fbpx
notino popust

Rotvajler (Rottweiler) saznajte sve o ovom neustrasivom psu

Rotvajler

Rotvajleri su cijenjeni radni psi, izvorno su uzgajani kao goniči stoke koje su rimljani koristili u svojim osvjanjima, koristili su ih i za vuču kolica. Porijeklo vode od Mastifa a uzgajalii su ih za borbe sa lavovima u arenama. Bili su među prvim policijskim psima i služe u vojsci. Ime su dobili po malom gradu u Njemačkoj Rottweil.

Oni su popularni porodični čuvari i odani prijatelji.

Karakteristike pasmine:

 • Vrsta psa: Radni pas
 • Pasmina: švicarski planinski pas
 • Temperament: Odan, drag, neustrašiv, samouvjeren čuvar
 • Životni vijek: 8 do 11 godina

 • Visina: 61–69 cm(mužjaci), 56–63 cm(ženka)
 • Težina: 95-135 kilograma (mužjaci), 80-100 kilograma (ženka)
 • Najači ugriz iznosi: 250 kg/cm2

Poput mitskog grčkog heroja Herkula, Rotvajler je snažan pas, odan istinski zaštitnik unutar kruga obitelji. Pasminu od milja zovu Rotties ili Rotts, a pasmina je podrijetlom iz Njemačke, gdje se koristila za prevoz stoke i vuču kolica za poljoprivrednike i mesare. To se nasljeđe ogleda u Rotvajlerovim širokim prsima i snažnom mišićavom tijelu. Kada se kreće, pokazuje snagu i izdržljivost, ali kad ga pogledate u tamno smeđe oči vidite blag, inteligentan, budan i neustrašiv pogled.

Dobro odgajan Rotvajler je miran i samouvjeren. Obično je udaljen prema strancima, ali nikad neustrašiv ili plašljiv. Rotvajleri pokazuju stav “čekaj i vidi” kada su suočeni sa novim ljudima i situacijama. Kad se ove karakteristike spoje kako treba, rotvajler je pas čuvar s blagim raspoloženjem, uspješan ne samo u policijskim, vojnim i carinskim poslovima, već i kao obiteljski prijatelj i zaštitnik.

Rotvajleri imaju prirodan instinkt da zaštite svoju porodicu i mogu biti žestoki u svojoj odbrani. Od presudnog je značaja za usmjeravanje njihove snage i zaštitnosti je rana socijalizacija ,čvrsta, fer, i dosljedna obuka i vodstvo te redovno obavljanje tog posla. Kada se to ne dogodi, rotvajleri mogu postati opasni nasilnici umjesto druželjubivi čuvari kakvi bi trebali biti.

Kod Rotvajlera tanka je linija između zaštite i agresivnosti. Ako nisu pažljivo uzgajani za smiren pristup, inteligentan zbog svog temperamenta i ako nisu pravilno socijalizirani i obučeni , oni mogu pretjerati u toj zaštiti. To može zvučati loše, ali Rotvajler kojem nedostaje snažna ruka koja će ga voditi i usmjeravati opasan je za sve s kojima se susreće, a ne samo negativce.

Morate biti u mogućnosti da Rotvajleru osigurate vodstvo kojem on može vjerovati i koji će uvažavati i poštovati bez pribjegavanja ljutnji ili fizičkoj sili. U suprotnom, preuzeće ulogu nasilnog psa. Sa psom snažnim i inteligentnim poput Rotvajlera, ovo je recept za katastrofu.

Uprkos onome što ste možda čuli, Rotvajleri nisu temperamentno neutemeljeni ili su po sebi zli. Dobro odgojeni, dobro socijalizirani Rotvajleri su razigrani, nježni i vole svoje porodice. Lako ih je trenirati ako se postupa s njima s poštovanjem onda su pravi drugovi.

Ma koliko Rotvajleri bili prekrasni, nisu psi za svakog. Ne morate biti posvećeni samo treniranju i druženju s vašim Rotvajlerom, već se morate suočiti i sa ljudima koji ne razumiju pasminu i osuđivati ​​ih zbog njihovog načina kako se ponašaju prema njima. Zbog loših ili tragičnih iskustava sa rotvajlerima ili drugim velikim pasminama, neki su gradovi zabranili uzgoj. Nepravedno je osuđivati ​​čitavu pasminu po postupcima nekolicine, ali to je stvarnost s kojom ćete se morati suočiti ako imate rotvajlera.

