fbpx
notino popust

Saznajte više o simptomima trudnoće: šta svaka trudnica treba znati

zena trudna trbuh trudnoca

Značajne hormonske promjene događaju se tijekom trudnoće. One pokreću različite simptome. Nekim ženama se javlja mnogo simptoma trudnoće, dok drugima može biti prisutno samo nekoliko.

Simptomi rane trudnoće uključuju izostanak menstruacije, promjene na dojkama, umor, često mokrenje, mučninu i povraćanje (jutarnja mučnina). Međutim, ovi simptomi mogu biti uzrokovani drugim faktorima i ne znače nužno da ste trudni. Stoga, ako sumnjate da ste trudni, obavite test za trudnoću kod kuće i posjetite svog liječnika opće prakse.

U kasnijim fazama trudnoće mogu se dogoditi različite promjene u vašem tijelu, uključujući bolove u leđima, glavobolje, grčeve u nogama ili proširene vene, svrbež ili trnci, zatvor, hemoroidi ili probavne smetnje, vaginitis ili iscjedak iz rodnice, te promjene raspoloženja ili depresija.

Ako imate bilo kakve brige, nemojte oklijevati razgovarati s vašim liječnikom opće prakse. Odmah se obratite svom liječniku opće prakse ako primijetite simptome poput vaginalnog krvarenja ili pucanja vodenjaka, kroničnih bolova, visoke temperature, jakih glavobolja ili gubitka vida.

Znakovi trudnoće

Rani znakovi trudnoće mogu uključivati:

 • Izostanak menstruacije
 • Mučninu i povraćanje (često nazvano ‘jutarnja mučnina’, ali može se dogoditi u bilo koje doba dana)
 • Osjećaj osjetljivosti i povećanje dojki
 • Umor i iscrpljenost
 • Češće mokrenje, posebno noću
 • Želju za određenom hranom ili nepodnošenje hrane koju inače volite, te osjećaj kiselog ili metalnog okusa u ustima čak i kada niste jeli (disgeuzija).

Međutim, mnogi od ovih znakova, poput izostanka menstruacije, mučnine ili umora, također mogu biti uzrokovani stresom ili bolestima. Ako sumnjate da ste trudni, razmislite o obavljanju testa trudnoće kod kuće (testiranje mokraće) ili se obratite svom liječniku koji će možda provesti testiranje mokraće, krvni test ili ultrazvučni pregled.

zena sjedi i drzi test za trudnocu

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je obično prvi znak moguće trudnoće. Međutim, neke žene mogu imati malo svijetlog krvarenja oko očekivanog termina menstruacije.

Mučnina i povraćanje

“Jutarnja mučnina” je stanje koje pogađa više od polovice svih trudnica. Simptomi uključuju osjećaj mučnine i povraćanje, te gubitak apetita. Mnoge trudnice s jutarnjom mučninom ne osjećaju simptome samo ujutro, već ih doživljavaju tijekom cijelog dana.

Jutarnja mučnina obično počinje između četvrtog i šestog tjedna trudnoće i može se smiriti do 12. tjedna, iako može trajati duže ili se vratiti oko 32. tjedna.

Promjene na dojkama

Tijekom trudnoće, dojke postaju veće, otečene i osjetljive. Ove promjene su slične onima koje možda primijetite nekoliko dana prije menstruacije. Tijekom trudnoće, koža oko bradavice postaje tamnija, a vene na dojkama postaju izraženije.

Umor

Jak umor je uobičajen u ranoj trudnoći. To je najvjerojatnije uzrokovano masivnim povećanjem hormona progesterona. Progesteron je potreban za održavanje trudnoće i potpomaganje rasta djeteta, ali usporava vaš metabolizam.

Pokušajte se odmoriti i naspavati kad god možete u ovom ranom stadiju trudnoće. Razina vaše energije će vjerojatno ponovno porasti oko četvrtog mjeseca trudnoće, kada je posteljica dobro uspostavljena.

Umor tijekom trudnoće također može biti uzrokovan anemijom, koja je najčešće uzrokovana nedostatkom željeza. Važno je jesti hranu bogatu željezom kako bi se spriječila anemija. Liječenje anemije u trudnoći obično uključuje uzimanje tableta za željezo. Ponekad je potrebna infuzija željeza (lijek koji se daje kroz kapaljku). To zahtijeva boravak u bolnici, ali traje samo nekoliko sati. Nekoliko vrsta infuzija željeza može dati vaš obiteljski liječnik.

