fbpx
notino popust

Toplotna pumpa naspram električnog kotla – Koja je bolja opcija za vaš dom?

sta je inverter klima

Izbor odgovarajućeg sustava grijanja ključan je element u postizanju optimalne učinkovitosti i uštede u domaćinstvu. Razumijevanje različitih dostupnih opcija i njihovih specifičnih karakteristika može vam pomoći da donesete informiranu odluku koja će dugoročno pozitivno utjecati na vaš kućni budžet. Toplotne pumpe i električni kotlovi predstavljaju dvije moderne tehnologije koje se ističu svojom energetskom učinkovitošću, stoga je ključno razumjeti njihove razlike, prednosti i mane kako biste odabrali najekonomičniju opciju za svoj dom.

KategorijaElektrični kotaoToplotna pumpa
Distribucija toplineKoristi radijatore ili podno grijanje.Koristi zračne kanale, radijatore ili podno grijanje. Može hladiti dom ako ima zračne kanale.
Izvor energijeKoristi električnu energiju i rashladno sredstvo.Koristi električnu energiju i rashladno sredstvo, te toplinsku energiju iz zraka, vode ili tla.
Potreban prostorZahtijeva unutarnji prostor, može se postaviti na pod ili zid.Zahtijeva unutarnji i vanjski prostor. Unutarnja jedinica je kompaktna, vanjski prostor ovisi o vrsti i broju toplotni pumpi.
Energetska učinkovitostMože postići do 98,5%. Velika potrošnja električne energije.Impresivna učinkovitost do 400%. Mala potrošnja električne energije.
Složenost instalacijeRelativno jednostavna instalacija, osim ako treba postaviti distribucijski sustav.Toplotne pumpe zrak-zrak su lako instalirati. Pumpe koje koriste vodu ili geotermalnu energiju zahtijevaju postavljanje cijevi i mogu biti invazivnije.
OdržavanjeRedovno održavanje, godišnji pregledi, jeftino i može se uraditi samostalno.Dulji periodi bez potrebe za održavanjem, preporučuje se godišnji pregled, održavanje od strane stručnjaka.
InvesticijaNiža cijena, jeftinija instalacija. Cijena od 800€ do 1,200€.Skuplja cijena i instalacija. Cijena od 2,500€ do 10,000€. Mogući popusti i krediti od države.

Što je toplotna pumpa i kako radi?

toplotna pumpa

Toplinska pumpa je uređaj koji koristi tehnologiju sličnu onoj koja se nalazi u hladnjaku ili klima uređaju. Njena svrha je izvlačenje topline iz izvora, kao što su okolni zrak, geotermalna energija pohranjena u tlu ili obližnji izvori vode, ili čak otpadna toplina iz industrijskih postrojenja. Nakon što se toplina izvuče, toplinska pumpa je pojačava i prenosi na mjesto gdje je potrebna za grijanje prostora ili vode. Ova tehnologija je iznimno učinkovita jer većina topline koja se koristi dolazi iz okoline, umjesto da se stvara, što je slučaj s tradicionalnim metodama grijanja poput kotlova ili električnih grijača. Kao rezultat toga, toplinske pumpe često troše manje energije za proizvodnju toplote, čime se smanjuju troškovi grijanja.

Proces rada toplinske pumpe:

  1. Toplotna energija se može crpiti iz vanjskog zraka ili iz zemlje, ovisno o vrsti toplinske pumpe. Ova toplina se dovodi ili pumpa preko površine za razmjenu topline na vanjskom dijelu toplinske pumpe.
  2. Ova toplina ima dovoljno veliku temperaturu da uzrokuje isparavanje rashladnog sredstva u toplinskoj pumpi, pretvarajući ga u plin.
  3. Zatim plin prolazi kroz kompresor koji povećava tlak, uzrokujući time i porast njegove temperature.
  4. Zagrijani plin (sada u plinovitom stanju) prolazi kroz unutarnju površinu za razmjenu topline. Ta se toplina može koristiti za zagrijavanje unutrašnjosti doma, prenijeti u centralno grijanje ili za pripremu tople vode.
  5. Kako se toplina prenosi u dom, temperatura plina pada, što ga vraća u tekuće stanje.
  6. Ovaj ciklus obrnutog hlađenja ponavlja se sve dok vaš dom ne postigne željenu temperaturu postavljenu na termostatu.
sustav toplotne pumpe

Izlazna energija u obliku toplote obično je nekoliko puta veća od količine električne energije potrebne za napajanje toplinske pumpe. Na primjer, koeficijent učinka za tipičnu toplinsku pumpu za kućanstva može biti oko četiri, što znači da se izlazna toplina četiri puta poveća u usporedbi s električnom energijom koja je potrebna za rad uređaja. Ovo čini toplinske pumpe znatno energetski učinkovitijima od električnih kotlova, koji često imaju niži koeficijent učinka. Također, toplinske pumpe mogu raditi u hibridnim konfiguracijama zajedno s drugim sustavima grijanja, često plinskim kotlovima, kako bi se postigla optimalna energetska učinkovitost.

