fbpx
notino popust

Sijamska mačka – saznajte sve o legendarnoj pasmini sijamskih kraljeva

Sijamska mačka

Sijamske mačke su možda najpoznatije po svom elegantnom, prepoznatljivom izgledu. Iako su mnoge sijamske mačke srebrno -sive boje sa plavim očima, boje tih lijepih mačića mogu biti i narandžaste, smeđe, krem, pa čak plave ili lila boje. Zahvaljujući svom simpatičnom i razigranom karakteru, sijamske mačke su omiljene među ljudima.

Na primjer, da li ste znali da su sijamske mačke jedne od najstarijih pasmina pripitomljenih mačaka na svijetu? Ili da je boja dlake određena njihovom genetikom i temperaturom okoline? Da stvarno!

Ako želite naučiti više – čitajte dalje!

Karakteristike pasmine

 • Težina:
 • Muško: od 3.5 do 5.5 kg.
 • Ženka : oko 3.5 do 4 kg.
 • Boja očiju: Plava
 • Boja dlake: Siva (prugasta) smeđa, krem, plava narandžasta, lila
 • Životni vijek: 8-12 god.
 • Socijalne potrebe / pažnja: Umjerena, velika
 • Izgled:
 • Plave, bademove oči
 • Trokutasti oblik glave – formira savršen oblik od vrha nosa do vrha uha
 • Izduženo, vitko i mišićavo tijelo
 • Velike, široko postavljene uši smještene su više prema glavi
 • Dugi vrat, vitak rep, kratko, sjajno, fino krzno

Historija Sijamske mačke

Jedna od najstarijih pasmina na svijetu

Iako nitko nije siguran kada su sijamske mačke prvi put uzgajane i pripitomljene ,  vjeruje se da su nastale na Tajlandu oko 14. stoljeća, kada su se prvi put pojavile u starim tajlandskim knjigama.  Ova je mačka primijećena i u Pallasovim izvještajima o istraživanjima Kaspijskog mora 1700-ih.

Pallas je opisao da ima:

“uši, šape i rep … prilično crne. Srednje je veličine, ima nešto manje noge od uobičajene mačke, a glava je duža prema nosu.”Historija sijamske macke

Uobičajene sijamske mačke

Dugo su sijamske mačke imale prekrižene oči i nakrivljene repove. Iako su ove osobine nesumnjivo rezultat određenih genetskih faktora, mnoge su legende nudile alternativna objašnjenja zanimljivim pojavama sijamskih mačaka. 

Prema jednoj legendi, grupa sijamskih mačaka imala je zadatak čuvati zlatni, kraljevski pehar. Obavljajući svoje dužnosti, mačke su zurile u čašicu takvim intenzitetom da su im se oči ukrstile. Budući da su omotali repove oko čaše radi dodatne sigurnosti, repovi su im se trajno savijeli. 

I danas postoje sijamske mačke prekriženih očiju i zakrivljenih repova, ali to nije ni približno tako često. Ove su osobine mačji odgajivači utvrdili kao „nepoželjne“. 

Kraljevski tretman

Prije stotine godina, sijamske mačke su na Tajlandu njegovale kraljevske porodice zbog svog karakterističnog, neobičnog i lijepog izgleda. U stvari, članovi ovih kraljevskih porodica vjerovali su da će sijamska mačka dobiti njihovu dušu kada umru – a mačka će provesti ostatak svog dugog života živeći u hramu. 

Iako su sijamske mačke stoljećima bile domaće u Aziji, u Sjedinjenim Državama se nisu pojavile tek kasnih 1800-ih. Jedan od najranijih poznatih vlasnika sijamske mačke zapravo je bila supruga američkog predsednika Rutherforda B. Hayeja, Lucy – što znači da sijamske mačke takođe imaju istoriju u Bijeloj kući. Njena sijamska mačka po imenu Siam, poklon je američkog diplomata sa Tajlanda.  

Pričljiva pasmina

Ako imate sijamsku mačku, znate da su one izuzetno pričljive . Sijamske mačke će iznijeti svoja mišljenja o hrani koju jedu, i u osnovi o svemu na što nailaze tokom dana i noći. Oni istinski vole zvuk sopstvenog glasa. Dobra stvar u tome je što ćete uvijek imati nekoga s kim ćete “razgovarati“. Često ih zovu Brbljavice safirnih očiju. Sijamske mačke su prilično jedinstvena pasmina kako stare tako postaju glasnije.pricljiva pasmina

Boja dlake i kaputa

Kao što smo rekli, kaputi sijamskih mačaka mogu biti nevjerovatnog raspona boja – a te boje ne određuje samo genetika. Pa, sijamske mačke imaju poseban modifikator gena koji inhibira pigment koji se razvija u krznu, što rezultira albinizmom. Ali, zahvaljujući nauci, modifikator gena za albinizam može uticati samo na mačje krzno iznad određene temperature – ili između 100 i 102,5 stepena, da budemo precizniji. 

