fbpx
notino popust

Recenzija iPhone 14: Sve što trebate znati o najnovijem Appleovom uređaju

iPhone 14

iPhone 14 je prepoznat kao izuzetno dobar telefon koji nudi nekoliko poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju, iPhone 13. Poboljšane kamere, brži A15 Bionic čip i zabavni Action mod za snimanje videa čine ga atraktivnom opcijom.

Međutim, neki korisnici mogu biti razočarani nedostatkom telefoto zumiranja i nedostatkom 120Hz osvježavanja ekrana. Također, nedostatak utora za SIM karticu može izazvati frustraciju kod nekih korisnika. S druge strane, prednosti iPhonea 14 uključuju odlične kamere, živopisan ekran i impresivne performanse. Oni koji preferiraju veći ekran i veću bateriju mogu razmisliti o iPhoneu 14 Plus.

iPhone 14 je privlačna opcija za one koji traže vrhunski model s kompaktnim dizajnom. Poboljšani sistem kamera omogućava bolje performanse pri slabom osvetljenju, dok nova TrueDepth kamera sa autofokusom pruža bržu i svetliju selfie kameru.

Također, tu je i novi Action mod koji omogućava super stabilne snimke. Sigurnosne funkcije poput detekcije sudara i hitnog SOS-a putem satelita dodatno unapređuju iskustvo korišćenja

Takođe, postoje i napredniji modeli kao što su iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max, koji mogu biti zanimljivi za one koji traže dodatne funkcionalnosti. iPhone 14 se svakako smatra jednim od najboljih iPhone uređaja na tržištu i vredan je razmatranja.

Pored toga, preporučuje se uporediti ga s konkurentima poput Galaxy S22 i Pixel 7 kako biste videli kako se novi iPhone nosi s ostalim uređajima. Ukoliko niste sigurni da li je vrijeme za nadogradnju, možete pratiti glasine o iPhone 15 da biste vidjeli šta se može očekivati od budućih modela.

Dizajn i boje

Dizajn iPhonea 14 ne donosi mnogo novina, sličan je prethodnom modelu iPhone 13. Kućište od aluminijuma i stakla je čvrsto i atraktivno, ali ne donosi svježinu. Boje iPhonea 14 uključuju Midnight, Starlight, Blue, Purple, Red i Yellow. Model u blijedoplavoj boji je privlačan.

Telefon je kompaktan i lagani, sa dimenzijama od 5,78 x 2,82 x 0,31 inča i težinom od 6,07 unci. Jedna kontroverza je uklanjanje fizičkog slota za SIM karticu, oslanjanje samo na eSIM. Srećom, dodavanje linije usluge putem aplikacije Postavke je jednostavno, iako neki manji i međunarodni operateri još ne podržavaju eSIM.

iPhone 14 dizajn

Display

iPhone 14 ima 6,1-inčni Super Retina XDR ekran koji pruža visok kvalitet slike. Međutim, nedostaje mu brzina osvježavanja od 120Hz koju nude neki konkurentni telefoni. Displej prikazuje žive boje i ima široke uglove gledanja, što ga čini idealnim za gledanje filmova i fotografija.

U laboratorijskim testovima, iPhone 14 je postigao visoke rezultate u rasponu boja, ali je Galaxy S22 imao još nešto bolje performanse. Delta-E rezultat za iPhone 14 Pro je izvanredan, ali je Galaxy S22 bio još malo bolji. Iako iPhone 14 nudi kvalitetan displej, nedostatak brzine osvježavanja može biti razočaranje za neke korisnike.

Kamera

iPhone 14 donosi poboljšane kamere u odnosu na prethodne modele. Glavna kamera od 12 MP ima veći senzor i brži otvor blende, što rezultira boljim performansama pri slabom osvjetljenju. Ultraširoka kamera također je unaprijeđena za snimanje više scene i bolje performanse pri slabom osvjetljenju. TrueDepth kamera sada ima autofokus i brži otvor blende.

 Novi Photonic Engine poboljšava slikanje u različitim uvjetima osvjetljenja. U usporedbi s konkurentima poput Galaxy S22 i Pixel 6, iPhone 14 pruža živopisne boje i detalje, ali može zaostajati u nekim aspektima poput zumiranja. Prednja kamera pruža svjetlije slike s više detalja, dok se Galaxy S22 ističe u noćnom režimu. Sve u svemu, iPhone 14 donosi impresivne kamere, ali konkurencija također ima svoje prednosti.

iPhone 14 kamera

Video

iPhone 14 donosi poboljšani Action mode za snimanje glatkog i stabilnog videa prilikom kretanja. Ova funkcija omogućava snimanje u pokretu bez zamućenja ili podrhtavanja slike. U poređenju sa Galaxy S22, iPhone 14 pruža malo glađi i živopisniji video.

Action mode je koristan za snimanje aktivnosti poput hodanja ili trčanja, pružajući profesionalni izgled i osiguravajući da svaki kadar bude jasan i stabilan. Ovo je velika nadogradnja za ljubitelje snimanja videa koji žele visokokvalitetne rezultate čak i dok su u pokretu.

Performance

Performanse iPhonea 14 su vrlo dobre, zahvaljujući A15 Bionic čipu. Grafičke performanse su poboljšane, što se posebno primjećuje pri igranju zahtjevnih igara poput NBA 2K. Također je primijećeno da se uređaj nije previše zagrijao tokom igranja. Na testovima performansi, iPhone 14 postiže solidne rezultate, a posebno se ističe u grafičkim performansama.

