fbpx
notino popust

Dugodlaki Škotski ovčar odana pasmina poznatija po filmu Lassie

Škotski ovčar Lassie

Pasmina Škotski ovčar je porijeklom iz Škotske, uzgajana je u Škotskoj nizini i sjevernoj Engleskoj gdje su se koristili prvenstveno kao pastirski psi. Sjajni su porodični pratitelji.

Škotski ovčari su osjetljivi i inteligentni psi poznati po odanosti i nevjerojatnoj sposobnosti pred viđanja potreba svojih vlasnika. Iznimno su nježni prema svojoj porodici ali ta osjetljivost znači da im nije mnogo stalo do toga da ostanu sami sat vremena. 

Dajte im puno ljubavi i druženja a oni će im to vratiti deset puta više, pogotovo djeci. Poznata je i tome što se ova pasmina bez obzira na sve uvijek vrati kući. Škotska

Pregled pasmine

 • Pasmina: Pastirski psi (Collie)
 • Visina: Mužjaci: 56–61 cm, Ženke: 51–56 cm
 • Težina: Mužjaci: 20–29 kg, Ženke: 18–25 kg
 • Životni vijek: 14 do 16 godina
 • Dlaka i boje: bijela, trobojna, plava, crna
 • Zemlja porijekla: Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo pasmina koja se koristila i uzgajala za uzgoj ovaca u Škotskoj.

Karakteristike pasmine:

 • Prilagodljivost
 • Dobro se prilagođava stanovanju
 • Dobar za vlasnike početnike
 • Visok prag tolerancije
 • Podnose biti sami
 • Podnose vruće i hladno vrijeme
 • Slažu se sa porodicom, djecom i strancima
 • Ponekad sline malo
 • Lako se treniraju
 • Inteligentni

Karakteristike pasmine

Više o ovoj pasmini

U televizijskoj seriji Lassie iz 1950-ih znali ste da će Škotski ovčar priskočiti u pomoć, bez obzira je li Timmy zarobljen u napuštenom rudniku ili je pao u bunar. Napokon, zvijezda ove dugotrajne emisije nije bilo koji pas. To je Lassie, Škotski ovčar.

Svakako je avanture Timmyja i Lassiea zabavno gledati. Ali oni su fikcija – zar ne? A zapravo o ovom izmišljenom psu Lassie nisu lagali to znaju i oni koji ga poznaju. 

On je izuzetno inteligentan, osjetljiv pas koji je poznat po svojoj neobičnoj sposobnosti da zna kada nešto nije u redu. Istinite su priče o ovoj pasmini koja dolazi u pomoć ljudima i životinjama.Lassie

Ovaj je pas srednje veličine (50 do 70 kilograma), lak za dresuru, posvećen svojoj porodici i zaštitnički nastrojen, prijateljski raspoložen i prema ljudima izvan porodičnog kruga. Poznat po tome što je razigran i nježan i odličan pratilac djeci.

Iako je škotski ovčar dobrodušan i susretljiv, prema strancima može biti sumnjičav, posebno ako priđu djeci. Dobar je pas čuvar – lajat će – ali nije agresivan.

Prelijepi škotski ovčar ima dva različita izgleda: kratkodlaki (poznat kao sorta Rough) i dugodlaki (poznat kao sorta Smooth). Televizijska zvijezda bio je Dugodlaki kao i zvijezda filma Lassie Come Home iz 1943. godine , koji je inspirisao televizijske serije.

Danas je Škotski ovčar vjerojatnije da će biti razmaženi kućni ljubimac nego svestrani pas. Dobro se prilagođava raznim kućnim okruženjima, pod uvjetom da ima puno svakodnevnog vježbanja.

Uživa u opuštanju oko kuće s porodicom, kao i u trčanju i igranju vani s djecom. Njezini stočarski instinkti i dalje su snažni, pa nije neobično da Škotski ovčar okuplja djecu i kućne ljubimce, juri automobile i laje.

Uz svoju stočarsku sposobnost, odani Škotski ovčar ističe se kao pas pomoćnik ili terapeut. Takođe joj ide dobro u psećim sportovima kao što su iskušavanje stada, okretnost, poslušnost i mamac.

Film i televizijska serija učinili su ga popularnim psom u Sjedinjenim Državama. Na žalost, njegova iznimna popularnost ostavlja je otvorenom za sve omiljene pasmine: beskrupulozne ljude koji se uzgajaju bez obzira na temperament, zdravlje ili konformaciju.skotski ovcar izgled

Kao rezultat, neki Škotski ovčari imaju ozbiljne zdravstvene probleme i temperament. Ako razmišljate o kupnji, morate biti izuzetno oprezni od koga ćete kupiti ili udomiti štene. Kupujte samo od renomiranog uzgajivača.

