fbpx
notino popust

Zašto je Ukrajinska protuofenziva tako spora: Razumijevanje izazova na ratištu

Mapa Ukrajinske kontra ofanzive
Photo/Map: Reuters.cpm

Ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga suočava se s brojnim izazovima. Ruska vojska imala je mjesecima vremena da se ukopa i postavi obrane, uključujući bunkere, što usporava napredovanje ukrajinskih snaga.

haubica u Ukrajini

Unatoč nedostatku ljudstva, oružja i dovoljne zračne podrške, ukrajinska vojska uspjela je prošle godine stvoriti prednost nad ruskom vojskom zahvaljujući vještim manevrima. Dobro poznavanje teritorija i učinkovita upotreba dronova i digitalne tehnologije omogućili su ukrajinskim vojnicima da odbiju mnogo veću i inicijalno bolje opremljenu vojsku.

Međutim, sada se situacija promijenila. Ukrajina pokušava istisnuti ukopanog neprijatelja, što je jedna od najtežih operacija koje vojska može poduzeti. Ruske trupe su mjesecima gradile fizičke obrane koje uključuju bunkere, zamke za tenkove i minsko polje.

Prema izvještajima, ruska vojska u Zaporizhzhia Oblastu izgradila je kilometre vijugavih, međusobno povezanih rovova, neki od kojih su ojačani betonom ili prekriveni granama i zemljom kako bi bili teže detektirani dronovima. Polja su također teško minirana, a u najmanje dva slučaja, prema ukrajinskim vojnicima, minirana su i tijela mrtvih ruskih vojnika.

Da bi se zauzele ove pozicije, područje se prvo mora pokriti artiljerijskom vatrom, a zatim vojnici moraju napredovati s oklopnim vozilima kako bi se angažirala pješaštvo. Međutim, nedostatak tenkova i drugih oklopnih vozila otežava provedbu ove strategije.

Napad na ukopane snage okupatora bio je težak izazov čak i za najmoćnije vojske svijeta. Saveznicima koji su sletjeli na obalu Normandije tijekom Drugog svjetskog rata trebalo je više od dva mjeseca da probiju njemačke utvrde i krenu prema unutrašnjosti.

U 1991. godini, prije nego što su kopnene snage koalicije napredovale tijekom Operacije Pustinjska oluja, Sjedinjene Države su vodile petotjednu zračnu kampanju kako bi oslabile pozicije iračke vojske.

Ukrajinska protuofenziva suočava se s brojnim izazovima, ali unatoč tome, ukrajinske snage i dalje napreduju. Kako je predsjednik Volodymyr Zelenskyy podijelio u videu koji obilježava 500 dana punog ratovanja, vođe ukrajinskih sigurnosnih agencija i vojni zapovjednici poručuju: “Mi se krećemo naprijed”.

Komentariši