fbpx
notino popust

Pjeskarenje zuba – sve što trebate znati o ovom stomatološkom postupku

pjeskarenje-zuba

Jeste li znali da četkanje zuba ne uklanja sve naslage sa zubi? Dentobakterijski plak se ne može ukloniti samo četkanjem, stoga stomatolozi preporučuju redovito pjeskarenje zuba kako bi se uklonile sve naslage i spriječio nastanak bolesti zuba.

Ovaj stomatološki postupak može poboljšati ne samo zdravlje zuba, već i njihov izgled, što će vas natjerati da se češće smijete!

Što je pjeskarenje zuba?

Pjeskarenje zuba je stomatološki postupak koji se koristi za uklanjanje naslaga plaka i zubnog kamenca sa zuba. Radi se o postupku u kojem se koristi poseban uređaj koji ispušta fini prah visokog pritiska na površinu zuba. Taj prah može biti sastavljen od niza različitih materijala, poput sode bikarbone ili sitnih čestica kvarcnog pijeska.

Prašak koji se koristi za pjeskarenje zubi često se obogaćuje različitim okusima kako bi postupak bio što ugodniji za pacijenta. Neki od najčešćih okusa su mentol, jagoda, borovnica, jabuka ili naranča.

Ovi okusi mogu pomoći u ublažavanju neugodnog mirisa i okusa koji se može pojaviti tijekom postupka.Tako se uklanjaju naslage plaka i kamenca koje se ne mogu ukloniti samo četkicom za zube.

Koliko dugo traje postupak pjeskarenja zuba?

Trajanje postupka pjeskarenja zuba može varirati ovisno o različitim faktorima, kao što su količina i tvrdoća naslaga na zubima, broj zuba koji se obrađuju, kao i opća oralna zdravstveno stanje pacijenta. U većini slučajeva, postupak pjeskarenja zuba obično traje od 30 do 60 minuta.

Pjeskarenje zuba može biti korisno i kao priprema za tretman izbjeljivanja zuba jer uklanja površinske mrlje i naslage koje mogu ometati učinkovitost postupka izbjeljivanja. Također, uklanjanjem zubnog kamenca i plaka, pjeskarenje zuba može poboljšati adheziju (prianjanje) izbjeljivača na zube i time pomoći u postizanju boljih rezultata.

Osim toga, pjeskarenje zuba može biti korisno za osobe koje se boje tradicionalnih zubarskih bušilica jer je postupak manje invazivan i ne zahtijeva anesteziju.

Djeca i osobe s minimalnom količinom karijesa također mogu imati koristi od pjeskarenja zuba jer uklanja površinske naslage i sprječava daljnje oštećenje zuba.

Razlike između plaka i kamenca

Plak je mekana, ljepljiva supstanca koja se nakuplja na zubima. Plak se sastoji od bakterija, sluzi, hrane i drugih tvari koje ulaze u usta. Ako se plak ne uklanja redovito, može se stvrdnuti i pretvoriti u zubni kamenac. Zubni kamenac je tvrda, žućkasta supstanca koja se stvara kada se minerali iz plaka stvrdnu na zubima.

Razlika između plaka i kamenca je u tome što se plak lako može ukloniti četkicom za zube, dok se zubni kamenac ne može ukloniti na isti način. Zubni kamenac se mora ukloniti pomoću pjeskarenja ili drugih stomatoloških postupaka.

Pjeskarenje zuba – koliko često?

Koliko često treba pjeskarenje zubi ovisi o pojedinačnim potrebama svakog pacijenta. Uobičajeno je da se pjeskarenje obavlja jednom ili dva puta godišnje, ali neki pacijenti mogu trebati češće pjeskarenje ako imaju veću sklonost stvaranju zubnog kamenca.

Kao što ste već naveli, neki ljudi su skloniji stvaranju plaka i zubnog kamenca zbog različitih faktora poput genetike, prehrane, loše oralne higijene ili drugih zdravstvenih problema. U takvim slučajevima, redovito čišćenje zuba kod kuće i posjeta stomatologu možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih naslaga.

Ako se plak i zubni kamenac ne uklonjaju redovito, mogu dovesti do različitih problema poput karijesa, upale desni ili gubitka zuba.

Važno je konzultirati se sa stomatologom o najboljem načinu održavanja oralne higijene i o tome koliko često treba obavljati različite postupke poput pjeskarenja zuba.