Nikada ne kupujte štene od neodgovornog uzgajivača ili u prodavnici kućnih ljubimaca. Ugledni uzgajivači uzgajaju ove pse i provode razne zdravstvene testove kako bi osigurali da njihovi psi koji uzgajaju ne prenose sklonost genetskim bolestima.

Izdvajamo

 • Škotski ovčar je obično tih osim ako nema razloga za lajanje. Međutim, ako je prečesto ostavlja sam ili ako mu je dosadno, pretjerano će lajati.
 • Škotskom ovčaru je posebno potrebno redovito četkanje kako bi dlaka bila čista i bez zapetljavanja.
 • Mnogi škotski ovčari su osjetljivi na lijekove, uključujući ivermektin, lijek koji se koristi u prevenciji srčanih crva. Obavezno razgovarajte sa svojim veterinarom prije nego što Škotskom ovčaru date preventivu protiv glista ili bilo koji drugi lijek.
 • Njihov položaj repa ima posebnu svrhu: Kada su u “radnom režimu“, njihov rep visi između njihovih zadnjih nogu. To ih sprečava da skrenu s puta. Jednom kad se stado skupi i dođe vrijeme da krenu, rep će se podići dok pas vodi i gospodara i stado životinja natrag na sigurno. 

Historija

Škotski ovčar je rodom iz Škotske, prvenstveno iz visokog gorja. Zvali su je Collis, Colley, Coally i Coaly, imena koja vjerojatno potječu od col ili coll, anglosaksonska riječ za crno. Međutim, neki povjesničari misle da to ime potječe od  škotske ovce crnog lica, koju je Škotski ovčar čuvao.

Originalni škotski ovčari bili su po veličini i obliku bliži današnjim graničarskim škotskim ovčarima i uglavnom su bili crni. Stočarska sposobnost bila je važnija od izgleda, pa su se psi vrlo razlikovali u izgledu.

Nomadi iz kamenog doba doveli su pse u današnju južnu Englesku, a od njih je potekao izdržljiv, inteligentan pas koji je navikao na stado ovaca, goveda, koza i svinja. Neki istoričari kažu da su određene pretke Škotskog ovčar-a na Britanska ostrva doveli rimski osvajači, prije oko dvije tisuće godina.

Kraljica Viktorija zaslužna je za spašavanje Škotskog ovčara od zaborava. 1860. godine posjetila je svoje škotsko imanje i zaljubila se u lijep izgled i nježni temperament Škotskog ovčara koje je vidjela. Vratila ih je u Englesku i tako započela uzgoj.

Nedugo zatim psi su prikazani i uzgojeni zbog dobrog izgleda, a ne zbog radne sposobnosti. Prvi put su bili izloženi 1860. godine na izložbi pasa u Birminghamu u Engleskoj, u generičkoj klasi poznatoj kao “Škotski ovčari”.

Jednom Škotski ovčar, zvanom Old Cockie, rođenom 1867. godine, pripisuje se karakteristični tip dugodlakog škotskog ovčara koji je danas poznat.

1879. godine prvi Škotski ovčar je uvezen u Sjedinjene Države. Klub Škotskog ovčara osnovan je 26. avgusta 1886. godine, što ga čini jednim od najstarijih psećih specijalnih klubova.historija

Ličnost

Dobro odgojeni škotski ovčar je drag, druželjubiv i nježan. Porodični je pas i uživa biti dio svih kućanskih aktivnosti. Posebno voli djecu, uživa da se igra s njima i zaštitnički ih čuva.

Ako te osobine nisu bile dovoljno pozitivne, Collie ih nadmašuje svojom inteligencijom i odanošću. Ovaj pas je pametan i brzo uči.

A njena odanost? Vjerovatno bi plivala u vodi sa ajkulama da spasi svog vlasnika.

Na temperament utječu brojni faktori, uključujući nasljedstvo, trening i socijalizacija. Štenci lijepog temperamenta su znatiželjni i razigrani, spremni su prići ljudima i možete ih držati.

Uvijek upoznajte barem jednog od roditelja – obično je majka ta koja vam je na raspolaganju – kako biste bili sigurni da imaju lijepe naravi koji vam odgovaraju. Sastanak braće i sestara ili druge rodbine također je korisno za procjenu kakvo će biti štene kad odraste.

Kao i svakom psu, i njemu je potrebna rana socijalizacija – izlaganje mnogim različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima – kad su mladi. Socijalizacija pomaže da vaše štene štene odraste u dobro zaobljenog psa.

Zdravlje

Škotski ovčari su uglavnom zdravi, ali kao i sve pasmine, skloni su određenim zdravstvenim stanjima. Neće svi oni dobiti bilo koju ili sve ove bolesti ali važno je biti svjestan njih ako razmišljate o ovoj pasmini.