Sama toplinska pumpa se sastoji od kompresora koji pokreće rashladno sredstvo kroz rashladni ciklus i izmjenjivača topline koji izvlači toplinu iz izvora.

U zgradama, toplina se može isporučivati putem usmjerenog protoka zraka ili hidroničkih sustava kao što su radijatori ili podno grijanje. Toplinske pumpe također mogu pružiti mogućnost hlađenja prostora tijekom ljeta dok istovremeno zadovoljavaju potrebe za grijanjem zimi.

Što je električni kotao ( termoblok) i kako radi?

termoblok

Električni kotao, ili termoblok, je moderni uređaj za centralno grijanje koji koristi električnu energiju za proizvodnju topline. Oni su praktični, sigurni i ekološki prihvatljivi uređaji koji pružaju učinkovito grijanje prostora bez potrebe za fosilnim gorivima, iako postoje i verzije kotlova koje koriste plin kao izvor energije.

Ovi uređaji dolaze u različitim rasponima snage i veličina, što omogućuje prilagodbu različitim potrebama i veličinama prostora. Električni kotlovi su posebno korisni u situacijama gdje nije dostupna opskrba plinom ili gdje je potrebno dodatno grijanje uz postojeći sustav grijanja.

Način rada električnog kotla je prilično jednostavan. Električna energija se koristi za zagrijavanje grijaćeg elementa unutar kotla. Kada se električna energija prenese kroz ovaj element, on postaje vruć i prenosi toplinu na vodu ili antifriz koji cirkulira kroz sustav. Topla voda se zatim distribuira kroz radijatore ili podno grijanje kako bi se zagrijao prostor.

podno grijanje

Prednosti električnih kotlova uključuju jednostavnu instalaciju, nisku potrebu za održavanjem, ekološku čistoću jer ne proizvode emisije plinova, te prilagodljivost različitim uvjetima i potrebama. Međutim, važno je napomenuti da su veći potrošači električne energije, što može rezultirati visokim računima za struju.

Električni kotlovi su dizajnirani za korištenje u hidroničkim sustavima grijanja prostora.

Kada govorimo o hidroničkim sustavima grijanja prostora, mislimo na sustave grijanja vode koji se koriste za zagrijavanje vašeg doma, primjerice putem radijatorskog grijanja ili podnog grijanja.

Ovaj uređaj se koristi kad nam treba topla voda čija temperatura je između 29,4° i 60° C. To su temperature koje obično koristimo kad grijemo prostorije s radijatorima ili kad imamo podno grijanje u kući.

Ako imate staru, loše izoliranu kuću ili prostor koja zahtijeva visokotemperaturno grijanje, tada električni kotao nije optimalan izbor za vas.

Energetske učinkovitosti toplotne pumpe i električnog kotla

Energetska učinkovitost se odnosi na to koliko dobro uređaj koristi energiju koju troši. Što je uređaj energetski učinkovitiji, to će manje energije potrošiti za postizanje istog rezultata. To je važno jer štedi resurse i novac.

Toplotna pumpa je iznimno energetski učinkovit uređaj za grijanje. Radi tako da premješta toplinu iz okoline (npr. zraka, zemlje ili vode) i koristi je za grijanje vašeg doma. Toplotna pumpa može proizvesti više topline nego što potroši električne energije. Na primjer, za svaki 1 kW električne energije koju potroši, može proizvesti 3 kW topline ili više. Zbog toga su dizalice topline postale jako popularne za grijanje stambenog prostora. 

Električni kotao (termoblok) koristi električnu energiju za grijanje vode koja se kasnije koristi za grijanje prostora. No, za svaki 1 kW potrošene električne energije, dobijete samo 1 kW topline. To znači da morate potrošiti više energije (i novca) da biste dobili istu količinu topline kao s dizalicom topline. Korištenje termobloka obično rezultira višim računima za grijanje.