Možete učiniti svoj dio, kako biste pokazali pravi ugled pasmine, obučivši svog rotvajlera da bude poslušan i da poštuje ljude. Ono što je najvažnije, ne stavljajte Rotvajlera u dvorište i da zaboravite na njega. Ovo je pas koji je odan svom gazdi i želi biti sa njim. Ako mu date smjernice i upute koje su mu potrebne, bit ćete nagrađeni dobićete najboljeg prijatelja na svijetu.

Historija Rotvajlera

Rotvajleri potječu od molosa, psa tipa mastifa. Njihovi su preci s Rimljanima marširali u Njemačku, tjerajući stoku koja ih je hranila. Dok je vojska putovala, ti veliki psi se sparivali s psima koji su bili rodom iz područja kroz koja su prolazili i stvarali su temelj za nove pasmine.

Jedno od područja kroz koje su prolazili bila je južna Njemačka, gdje su Rimljani postavili kolonije kako bi iskoristili klimu i tlo, pogodno za poljoprivredu. Izgradili su vile natkrivene crvenim crijepom. Više od 600 godina kasnije, dok su gradili novu crkvu, stanovnici grada iskopali su lokalitete starih rimskih kupatila i otkrili jednu od vila s crvenim pločicama. Otkriće je inspirisalo novo ime grada: das Rote Wil (crvena pločica).

Kroz stoljeće Rotvajleri su korišteni za stoku, , a potomci rimskih molossus pasa vozili su stoku u grad na pijace. Kako bi sačuvali svoj novac od lopova nakon što su prodali stoku, stočari su stavljali napunjene torbice oko vrata Rotvajlera kako bi se vratili kući. Mesari su  takođe ih koristili za izvlačenje kolica opterećenih mesom.

Na kraju je željeznički prijevoz zamijenio pogone za stoku. Rotvajler je zamalo izumro. Na izložbi pasa u Heilbronnu, u Njemačkoj, 1882. godine izložen je samo jedan neopismeni rotvajler. Ta se situacija počela mijenjati 1901. godine, kada su osnovani klub Rottweiler i Leonberger i napisan prvi opis pasmine Rottweiler. Opis izgleda i karaktera Rotvajlera od tada se malo promijenio.

Rotvajleri su se počeli koristiti u policijskim poslovima za koji su im dobro odgovarali. Tijekom godina formirano je nekoliko klubova pasmina Rotvajler, a najpoznatiji je bio Allgemeiner Deutscher Rottweiler Klub (ADRK), osnovan 1921. ADRK je preživio Drugi svjetski rat i nastavio promovirati dobre programe uzgoja u Njemačkoj i širom svijeta. Posvećena je očuvanju radne sposobnosti rotvajlera.
Smatra se da je prvi Rotvajler došao u SAD s njemačkim emigrantom kasnih 1920-ih. Prvo leglo je oteto 1930. godine, a prvi pas registriran od strane američkog kinološkog kluba bio je Stina v Felsenmeer 1931. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata pasmina je postala sve popularnija. U to vrijeme je prije svega bio poznat kao izvrstan poslušni pas. Visina popularnosti Rotvajlera bila je sredinom 1990-ih, kada je više od 100.000 bilo registrirano pri American Kennel Club.

Biti popularan nije nužno dobra stvar kad ste pas. Nije neobično da neodgovorni uzgajivači pokušaju unovčiti popularnost pasmine i počinju proizvoditi štenad bez obzira na probleme sa zdravljom i njihovim temperamentom. To se dogodilo s ovom pasminom sve dok se loša reklama i potražnja za njima nije smanjila.

Posvećeni ugledni uzgajivači iskorištavaju ovu priliku da okrenu pasminu i osiguraju da su Rotvajleri vrsta pasa kakvi su trebali biti. Danas su Rottweileri na 17. mjestu među 155 pasmina i sorti koje je registrirao AKC.

Pregled najvažnijih karakteristila Rotvajlera

1Veličina

Mužjaci su tipično visoki od 61–69 centimetara i teže od 95 do 130 kilograma. Žene obično imaju od 56–63  centimetara i teže 85 do 115 kilograma.

2Temperament

Idealan rotvajler je smiren, samouvjeren i hrabar, nikad sramežljiv. Ima samopouzdanje i ne sprijatelji se s ljudima odmah ili neselektivno. Umjesto toga, on zauzima stav i čeka s novim ljudima ili situacijama. Sa porodicom je simpatičan, često ih prati po kući. Ovo nije izuzetno uzbudljiv pas. Ima urođenu želju da štiti svoju porodicu i imovinu, ali nikada ne bi trebao biti agresivan prema ljudima bez razloga. Rotvajler je pametan i prilagodljiv s jakom radnom etikom.

