fbpx
notino popust

Rusko-Ukrajinski sukob: Detaljna analiza događaja 11. jula 2023

karta ofanziva u Ukrajini

Analiza sukoba između Rusije i Ukrajine za 11. srpanj 2023. godine donosi niz važnih informacija. Ruske snage izvele su niz napada dronovima Shahed 131 i 136 diljem Ukrajine, vjerojatno kao odgovor na NATO summit 2023. u Vilniusu i kako bi ugrozile dogovor o žitaricama na Crnom moru. Ukrajinske snage oborile su 26 od 28 ruskih dronova.

Njemačka i Francuska su se obvezale pružiti Ukrajini više oružanih sustava tijekom prvog dana NATO summita 2023. u Vilniusu. Koalicija od 11 država potpisala je memorandum s Ukrajinom koji opisuje uvjete za obuku ukrajinskih pilota na zrakoplovima F-16.

Ruski ministar obrane Sergei Shoigu pokušao je prikazati ukrajinsku protuofenzivu kao neuspjeli pokušaj u kontekstu NATO summita. Ukrajinske snage su 11. srpnja izvele protuofenzivne operacije na najmanje tri sektora fronta i ostvarile dobitke na nekim područjima.

Ukrajinski napad projektilima Storm Shadow navodno je ubio zamjenika zapovjednika Južnog vojnog okruga Rusije, general-potpukovnika Olega Tsokova, na zapovjednom mjestu 58. kombinirane vojske u okupiranom Berdyansku, Zaporizhia Oblast.

Glavni štab ruske vojske, general-pukovnik Valery Gerasimov, navodno je otpustio zapovjednika 58. kombinirane vojske, general-majora Ivana Popova, nakon što je Popov izrazio zabrinutost zbog potrebe za rotacijom trupa u zapadnom Zaporizhia Oblastu usred ukrajinskih protuofenziva.

Nepoznati akter ubio je zamjenika šefa grada Krasnodara za mobilizaciju, kapetana Stanislava Rzhitskog, 10. srpnja.

Ukrajinske snage nastavile su protuofenzivne operacije južno od Orikhiva u zapadnom Zaporizhia Oblastu 11. srpnja. Geolocirani snimci objavljeni 10. srpnja pokazuju napredovanje ukrajinskih snaga sjeveroistočno od Robotyne.

karta pokazuju napredovanje ukrajinskih snaga sjeveroistočno od Robotyne.
Photo/Map: ISW

Ruske snage nastavljaju ofenzivne operacije duž linije Svatove-Kreminna i ostvarile su teritorijalne dobitke. Ukrajinske snage nastavile su protuofenzivne operacije na sjevernim i južnim predgrađima Bakhmuta. Ruske snage pokrenule su napade na ukrajinske položaje na frontu Donetsk City-Avdiivka.

Ruske snage napadaju na frontu Donetsk City-Avdiivka.
Photo/map: ISW

Ruske i ukrajinske snage nastavile su kopnene napade duž administrativne granice između Zaporizhia i Donetsk oblasta. Ukrajinske snage nastavile su protuofenzivne operacije južno od Orikhiva u zapadnom Zaporizhia Oblastu.

Komentariši