fbpx
notino popust

Maline – Uzgoj, berba i savjeti za čuvanje ovog ukusnog voća

Maline

Malina, grm koji pripada porodici Rosaceae, iz roda Rubus, predstavlja neodoljivu voćku koja osvaja svojom slatkoćom i bogatim ukusom. Osim što su idealne za trenutno uživanje dok ih beremo i jedemo direktno sa peteljke, maline se također izvanredno koriste u raznim jelima i napicima. Njihova svestranost pruža mogućnost da se uživa u džemovima, pitama, kolačima, smutijima i osvježavajućim pićima.

Osim što su izuzetno ukusne, svježe maline su i izvor brojnih hranjivih sastojaka koji donose razne zdravstvene koristi. Posebno se ističe njihov visok sadržaj vitamina C, koji je ključan za jačanje imunološkog sistema i borbu protiv infekcija. Uzimajući u obzir sve ove blagodati, maline su postale neizostavan dio zdrave prehrane i često se preporučuju za održavanje općeg zdravlja.

Uz svoj bogati nutritivni profil, maline su također poznate po svojim antioksidativnim svojstvima. Antioksidanti prisutni u ovom sočnom voću pomažu u zaštiti tijela od oksidativnog stresa i slobodnih radikala, koji su povezani s raznim bolestima i starenjem. Osim toga, maline su i izvor dijetalnih vlakana, koja podržavaju zdravlje probavnog sustava i pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine.

domaca malina

Ukratko, malina je nevjerojatna voćka koja ne samo da osvaja svojim prepoznatljivim okusom i mirisom, već i pruža niz zdravstvenih koristi. Bilo da se koriste svježe, u jelima ili pićima, maline donose osvježavajući dodatak svakodnevnoj prehrani.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C, antioksidansima i dijetalnim vlaknima, ovo voće podržava imunološki sistem, štiti tijelo od oksidativnog stresa i pruža opći osjećaj blagostanja. Uživajte u slatkim i sočnim malinama i dopustite da vam njihova svježina donese trenutke zadovoljstva i zdravlja.

Maline kalorije

U 100 grama svježih malina ima otprilike 52 kalorije. Maline su niskokalorično voće bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima, što ih čini zdravim izborom u prehrani.

 • U 100 grama malina ima 0,65 grama masti, što čini vrlo nisku razinu masti. Maline su bogate vlaknima koja pružaju osjećaj sitosti i podržavaju probavu.
 • Ugljikohidrati čine veći udio kalorija u malinama, s 11,94 grama ugljikohidrata u 100 grama. Ugljikohidrati u malinama uglavnom dolaze u obliku prirodnih šećera, poput fruktoze.
 • Protein je prisutan u malinama, ali u manjoj mjeri. U 100 grama malina nalazi se 1,2 grama proteina. Proteini su važni za izgradnju i obnovu tkiva u tijelu.
 • Uz to, sadrže vitamine, minerale i antioksidanse koji imaju brojne zdravstvene koristi. Redovita konzumacija malina može pružiti hranjive tvari i podržati zdravu prehranu.
malina kalorije

Vrste malina

Postoje dvije glavne vrste malina koje se uzgajaju: ljetnje plodne i stalno rodne maline. Svaka od ovih vrsta ima svoje specifične zahtjeve za uzgoj i karakteristike koje ih čine jedinstvenim izborom za vrtlare.

Ljetne plodne maline, kao što i sam naziv implicira, razvijaju plodove na prošlogodišnjem rastu. One obično daju jedan rod po sezoni, obično ljeti, često u junu ili julu. Ove maline imaju visoku produktivnost u određenom vremenskom periodu i često daju veće plodove u usporedbi s drugim vrstama. Nakon što završi berba, prošlogodišnji izdanci obično umiru, a sljedeće godine se razvijaju novi izdanci koji će donijeti plodove.

Stalno rodne maline, također poznate kao jesenje rodne ili jesenje maline, daju plodove na novim izdancima. Ove vrste malina imaju sposobnost da donose jesenske useve, a u nekim slučajevima mogu i dati plodove u sljedećoj godini.

To znači da se plodovi mogu beriti tijekom duljeg razdoblja, što je prednost za one koji žele produžiti sezonu berbe. Stalno rodne maline obično zahtijevaju dobru rezidbu kako bi se potaknuo rast novih izdanaka i osiguralo obilno plodonošenje.

vrste malina

Kako posaditi maline kod kuće?

Maline su voćke koje se relativno lako uzgajaju i pružaju obilje ukusnih bobica. Bez obzira na to jeste li vrtlar početnik ili iskusni, uzgoj malina kod kuće može biti ostvariv i uživanje u svježem voću iz vlastitog vrta.