Vidjet ćete neke razlike među spolovima. Mužjaci su tihi, ali budni i stalno procjenjuju svoju okolinu. Ženke se nešto lakše kontroliraju i mogu biti više simpatične. Oboje se može obučiti, ali mogu biti tvrdoglavi.

Rotvajlerima je potrebna čvrsta, dosljedna, ali ne i stroga disciplina. Oštra riječ često je dovoljan ukor, ali samo ako ste jasno utvrdili svoje vodstvo. Ako ne, možda će pokušati da vas maltretira ili blefira. Ovo nije pas za ljude kojima nedostaje asertivnost ili se nemaju vremena se posvetiti treningu i nadzoru . Osvajanje poštovanja rotvajlera uključuje postavljanje granica i podučavanje posledica neprimjerenog ponašanja, za koje je potrebno vrijeme i strpljenje.

Na temperament utiče niz faktora, uključujući nasljednost, trening i socijalizaciju. Štenad lijepog temperamenta znatiželjna su i razigrana, voljna su prići ljudima. Odaberite štene koje se nalazi na sredini puta, a ne onog koji tuče svoje prijatelje, ili onog koji se skriva u kutu. Uvijek upoznajte barem jednog od roditelja – obično je majka ta koja je na raspolaganju – kako biste se osigurali da oni imaju lijepe temperamente u kojima vam je ugodno. Susret sa braćom i sestrama ili drugom rodbinom roditelja također je od pomoći za procjenu kakvo će štene izgledati kad odraste.

Kao i svaki pas, Rotvajleru je potrebna rana socijalizacija – izloženost mnogim različitim ljudima, znamenitostima, zvukovima i iskustvima – kada su mladi. Socijalizacija pomaže da vaše štene Rotvajlera odraste u poslušnog psa. Pozivanje posjetitelja redovito i vođenje u zauzete parkove, prodavaonice koje dopuštaju pse i na laganu šetnju susreti sa susjedima pomoći će mu i da usavrši svoje društvene vještine.

3Zdravlje Rotvajlera

Rotvajleri su uglavnom zdravi, ali kao i sve rase, skloni su određenim zdravstvenim stanjima. Neće svi Rotvajleri dobiti neku ili sve ove bolesti, ali važno je biti svjestan šta možete očekivati ako razmislite o ovoj pasmini.

Ako kupujete štenad, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati zdravstvene poteškoće za oba roditelja vašeg šteneta. Zdravstveni pregled dokazuje da je pas testiran i očišćen od određenog stanja. Ovo su neke od tih bolesti:

