fbpx
notino popust

Tornjak – saznajte sve što vas zanima a niste znali o ovom unikatnom pastirskom psu

Tornjak - saznajte sve što vas zanima a niste znali o ovom unikatnom pastirskom psu

Vjerovatno ste negdje čuli o ovom psu ili vidjeli na nekoj stranici… Možda ste ostali bez daha zbog njegove umiljenosti, ljepote, ponašanja, a možda ste se zapitali na kojeg vas psa podsjeća. Jedna od vjerovatnoća je ta da je ovaj pas porijekla Tibetanskog Mastifa, koji je došao na prostor Bosne i Hercegovine još u 10. stoljeću.

Prvo što ćete vjerojatno primijetiti kod pasmine Tornjak je njegova gusta, vunena dlaka.
Tornjak je poznat i kao bosanskohercegovački – hrvatski ovčar.
Veliki je i moćan pas, dobro proporcionalan i okretan. Oblik njegovog tijela je gotovo četvrtast. Kad stoji i kreće se, snažan je, skladan i uravnotežen.

Tornjaci su prijateljski raspoloženi s ljudima, ali agresivni prema drugim životinjama i psima koji prijete njegovom vlasniku, domu, ovcama, okolici ili stadu. Vole raditi i spremno preuzeti komande od svojih vlasnika.

Historija Tornjaka

Tornjak pripada porodici “Canis familiis metris optimae” koja potiče još iz 2000. godine prije nove ere. Centar porijekla ove pasmine je regija Kavkaza, kao i istočni Kavkaz.

Gotovo izumrli potomci genetski homogenih, autohtonih, arhaičnih vrsta pastirskih pasa bili su temeljni stalež za rekreaciju pasmine Tornjak. Psi koji su pripadali izvornom stadu rasuti su u planinskim područjima Bosne i Hercegovine i Hrvatske i okolnim dolinama. Glavni povijesni datumi su godine 1067. i 1374.

U pisanim dokumentima iz tih razdoblja prvi se put spominje bosanskohercegovačko-hrvatska pasmina. Istraživanje o njihovom povijesnom i novijem postojanju, a zatim sustavno spašenje od izumiranja započelo je istovremeno u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini oko 1972. godine, a kontinuirani uzgoj čistokrvne krvi počeo je 1978.

Pronađena je stara skica Tornjaka „Sentinel the Croat“, Louis Gallait, 1854. – Muzejska pustinja.
Izvor slike: all-petrinas.com

Danas se populacija pasmine sastoji od mnogobrojnih čistokrvnih pasa odabranih tijekom niza generacije raspršene po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Dobio je ime na osnovu „Tor“ što znači čuvanje životinja u torovima ili farmama, posebno čuvanje ovaca na visokim predjelima poput Planina.

Osobine Tornjaka

Tornjak je velik, moćan, dobro proporcionalan i okretan. Oblik tijela je gotovo četvrtast. Dužina tijela ne bi trebala prelaziti njegovu visinu za više od osam posto.

Kost nije lagana, niti je teška ili gruba. Snažan je, skladan i uravnotežen dok stoji i kreće se. Dlaka je dugačka i gusta. Odnos između dužine lubanje i njuške je 1:1. Koža je gusta i lijepi se po cijelom tijelu.

Tornjak Izlged

Tornjak ima smiren temperament. Tipičan odrasli Tornjak vrlo je smiren, miroljubiv, na prvi pogled ravnodušna životinja, ali kad to zahtijevaju situacije, vrlo je budan čuvar. Karakter je jednak temperamentu; nisu nervozni niti agresivni.

Općenito su vrlo žilavi, ne previše zahtjevni, čvrsti psi. Sa svojom ljudskom porodicom vrlo su emotivni. Kada žive u čoporu, to su vrlo društvene životinje i nema borbe između članova čopora. Prema strancima ili drugim životinjama, Tornjak u pravilu nije pretjerano agresivan.

Informacije o Tornjaku

Pasmina-grupa:Pas čuvar (UKC)
Vrsta:Čistokrvni
Životni vijek: 10-12 godina
Narav:Miran, Uporan, Oprezan
Visina:Muškarac: 65-70 cm
Ženka: 60-65 cm
Težina:Muškarac: 35-150 kg
Ženka: 28-40 kg
Boje:Crno-bijela, Smeđo-bijela, Šarena, Crveno-bijela
Veličina legla:4-7 štenaca
Glava:Izduženi. Odnos lobanje i njuške je 1:1. Kraća njuška se može primjetit.
Usne:Čvrste, uklopljene sa tamnom pigmentacijom.
Čeljusti / zubi:Čeljusti su vrlo duge i snažne. Savršen ugriz poput vuka.
Oči:Bademasti oblik, uske kapke, tamne boje. Mračna pigmentacija na ivicama očnih kapaka.
Uši:Srednje veličine, trokutasti, presavijeni i postavljen prilično visoko. Nošeni blizu obraza. Sa kraćom kosom.
Vrat:Srednje dužine, moćan, nošen malo nisko.
Leđa:Kratka, napeta, umjereno široka i ravna
But:Veza između prsnog koša i buta je kratka i umjereno široka, kod ženki je malo duža.
Prsa:Vrlo prostranog, dubokog, širokog i ovalnog oblika. Prsa su veoma jaka.
Udovi:Jaka i dobro uglađena.
Ramena:Srednje dužine, dobro leže na leđima. Ugao je oko 120 °
Zadnje noge:Prsti lučno i čvrsto pleteni. Nokti su pigmentirani. Elastični jastučići, tvrdi i uski, tamna pigmentacija poželjna.