U poređenju sa Galaxy S22, iPhone 14 je pokazao bolje rezultate. Međutim, u testu uređivanja videa nije bilo velikog napretka u odnosu na prethodni model. U cjelini, iPhone 14 pruža snažne performanse koje će zadovoljiti potrebe korisnika za brzim i glatkim radom, bez obzira da li je riječ o igranju igara, gledanju multimedije ili obavljanju svakodnevnih zadataka.

Baterija

Trajanje baterije iPhonea 14 je solidno, ali ne spada među najbolje u svojoj klasi. Na testu kontinuiranog 5G surfanja, trajanje baterije iPhonea 14 iznosilo je 9 sati i 28 minuta, što je bolje od konkurentnih modela poput Galaxy S22 i Google Pixel 7. Međutim, nije dovoljno da se rangira među telefona s najdužim trajanjem baterije.

Što se tiče punjenja, iPhone 14 podržava punjenje brzinom od 20W. U našim testovima, telefon je dostigao 54% napunjenosti za 30 minuta, što je nešto bolje od Appleovih tvrdnji. Međutim, brzine punjenja iPhonea 14 su sporije u poređenju s nekim drugim modelima, poput OnePlus 10T i Galaxy S22 koji imaju brže punjenje.

Ukratko, iPhone 14 nudi solidno trajanje baterije, ali ne izdvaja se kao lider u svojoj klasi. Brzine punjenja su prihvatljive, ali ne impresivne u poređenju s nekim drugim uređajima.

iPhone 14 baterija

Dodaci

iPhone 14 dolazi s dvije ključne sigurnosne funkcije – Hitni SOS putem satelita i detekcija sudara. Hitni SOS putem satelita omogućuje vam da se povežete s hitnim službama putem satelita kada nemate mobilni ili Wi-Fi signal. Ovo je korisno u situacijama kada ste izvan dosega mreže i trebate hitnu pomoć.

Telefon će koristiti antene i softver za povezivanje sa satelitima i locirati vašu tačnu lokaciju kako bi obavijestio dispečere o vašem stanju. Detekcija sudara koristi poboljšani akcelerometar i žiroskop iPhonea 14 kako bi prepoznala sudar ili nesreću.

Kada se detektira sudar, telefon automatski poziva hitne službe i obavještava kontakte za hitne slučajeve koje ste odredili. Ova funkcija može biti vrlo korisna u situacijama kada ste nesposobni sami pozvati pomoć.

U testovima detekcije sudara, iPhone 14 je dobro funkcionisao i uspješno identifikovao simulirane sudare. Telefon je automatski pokrenuo odbrojavanje za poziv hitne pomoći prije nego što je test prekinut. Ove sigurnosne funkcije pružaju dodatnu zaštitu korisnicima iPhonea 14 u hitnim situacijama i mogu biti od velike pomoći u pružanju brze pomoći i obavještavanju nadležnih osoba o vašoj situaciji.

iOS 16

iOS 16 je najnovije ažuriranje softvera koje pokreće iPhone 14 i donosi mnoge korisne značajke. Jedna od njih je mogućnost prilagođavanja zaključanog ekrana sa raznim widgetima, fotografijama i drugim informacijama.

Također, sada imate mogućnost poništavanja slanja tekstualnih poruka i uređivanje već poslanih poruka. Passkeys je nova značajka koja zamjenjuje lozinke i olakšava pristup web stranicama i aplikacijama.

Tu je nova aplikacija Fitness koja vam pomaže u praćenju i poboljšanju vašeg zdravlja i kondicije. Još jedna dobrodošla promjena je povratak indikatora postotka baterije, koji vam omogućava da lako vidite koliko vam je baterija preostala. U ažuriranju iOS 16.1, tu je i iCloud Shared Photo Library koja olakšava dijeljenje fotografija sa članovima porodice.

Aktivnosti uživo za aplikacije trećih strana prikazuju sportske rezultate i napredak u stvarnom vremenu vaše narudžbe hrane ili dijeljenja vožnje.

Nadalje, ažuriranje iOS 16.2 donosi funkcije poput Freeform aplikacije za saradnju i karaoke načina rada za Apple Music pretplatnike. Sve ove nove značajke i poboljšanja čine iOS 16 izuzetno korisnim ažuriranjem za vlasnike iPhonea 14, pružajući im veću prilagodljivost, sigurnost i funkcionalnost.

Cijena iPhonea 14

Cijena iPhonea 14 u Europi može se razlikovati ovisno o zemlji i modelu koji želite kupiti. Općenito, cijene iPhonea 14 u Europi kreću se od oko 800 eura pa naviše, ovisno o kapacitetu memorije i verziji uređaja (standardni, Pro ili Pro Max).

Također, cijene se mogu razlikovati ovisno o prodajnom kanalu, popustima ili posebnim ponudama koje mogu biti dostupne. Preporučljivo je provjeriti službene web stranice Applea ili lokalne trgovine elektronikom radi najnovijih informacija o cijenama iPhonea 14 u vašoj zemlji.

Zaključak

Zaključak, iPhone 14 je sveukupno odličan telefon koji pruža fantastične fotografije, impresivan ekran i snažne performanse. Iako može zaostajati za nekim konkurentima poput Galaxy S22, iPhone 14 i dalje nudi mnogo vrijednosti za većinu korisnika.

Njegov Action mod za snimanje videa je dodatna prednost za one koji vole super glatke snimke. Također, Apple je unaprijedio pristup popravkama za iPhone 14, što može biti privlačno za one koji vole jednostavnost održavanja. Uzimajući u obzir sve to, iPhone 14 je sjajan izbor za ljude koji žele kvalitetan telefon s iOS-om.

Komentariši