Razlika prije i poslije pjeskarenja zubi

Prije pjeskarenja zuba, zubi mogu imati vidljive naslage zubnog kamenca i plaka koji daju dojam neurednih i manje atraktivnih zuba. Također, prisutnost zubnog kamenca i plaka može dovesti do različitih zdravstvenih problema poput karijesa, upale desni i drugih problema s usnom šupljinom.

Nakon postupka pjeskarenja, zubi će izgledati čišće, svjetlije i glatkije. Uklanjanje zubnog kamenca i plaka može poboljšati oralno zdravlje i smanjiti rizik od karijesa i drugih problema s usnom šupljinom. Također, uklanjanje naslaga može poboljšati učinkovitost tretmana izbjeljivanja zuba.

Važno je napomenuti da redovito čišćenje zuba kod kuće i redovite posjete stomatologu su ključni za održavanje zdravih zubi i usne šupljine. Pjeskarenje zubi može biti koristan dodatak za održavanje oralne higijene i estetike zuba, ali se ne bi trebalo smatrati zamjenom za redovito čišćenje zubi i posjete stomatologu.

Prednosti i nedostaci pjeskarenja

Pjeskarenje zuba je stomatološki postupak koji se obično koristi za uklanjanje naslaga plaka i zubnog kamenca sa zubi. Iako pjeskarenje zuba može biti korisno u održavanju oralne higijene, postupak ima svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti pjeskarenja zuba su sljedeće:

 1. Uklanjanje tvrdih naslaga: Pjeskarenje zuba može učinkovito ukloniti tvrde naslage poput zubnog kamenca, pigmentacije i mrlja sa zuba, što se ne može učiniti samo četkicom za zube ili koncem za zube.
 2. Uklanjanje naslaga s teško dostupnih mjesta: Pjeskarenje zuba je vrlo precizan postupak koji omogućuje uklanjanje naslaga s teško dostupnih mjesta u ustima, što je teško postići kod kuće.
 3. Brz i bezbolan postupak: Postupak pjeskarenja zuba je obično brz i bezbolan. Ovo može biti osobito korisno za pacijente koji se boje stomatoloških postupaka. Za razliku od drugih stomatoloških postupaka, tijekom pjeskarenja se obično ne koriste nikakvi sedativi.
 4. Smanjuje rizik od propadanja zuba. Plak i zubni kamenac sadrže bakterije koje mogu oštetiti zube i uzrokovati propadanje. Pjeskarenje zuba uklanja te naslage, što može spriječiti daljnje propadanje zuba. Osim toga, uklanjanjem naslaga pjeskarenjem, zubi se čiste dublje nego što se može postići četkanjem i koncem za zube kod kuće, pa zubi postaju zdraviji i manje su skloni bolestima.
 5. Još jedna prednost pjeskarenja zubi je što može učiniti zube izbijeljenima. Naslage plaka i zubnog kamenca mogu uzrokovati tamnjenje zuba, a pjeskarenje zubi ih uklanja, čineći zube svjetlijim. Međutim, važno je napomenuti da pjeskarenje zubi nije isto što i izbjeljivanje zubi, pa neće ukloniti dublje mrlje ili tamnjenje uzrokovano nekim drugim faktorima.

Nedostaci pjeskarenja zuba su sljedeći:

 1. Mogućnost oštećenja zuba: Postupak pjeskarenja zuba može ukloniti ne samo naslage plaka i zubnog kamenca, već i tanki sloj gleđi s površine zuba. Ako se postupak obavlja prečesto ili pregrubo, može doći do oštećenja zuba.
 2. Osjetljivost zubi nakon postupka: Nakon pjeskarenja zuba, neki pacijenti mogu osjetiti privremenu osjetljivost zuba na hladno, vruće i slatko. Ovo obično nestaje u roku od nekoliko dana, ali može biti neugodno.
 3. Visoki troškovi: Pjeskarenje zuba može biti skup stomatološki postupak, posebno ako se izvodi često ili ako pacijent ima više zuba koji zahtijevaju tretman.

Ukratko, pjeskarenje zuba može biti koristan postupak za održavanje oralne higijene, ali ima i svoje prednosti i nedostatke. Prije donošenja odluke o pjeskarenju zuba, važno je razgovarati sa stomatologom o najboljem načinu održavanja oralne higijene i procijeniti osobne potrebe.

Kako se riješiti zubnog kamenca?