Pročitajte FCI standard OVDJE

Na koji način vodit brigu o Tornjaku?

Saznajte čime tornjaka hraniti, kako ga dotjerati, kako vježbati s njim i dr…

1. Hrana

Tornjak bi se trebao dobro snalaziti u visokokvalitetnoj hrani za pse, bilo da se komercijalno proizvodi ili priprema kod kuće uz nadzor i odobrenje vašeg veterinara. Bilo koja dijeta treba biti primjerena starosti psa (štene, odrasla osoba ili stariji).

Neki psi su skloni prekomjernoj težini, pa pazite na potrošnju kalorija i nivo težine vašeg psa. Tretmani mogu biti važna pomoć u treningu, ali davanje previše previše može uzrokovati pretilost. Saznajte o tome koja je ljudska hrana sigurna za pse, a koja nije. Provjerite kod svog veterinara da li imate bilo kakvih nedoumica u vezi s težinom ili prehranom vašeg psa. Čista, svježa voda treba biti dostupna u svakom trenutku.

2. Dotjerivanje

Pored redovnog tjednog(sedmičnog) opuštanja, povremena kupka održat će vašeg Tornjaka čistim i izgledati će bolje. Usput dotjerivanje može biti predivno iskustvo vezanja za vas i vašeg psa. Jake, brzo rastuće nokte treba redovno obrezivati(otkidati) škarama za nokte ili brusilicom kako bi se izbjegla preraslost, cijepanje i pucanje.

Uši treba redovno pregledavati da ne bi došlo do nakupljanja voska i krhotina, što može rezultirati infekcijom. Zube treba redovno četkati.

3. Vježbanje

Opcije za vježbanje uključuju vrijeme igre u dvorištu, po mogućnosti ograđeno, ili šetnje nekoliko puta dnevno. Vježba također može biti u obliku aktivnosti u zatvorenom prostoru, poput skrivanja, igranja loptom valjane po podu ili učenja novih trikova. Određene aktivnosti na otvorenom, poput plivanja, planinarenja ili dohvaćanja loptica ili letećih diskova, mogu vam pružiti dobro mjesto za trošenje energije.

Ako živite u stanu, čak i kratke šetnje hodnicima mogu vašem psu donijeti malo vježbanja, posebno za vrijeme nepovoljnog vremena. Trening za pseće sportove poput okretnosti, poslušnosti i mitinga takođe može biti odličan način za vježbanje vašeg psa.

4. Zdravlje

Foto: poskok.info

Neki se psi možda suočavaju sa zdravstvenim izazovima u svom životu, ali većina Tornjaka su zdravi psi.

Radeći s odgovornim uzgajivačem, potencijalni vlasnici mogu steći obrazovanje koje im je potrebno da nauče o određenim zdravstvenim problemima unutar pasmine.

Štene Tornjaka

Štenad Tornjak se sporo razvija, tako da je najbolje izbjegavati naporne vježbe tijekom prvih 12 mjeseci. Nakon tog vremena, štenad će uživati provoditi vrijeme s drugim psima i ljudima. Preporučuje se da počnete sa obukom i socijalizacijom u ranoj dobi kako biste spriječili razvoj problematičnih ponašanja, iako Tornjak vjerojatno neće nikada biti agresivan prema drugim psima ili ljudima.

Foto:Sadin Husedjinovic(Tornjak Grupa)/Facebook

Za one koji žele znati više

Foto: poskok.info

Ovaj spomenik nalazi se u Travniku u BiH, sagrađen je 2007.godine. U znak kao jednoj od najčistijoj i najplemenitijoj vrsti psa koja je kročila ovom Regijom, dobila je i napokon svoj spomenik. Nakon toga ova pasmina je dobila i svoju HIMNU. Naziv himne je “Himna tornjaku”, koja glasi ovako:

Tamo gdje nebo sa šumama zbori
tamo gdje mjesec na brdima gori,
Tamo gdje medvjed u snijegu drijema,
Tamo gdje vuk na ovcu se sprema.
Snažan ko bor njegov je stas
Ko zveket groma njegov je glas.
On ima dušu poput svih nas,
On je naš tornjak, on nije pas…

Zašto preporučujemo Tornjaka za vas?

Ima smiren temperament, odličan je čuvar, veoma inteligentan i poslušan.

Snažno odana i sumnjičava prema strancima, velika i moćna pasmina Tornjak rođeni je pas čuvar.

Iako im nije teško trenirati, oni će puno bolje proći s iskusnim trenerom.

Ova posebna pasmina pogodno je da predstavlja dragocjeni dio aktivne porodice ili pojedinca. Sveukupno, ovo je izuzetno zdrava i jaka pasmina koja će ostati posvećena i istinita.

Ako je uporište ove pasmine u skladu s vašim specifikacijama, možda biste trebali imati jednog.

Reference:

  1. https://www.akc.org/dog-breeds/tornjak/
  2. https://www.petguide.com/breeds/dog/tornjak/
  3. https://doggiedesigner.com/tornjak-complete-guide/
  4. https://www.dogbreedslist.info/all-dog-breeds/Tornjak.html

Komentariši