Ovim mozemo vidjeti da je toplotna pumpa  energetski učinkovitija i ekonomičnija opcija za grijanje vašeg doma u usporedbi s električnim kotlom. Ako razmišljate o nadogradnji ili promjeni načina grijanja, toplotna pumpa je definitivno bolja opcija za razmatranje.

Troškovi instalacije i održavanja

Kada razgovaramo o troškovima instalacije i održavanja, postoje značajne razlike između ova dva sustava grijanja, a ovdje nećemo uključiti troškove majstora.

Instalacija dizalice topline obično je skuplja u usporedbi s instalacijom električnog kotla. Cijena će ovisiti o vrsti toplinske pumpe koju odaberete (zračna, geotermalna, vodena) i složenosti instalacije. Na primjer, cijena zračne toplinske pumpe kreće se od 2.500 do 10.000 eura, ovisno o snazi i brenda. Trebate također uključiti troškove materijala i majstora.

S druge strane, instalacija električnog kotla obično je jednostavnija i jeftinija. Cijena može varirati od 700 do 1200 eura, ovisno o vrsti i snazi električnog kotla. Dodatni troškovi za materijal i majstore također su znatno manji nego kod toplotne pumpe.

Troškovi održavanja toplotne pumpe obično su niski. Redovito održavanje uključuje čišćenje i provjeru sustava, a preporučuje se servisiranje svakih 1 do 3 godine od strane stručnjaka. Troškovi održavanja mogu varirati ovisno o veličini sustava i istošenosti.

Električni kotao također zahtijeva redovito održavanje, uključujući čišćenje, provjeru sigurnosnih ventila, zamjenu antifriza te nadopunu tlaka u sustavu. Troškovi održavanja električnih kotlova su znatno niži nego kod toplotnih pumpi, a pojedini dijelovi održavanja mogu se obaviti i samostalno.

Što se tiče trajnosti, i dizalice topline i električni kotlovi mogu pružiti dug vijek trajanja. Nove generacije dizalica topline mogu trajati od 15 do 20 godina, ovisno o kvaliteti same pumpe i upotrebi. Također, električni kotlovi imaju sličan vijek trajanja, koji se kreće od 15 do 25 godina. Važno je napomenuti da je ključno odabrati proizvod od uglednih proizvođača koji nude dobru garanciju i podršku za rezervne dijelove kako biste osigurali dugoročnu i učinkovitu funkcionalnost oba sustava grijanja.

Mogu li toplotna pumpa i električni kotao grijati cijelu kuću

Da, toplotna pumpa i električni kotao mogu grijati cijelu kuću, ali postoji nekoliko razlika u njihovoj primjeni i učinkovitosti.

Toplotna pumpa je izvrsna opcija za grijanje cijele kuće i može čak pružiti i opciju hlađenja tijekom ljeta. Važno je pravilno odabrati toplotnu pumpu koja odgovara veličini vaše kuće, klimatskim uvjetima i drugim faktorima. Veće kuće obično će zahtijevati veće pumpe s većim kapacitetom grijanja. Stručnjaci za grijanje mogu vam pomoći odabrati pravu vrstu i veličinu dizalice topline za vaše potrebe.

S druge strane, električni kotao je odličan izbor za hidrauličko grijanje, bez obzira koristite li radijatore ili podno grijanje. Oni su praktični, sigurni i lako se instaliraju. Električni kotlovi posebno su pogodni za manje kuće ili stanove gdje se brzo postiže optimalna temperatura. Također mogu biti korisni kao dodatni izvor grijanja u postojećim sistemima.

Važno je napomenuti da su električni kotlovi obično jeftiniji za instalaciju u usporedbi s nekim drugim sistemima grijanja. Međutim, trošak električne energije može biti viši u usporedbi s drugim izvorima energije kao što je prirodni plin. Stoga je važno uzeti u obzir dugoročne operativne troškove i učinkovitost sustava pri odabiru.

S obzirom na sve faktore, toplotne pumpe obično su bolji izbor za grijanje cijele kuće, dok električni kotlovi bolje odgovaraju manjim i dobro izoliranim prostorima. Električni kotlovi također mogu biti korisni kao dodatni izvor grijanja. Važno je pažljivo razmotriti svoje potrebe i uvjete pri odabiru najprikladnijeg sistema grijanja za vaš dom.

Komentariši