fbpx
notino popust

Samsung masivni 98-inčni QN100B LED TV: Vrhunska svjetlina, beskonačan kontrast i vrhunski zvuk

Samsung TV Q LED 98 inca

Upoznajte Samsung televizor QN100B – LED TV veličine 98 inča, dostupan za one koji žele najveći mogući ekran. Iako ima slične karakteristike kao i manji modeli, njegova ogromna cijena čini ga luksuznim izborom za istinske ljubitelje tv-a.

Televizor QN100B impresionira svojim ogromnim ekranom veličine 98 inča, pružajući vam nevjerojatno iskustvo gledanja. Osim impresivne veličine, ovaj televizor ima i jedinstvenu karakteristiku – odvojenu kutiju za povezivanje, koja omogućava lakše upravljanje kablovima i smanjuje nered oko TV-a.

Također, dolazi s solarnim daljinskim upravljačem, koji koristi sunčevu energiju za punjenje i eliminira potrebu za stalnom zamjenom baterija. Uz svoj moderni dizajn i visoku kvalitetu slike, QN100B je vrhunski televizor koji pruža izvanredno iskustvo gledanja.

Samsung specifikacije

OneConnect kutija

OneConnect kutija koja dolazi uz televizor QN100B je vrlo praktična jer sadrži sve potrebne priključke televizora, uključujući i napajanje. Kutija se povezuje s televizorom putem jednog kabla, što olakšava organizaciju kablova i smanjuje nered oko televizora. Može se montirati na poleđinu postolja televizora ili postaviti na obližnju površinu ili u ormarić.

Opremljena je s četiri HDMI porta (jedan eARC), tri USB porta, Ethernet portom, 3,5 mm EX-Link (RS-232 kontrolni sistem) portom, optičkim audio izlazom i konektorom za antenu/kabl. Kabl za napajanje se pričvršćuje na susjednu stranu.

samsung kutija
Source: Samsung

Solarni daljinski upravljač

Daljinski upravljač koji dolazi s televizorom QN100B je Eco daljinski upravljač istog dizajna kao i kod QN90B modela. To je uski, tamno sivi upravljač s kružnom navigacijskom tablom pri vrhu. Na daljinskom upravljaču se nalaze dugmad za napajanje, glasovno upravljanje, meni i višestruki prikaz iznad podloge, zajedno s mikrofonom s rupicama.

Kontrole reprodukcije, tasteri za podešavanje jačine zvuka i kanala, kao i namenski servisni tasteri za popularne platforme kao što su Amazon Prime Video, Disney+, Netflix i Samsung TV Plus, nalaze se ispod.

Zanimljiva karakteristika ovog daljinskog upravljača je solarni panel na drugoj strani, koji omogućava punjenje ugrađene baterije putem svjetlosti. Također se može puniti direktno preko USB-C priključka na dnu. Iako je pametan daljinski upravljač, nedostaje mu dugme za unos, što može biti frustrirajuće jer morate ići na početni ekran da biste promijenili ulaze.

Direct Full Array

Direct Full Array je tehnologija koju Samsung koristi na svojim televizorima kako bi postigao izvanredan kontrast i preciznu kontrolu osvjetljenja na svakom dijelu slike. Ova tehnologija omogućava da svaki piksel na ekranu bude pojedinačno kontroliran, pružajući bogate crne tonove i intenzivne bijele tonove, čak i u prostorijama s jakom ambijentalnom svjetlošću.

Rezultat je jasnija i oštrija slika s detaljima koji oživljavaju pred vašim očima. Sa Direct Full Array tehnologijom, možete uživati u vrhunskom vizualnom iskustvu i zaroniti u svaki detalj koji televizor prikazuje.

Q-Symphony 3.0

Q-Symphony 3.0 je tehnologija koja omogućava sinergiju između Samsung televizora i Samsung soundbara kako bi pružila izvanredno zvučno iskustvo. Kada uparite Q-seriju ili S-seriju soundbara sa Samsung televizorom, Q-Symphony sinkronizira zvučnike na obje jedinice kako bi radili kao jedan skladan sistem.

To znači da se zvučnici na televizoru i soundbaru zajedno koriste kako bi optimizirali svaki kanal i pružili vam vrhunski kvalitet zvuka. Rezultat je bogat, prostorno ispunjen zvuk koji nadmašuje standardno zvučno iskustvo. S Q-Symphony 3.0, možete se potpuno uroniti u audio svijet svojih omiljenih filmova, serija i glazbe.

