fbpx
notino popust

9 načina kako spriječiti ubode komaraca

kako se zastiti od uboda komaraca

Komarci ljeto čine nepodnošljivim. Ostavljaju gadne ožiljke koji svrbe po cijeloj koži, a također mogu prenositi teške bolesti. 

Ali ne morate se pomiriti s tim da postanete omiljeni obrok komarcima. Ako pokušavate izbjeći ubode komaraca, trebate imati nekoliko ključnih savjeta na umu. Prije svega, pokrijte tijelo što je više moguće, koristite sredstva protiv insekata i eliminirajte mjesta gdje se komarci mogu razmnožavati.

Možete li potpuno izbjeći ubode komaraca?

Kad se radi o globalnoj prisutnosti, postoji samo dvije mjesta na svijetu koja su slobodna od komaraca: Antarktika i Island. Svugdje drugo je puno komaraca i gotovo je nemoguće biti siguranim da nikada nećete biti ubodeni.

Također u drugim dijelovima svijeta, zaraženi komarci prenose bolesti koje mogu biti smrtonosne, uključujući malariju, Zika virus, virus Zapadnog Nila i druge.

Savjeti za sprječavanje uboda komaraca

Svaka obitelj ili grupa prijatelja ima barem jednu osobu koja bude najviše izboden od komaraca, nekoga tko stalno maše rukama kako bi se odbranili od njih.

Razlozi zašto vas komarci napadaju su izvan vaše kontrole, poput krvne grupe i tjelesne temperature. Ali i dalje možete poduzeti korake kako biste se pokušali zaštititi, kao i svoju djecu, od uboda komaraca.

Nosite zaštitnu odjeću

zastita odjece sa spejom protiv komaraca

Prvi razlog zašto vas komarac lovi  jeste vaša gola, nezaštićena koža. Stoga obavezno nosite šešir, majicu s dugim rukavima i duge hlače kada izlazite van.

Možete čak ići korak dalje i tretirati odjeću s permethrinom, sintetičkim insekticidom, ili kupiti odjeću koja je već tretirana tim kemijskim sredstvom. Permethrin sprej je dostupan u mnogim trgovinama koje prodaju opremu za kampiranje.

Odjeća tretirana permethrinom ostaje zaštićena i nakon nekoliko pranja, ali provjerite informacije o proizvodu da biste saznali koliko dugo će trajati zaštita. Ako sami tretirate predmete, pažljivo slijedite upute na proizvodu. Nemojte direktno nanositi proizvode s permethrinom na kožu jer se proizvod koristi za tretiranje odjeće.

Koristite sredstva protiv insekata

zastitni sprej protiv komaraca

Kada ih koristite prema uputama, sredstva protiv insekata su najbolji način za zaštitu od uboda komaraca. Čak i djeca i trudnice trebaju se zaštititi sredstvima protiv insekata, prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Kada birate sredstvo protiv insekata koje ćete nanijeti na kožu, potražite aktivne sastojke DEET (N, N-diethyl-m-toluamide) ili picaridin (KBR 3023). Oba pružaju zaštitu od uboda komaraca, ali DEET je najčešći sastojak koji se nalazi u sredstvima protiv insekata.

Dr. Piliang preporučuje DEET. “Veće koncentracije DEET-a pružaju dugotrajniju zaštitu ako ste vani nekoliko sati”, kaže ona. “Proizvodi s DEET-om obično nude različite formule koje sadrže 5% do 100% kemikalije, pružajući vam oko 90 minuta do 10 sati zaštite.”

Obavezno slijedite upute na pakiranju i slijedite ove savjete:

Nanesite ga na golom dijelu kože

“Nanesite sredstvo protiv insekata samo na otkrivenu kožu i usredotočite se na gležnjeve, stopala, vrat, uši, ruke i noge”, kaže dr. Piliang. Ne prskajte sredstvo protiv insekata na kožu koju pokriva odjeća.

Izbjegavajte kontakt s očima i ustima

Nemojte prskati ili nanositi sredstvo protiv insekata izravno na lice. Umjesto toga, prskajte na ruke, a zatim pažljivo nanesite sredstvo na lice, izbjegavajući kontakt s očima i ustima.

Prvo nanesite kremu za sunčanje

Ako također koristite kremu za sunčanje, prvo nanesite kremu za sunčanje, a zatim sredstvo protiv insekata.

Komarci su najaktivniji od sumraka do zore, stoga je najvažnije nanijeti sredstvo protiv insekata kada izlazite tijekom tih sati. Ali u mnogim područjima komarci također napadaju tijekom dana, stoga ga nanesite kad god planirate biti duže na otvorenom.

“Ako se znojite ili pokvasite, možda ćete morati nanijeti ponovno”, napominje dr. Piliang. “I saperite sredstvo protiv insekata kada se vratite unutra za taj dan.”

Izbjegavajte parfeme

Možda volite voćni, cvjetni ili miris drveta, ali evo loših vijesti, i komarci ih vole.

“Parfemi privlače komarce, kolonjska voda i čak mirisom losiona”, kaže dr. Piliang, “stoga, ako ste skloni ubodima komaraca, najbolje je izbjegavati mirise.”

Održavajte ličnu higijenu

Znojenje je dobra stvar, način na koji tijelo regulira temperaturu. Ali sigurno nije dobro kad ste natopljeni znojem a komarci stalno slijeću na vašu mokru kožu i pokušavaju da vas ubodu.