Ako kupujete štene, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati zdravstvenu dozvolu za oba roditelja vašeg šteneta. Zdravstvene dozvole dokazuju da je pas testiran i očišćen od određenog stanja. 

Kod Škotskog ovčara trebali biste provjeriti da li je urađen zdravstveni pregled za displaziju kuka, displaziju lakta, hipotireozu i von Willebrandovu bolest.zdravlje

Dermatomiozitis: Nasljedni autoimuni poremećaj kože, ova bolest uzrokuje lezije i probleme s mišićima. Studije pokazuju da bi možda 70 posto kolija (i dugodlakih i kratkodlakih) moglo biti nosioci. Trenutno se provode istraživanja kako bi se identificirali geni koji nose ovu bolest.

Nos: Poznat i kao nazalni solarni dermatitis, ovo je stanje u kojem se koža nosa ljušti, curi i može izgubiti boju. Ako se ne liječi, može biti bolno ili prerasti u rak. Štiti se ograničavanjem izlaganju sunčevoj svjetlosti, upotrebom kreme za sunčanje ili tetoviranja crnom tintom za zaštitu od štetnih zraka.

Anomalija oka koli: Ovo naslijeđeno stanje ponekad može dovesti do sljepoće. Stanje uzrokuje promjene i abnormalnosti u oku. Te promjene mogu uključivati horoidalnu hipoplaziju, abnormalni razvoj horoida (unutarnji sloj očne jabučice); koloboma, kvar na optičkom disku; stafilom, stanjivanje sklere (bijeli vanjski sloj očne jabučice); i odvajanje mrežnjače. Anomalija oka kod Škotskog ovčara obično se dogodi kada pas napuni dvije godine. Ne postoji liječenje ovog stanja.

Progresivna atrofija mrežnjače (PRA): Ovo je porodica očnih bolesti koja uključuje postepeno propadanje mrežnice. Na početku bolesti psi postaju noćno slijepi. Kako bolest napreduje, oni također gube svoj dnevni vid. Mnogi se psi dobro prilagođavaju ograničenom ili potpunom gubitku vida, sve dok njihova okolina ostaje ista.

Nodularni granulomatozni episklerokeratitis (NGE): Također se naziva nodularni fasitis, vlaknasti histiocitom ili Collie granulom, smatra se da je ovo stanje imuni poremećaj. Na kraju uzrokuje oštećenje rožnice. Mnogi Škotski ovčari imaju i NGE. Tretman uključuje protuupalne i / ili imunosupresivne lijekove.

Displazija kuka: Ovo je nenormalna formacija kukovne duplje koja može uzrokovati bol i hromost. Psi s displazijom kuka ne smiju se uzgajati. Ako kupujete štene, zamolite uzgajivača za dokaz da su roditelji testirani na displaziju kukova i da nemaju problema.

Alergije: Psi su prilično česte, postoje tri glavne vrste alergija :

 • alergije na hranu, koje se liječe uklanjanjem određene hrane iz pseće prehrane; 
 • kontaktne alergije koje su uzrokovane reakcijom na lokalnu supstancu kao što su posteljina, prah protiv buha, pseći šamponi i druge hemikalije;
 •  i alergije na udisanje koje uzrokuju alergeni u zraku poput polena, prašine i plijesni. Liječenje se razlikuje ovisno o uzroku i može uključivati ograničenja u prehrani, lijekove i promjene u okolišu.

Osjetljivost na lijekove: Poznato je da  reagira na takve lijekove kao što su ivermektin (koji se nalazi u lijekovima za suzbijanje srčanih crva), anestezija i insekticidi. Posavjetujte se sa svojim veterinarom prije nego što Škotskom ovčar-u date bilo kakve lijekove ili upotrijebite proizvode za suzbijanje buha ili krpelja.Collie

Briga

Škotskom ovčaru će biti ugodno živiti u gradu ili na selu, dovoljna je svakodnevna šetnja i igra u dvorištu. Uglavnom želi biti sa svojom porodicom, što znači da nije kandidat za život u dvorištu.

Ako je predugo ostane sama, ima tendenciju da pretjerano laje. Iako je lajanje u ovoj pasminskoj pasmini normalno – tako je upozorila pastira vukova – lajat će kad mu bude dosadno, usamljeno ili je na drugi način frustriran. Prekomjerno lajanje može se izbjeći puštanjem da se pridruži svim porodičnim aktivnostima i uz kontinuiranu obuku poslušnosti ili pseće sportove.