U ovom vodiču pružit ćemo vam korisne savjete i upute kako posaditi maline kod kuće, odabir prave sorte, pripremu tla, sadnju, održavanje i berbu. Slijedite naše savjete i uskoro ćete imati obilje sočnih i ukusnih malina koje možete uživati u svakodnevnim obrocima ili koristiti za pripremu raznih slastica.

kako posaditi maline

Kako odabrati mjesto za sadnju?

Maline su voćke koje najbolje rastu na sunčanim mjestima, iako mogu uspješno rasti i na polusjenovitim područjima. Ipak, što više sunca biljke dobiju, to će imati veći prinos voća. Sunce im pruža energiju potrebnu za fotosintezu i stvaranje hrane.

Kada odabirete mjesto za sadnju malina, važno je imati bogato i dobro drenirano tlo. Maline preferiraju tlo koje je plodno i ima dobar protok vode. Također, dobar drenažni sustav osigurava da voda ne zadržava oko korijena, jer maline ne vole stajati u vodi.

Cirkulacija zraka također je bitna za uspješan rast malina. Osigurajte da grmlje malina ima dovoljno prostora između biljaka kako bi se osigurala dobra ventilacija. To pomaže u sprečavanju razvoja gljivičnih bolesti i povećava opskrbu kisikom korijenima.

Zaklon od vjetra također može biti važan za maline. Vjetrovita područja mogu oštetiti grane i cvjetove, a i smanjiti oprašivanje pčela. Ako je moguće, odaberite mjesto za sadnju malina koje pruža neki oblik prirodnog zaklona od jakih vjetrova.

Važno je izbjegavati vrlo vlažna područja, jer maline ne podnose pretjeranu vlagu. Stajaća voda može uzrokovati truljenje korijena i druge probleme. Također, suša može imati negativan utjecaj na rast i prinos malina. Važno je održavati konzistentnu vlažnost tla kako bi se osigurao optimalan rast i razvoj biljaka.

Ukratko, za uspješan uzgoj malina, odaberite sunčano ili polusjenovito mjesto s bogatim i dobro dreniranim tlom. Osigurajte dobru cirkulaciju zraka i zaštitu od jakih vjetrova. Izbjegavajte vrlo vlažna ili sušna područja kako biste osigurali optimalne uvjete za rast i razvoj biljaka. Pravilan odabir mjesta za sadnju malina pomoći će vam da imate zdrave i produktivne grmove s obiljem sočnih plodova.

kako uzgojiti maline

Sadnja malina

Da biste uspješno posadili maline, slijedite sljedeće korake:

 1. Odaberite jednogodišnje štapove malina iz renomiranog rasadnika. Najbolje je posaditi ih u rano proljeće, kada se zemlja odmrzne i postane pogodna za obradu. U blagim područjima možete ih također saditi u kasnu jesen kako biste biljkama dali prednost.
 2. Prije sadnje, potopite korijenje malina u vodu sat-dva kako bi se hidriralo.
 3. Iskopajte rupu koja je dovoljno prostrana da se korijenje malina može proširiti. Ako sadite više grmova, možete iskopati rov. Bez obzira jeste li kupili biljke sa golim korijenjem ili u saksiji, držite krunu biljke 2,5 ili 5 cm iznad površine zemlje.
 4. Razmaknite štapove malina na udaljenosti od 45 cm, s oko 120 cm između redova. Ponovo napunite rupu zemljom i lagano je nabijte nogom.
 5. Nakon sadnje, smanjite štapove na visinu od 23 cm kako biste potaknuli rast novih izdanaka. Iako će izgledati kao slomljene grane koje vire iz zemlje, to je normalan postupak.
 6. Ovisno o vrsti malina koju uzgajate, možda ćete trebati osigurati potporu ili rešetku kako bi štapovi imali podršku tijekom rasta. Možete koristiti rešetku ili ogradu. Uzmite u obzir visinu koju će grm postići i prilagodite oslonac prema potrebi.
 7. Važno je malčirati oko biljaka kako biste očuvali vlagu i suzbili korov. Držite deblji sloj malča oko biljaka tijekom cijele sezone.
 8. Redovito zalijevajte maline, pružajući oko 2,5 cm vode tjedno od proljeća do nakon žetve. Redovito zalijevanje je bolje od rijetkog dubokog zalijevanja.
 9. Održavajte grmove malina urednima tijekom sezone uklanjajući “odlive” ili izdanke koji rastu izvan redova. Ovi izdanci će iscrpiti hranjive tvari i smanjiti prinos sljedeće godine.
 10. Ako želite, možete presaditi izdanke koji su se razvili pored matične biljke kako biste dobili nove biljke. Iskopajte ih, postavite na svježe pripremljenu površinu zemlje i zalijte nakon sadnje.
 11. Što se tiče orezivanja, ljetne plodne maline treba orezivati odmah nakon završetka berbe. Odrežite samo one koje su dale plodove, sve do zemlje. Orezivanje je potrebno samo tijekom vegetacije ako želite održati red i oblik grma.