“Komarci su privučeni tvarima koje naše tijelo oslobađa kada se znojimo, posebno mliječnom kiselinom”, objašnjava dr. Piliang. To znači da možete biti posebno ukusan zalogaj za komarce ako ste, recimo, radili u vrtu ili išli trčati.

Kada je to moguće, istuširajte se nakon što se više oznojite. Održavanje čistoće i suhoće privlačit će druge ljude, ali razočarat će komarce koji vole neugodne mirise.

Riješite se stajaće vode oko kuće

Nitko ne želi da im dvorište postane rasadnik za komarce. “Komarci polažu jaja u stajaćoj vodi”, kaže dr. Piliang, “stoga isušite svu stajaću vodu na svom imanju i ispraznite sve što skuplja vodu.”

Bilo koja vrsta posude može postati rasadnik za komarce, stoga osušite predmete poput:

 • Posude i cijevi od klima uređaja
 • Cvjetne posude i kante za vodu
 • Kante za smeće
 • Dječije igračke
 • Bazeni

Dr. Piliang također preporučuje redovito prskanje kanti za smeće s insekticidom i čvrsto zatvaranje poklopaca kako bi se držali komarci podalje.

Zatvorite prozore

mreze protiv komaraca na prozorima

Nemojte dopustiti komarcima da vaš dom postane i njihov dom. Držite prozore zatvorenima ili osigurajte ih sa mrežom kako biste mogli imati svjež zrak, a da ne puštate komarce unutra.

“Provjerite jesu li mreže na vratima i prozorima u dobrom stanju ili razmislite o uključivanju klima uređaja, ako ga imate, kako biste zadržali komarce vani gdje im je i mjesto”, preporučuje dr. Piliang.

Ostanite u zatvorenom prostoru kada su komarci aktivni

Ovo se donekle podrazumijeva, ali morali smo spomenuti. Iako biste možda željeli iskoristiti svaki trenutak lijepog vremena tako da što više boravite na otvorenom, pametno je povući se unutra kada komarci napadaju.

“Jednostavan način izbjegavanja komaraca je ostati unutra s uključenom klima uređajem ili na mjestu s mrežama na vratima i prozorima koje mogu držati komarce vani”, kaže dr. Piliang.

Ponovno, komarci su najaktivniji od sumraka do zore, stoga ostanite unutra i izbjegavajte ih, koliko god je to moguće.

Koristite mreže protiv komaraca

mreza protiv komaraca za krevet

Naravno, nije uvijek moguće ostati unutra, a ni sva domaćinstva nemaju iste karakteristike. Ipak, možete se zaštititi od uboda komaraca dok spavate.

“Ako boravite na mjestu bez mreža ili klima uređaja ili ako spavate na otvorenom, spavajte ispod mreže protiv komaraca”, savjetuje dr. Piliang.

Ove fine mrežaste zavjese objesite iznad kreveta ili madraca, propuštajući zrak, ali zadržavajući komarce vani. Neki mrežasti pokrivači su prethodno tretirani insekticidom, što je pokazalo da povećava njihovu učinkovitost za čak 70%.

Uključite ventilator

Komarci nisu osobito pokretni, posebno kad se moraju nositi s vjetrovitim uvjetima. “Ne mogu se puno kretati”, kaže dr. Piliang, “stoga možete upaliti ventilator kako biste održavali protok zraka.”

Pokazatelji da je ubod komarca postao problem

ubod komarca

Većina uboda komaraca jako svrbi nekoliko dana, a zatim nestaju. Ali ponekad se mogu zaraziti ili uzrokovati druge zdravstvene probleme koji zahtijevaju medicinsku intervenciju. Evo što trebate paziti:

Infekcija

Pravilo broj jedan kod uboda komaraca je ne grebati ubod komaraca!

“Grebati uboda komaraca jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti”, kaže dr. Piliang. “Kada grebete, vaše tijelo otpušta više kemijske tvari histamina, koja zapravo uzrokuje još više svrbeža. To također može dovesti do infekcije nazvane celulitis, kada bakterije s vaših ruku prenesu na ranu.”

Što ako ovo čitate nakon što ste već puno grebali? Odmah se obratite zdravstvenom djelatniku ako primijetite simptome poput:

 • Crvenilo ili crte koje se protežu izvan mjesta uboda
 • Gnoj ili iscjetak iz uboda
 • Toplina oko područja uboda
 • Otečeni limfni čvorovi
 • Drhtavica i/ili groznica

Alergijska reakcija

ubod komarca alergija

Iako rijetko, neki ljudi mogu doživjeti ekstremnije alergijske reakcije na slinu komaraca. Odmah potražite liječničku pomoć ako imate oticanje u ustima ili grlu ili ako imate poteškoća s disanjem. 

Također možete iskusiti:

 • Stvaranje plikova
 • Osip
 • Promjene boje, teksture ili temperature kože na mjestu uboda

Ova alergija, poznata kao “skeeter sindrom”, može se iznenada razviti, čak i ako nikada prije niste imali posebno negativnu reakciju na ubode komaraca.

Bolest prenesena putem komarca

Potražite liječničku pomoć ako primijetite simptome infekcije bolesti koju prenosi komarac. 

Simptomi mogu uključivati:

 • Groznica
 • Glavobolja
 • Bolovi u tijela
 • Osipi
 • Mučnina
 • Iritacija očiju
 • Umor

“Ako ste posjetili dio svijeta u kojem trenutno postoje aktivne bolesti koje prenose komarci, svakako recite svom liječniku gdje ste bili”, savjetuje dr. Piliang. “To će im pomoći da što prije postave točnu dijagnozu.”

Reference:

Komentariši