 • Displazija kuka: Ovo je nasljedno stanje u kojem se bedrena kost ne uklapa u zglob kuka. Neki psi pokazuju bol i hromost na jednoj ili obje stražnje noge, ali kod psa sa displazijom kuka možda nećete primijetiti znakove nelagode. Kako pas stari, artritis se može razviti. Pse s displazijom kukova ne treba uzgajati. Ako kupujete štenad, pitajte uzgajivača da li su roditelji Rotvajlera testirani na displaziju kuka i da nemaju problema. Displazija kuka je nasljedna, ali mogu je pogoršati faktori iz okoliša, poput brzog rasta od visokokalorične prehrane ili ozljeda uslijed skakanja ili pada.
 • Displazija lakta: displazija lakta je nasljedna malformacija lakatnog zgloba. Ozbiljnost displazije može se odrediti samo rendgenom. Vaš veterinar može preporučiti operaciju za otklanjanje problema ili lekove za kontrolu bola.
 • Aortna stenoza / Subaortna stenoza (AS / SAS): Ova uobičajena srčana mana ponekad se primećuje kod Rotvajlera. Aorta se sužava ispod aortnog zaliska, što forsira srce da jače radi na snabdevanju krvi krvlju. Ovo stanje može uzrokovati nesvjesticu, pa čak i iznenadnu smrt. To je nasledno stanje, ali njegov način prenosa za sada nije poznat. Tipično, veterinarski kardiolog dijagnosticira ovo stanje nakon što je otkriven šum srca.
 • Osteosarkom: Osteosarkom općenito zahvaća velike i divovske pasmine, agresivni je rak kostiju. Prvi znak osteosarkoma je lijenost, ali psu će biti potrebni rendgenski snimci kako bi se utvrdilo je li uzrok rak. Osteosarkom se liječi agresivno, obično s amputacijom udova i hemoterapijom. Uz liječenje, psi mogu živjeti devet mjeseci do dvije godine ili više. Srećom, psi se dobro prilagođavaju životu na tri noge i ne podnose iste nuspojave kao kod kemoterapije kao ljudi, poput mučnine i gubitka dlake.
 • Gastrična dilatacija-volvulus (GDV), koja se naziva i Bloat ili Torzija: Ovo je životno opasno stanje koje može utjecati na velike pse s dubokim grudima poput Rotvajlera, posebno ako se hrane jednim velikim obrokom dnevno, jedu brzo, piju velike količine vode nakon jela i energično vježbaju nakon jela. Neki misle da bi vrsta hrane mogla biti uzrok tome da se to i dogodi. Češći je među starijim psima. GDV nastaje kada se želudac raširi gasom ili zrakom, a zatim se izvrne (torzija).
   Pas nije u stanju da laje ili povraća kako bi se oslobodio viška zraka u stomaku, a normalno ometanje povratka krvi u srce je ometano. Krvni pritisak pada i pas ide u šok. Bez trenutne medicinske pomoći, pas može umrijeti. Sumnjiva nadutost ako vam pas ima otečen trbuh, pljuca prekomjerno. On je takođe možda nemiran, depresivan, letargičan, a slab sa brzim otkucajima srca. Važno je da svog psa što prije odvedete veterina
 • Panosteitis (Pano): ovo se ponekad naziva i „rastući bolovi“ jer se obično javlja kod štenaca kada su stari oko četiri meseca. Primarni simptom je hromost. Često će biti odmor sve što je potrebno, ali ako vaše štene počne šepati, dobra je ideja da ga pregleda vaš veterinar.
 • Hipotireoza: Hipotireoza uzrokuje nedostatak hormona štitnjače i može proizvesti znakove koji uključuju neplodnost, pretilost, mentalnu tupost i nedostatak energije. Krzno psa može postati grubo i krhko i početi ispadati, dok koža postaje žilava i tamna. Hipotireoza se može liječiti vrlo dobro tabletama za zamjenu štitne žlijezde svakodnevno. Lijek se mora uzimati tijekom života psa.
 • Alergije: Alergije su uobičajena bolest kod pasa. Alergije na određenu hranu prepoznaju se i liječe uklanjanjem određenih namirnica iz prehrane psa sve dok se ne otkrije krivac. Kontaktne alergije nastaju reakcijom na nešto što psa dodiruje, poput posteljine, pudera protiv buha, šampona za pse ili drugih hemikalija. Oni se liječe utvrđivanjem i uklanjanjem uzroka alergije. Inhalantne alergije uzrokuju alergeni u zraku poput polena, prašine i plijesni. Odgovarajući lijek za inhalacijske alergije ovisi o težini alergije. Upale uha česta su nuspojava inhalacijskih alergija.

4Njega Rotvajlera

Za Rotvajlere je važno da žive u kući sa svojom porodicom. Ako cijelo vrijeme ostanu sami u dvorištu, može im postati dosadno,pa mogu biti destruktivni i agresivni . Iako su veliki, rotvajleri su neaktivni u zatvorenom prostoru.

Rotvajler je radni pas, ali treba mu ograđeno dvorište ne samo da ga zaštiti od prometa, već i zato što može biti agresivan prema drugim psima i strancima koji dolaze na njegovo imanje. Podzemna elektronska ograda ne može zadržati Rotvajleria u vašem dvorištu ako stvarno želi izaći. Još važnije, to ne sprečava ljude ili druge životinje da dođu na vaše imanje. Stavite znak kojim savjetujete strancima i članovima porodice koji ne dolaze na vaše imanje bez pratnje.

Nivo energije Rotvajlera kreće se od mirnog do hiperaktivnoga. Obavezno recite uzgajivaču kakav nivo energije vam odgovara kako bi vam on mogao pomoći da odaberete najbolje štene za vaš stil života. Umjereno aktivni Rotvajleri cijenit će od 10 do 20 minuta šetnje svakog dana. Uživaju i u igranju sa lopticama i planinarenju. Energičniji Rotvajleri mogu zahtijevati duže vrijeme vježbanja i više strukturiranih aktivnosti. Njihova forma, inteligencija i treniranost čine ih pogodnima za agilnost i poslušnost u natjecanju, kao i za praćenje, rad na terapiji i njihov tradicionalni posao, povlačenje kolica ili kola. 

