letargija, povećana žeđ i mokrenje
 • Nedostatak odgovora na buku

Hitni slučajevi

Odmah potražite medicinsku pomoć ako primijetite bilo koji od ovih znakova:

 • Grebanje ili tresenje glave, osjetljivih ušiju ili iscjedak iz uha
 • Crvenilo, svrbež ili bilo koja druga abnormalnost koja uključuje oči
 • Nemogućnost ili naprezanje mokrenja, obezbojena mokraća
 • Slabost ili netolerancija prema vježbama, ubrzano, otežano ili disanje otvorenih usta
 • iznenadna pojava slabosti

Maine Coons briga

Uprkos dužini dlake Maine Coon-a, ima svilenkastu teksturu koja se ne savlađuje lako – ako ga redovito njegujete. Lako se njeguje dva puta tjedno češljanjem za uklanjanje mrtve dlake i distribuciju ulja za kožu. Korisni alati za njegu uključuju češalj od nehrđajućeg čelika za uklanjanje klupka i ono što se naziva „grablje za njegu“ za izvlačenje mrtve poddlake, što je ono što uzrokuje zapetljavanje kad se ne uklanja. 

Koristite ga nježno, posebno u predjelu želuca i na repu. Maine Coonsi su strpljivi, ali ne vole da ih se čupa. Provjerite ima li repa na krpicama i očistite ga maramicom za bebe. Okupajte Maine Coona po potrebi, što može varirati od svakih nekoliko tjedana do svakih nekoliko mjeseci. Ako je dlaka masna ili krzno izgleda žilavo.

Operite zube kako biste spriječili parodontalne bolesti . Svakodnevna higijena zuba je najbolja, ali četkanje tjedno je bolje nego ništa. Obrežite nokte svakih nekoliko tjedana. Obrišite kutove očiju mekom, vlažnom krpom kako biste uklonili iscjedak. Za svako oko koristite odvojeno područje krpe kako ne biste riskirali širenje infekcije. Provjeravajte uši tjedno. Ako izgledaju prljavo, obrišite ih vatom ili mekom vlažnom krpom navlaženom u 50-50 mješavini jabukovog sirćeta i tople vode. Izbjegavajte koristiti pamučne štapiće koji mogu oštetiti unutrašnjost uha.

Održavajte kutiju za nuždu Maine Coona besprijekorno čistom. Mačke su vrlo pažljive u higijeni kupaonica, a čista kutija pomoći će i da dlaka ostane čista.

Maine Coon-a je dobro držati kao zatvorenu mačku kako bi ih zaštitili od bolesti koje šire druge mačke, napada pasa i ostalih opasnosti s kojima se suočavaju mačke koje izlaze na otvorenom, poput udara automobila. Maine Coon-i koji izlaze na otvoreno također riskiraju da ih ukrade netko tko bi želio imati tako lijepu mačku, a da je ne plati.

Boja i njega dlake

Maine Coon je velika, hrapava mačka glatkog, čupavog kaputa. Zapravo su one za upravo takav rad u surovoj klimi u državi Maine, a njihov standard pasmine odražava njihovo nasljeđe, pozivajući na srednje velike do velike mačke dobro proporcionalnog tijela mišićavih i širokih prsa. Maine Coon ima značajne noge srednje dužine i velike okrugle šape, dobro čupave krznom, koje zimi služe kao “snježne cipele“.

Teški ogrtač kraći je na ramenima, duži na trbuhu i grudnjacima (dugo krzno na gornjim stražnjim nogama), s hrpom ispred i dugim, krznenim repom koji maše pozdravom. Glava srednje širine nešto je duža nego što je široka i ima kvadratnu njušku. Velike, dobro čupave uši široke su u osnovi, sužavaju se do tačke, a velike, izražajne oči su zelene, zlatne, zelenkasto-zlatne ili bakrene. Bijeli ili dvobojni Maine Coons mogu imati plave ili neobične oči.

Maine Coon karakteristike

Smeđi uzorak toliko je čest kod ove pasmine da mnogi ljudi ne znaju da Maine Coons mogu biti u bilo kojim drugim bojama ili uzorcima. Mogli bi se iznenaditi kad saznaju da se Maine Coons nalaze u jednobojnim bojama koje uključuju crnu, crvenu ili bijelu, sve boje i uzorke, dvobojne poput plave i bijele ili crveno-bijele.

Paraziti

Sve vrste crva i buba mogu napasti tijelo vašeg Coon Cata, iznutra i izvana. Sve od buha i krpelja do grinja može joj napasti kožu i uši. Okrugli crvi i bičevi mogu ući u njen sistem na više načina: pijenje nečiste vode, hodanje po kontaminiranom tlu ili ugriz zaraženog komarca. Neki od ovih parazita mogu se prenijeti na vas ili člana porodice i predstavljaju ozbiljnu brigu za sve. Za vašeg mačjeg prijatelja ti paraziti mogu uzrokovati bol, nelagodu, pa čak i smrt, pa je važno da ih redovito testiramo.

Maine Coons djeca i drugi kućni ljubimci

Ljubazni, opušteni Maine Coon savršen je izbor za obitelji s djecom i psima i mačkama. Vole pažnju koju dobijaju od djece koja se prema njima ponašaju pristojno i s poštovanjem, a ne smeta im ni igranje dotjerivanja niti vožnja u dječjim kolicima.

Sretni su što žive i sa psima mačkama, zahvaljujući njihovom naravu. Uvodite kućne ljubimce polako i u kontroliranim okolnostima kako biste osigurali da nauče da se slažu zajedno.

Najduža domaća mačka na svijetu

Zaključak

Ishranu Maine Coona treba pažljivo kontrolirati. Ova pasmina ima tendenciju da ima problem sa prekomjernom težinom ako se ne pažljivo nadgleda.

Maine Coon mora imati odgovarajuće vježbe. Trebalo bi biti na raspolaganju drveće i treba joj odgovarajuća soba za trčanje. Voli interaktivnu igru i igrat će se sa svakim članom porodice. Budući da je veća i teža mačka, ona može obarati stvari bez namjere da to čini.

Dlaci Maine Coon potrebna je svakodnevna pažnja. Treba je četkati sigurna da joj se krzno ne zapetljava, te je treba češljati da se zagladi dlaka. Obično je to dotjerivanje lako učiniti ako je u mladosti uvježbana i naviknuta da je to zabavno.

REFERENCE:
 1. https://cattime.com/cat-breeds/maine-coon-cats
 2. https://www.catcarecenter.com/services/cats/breeds/maine-coon
 3. https://www.petplan.co.uk/pet-information/cat/breed/maine-coon/

Komentariši