fbpx
notino popust

Potpuni vodič za brigu o vašem Shiba Inu: zdravlje, trening i još mnogo toga

shiba-inu-featured-slika-v1

Ključne informacije

Psi pasmine Shiba Inu su izrazito inteligentni i imaju jedinstven izgled poput lisice. Iako su sjajni kućni ljubimci za obitelji, idealni su za iskusne vlasnike koji mogu raditi na njihovoj dresuri. Shiba Inu su često tvrdoglavi i teški za treniranje.

Ako tražite malog do srednje velikog psa s izgledom poput lisice i osobnošću poput mačke, voljet ćete Shiba Inua. Shiba Inu je jedna od najpopularnijih japanskih pasmina pasa zbog svog jedinstvenog izgleda. Međutim, vrlo su samostalni i često teški za treniranje, što zahtijeva iskusnog vlasnika psa.

Shiba Inu su poznati po svojim jedinstvenim osobnostima, niskozahtjevnom krznu i atraktivnom izgledu. No, prije nego što posvojite Shiba Inu, trebali biste se što više informirati o njihovoj osobnosti i kako se brinuti za njih kako biste bili sigurni da su pravi kućni ljubimac za vaš dom. Ovaj će članak raspravljati o svemu što trebate znati o Shiba Inu.

Povijest & podrijetlo Shiba Inu

matatagi-film
Shiba Inu u filmu Matagi iz 1982

Shiba Inu su drevna pasmina, koja seže do otprilike 300. G. pne. Shiba Inu, ili Shibe za kratko, nazvani su prema svojoj lovačkoj povijesti u japanskim planinama. Riječ “Shiba” znači četinjački grm. Nažalost, podrijetlo imena je misterij. Shibe su mogle biti nazvane po terenu ili boji krzna.

Shibe su gotovo izumrle tijekom Drugog svjetskog rata jer su većina umrle od distempera nakon rata. No, uzgojni programi su pomogli preživjeti pasmini, i sada su najpopularnija pasmina u Japanu i SAD-u.

Fizički atributi Shiba Inu

shiba-inu-crni-i-crveni
  • Visina: 34 – 42 cm
  • Težina: 8-10 kg
  • Životni vijek: 13-16 godina

Životni vijek Shiba Inu traje od 13 do 16 godina, i smatraju se malom pasminom jer teže samo do 10 kg. Velika Shiba Inu varira po spolu, ali ženke mogu težiti do 8 kg, a mužjaci mogu narasti do 42 cm u visinu.

Najpoznatiji su po svom lisastom izgledu s uspravnim ušima, trokutastim očima, crvenim, đumbirovim, smeđim, ili svijetlo crnim krznom, i bujnim repovima. Shiba Inu su građeni za hladno, zimsko vrijeme s kratkim, ali debelim dvostrukim krznom.

Ponašanje Shiba Inu

Shiba Inu su najbolji za iskusne vlasnike ljubimaca koji mogu investirati u rano treniranje. Međutim, izrazito su nježni prema svojoj obitelji. Shiba Inu su prilično dobri s djecom, ali ih treba nadzirati jer mogu biti nestašni. Osim toga, dobro se slažu s drugim psima kada su pravilno upoznati i socijalizirani, ali možda ne biste željeli odvesti ih u park za pse jer nisu tako druželjubivi kao druge pasmine.

Općenito, psi Shiba Inu imaju prirodu čuvara i zaštitnika, pa nisu tako ljubazni prema strancima kao drugi psi poput Zlatnih retrivera. Međutim, obično nisu skloni agresiji. Umjesto toga, mogu jednostavno ignorirati strance i druge ljubimce. Stoga bi se Shiba Inu štenci trebali socijalizirati i trenirati kako bi se ponašali u određenim situacijama, poput susreta s novim ljudima ili drugim ljubimcima.

Shiba Inu su tvrdoglavi i samovoljni; nisu spremni udovoljiti kao druge pasmine, iako su vrlo inteligentni. Umjesto toga, podučavanje vašeg samostalnog Shiba poslušnosti zahtijevat će puno truda.

Srećom, nisu pasmina s visokom razinom energije. Umjesto toga, trebaju ravnotežu između igre i opuštanja kako bi bili sretni. No, budući da su jedna od najpametnijih pasmina pasa, zahtijevaju puno mentalne stimulacije, pa ćete morati pronaći aktivnosti za njih svaki dan, poput treniranja, slagalica i igračaka koje daju poslastice.