Zubni kamenac je tvrda, žućkasta supstanca koja se stvara kada se minerali iz plaka stvrdnu na zubima. Ako se zubni kamenac ne ukloni, može dovesti do različitih problema poput karijesa, upale desni ili gubitka zuba. Postoje različiti načini za uklanjanje zubnog kamenca, a jedan od najučinkovitijih je profesionalno čišćenje zuba.

Profesionalno čišćenje zuba obično se izvodi u stomatološkoj ordinaciji i sastoji se od sljedećih koraka:

 1. Uklanjanje plaka: Stomatolog ili dentalna higijeničarka koriste posebne instrumente kako bi uklonili plak sa zuba i desni. Ovaj postupak se naziva skaling.
 2. Uklanjanje zubnog kamenca: Nakon uklanjanja plaka, stomatolozi koriste posebne instrumente kako bi uklonili zubni kamenac s zuba. Ovaj postupak se naziva pjeskarenje.
 3. Poliranje zuba: Nakon uklanjanja plaka i zubnog kamenca, stomatolog polira zube kako bi uklonio ostatke naslaga i zube učinio glatkima.

Osim profesionalnog čišćenja zuba, postoje i drugi načini za uklanjanje zubnog kamenca. Na primjer, pacijenti mogu koristiti posebne paste za zube koje sadrže abrazivne sastojke koji mogu pomoći u uklanjanju zubnog kamenca. Međutim, ove paste mogu biti previše abrazivne i mogu oštetiti zube ako se koriste prečesto ili pregrubo.

Ukratko, profesionalno čišćenje zuba je jedan od najučinkovitijih načina za uklanjanje zubnog kamenca. Ovaj postupak se sastoji od uklanjanja plaka, zubnog kamenca i poliranja zuba kako bi se uklonili svi ostaci naslaga. Važno je redovito čistiti zube kod kuće i posjećivati stomatologa kako bi se spriječilo stvaranje zubnog kamenca i drugih oralnih problema.

Gdje napraviti pjeskarenje zubi i po kojoj cijeni?

Pjeskarenje zuba je stomatološki postupak koji se može obaviti u većini privatnih stomatoloških ordinacija. Cijene se obično kreću u rasponu od 20 do 40 Eura, ovisno o lokaciji i stomatološkoj ordinaciji.

Neki od mjesta gdje se može obaviti pjeskarenje zubi su:

 1. Stomatološke ordinacije – Većina stomatoloških ordinacija nudi pjeskarenje zubi kao dio svoje usluge, stoga je najbolje potražiti najbližu ordinaciju u svojoj okolici.
 2. Klinike za estetsku stomatologiju – Klinike za estetsku stomatologiju obično nude širi raspon stomatoloških usluga, uključujući i pjeskarenje zubi.
 3. Specijalizirane klinike za oralnu higijenu – Postoje klinike koje se posebno bave oralnom higijenom, a jedna od usluga koju nude je i pjeskarenje zubi.

Prije nego što se odlučite za određenu stomatološku ordinaciju ili kliniku, preporučuje se provjeriti recenzije i mišljenja drugih pacijenata kako biste bili sigurni da ćete dobiti kvalitetnu uslugu po razumnoj cijeni.

Prirodni načini održavanja dentalne higijene

Postoje mnogi prirodni načini održavanja dentalne higijene koji se mogu koristiti kao dopuna redovitom čišćenju zubi kod kuće i redovitim posjetima stomatologu. Neke od popularnih prirodnih sastojaka koji se koriste za održavanje dentalne higijene su kadulja, kurkuma i kokosovo ulje.

 1. Kadulja: Kadulja ima antibakterijska i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju bakterija u ustima i smanjenju upale desni. Možete koristiti čaj od kadulje kao tekući dezodorans za usta ili napraviti pastu od kadulje za četkanje zuba.
 2. Kurkuma: Kurkuma ima antiupalna i antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju nastanka plaka i karijesa. Možete napraviti pastu od kurkume i kokosovog ulja i nanijeti je na zube ili koristiti kurkumu kao dodatak u svom zubnom prahu.
 3. Kokosovo ulje: Kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju nastanka plaka i karijesa. Možete koristiti kokosovo ulje za ispiranje usta i četkanje zubi, ili ga koristiti kao sastojak u prirodnom zubnom prahu.

Važno je napomenuti da prirodni sastojci mogu biti korisni za održavanje dentalne higijene, ali ne bi se trebali smatrati zamjenom za redovito čišćenje zubi kod kuće i redovite posjete stomatologu.

Pjeskarenje zubi – HZZO

U Republici Hrvatskoj, pjeskarenje zuba se ne pokriva od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Komentariši