fbpx

Da li je ovo najveća zvijer današnjice

Da li je ovo najveća zvijer današnjice

Kad ste bili dijete, vjerovatno ste crtali slike i sastavljali priče o raznim zvijerima koje su bile uzrokovane vašom maštom. Tijelo guštera, sa glavom slona, krila orla i repom zebre i sl.! Pa, neki su odrasli i ta fantastična pozornica je postala stvarnost.

Lajger je potomak lava mužijaka i ženke tigra. Potomci ženskog lava i muškog tigra, usput se nazivaju "tigon".

Porijeklo Lajgera može se pratiti sve do Indije, gdje su vjerovali da su prvi mladunci rođeni između kasnih 1700-ih i ranih 1800-ih.

Lajger se razlikuje od sličnih vrsta i najveći je od svih poznatih postojećih zvijeri.

Šta to čini Lajger tako unikatnim?

Kao što biste zamislili, na mnogo načina lajgeri izgledaju i djeluju poput ukrštanja tigra i lava. Imaju tipičnu pješčanu boju lavova, sa blijedim prugama i bijelim trbuhom tigra. Muški lajgeri često imaju grbavu grivu.

Lajgeri uživaju u plivanju, poput tigrova, i društveni su, poput lavova. Lajgeri imaju mogućnost da urlaju poput lava. Takođe jedna od njihovih karakteristika je šuškanje, što znači da daju nizak, prijateljski zvuk nalik na zvuk koji tigrovi koriste kao pozdrav.

LAJGER NE PRESTAJE RASTI SVE DO SMRTI

Kakve su njegove karakteristike?

Iznenađujuće, lajgeri budu veći od bilo koje roditeljske vrste, što ih čini najvećom poznatom mačkom na svijetu. Lajgeri teže 800-900 kg (dvostruko više od lavova ili tigrova) i dugački su oko 3,5-4m i mogu biti visoki skoro 2m. Čak su i njihove glave 2,5 puta veće od roditelja. Biološki se ovo naziva hibridnom energijom, kada umreženi potomci nadmašuju roditelje u određenoj karakteristici.

NAPOMENA: Lajgeri se ne nalaze u divljini, jer se tigrovi uglavnom nalaze u Aziji, dok su lavovi uglavnom u Africi. Zbog toga lajgeri žive u zoološkim vrtovima, svetilištima i sa svojim privatnim vlasnicima.

Zašto je Lajger ogroman?

Velika veličina Lajgera rezultat je genetske abnormalnosti poznate kao "displazija rasta" koja je česta kod hibrida. Ukratko, ovo stanje je uzrokovano kod hibrida zbog nedostatka ili obilja gena koji ograničavaju ili inhibiraju rast.

Veliki rast Lajgera rezultat je toga što njegovi roditelji ne posjeduju ograničavajući gen za rast. Ovaj ograničavajući gen za rast nalazi se kod muških tigrova i ženki lavova – pri čemu ukrštanjem njihovih gena nastaje Tigon (sličan lajgeru, ali različitih karakteristika).

Šta kažu stručnjaci o Lajgeru

Mačiji hibridi se ne nalaze u prirodi. Lavovi i tigrovi ne pare se u divljini (osim u indijskoj šumi Gir).

Umjesto toga, ove su životinje potomci velikih mačaka koje se križaju u zatočeništvu i koje su predodređene da postanu atrakcija u zoološkim vrtovima i parkovima divljih životinja. Iako bi moglo izgledati zabavno vidjeti jednu od ovih vrsta, zagovornici očuvanja velikih mačaka kažu da ova hibridizacija ima tamnu stranu.

"Kod hibrida postoji veća mogućnost da se genetika zabrlja", kaže Luke Hunter, koji vodi organizaciju za zaštitu divljih mačaka Panthera. To znači da postoji veća vjerovatnost neplodnosti i drugih oštećenja.

Rješenje ovih problema kod hibrida velikih mačaka nije poznata, zato što ove životinje ne postoje u divljini, naučnici ih nisu mnogo proučavali.

Izveštaji o rođenju lajgera povremeno se javljaju iz zemalja širom svijeta - krajem januara ruski zoološki vrt najavio je rođenje mladunca lajgera po imenu Tzar, ali ligerzoos.com smatra da je većina lajgera u privatnim rukama u Sjedinjenim Državama.

Možda vam se svidi

Liger (Lajger) najveća zvijer na svijetu nastala ukrštanjem lava i tigra

Liger (Lajger) najveća zvijer na svijetu nastala ukrštanjem lava i tigra

17 Septembra, 2021

Liger potomak mužjaka lava i ženke tigra. Liger je hibrid uzgojen u zoološkom vrtu, koji je rezultat parenja mužjaka tigra sa ženkom lava. Liger posjeduje obilježja oba roditelja, u promjenjivim omjerima, ali općenito su veći od oba. Smatra se da je većina, ako ne i svi, muški ligeri sterilni. Ženke, međutim, povremeno mogu uspjeti roditi […]

Sibirski haski pas poznat po vuči saonica

Sibirski haski pas poznat po vuči saonica

18 Decembra, 2020

Pasmina Sibirskog haskija ima prelijepu, gustu dlaku koja dolazi u mnoštvu boja i oznaka. Njihove plave ili raznobojne oči i upečatljive crte lica samo doprinose privlačnosti ove pasmine koja potiče iz Sibira. Lako je shvatiti zašto mnoge privlači izgled ovog sibirskog vuka, ali pripazite jer ovaj atletski inteligentan pas može djelovati neovisno i izazvati velike […]

Činčila saznajte sve o ovom malenom umiljatom glodavcu

Činčila saznajte sve o ovom malenom umiljatom glodavcu

11 Decembra, 2020

Manja od kućne mačke, velikih, tamnih očiju, baršunasto zaobljenih ušiju i plišastog, sivkastog krzna, činčila je možda jedan od najzanimljivijih glodavaca. Činčile su glodavci mekane dlake, snažnih stražnjih nogu, velikih ušiju i repa koji čine oko jedne trećine njihove dužine.  One žive u porodičnim grupama, koje mogu formirati ogromne kolonije, nazvane stadima, od preko 100 […]

Sibirski Samojed

Sibirski Samojed

20 Novembra, 2020

Izvorno uzgajana za lov, vuču saonica i stado irvasa, pasmina Sibirski Samojed pokazala se dragocjenim pratiteljem samojedskog naroda sjeverozapadnog Sibira. Među dužnostima pasmine: planinarenje, praćenje i zagrijavanje vlasnika spavanjem noću na njima. Kao radna pasmina, samojedi mogu ponekad biti bez volje, ali prije svega ostaju ljubazni, nježni i predani obiteljski psi. Nježni su sa gotovo […]

Komentariši