Jednom kada tijelo sijamske mačke padne ispod otprilike 100 stepeni – ili je mačka u hladnijem okruženju – njeni geni za boju dlake se ponovo uključuju i prenose pigment na krzno. Pošto je tijelo mačke hladnije oko nosa, ušiju, šapa i repa, tu se pigment najčešće odlaže kod sijamskih mačkaka. Dlaka sijamske macke

Većina sijamskih mačaka rođena je potpuno bijela i svoje boje razvijaju sedmicama nakon rođenja. Zašto?

 Budući da je maternica vrlo topla i blokira mačji gen boje kože da dođe do njezina krzna. Nakon rođenja kad su izloženi hladnijoj atmosferi nekoliko sedmica, sijamski mačići će početi razvijati pigment oko lica, repova i šapa.

Kako izgleda sijamska mačka? 

Glava u obliku klina je dugačka i sužava se od uske točke nosa prema vrhovima ušiju, tvoreći trokut. Neuobičajeno velike uši su široke u podnožju, zašiljene na vrhu, dajući im isti trokutasti oblik kao i glava. Oči srednje veličine badema su uvijek duboke živopisne plave boje. Tijelo se često opisuje kao cjevasto i poduprto je dugim, vitkim nogama, s tim da su zadnje noge veće od prednjih nogu. Sijamske mačke hodaju malim, sjajnim, ovalnim šapama i zamahuju dugačkim tankim repom koji se sužava.

Udruženje tradicionalnih mačaka prepoznaje dvije vrste sijamskih, tradicionalnu i klasičnu, obje s vrlo drugačijim izgledom od moderne sijamske mačke prepoznate od strane CFA, TICA i drugih udruga mačaka. Tradicionalna sijamska TCA ima okruglu glavu i tijelo sa velikim kostima. Klasična sijamska TCA također ima velike kosti, ali ima nešto izduženije tijelo od tradicionalnog sijamca i široku klinastu glavu. Dolaze u iste četiri boje prepoznate od CFA, plus albino.Izgled sijamske macke

Šta je sa Tajlanđanima? 

Standard pasmine TICA zahtijeva da ima modificiranu glavicu klinastog oblika srednje širine sa zaobljenim obrazima i njušku koja se sužava na zaobljeni kraj, slično kao konusna vrtna lopata. Glava je duža nije široka, ali ne u izrazitoj mjeri. Oči imaju oblik punog badema, a uši srednje veličine do malo velike, a vrh je usmjeren prema van pod malim uglom. Lijepše, graciozno tijelo je umjereno dugačko, ali ne i tubularno. Noge srednje dužine su graciozne i podupiru ih šape srednje veličine ovalnog oblika. Rep je dugačak kao torzo, sužava na vrhu. Dlaka je kratka i svilenkasta, s blijedom, bjelkastom bojom tijela i gustim, ravnomjernim bojama.

Odrastanje Sijamskih mačića

Skotnost majke sijamskih mačića traje od 65 – 69 dana a u leglu bude od 4 – 6 mačića. Najbolje bi bilo da kod nje ostanu 12 sedmica.

Mače (0 – 6 mjeseci)

Novorođeno mače

Pa, sposobno je samo da pogleda uokolo dok ne nađe mamin mačji stomak i ne dohvati dojku.

Bijelo mače

Kada je vaša sijamska mačka mlada, još uvijek neće prikazati bojanje dlake Sijamski mačići rođeni su potpuno bijeli, no do kraja prve sedmice života počet ćete vidjeti slabe nagovještaje obojenosti. Ali za razliku od većine drugih pasmina mačaka, te velike svijetloplave oči će se zadržati u odrasloj dobi.

Oko tri nedelje starosti, tačke (uši, nos, rep i šape) počet će potamniti, ali potpuna kolorizacija neće se pojaviti tek oko jedne godine starosti.Bijeli macici

Odrastanje mačića

Tokom prvih nekoliko sedmica njihov rast će biti dramatičan. Do druge sedmice (trebali biste vidjeti da je vaš mačić dobio na težini, obično bude dvostruko veće od novorođenčeta.

Takođe, ovo je vrijeme kada ćete vidjeti kako i njihov nosić počinje da djeluje. Ovi mačići čak bi trebali puzati naokolo, što je jednako simpatično koliko i zvuči. U trećoj sedmici dolaze i zubi mačića. Počeće pokazivati neke atribute svojih odraslih. Blijedi dječji plavci vašeg mačića postepeno će potamniti u tamno safirsko plavu boju. U petoj sedmici vidjet ćete da će njihova ličnost malo izaći na vidjelo.

Ovo je uzbudljivo vrijeme jer možete vidjeti kako se tačno ponašaju i igraju i kakav stav razvijaju. Ako mačić ima majku, vidjet ćete da počinje odlaziti od mlijeka i usredotočiti se više na hranu. Jednom kada dostignu osam sedmica, bojanje dlake će bit će mnogo uočljivije i približiti se potpuno razvijenom. Posjet veterinaru trebao bi se dogoditi do pet mjeseci starosti.macici sijamske macke

 (6 mjeseci – 2 godine)

Otprilike u dobi od 6 mjeseci, vidjet ćete da će ove mačke u ovom trenutku pune energije. Vaše sijamsko mače službeno neće biti odrasla mačka sve dok ne napuni zrelu dob od dvije godine. U ovoj fazi će njihovo bojenje nastaviti trend potamnjenja, a temperatura na kojoj je njihovo tijelo igrat će čimbenik koliko i ona postaju tamna. Smanjena aktivnost i debljanje povisit će i njegovu tjelesnu temperaturu.

