fbpx
notino popust

Starlink Global Roaming: Kako SpaceX planira proširiti svoju satelitsku uslugu širom svijeta?

Starlink internet

U posljednje vrijeme SpaceX, kompanija osnovana od strane Elona Muska, pokrenula je Starlink – projekt koji ima za cilj pružiti brzi satelitski internet širom svijeta. Ova usluga je već dostupna u određenim dijelovima svijeta, ali postoji veliko zanimanje za nju u mnogim drugim zemljama.

Jedna od zemalja koja je nedavno dobila pristup Starlinku je Ukrajina, a to je pokazalo koliko ovakva vrsta satelitskog interneta može biti korisna. Međutim, usluga je trenutno dostupna samo u nekoliko zemalja, kao što su SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland, dok mnogi drugi još uvijek čekaju na njeno lansiranje u njihovim zemljama.

Međutim, SpaceX ima plan za omogućavanje pristupa Starlinku diljem svijeta putem novog servisa pod nazivom Starlink Global Roaming. Ovaj servis bi, kako mu i samo ime sugerira, trebao pokriti cijeli svijet.

Iako nema službenih informacija o pokretanju ovog servisa iz samog SpaceX-a, neki korisnici koji se nalaze na listi čekanja za Starlink su dobili obavijest o testiranju Starlink Global Roaminga u zemljama gdje usluga trenutno nije dostupna.

Starlink SpaceX
Source: Starlink

Ukoliko SpaceX zaista pokrene Starlink Global Roaming, to će biti izvrsne vijesti za one koji žele pristup brzom internetu putem Starlinka, čak i ako sam servis još nije dostupan u njihovim zemljama. Međutim, ova usluga će doći uz premium cijenu. Pored troška samog terminala, koji iznosi 600 dolara, mjesečna pretplata za Starlink Global Roaming iznosi čak 200 dolara, dok je mjesečna pretplata za Starlink u SAD-u 110 dolara.

Ovo su obećavajuće vijesti za sve one koji su nestrpljivi da isprobaju brzi satelitski internet i žele imati pristup Starlinku diljem svijeta. Uvođenje Starlink Global Roaminga otvara mogućnosti za korisnike diljem svijeta da se povežu s ovom revolucionarnom satelitskom uslugom, bez obzira na to jesu li u zemljama gdje je usluga već dostupna ili ne.

Starlink dolazi u Hrvatsku: SpaceX-ova satelitska internet usluga uskoro dostupna

Hrvatski korisnici će uskoro moći koristiti širokopojasni satelitski internet putem Starlinka. Nakon što su korisnici ispunili obrazac prednarudžbe, dobili su obavijest da će se sredinom sljedeće godine moći povezati s internetom putem Starlinkovih satelita. Međutim, zbog ograničenih količina opreme, potrebno je brzo djelovati kako biste bili među prvima koji će je dobiti.

Prvi korisnici će moći uživati u brzinama preuzimanja između 100 i 200 Mbps, s latencijom od otprilike 20 ms na većini lokacija. Daljnjim lansiranjem satelita i unaprjeđenjima sustava, očekuje se dramatično povećanje brzine i smanjenje latencije.

Naručivanje Starlink paketa za satelitski pristup Internetu moguće je putem službenih stranica. Cijena potrebne opreme (tanjur i usmjerivač) iznosi 300 eura, uz dodatnih 24 eura za dostavu. Mjesečna pretplata iznosi 50 eura, a ako ne želite kupiti uređaj možete ga rentati za 15 eura mjesečno.

Važno je napomenuti da je korištenje Starlinka zabranjeno za preuzimanje ilegalnih sadržaja s torrenta. Ova usluga omogućuje visoke brzine i dostupnost interneta čak i u najudaljenijim dijelovima svijeta.

Starlink paket
Starlink cijena

Starlink uvodi ograničenje podataka za korisnike: Evo što trebate znati

Starlink je najavio uvođenje ograničenja podataka za svoje korisnike. Svaki korisnik ima prioritetni pristup s početnih 1 TB podataka, a nakon potrošenog tog limita, prelazi se na osnovni pristup.

Tijekom prioritetnog pristupa, korisnici imaju prednost u mrežnom prometu, dok se tijekom osnovnog pristupa ne vrši aktivno gušenje, ali prioritet ima prioritetni pristup tijekom razdoblja zagušenja mreže.

Dodatni podaci nakon dostizanja ograničenja naplaćuju se po tarifi od 0.25 dolara po gigabajtu. Razlike u performansama moguće su tijekom razdoblja zagušenja, ali noću nema razlike u kvaliteti i brzini između prioritetnog i osnovnog pristupa.