Kada trenirate svog rotvajlera, imajte na umu vaša dresura uspijeva na mentalnoj stimulaciji. Voli učiti nove stvari i nestrpljiv je da vam udovolji. Ponekad može biti voljan, sa stavom

„Pokaži mi zašto bih trebao da radim ovo“. 

Budite fer, dosljedni i čvrsti, a vaš Rotvajler će vas nagraditi svojom brzom sposobnošću učenja.

Vašem Rotvajleru ne bi trebalo biti teško da ga obučavate s obzirom na dosljedan raspored, onda nema mogućnosti da imate nezgode u kući i napolju.

5Hranjenje

Preporučena dnevna količina: 4 do 10 šalica visokokvalitetne suhe hrane dnevno, podijeljeno u dva obroka.

Napomena : Koliko vaš odrasli pas jede, ovisi o njegovoj veličini, starosti, strukturi, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i svima im nije potrebna ista količina hrane. Kvaliteta pseće hrane koju kupite također ima značaja – što je hrana za psa bolja, to će ona dalje ići u njegovanju vašeg.

Držite Rotvajlera u dobroj formi mjerenjem njegove hrane i hranjenjem dva puta dnevno, a ne da hranu stalno ostavljate vani. Ako niste sigurni da li ima višak kilograma , napravite praktični test. Prvo ga pogledajte. Trebali biste moći vidjeti struk. Zatim stavite ruke na njegova leđa, palčeve duž kralježnice, s prstima ispruženim prema dolje. Trebali biste biti u stanju osjetiti njegova rebra, ali ne i snažno. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vježbanja.

6Dlake njega i zubi kako ih čistiti?

Rotvajleri imaju kratki dvostruki kaput koji je ravan i grub. Vanjski kaput je srednje dužine, kraći na glavi, ušima i nogama; potkrovlje nalazi se uglavnom na vratu i bedrima. Količina dlake koju vaš Rottie ima ovisi o klimi u kojoj živi.

Rotvajler je uvijek crne boje s oznakama hrđe do mahagonija. Oznake se pojavljuju na očima, na obrazima, na svakoj strani njuške, na grudima i nogama, i ispod repa. Postoje i tanke linije koje nalikuju olovkama na nožnim prstima.

Četkajte Rotvajlera tjedno čvrstom četkicom kako biste uklonili mrtvu dlaku i distribuirali kožna ulja. Odsijevat će se dva puta godišnje, a vjerojatno ćete tijekom tog vremena ga htjeti češće četkati kako bi labava kosa bila pod kontrolom. Okupajte ga po potrebi. Ako ga kupate vani, treba biti dovoljno toplo da vam je ugodno bez nošenja dugih rukava ili kaputa. Ako niste, previše je hladno da biste se Rotvajlera kupali vani.

Četkajte zube Rotvajlera najmanje dva ili tri puta tjedno da biste uklonili nakupljanje kamenaca i bakterije koje vrebaju u njemu. Svakodnevno četkanje je još bolje ako želite spriječiti bolest desni i loš zadah.

Počnite navikavati svog Rotvajlera na četkanje i pregledavanje kad je štene. Pregledajte šape često i pogledajte u njegova usta i uši. Učinite njegovanje pozitivnim iskustvom ispunjeno pohvalama i nagradama, a vi ćete postaviti temelje za jednostavne veterinarske preglede i drugo rukovanje kad je odrasla osoba.

7Djeca i ova pasmina

Rotvajleri obično vole djecu, posebno ako su odgajani s njima. Kada su oko djece, posebno one male, treba ih nadgledati jer su tako veliki i snažni. Zbog nasljeđa, oni imaju tendenciju naginjati se i gurati te mogu slučajno oboriti dijete svojim pokretima.

Vjerovatno su najprikladniji za domove sa starijom djecom koji razumiju kako komunicirati sa psima. Također je važno nadzirati vaš Rotvajlera kad god djeca imaju prijatelje. Rotvajlera mogu poremetiti glasna ili gruba igra između djece i mogu poduzeti korake da to zaustave, ne shvaćajući da “njegova” djeca nisu u opasnosti. Oni također mogu loviti malu djecu koja trče.

Uvijek podučavajte djecu kako prilaziti psima i dirati ih te uvijek nadgledajte bilo kakve interakcije između pasa i male djece kako biste spriječili ujed ili da povuku uho. Naučite dijete da nikada ne prilazi nekom psu dok spava ili jede ili da pokušava oduzeti psu hranu. Nijedan pas nikada ne smije biti bez nadzora s djetetom.