Osim toga, svog Shiba Inu ne biste smjeli puštati s povodca osim ako se ne nalaze u ograđenom prostoru jer su toliko samostalni da bi mogli odlučiti pobjeći ako osjete miris. Izvorno uzgajani za lov, imaju snažan lovni nagon, pa bi svaka vjeverica mogla potaknuti ih da pokušaju pobjeći iz dvorišta.

Briga o Shiba Inu

Shiba Inu su psi koji ne zahtijevaju puno održavanja, ali trebaju mnogo treninga. Srećom, nisu psi visoke energije, stoga ne trebaju mnogo vježbe ili avantura. Umjesto toga, relativno su sretni provodeći svoje vrijeme izležavajući se na suncu nakon šetnje.

Briga o Shiba Inu slična je brizi o drugom psu. Međutim, postoje neki aspekti koji ih izdvajaju. Evo nekoliko savjeta i preporuka za njegu vašeg Shiba Inu:

Njega

Kao što smo spomenuli, Shiba Inu imaju kratko, dvostruko krzno. Obično se jako linjaju, posebno kada se mijenjaju godišnja doba. Međutim, vaš Shiba Inu pas ne zahtijeva opsežnu njegu kao druge pasmine. Umjesto toga, trebali bi ih četkati za vrijeme razdoblja intenzivnog linjanja kako biste smanjili količinu krzna koje ćete pronaći po kući i na odjeći.

Osim toga, možete četkati svog psa svaki tjedan kako biste uklonili otpalo krzno. Druga stvar na koju treba obratiti pažnju je regulacija temperature. Shiba Inu su prilagođeni hladnijem vremenu, pa ne podnose ekstremne vrućine dobro. Redovito četkanje tijekom toplijih mjeseci može im pomoći da se ne pregrijavaju.

Osim redovitog četkanja, vaš Shiba Inu treba i kupanje. Međutim, poznato je da su ovi psi vrlo čisti i vole se sami njegovati, pa možda neće trebati mjesečno kupanje. Umjesto toga, možete kupati svog Shiba Inu svaki mjesec ili dva kako biste uklonili otpalo krzno, prljavštinu i ulja.

Shiba Inu također treba redovito četkanje zubi i čišćenje ušiju. Uvijek je najbolje četkati zube svom psu svakodnevno s četkicom za pse i pastom za zube kako bi se spriječilo nakupljanje plaka i zubnog kamenca koji mogu pridonijeti parodontnoj bolesti.

I konačno, vašem Shiba Inu trebat će redovito podrezivanje noktiju. Kao opće pravilo, ako čujete kako im nokti klikću po tvrdom podu ili pločniku izvan kuće, to znači da su predugi. Koliko često trebate podrezivati nokte svom psu ovisit će o različitim faktorima. Neki psi prirodnim putem troše svoje nokte tako što često šeću po pločniku, dok će drugima biti potrebno češće podrezivanje noktiju.

Prehrana

Kao svi psi, Shiba Inu imaju koristi od visokokvalitetne, uravnotežene komercijalne prehrane. Međutim, obično je najbolje izbjegavati sirovu prehranu za pse jer može predstavljati mnoge zdravstvene prijetnje, uključujući nutritivne nedostatke i izlaganje patogenima.

Hrana za vašeg psa uvijek bi trebala biti primjerena njegovoj dobi kako bi dobili pravilnu ravnotežu hranjivih tvari. Srećom, većina Shiba Inu nema posebne prehrambene potrebe, a vaš veterinar može vam pomoći pronaći najbolju opciju na temelju njihove dobi, težine i općeg zdravlja.

Vježba i obogaćivanje

Shiba Inu su energični psi, ali nisu pasmina visoke energije. Umjesto toga, bit će sretni s šetnjama umjesto dugih trčanja. Srećom, obično nisu destruktivni kada se ostave sami. Vježba može pomoći smanjiti anksioznost zbog razdvajanja i održavati ih u zdravoj tjelesnoj težini. Međutim, Shiba Inu su općenito neovisni i ne smatraju se anksioznom pasminom.

Osim fizičke vježbe, vaš Shiba Inu pas će trebati mentalnu stimulaciju. Shiba Inu su izuzetno inteligentni i mogu se lako dosaditi. Stoga bi trebali redovito dopustiti svom Shiba Inu da se igra s slagalicama ili igračkama koje daju poslastice.

Trening također može biti mentalno stimulirajuća aktivnost koja im pomaže naučiti kako se ponašati u određenim situacijama. Ipak, nikada ne biste smjeli pustiti svog psa s povodca osim ako se ne nalaze u ograđenom prostoru jer vam neće uvijek slušati naredbe.