Zdravlje i njega sijamske mačke

Problemi koji mogu utjecati na sijamce uključuju sljedeće:

 • Amiloidoza, bolest koja nastaje kada se vrsta proteina nazvana amiloid odloži u tjelesne organe, prvenstveno u jetri kod sijamske mačke
 • Astma / bronhijalna bolest
 • Kongenitalne oštećenja srca kao što je aortna stenoza
 • Čvorovi na repu kralježaka,
 • Adenokarcinom dojke,
 • Hipertrofična kardiomiopatija
 • Poteškoće u disanju
 • Glaukoma
 • Strabizam

Međutim, česte provjere veterinara omogućit će nam da spriječimo ove bolesti i da ih liječimo na vrijeme.Zdravlje sijamske macke

Njega i hrana

Osnovna briga o njihovom zdravlju uključuje učestalo četkanje i odgovarajuću hranu koja se temelji na suvoj hrani koja sprečava pretilost.

Četkanje dlake i čišćenje zuba

Kratki, fini kaput sijamske mačke lako se njeguje sedmičnim češanjem kako bi se uklonila mrtva dlaka i distribuirala kožna ulja. Imaju kratku dlaku pa je lako održavati. Četkajte zube da biste spriječili parodontnu bolest. Svakodnevna higijena zuba je najbolja, ali ako ne stignete svaki dan onda je i sedmično četkanje bolje nego ništa.Njega sijamske macke

Dobra je ideja da zadržite sijamsku mačku samo u zatvorenom prostoru kako bi je zaštitili od bolesti koje prenose druge mačke, napada pasa i ostalih opasnosti s kojima se suočavaju mačke koje izlaze vani , poput udarca automobila. Sijamci koji izlaze napolje također rizikuju da ih ukrade neko ko bi želio imati tako lijepu mačku, a nebi da je plati.

Sijamska mačka obitelj i drugi kućni ljubimci

Aktivna i društvena sijamska mačka je savršen izbor za obitelji s djecom i pse prilagođene mačkama . Igrat će se kao i svaki retriver, lako uči trikove i voli pažnju koju dobivaju od djece koja se prema njoj odnose pristojno i s poštovanjem. Sijamske mačke su neverovatno društvene, inteligentne i glasne – razgovaraće sa svima koji žele da ih slušaju, pa čak i sa onima koji ne žele. sijamska macka i psi

Zaključak

Spadaju u top 10 najljepših mačaka na svijetu. Sijamska mačka nije samo lijepa, već je i vrlo inteligentna. Međutim, ova inteligencija ne znači da može biti obučena da radi sve što želite. Kao i većina drugih visoko inteligentnih rasa, sijamska mačka ima svoje želje.

Koliko su pametne govori i ova informacija. Kada su dvije sijamske mačiće koje žive u holandskoj ambasadi u Moskvi, počele su da grebu po zidu, njihov vlasnik je posumnjao da reagiraju na buku koju ljudsko uho ne može otkriti. Bio je u pravu – 30 malih mikrofona otkriveno je iza zida. 

Sijamska je mačka simpatična i zahtijeva od vas da joj se posvetite, morate biti ljubazni prema mački i morate da se igrate sa njom.

Sijamke su beskrajno znatiželjne. Ako želite sijamca samo zbog njegovog izgleda, razmislite ponovo.

Vole pričati kako bi se pravile važne. Sijamske mačke prirodno su privržene, mada su, kao dobre mačke, neovisne i nikada se neće predati našoj volji. Vrlo su radoznale, čak i sa strancima. S druge strane, mačke ove pasmine imaju tendenciju da su veoma privržene porodici, što znači da je moguće da će vrlo često zahtijevati pažnju. Njihov dom predstavlja njihovo utočište, vrlo su teritorijalne i kao rezultat toga možda neće dobro prihvatiti druge mačke.Sijamska macka slici psu po ponasanju

Prednosti Mane
Vole biti oko ljudi i ponašaju se mnogo više poput pasa nego mačaka.Ako radite puno radno vrijeme ili nemate slobodnog vremena, vaša mačka će zasigurno postati destruktivna.
Lako ih je njegovati. Imaju kratku dlakuMnogo pričaju, a njihov zvuk je poznato da je neugodniji od dječjeg plača.
Lojalne su i privržene. Prate svog gospodara u stopu.One traže ljudsku interakciju.

Zbog želje da budu u blizini ljudi, sijamske mačke mogu patiti od depresije ako ih dugo ostavite same.  Ove mačke rade samo ono što žele.kako odabrati sijamsku macku

REFERENCE:
 1. https://cattime.com/cat-breeds/siamese-cats#/slide/1
 2. https://www.thesprucepets.com/facts-about-siamese-cats-4173491
 3. https://www.hillspet.com/cat-care/cat-breeds/siamese

Komentariši