Starlink Sateliti
Source: Starlink

Starlink: Brzi internet, globalna pokrivenost i niska latencija – Prednosti korištenja satelitske internet usluge

Starlink, satelitska internet usluga u vlasništvu SpaceX-a, donosi brojne prednosti korisnicima diljem svijeta:

  1. Globalna pokrivenost: Starlink sateliti omogućavaju pristup internetu na udaljenim i ruralnim područjima gdje tradicionalne infrastrukture nisu dostupne. To znači da ljudi mogu biti povezani i imati pristup brzom internetu bez obzira na svoju lokaciju.
  2. Brza veza: Starlink nudi visoke brzine interneta, što omogućava korisnicima brzo preuzimanje datoteka, streaming video sadržaja u visokoj rezoluciji i neometano korištenje aplikacija za rad ili zabavu.
  3. Niska latencija: Sateliti Starlinka smješteni su u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO), što rezultira niskom latencijom. To znači da je vrijeme od slanja zahtjeva do primanja odgovora iznimno kratko, što je važno za online igre, video konferencije i ostale interaktivne aplikacije.
  4. Pouzdanost: Starlink koristi mrežu stotine satelita koji su međusobno povezani, što osigurava pouzdanu povezanost. U slučaju kvara na jednom satelitu, drugi sateliti mogu preuzeti teret i osigurati neprekidnu uslugu.
  5. Fleksibilnost i mobilnost: Budući da Starlink koristi satelite, korisnici mogu biti mobilni i koristiti internet čak i kada se kreću ili putuju. To je posebno korisno za kampiranje, plovidbu ili putovanje na udaljene lokacije.
  6. Alternativa tradicionalnim ISP-ovima: Starlink pruža alternativu tradicionalnim pružateljima internetskih usluga (ISP). Korisnici koji su ograničeni lošom infrastrukturom ili visokim troškovima tradicionalnih usluga sada mogu dobiti visokokvalitetan i pristupačan internet putem Starlinka.

Uz navedene prednosti, treba napomenuti da Starlink nastavlja razvijati svoju mrežu i poboljšavati uslugu kako bi korisnicima pružio što bolje iskustvo interneta.

Hrvatski Telekom i ESA stvaraju alternativu Starlinku

Hrvatski Telekom i ESA stvaraju konkurenciju Elonu Musku: 5G veza putem stratosfere kao alternativa StarlinkuHrvatski Telekom i Europska svemirska agencija (ESA) su udružili snage kako bi stvorili konkurenciju Elonu Musku i njegovom projektu Starlink. Starlink je trenutno jedan od vodećih projekata za pružanje internetske povezanosti putem satelita.

Međutim, Hrvatski Telekom je zajedno s ESA-om testirao inovativnu tehnologiju koja omogućuje 5G vezu preko različitih mrežnih slojeva, uključujući stratosferu, svemir i natrag.

Ova tehnologija predstavlja alternativu satelitskom internetu i ima potencijal da pruži konkurentne usluge brzog interneta. Suradnja između Hrvatskog Telekoma i ESA-e otvara put za razvoj novih rješenja koja mogu revolucionirati način na koji se pristupa internetu iz udaljenih područja i poboljšati povezanost diljem svijeta.

Starlink: Razmotrite prednosti i razlike prije donošenja odluke

Ukratko, Starlink, satelitska internet usluga u vlasništvu SpaceX-a, donosi brojne prednosti kao što su brzi internet, globalna pokrivenost i niska latencija. Pruža mogućnost pristupa širokopojasnom internetu čak i u ruralnim i udaljenim područjima. Sredinom iduće godine, ova usluga će biti dostupna i u Hrvatskoj, otvarajući nove mogućnosti za korisnike. Starlink je konkurencija tradicionalnim ISP-ovima i nudi alternativu za brži i pouzdaniji internet.

Uz prednosti brzog interneta i globalne pokrivenosti, Starlink također nudi fleksibilnost i mobilnost jer se može koristiti na različitim lokacijama, kao i na prijevoznim sredstvima poput brodova, aviona i kampera.

Ova usluga također pomaže u poboljšanju digitalne inkluzije, pružajući pristup internetu ljudima koji su ranije bili ograničeni nedostatkom infrastrukture. S obzirom na kontinuirani razvoj i proširenje mreže, Starlink obećava daljnje unapređenje performansi i širenje usluga diljem svijeta.

Za one koji se nalaze na područjima s ograničenim pristupom brzom internetu ili nemaju druge pouzdane opcije, Starlink može biti vrijedan ulaganje. Također, za korisnike koji zahtijevaju visoku brzinu interneta ili su često mobilni, Starlink može pružiti vrhunsku povezivost.

Međutim, treba uzeti u obzir i neke čimbenike. Cijena opreme i mjesečna pretplata mogu biti visoki u usporedbi s drugim dostupnim internetskim uslugama. Osim toga, postoje i ograničenja podataka koja mogu utjecati na one koji koriste velike količine podataka. Također, Starlink je u fazi razvoja i proširenja mreže, pa postoji mogućnost promjene u kvaliteti i dostupnosti usluge tijekom tog procesa.

Komentariši