Dolby Atmos i Lite

Samsung televizori podržavaju Dolby Atmos tehnologiju i Lite zvuk za praćenje objekata kako bi vam pružili nevjerojatno zvučno iskustvo. Dolby Atmos je revolucionarna tehnologija koja omogućava 3D surround zvuk, gdje zvuk dolazi iznad, ispred i sa strane vas, stvarajući imerzivni prostorni zvuk. To znači da ćete doživjeti zvuk koji prati kretanje objekata na ekranu, kao da se nalazite usred događaja.

Na primjer, možete čuti jurnjavu motocikla kako prolazi pored vas, stvarajući realističan i uzbudljiv doživljaj. Ova tehnologija koristi posebne kanale zvuka na vrhu zvučnog sustava kako bi postigla impresivne zvučne efekte. S Dolby Atmos i Lite zvukom za praćenje objekata, televizor postaje prava pozornica za vaše omiljene sadržaje, pružajući vam izvanredno audio iskustvo koje upotpunjuje vašu vizualnu zabavu.

Veličina

Samsung QN100B se može pohvaliti tankim profilom, iako ima ogromnu dijagonalu ekrana od gotovo 98 inča. Ukupna dubina televizora iznosi samo 19,9 mm, što je impresivno s obzirom na njegovu veličinu. Ovaj tanki profil omogućava elegantan izgled i olakšava postavljanje televizora u različite prostorije bez zauzimanja previše prostora.

samsung velicina
Source: Samsung

Boje

Televizor QN100B impresionira sa svojom izvanrednom svjetlinom i kontrastom. Sa HDR signalom, postiže maksimalnu svjetlinu od 1.000 nita i pruža beskonačan kontrast, s izuzetno dobrim performansama u odnosu na LED televizore. Boje su vrlo precizne i žive, s dobrim pokrivanjem prostora boja.

Gledanje izvan ugla je također snažno, s konstantnim kontrastom bez obzira na kut gledanja. Televizor pruža impresivan prikaz u scenama s visokim kontrastom, sa živopisnim bojama i oštrim detaljima sjene. Uz sve to, QN100B omogućava da boje izgledaju prirodno i raznovrsno, pružajući vam vrhunski vizualni doživljaj.

Samsung QN100B podržava visoki dinamički raspon (HDR) u formatima HDR10, HDR10+ i (HLG). Ovi formati omogućavaju bogatiju reprodukciju boja, veći kontrast i detaljnije slike. Međutim, Samsung i dalje ne podržava Dolby Vision, popularan format HDR koji se često koristi na streaming servisima. Iako je ovo iznenađujući potez s obzirom na popularnost Dolby Visiona, Samsung se drži svojih vlastitih HDR formata koji pružaju impresivne rezultate.

samsung boje
Source: Samsung

Ekran

Supersize Picture Enhancer je inovativna tehnologija koja koristi umjetnu inteligenciju i 20 neuronskih mreža kako bi optimizirala vaš sadržaj za veliki ekran. Sa najinteligentnijim 4K procesorom, ova tehnologija poboljšava oštrinu slike, produbljuje crnu boju i povećava kvalitet slike kako bi se postigao impresivan prikaz na velikom ekranu.

AI analizira sadržaj i primjenjuje napredne algoritme kako bi optimizirao svaki detalj, boje i kontrast, pružajući vam vrhunski vizualni doživljaj. Bez obzira jeste li gledate filmove, sportske događaje ili igrate video igre, Supersize Picture Enhancer će poboljšati kvalitet slike i omogućiti vam da uživate u svakom detalju na svom velikom televizijskom ekranu.

Vrhunsko gajmersko iskustvo

QN100B televizor će impresionirati igrače sa svojim 120Hz ekranom i podrškom za promjenjivu brzinu osvježavanja i AMD FreeSync Premium Pro tehnologiju. To znači da će igrači uživati u glatkim i fluidnim slikama bez zastoja i trganja slike.

Sa ulaznim kašnjenjem od samo 2,2 milisekunde u načinu igre, ovaj televizor pruža izvanredno nisku latenciju, što je važno za brze reakcije u igrama. Iako je ulazno kašnjenje nešto više u usporedbi s QN90B modelom, i dalje se smatra izvrsnim za gaming. Sve u svemu, QN100B televizor je sjajan izbor za igrače koji traže visoku brzinu osvježavanja i minimalno ulazno kašnjenje za najbolje igračko iskustvo.

Zaključak

Samsung QN100B Neo QLED je impresivan 98-inčni televizor koji nudi izvanrednu kvalitetu slike i brojne napredne dodatke. Međutim, treba imati na umu da je i vrlo skup. Ako vam veličina ekrana i vrhunske performanse nisu prioritet, možda ćete pronaći slične opcije po povoljnijim cijenama.

Komentariši