fbpx
notino popust

Ukrajinski rat: Rusija priprema kontranapad dok Ukrajina nastavlja svoju protuofenzivu

Ruski tenkovi u kolini
Photo: Chingis Kondarov | Reuters

Dok Ukrajina nastavlja svoju protuofenzivu na svim frontovima, Rusija se priprema za kontranapad. Prema vojnom analitičaru profesoru Michaelu Clarkeu, Rusija koncentrira veliki broj vojnika oko Kreminne na sjeveru. S druge strane, ukrajinska vojska ostvaruje značajan napredak na jugu Bakmuta, planira preuzeti Tokmak kako bi “osigurala put do obale” i otvorila treći front prelaskom rijeke Dnipro do Khersona.

Ukrajinska protuofenziva: Napredak i strategija

Ukrajinska vojska nastavlja svoju protuofenzivu protiv ruskih snaga, s posebnim uspjehom na jugu Bakmuta. Ukrajinci su uspjeli pronaći praznine u ruskoj obrani i razbiti njihovu formaciju, što je dovelo do značajnog napretka na ovom frontu. Rusija je čini se prisiljena slati rezerve u ovu zonu kako bi zaustavila ukrajinsku ofenzivu.

U središtu ukrajinske strategije je grad Tokmak. Ako Ukrajina uspije preuzeti Tokmak, to bi im otvorilo put do Melitopolja na obali. Međutim, ukrajinske snage još uvijek nisu naišle na glavne obrambene linije, poznate kao “čvrsta vikend linija” generala Sullivana.

Ukrajina je također otvorila treći front prelaskom rijeke Dnipro do Khersona. Ovaj potez dodatno je proširio bojišnicu, prisiljavajući Rusiju da se protegne dalje na zapad nego što je vjerojatno očekivala.

Priprema Rusije za kontranapad

Dok Ukrajina nastavlja s protuofenzivom, Rusija se priprema za kontranapad. Izvještaji sugeriraju da Rusija koncentrira veliki broj vojnika oko Kreminne na sjeveru. Iako su neki izvori naveli brojku od 120.000 vojnika, to bi moglo biti pretjerivanje. Bez obzira na točan broj, jasno je da Rusija mobilizira desetke tisuća vojnika.

Ova koncentracija vojnika mogla bi biti pokušaj Rusije da olakša pritisak na Bakmut. Međutim, vjerojatnije je da Rusija planira vlastitu ofenzivu kako bi povratila neka od područja koja je izgubila u Kardiffskoj provinciji prošlog ljeta.

Što slijedi u Ukrajinsko-Ruskom ratu?

Dok se situacija na terenu razvija, Ukrajina i Rusija nastavljaju s vojnim manevrima. Ukrajina je uvela medijsku blokadu u Kijevu, što obično ukazuje na to da se nešto veliko događa. Možda je vrijeme za “veliku devetku”, ukrajinsku oklopnu brigadu koja je pripremljena za ovu ofenzivu.

Zaključak: Dok Ukrajina nastavlja svoju protuofenzivu, Rusija se priprema za kontranapad. Ova dinamika na bojištu pokazuje složenost i nepredvidljivost rata u Ukrajini. Bez obzira na ishod ovih vojnih manevra, jasno je da će posljedice ovog rata imati dalekosežne posljedice na regiju i njen narod.

Komentariši