Slijedeći ove korake, moći ćete uspješno posaditi i uzgajati maline te uživati u bogatom i ukusnom plodu koji će vam donijeti radost tijekom sezone berbe.

Preporučene sorte

Na Balkanu postoji nekoliko sorti malina koje su se pokazale uspješnima i prilagođenima uvjetima tog područja. Evo nekoliko preporučenih sorti malina za Balkan:

 1. Polka: Polka je sorta stalno rodnih malina koja se dobro prilagođava uvjetima na Balkanu. Izvrsna je za domaću uzgoj i ima visok prinos. Plodovi su srednje veličine, crvene boje i imaju slatkasti okus.
 2. Willamette: Willamette je sorta ljetnih plodnih malina koja je također popularna na Balkanu. Ova sorta ima velike plodove tamno crvene boje i slatkog okusa. Osim što su ukusne, Willamette maline su i prilično otporne na bolesti.
 3. Meeker: Meeker je još jedna sorta ljetnih plodnih malina koja se dobro prilagođava na Balkanu. Plodovi su srednje veličine, tamno crvene boje i imaju vrlo sladak okus. Meeker maline također su poznate po svojoj izdržljivosti i otpornosti na bolesti.
 4. Miker: Miker je sorta stalno rodnih malina koja je vrlo popularna na Balkanu. Ova sorta ima plodove srednje veličine, svijetlo crvene boje i slatkog okusa. Miker maline su prilično otporne na bolesti i pružaju konstantan prinos tijekom sezone.
 5. Heritage: Heritage je sorta stalno rodnih malina koja je pogodna za uzgoj na Balkanu. Ova sorta ima velike plodove tamno crvene boje i slatkog okusa. Heritage maline su vrlo produktivne i otporne na bolesti.
malina sorte

Berba malina

Kada je vrijeme za berbu malina, važno je slijediti nekoliko smjernica kako biste dobili najbolji okus i kvalitet plodova:

 1. Sve sorte malina će obično početi davati plodove u drugoj sezoni. U nekim slučajevima, stalno rodne sorte mogu proizvesti manje bobice već u prvoj jeseni.
 2. Početkom ljeta, bobice će sazrijevati tijekom perioda od otprilike 2 sedmice. Budite spremni za česte berbe jer maline treba brati svakih nekoliko dana. Zrele bobice imaju intenzivnu boju, a laganim pritiskom prstom se lako odvajaju od loze.
 3. Pokušajte berbu obavljati po sunčanom danu kada su bobice suhe. Vlažne bobice mogu brže propadati i podložnije su truljenju.
 4. Kada berete maline, nemojte previše vući ili oštro povlačiti. Zrele maline će se lako odvojiti od peteljke bez većeg otpora. Nježno ih povucite prema gore kako biste izbjegli oštećenje plodova i biljke.
malina zalijevanje

Kako sačuvati maline?

Kada je riječ o čuvanju malina, važno je uzeti u obzir sljedeće:

 1. Maline imaju relativno kratko vrijeme trajanja, pa je najbolje uživati u njima što prije nakon branja. Svježe ubrane bobice imaju najbolji okus i teksturu.
 2. Ako nećete odmah konzumirati bobice, možete ih čuvati u hladnjaku. Stavite ih u plitku posudu ili posudu obloženu papirnatim ručnikom kako bi se spriječilo zgnječenje. Maline se mogu čuvati u hladnjaku do otprilike 5 dana. Važno je ne prati bobice prije čuvanja, osim ako ih nećete odmah konzumirati. Pranje bobica prije čuvanja može povećati vlažnost i skratiti njihov rok trajanja.
 3. Ako želite produžiti vijek trajanja malina, možete ih zamrznuti. Najbolje je rasporediti bobice u jednom sloju na plehu za pečenje i zamrznuti ih. Nakon zamrzavanja, prebacite bobice u hermetički zatvorene plastične vrećice ili posude. Zamrznute maline možete koristiti kasnije u smoothiejima, slasticama ili kao zdravu grickalicu.

Slijedeći ove smjernice za berbu i čuvanje malina, možete uživati u svježim plodovima i iskoristiti ih za razne recepte i obroke.

Komentariši