Kad se Rotvajleri uzgajaju s drugim psima i mačkama, obično se odlično slažu s njima. Mogu imati problema sa čudnim psima ili odraslim psima koji se uvode u dom, a imaju netoleranciju na istospolne pse. Međutim, uz vašu obuku i vođenje, oni bi trebali mirno prihvatiti nove životinje. Držite Rotvajlera na povodcu u javnosti kako biste spriječili agresiju ili ratobornost prema drugim psima. Rotvajler i nije baš najbolji kandidat za posjetu parkovima.

Izdvajamo za vas na šta trebate obratiti pažnju pri odabiru Rotvajlera

 • Rotvajleri su veliki, snažni psi i zahtijevaju opsežnu socijalizaciju i obuku počevši od šteneta.
 • Čak i ako trenirate i družite se s svojim Rotvajlerom, očekujte da ćete biti podvrgnuti ponekad unaprijed, nepravednim prosudbama o vašem psu, možda čak i neistinitim navodima o njemu i njegovim aktivnostima od strane onih koji ga se boje.
 • Zbog predrasuda prema psima poput rotvajlera i tvrdnjma da oni mogu biti opasni, možda ćete morati dodatno imati osiguranje da biste ga posjedovali, ovisno o uredbama u vašem gradu. U nekim oblastima možda nećete biti u mogućnosti da posjedujete rotvajlera ili ćete možda biti prisiljeni da ga se odreknete.
 • Rotvajleri vole ljude i žele biti sa svojim porodicama. Ako se dugo ostavljaju sami ili ne primaju odgovarajuću vježbu, mogu postati destruktivni.
 • Ako ih uzgajaju s djecom, dobro odgojeni rotvajleri se dobro slažu s njima. Morate ih naučiti kakvo je prihvatljivo ponašanje kod djece. Rotvajleri imaju prirodan instinkt za stado i mogu “naletiti” na djecu. Zbog svoje veličine, ova „izbočina“ može uzrokovati da se mališani sruše i ozlijede. Uz to, neki rotvajleri imaju snažan nagon da trče za plijenom i mogu se pretjerano uzbuditi kad djeca trče i igraju se. Uvijek nadgledajte svog Rotvajlera kada je blizu djece.
 • Ako imate odraslog Rotvajlera , oprezno ga upoznajte sa novim životinjama, posebno psima. Rotvajleri mogu biti agresivni prema drugim psima, posebno onima istog spola. Međutim, pod vašim vodstvom, vaš Rotvajler će vjerovatno mirno koegzistirati sa svojim novim suputnikom.
 • Rotvajleri su inteligentni i dobro obučeni ako ste čvrsti i dosljedni u svom vodstvu.
 • Rotvajleri će vas testirati da vidite da li stvarno mislite ono što govorite. Budite konkretni u onome što tražite i ne ostavljajte nikakve rupe da ih iskorištavaju.
 • Rotvajlerima je potrebno nekoliko šetnji od 10 do 20 minuta ili igre koja traje isto toliko.
 • Rotvajleri imaju dvostruku dlaku i uveliko se linjaju u proljeće i jesen, umjereno tokom ostatka godine.
 • Mnogi rotvajleri hrču.
 • Ako se njihov unos hrane ne nadgleda, Rotvajleri imaju tendenciju prejedanja i mogu dobiti na težini.
 • Da biste dobili zdravog psa, nikada ne kupujte štene od neodgovornog uzgajivača, ili trgovine za kućne ljubimce. Potražite renomiranog uzgajivača koji testira svoje pse kako bi bili sigurni da nemaju genetske bolesti koje bi mogle prenijeti na štenad i imaju li dobar temperament.

Zaključak

Rotvajler je veoma odan poslušan pas koji uz pravog vlasnika i pravu dresuru može postati pravi obiteljski pas koji će znati da cijeni sve ono što mu pružite. Međutim imajte na umu da je zbog svoje agresivnosti, godinama bio poznat kao krvoločan pas koji je na 2 mjestu liste pasa koji su ubili najviše ljudi. Zato ako želite ovog psa morate biti spremni da budete hrabri vlasnik koji će umijeti pokazati Rotvajleru „Ko je gazda“ jer samo na taj način će ga ovaj pas slušati znači bez popuštanja ni na koji način. Jer nema loših pasa samo loših vlasnika.

REFERENCE:

Komentariši