Trening Škotskog ovčara je lagan, ali – kao i svakom psu – potrebna joj je rana socijalizacija kako bi spriječila da postane plaha. Takođe ima koristi od treninga poslušnosti ; naredba “Tiho” trebala bi biti dio svakog školskog programa obuke.briga

Hranjenje

Preporučena dnevna količina: 2 do 3 šalice visokokvalitetne suhe hrane dnevno, podijeljene u dva obroka.

NAPOMENA: Koliko jede vaš odrasli pas ovisi o njegovoj veličini, dobi, građi, metabolizmu i nivou aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne trebaju svi jednaku količinu hrane. Gotovo se podrazumijeva da će vrlo aktivnom psu trebati više od psa sa kauča. 

Razlika u kvaliteti pseće hrane koju kupujete također je – što je bolja pseća hrana, to će ići dalje prema njezi vašeg psa.hranjenje

Boja i njega dlake

Škotski ovčar ima dvije vrste dlaka: dugodlaku i kratkodlaku. Dugodlaki škotski ovčar ima obilnu, ravnu vanjsku dlaku koja je oštra na dodir i mekanu, krznenu poddlaku koja je toliko gusta da je teško vidjeti kožu kada sklonite kosu. Kratkodlaki Škotski ovčar ima kratki, gusti, ravni vanjski sloj s gustom poddlakom. Obje sorte se umjereno linjaju.

Škotski ovčar dolazi u četiri boje: crna (mislite Lassie), trobojna (crna s bijelim oznakama i preplanulim nijansama), plava (srebrno plava i crna) i bijela (pretežno bijela s oznakama).

Količina njege potrebna za ovog psa, ovisi o sorti. Sve u svemu, Škotski ovčar je čist pas, s minimalnim psećim mirisom. Dugačkoj punoj dlaci  škotskog ovčara potrebno je temeljito četkanje dva puta tjedno (čak i češće kako bi izgledala poput Lassie).Boja i njega dlake

Kupati ih po potrebi, obično svakih šest do osam sedmica. Mnogi se vlasnici odluče platiti profesionalnom frizeru da četka i kupa svoje škotske ovčare, posebno sortu dugodlaku, jer je dlaka tako gusta. Vlasnicima početnicima četkanje može biti izazovno iako praksa i upute uzgajivača škotskih ovčara ili vještog timara mogu spriječiti da ovo postane obeshrabrujući posao.

Obrežite nokte jednom mjesečno, a jednom sedmično provjerite uši da li ima nečistoće, crvenila ili lošeg mirisa koji može ukazivati na infekciju. Takođe ih brišite svake nedelje pamučnom vatom navlaženom nježnim sredstvom za čišćenje ušiju uravnoteženim pH kako biste spriječili probleme.

Operite Škotski ovčaru zube najmanje dva ili tri puta sedmično kako biste uklonili nakupine kamenca i bakterije koje se kriju u njemu. Svakodnevno četkanje je još bolje ako želite spriječiti bolesti desni i zadah.

Počnite navikavati svog Škotskog ovčara na četkanje i pregled kad je štene. Često ga držite za šape – psi su osjetljivi po nogama – i gledajte mu u usta. Neka dotjerivanje bude pozitivno iskustvo ispunjeno pohvalama i nagradama i postavit ćete temelje za jednostavne veterinarske preglede i rukovanje njima u odrasloj dobi.

Dok ih dotjerujete, provjerite ima li ranica, osipa ili znakova infekcije poput crvenila, osjetljivosti ili upale na koži, nosu, ustima i očima te na stopalima. Oči trebaju biti bistre, bez crvenila ili iscjetka. Vaš pažljivi tjedni pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

Djeca i drugi kućni ljubimci

Zaigrani Škotski ovčar poznat je po ljubavi prema djeci, čak i prema onoj s kojom nije odgajan. Izuzetno štiti djecu u svojoj obitelji i čuva ih od opasnosti, baš kao što je to Lassie učinila za Timmyja.

Kao i kod svake pasmine, uvijek biste trebali učiti djecu kako da pristupaju psima i dodirivati ih, te uvijek nadgledati bilo kakvu interakciju između pasa i male djece kako biste spriječili bilo kakvo grizenje ili povlačenje uha ili repa od bilo koje strane.

Naučite dijete da nikada ne prilazi nijednom psu dok jede ili spava ili da pokušava oduzeti pseću hranu. Nijedan pas, bez obzira na to koliko je prijateljski raspoložen, nikada ne smije ostati bez nadzora s djetetom.

Škotski ovčar je zaštitnički i nježan prema drugim kućnim ljubimcima u svojoj porodici.Djeca i drugi kućni ljubimci

REFERENCE:
 1. https://www.hillspet.com/dog-care/dog-breeds/rough-collie
 2. https://dogtime.com/dog-breeds/collie
 3. https://www.akc.org/dog-breeds/collie/

Komentariši