Trening

Shiba Inu su poznati po svojem neovisnom razmišljanju, što neki vlasnici ljubimaca mogu nazvati tvrdoglavosti. Ovi psi nisu pouzdani s povodca, osim ako se ne nalaze na ograđenom mjestu poput ograđenog dvorišta. Imaju snažan lovni nagon i vrlo su neovisni, pa neće uvijek slušati, bez obzira koliko ste uložili u obuku poslušnosti.

Nažalost, Shiba Inu su inače teški za treniranje i socijalizaciju, pa biste trebali što prije uložiti u oboje. Čak i tada, iskusni trener može biti potreban da vam pomogne da vaš pas sluša vaše naredbe.

Ova teškoća u treningu jedan je od razloga zašto Shiba Inu zahtijevaju iskusnog vlasnika; trening zahtijeva puno truda, a iskusni vlasnici već su trenirali barem nekoliko pasa i mogu uporno raditi sa svojim Shiba Inu kako bi mu pomogli naučiti osnovnu poslušnost.

Zdravlje Shiba Inu

Životni vijek Shiba Inu kreće se od 13 do 16 godina, i generalno su prilično zdrava pasmina. Shiba Inui su skloni alergijama, što može uzrokovati izuzetno svrbež. Nažalost, nećete uvijek znati ima li Shiba Inu kojeg dobijete alergije dok ne počne svrbjeti. Srećom, alergije su relativno lako liječiti uz pomoć veterinara. Ostala moguća zdravstvena pitanja na koje biste trebali biti svjesni uključuju sljedeće:

  • Glaukom
  • Pretilost
  • Displazija kuka

Često postavljana pitanja o Shiba Inu

Je li Shiba Inu dobar kućni ljubimac?

Shiba Inu mogu biti dobri kućni ljubimci, ali biste trebali što prije uložiti u trening, pogotovo ako su u kućanstvu djeca. Shiba Inu je potrebna socijalizacija od rane dobi jer imaju neovisne osobnosti. Dakle, budući da imaju nisko održavanje dlake, obično su dobri ljubimci za ljude s ograđenim dvorištem ili stanovnike koji su spremni osigurati da njihov pas svaki dan dobije dovoljno vježbe. Shiba Inu mogu biti dobri stanovnički psi jer su čisti i ne smeta im biti sami.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da je Shiba Inu teško trenirati, a čak i kada su trenirani, može biti teško ovladati naredbama. Stoga ne biste trebali očekivati da će vas slušati kao ostali psi.

Osim toga, Shiba Inu nisu psi za krilo. Umjesto toga, možda će radije provoditi svoje vrijeme malo dalje od vas umjesto da se maze s vama. Također mogu biti teritorijalni i skloni čuvanju resursa.

Jesu li Shiba Inu pametni?

Shiba Inui su izuzetno pametni i treba im mnogo mentalne stimulacije kako bi se spriječila dosada. Nažalost, njihova inteligencija ne čini ih željnim da udovolje kao neke druge pasmine. Umjesto toga, tvrdoglavi su i mogu biti skloni agresiji ako pokušate spriječiti da rade ono što žele.

Zašto su Shiba Inu tako posebni?

Shiba Inui su lojalni, inteligentni i neovisni. Iako je njih teško trenirati, mnogi vlasnici ljubimaca ih obožavaju zbog njihovih jedinstvenih osobnosti i lijepog izgleda. Zapamtite, svaki Shiba Inu je drugačiji, a njihovo ponašanje u velikoj mjeri ovisi o njihovom odgoju. Stoga je važno uložiti vrijeme u trening vašeg psa kako bi znali kako se ponašati u određenim situacijama.

Završne napomene

Cijene Shiba Inua variraju ovisno o tome jesu li čistokrvni ili mješanci. Međutim, budući da su jedna od najpopularnijih pasmina pasa, možete očekivati da će biti teško pronaći ih u vašim lokalnim skloništima za životinje. Ipak, ova se pasmina često traži zbog svoje inteligencije i jedinstvenog izgleda. Biti vlasnik takvog ljubimca je nagrađujuće iskustvo, pogotovo ako uspijete obučiti ih.

Kao sve pasmine pasa, Shiba Inuima su potrebne cjepiva i redoviti posjeti veterinaru kako bi se osiguralo njihovo zdravlje. I trebate veterinaru kojem možete vjerovati. Isprobajte danas telemedicinu za kućne ljubimce u Nizozemskoj kako biste brinuli o svom psu iz udobnosti svog doma.

Tagovi

Komentariši