Učestalo mokrenje

Tijekom trudnoće dolazi do povećanja razine tjelesnih tekućina i boljeg rada bubrega. Također, rastuća maternica pritišće mjehur. Kao rezultat toga, većina žena počinje osjećati češće mokrenje u prvim tjednima trudnoće.

Žudnja za hranom

Žudnja za određenom hranom je vrlo česta u trudnoći, posebno za hranom koja pruža energiju i kalcij, poput mlijeka i drugih mliječnih proizvoda. Također, možda ćete primijetiti da iznenada ne volite hranu koju ste prije voljeli.

Neke žene čak razviju neobičnu želju za predmetima koji nisu hrana, poput zemlje ili papira. To može ukazivati na nedostatak hranjivih tvari.

Ostali simptomi trudnoće

Mnogi od ovih simptoma također mogu ukazivati na druga stanja. Ako ste u nedoumici, posjetite svog liječnika.

 • Bol u leđima
 • Otežano disanje
 • Zatvor
 • Hemoroidi (čvorovi)
 • Glavobolje
 • Žgaravica i probavne smetnje
 • Svrbež kože
 • Grčevi u nogama
 • Promjene raspoloženja (kao što je neobjašnjivo plakanje)
 • Trnci i utrnulost u rukama
 • Iscjedak iz rodnice
 • Vaginitis
 • Proširene vene i oticanje nogu.

Bol u leđima

bol u donjem dijelu ledja tijekom trudnoce

Bol u leđima tijekom trudnoće je česta i utječe na više od jedne trećine žena. Obično je uzrokovana popuštanjem ligamenata i promjenom držanja zbog rastuće trudnoće.

Kako biste smanjili bol u leđima tijekom trudnoće, možete nositi cipele s ravnom petom koje pružaju dobru potporu, koristiti stolice s dobrim naslonom za leđa, izbjegavati dizanje teških predmeta i provoditi blagu tjelesnu aktivnost. Vježbanje u vodi može smanjiti bol u leđima tijekom trudnoće, a pomoć mogu pružiti i fizioterapija i akupunktura.

Gubitak daha

Na početku trudnoće hormon progesteron povećava kapacitet pluća. To vam omogućava da prenosite više kisika do vaše bebe i uklonite otpadne tvari poput ugljičnog dioksida koje oboje proizvodite. Sa svakim udahom dišete dublje, a količina zraka koju udahnete (i izdahnete) značajno se povećava. To može uzrokovati osjećaj nedostatka zraka.

Također, kako se trudnoća približava terminu, pritisak rastuće maternice i djeteta na dijafragmu može uzrokovati osjećaj otežanog disanja.

Ako odjednom imate problema s disanjem i iskusite bilo koji od sljedećih simptoma: bol, lupanje srca, težak umor ili teškoće s disanjem prilikom vježbanja, obratite se svom liječniku.

Opstipacija

Opstipacija se odnosi na rijetke i tvrde stolice koje je teško izbaciti. To je čest problem tijekom trudnoće koji može biti uzrokovan usporavanjem probavnog sustava zbog hormona trudnoće ili pritiskom rastuće maternice na rektum.

Ako se suočavate sa opstipacijom tijekom trudnoće, evo što možete učiniti:

 • Pijte dovoljno vode svaki dan.
 • Jedite više hrane bogate vlaknima, poput mekinja, žitarica od pšenice, svježeg voća i povrća.
 • Bavite se blagim vježbama s niskim utjecajem, poput plivanja, šetanja ili joge.

Prije korištenja bilo kakvih laksativa koje možete kupiti bez recepta, obavezno se posavjetujte sa svojm liječnikom. Ako promjene u prehrani i načinu života ne pomažu, vaš liječnik može propisati laksativ koji je siguran za upotrebu tijekom trudnoće.

Hemoroidi

Moguće je da ćete razviti hemoroide zbog napinjanja tijekom opstipacije ili pritiska od glave vaše bebe. Budite bez brige, simptomi obično sami nestaju ubrzo nakon poroda.

Ako imate krvarenje iz hemoroida, svrbež, nelagodu ili bol, preporučuje se sljedeće:

 • Ublažite ili spriječite opstipaciju povećanjem unosa vode i vlakana u prehrani.
 • Sjednite u toploj slanoj vodi oko 15 minuta, posebno nakon pražnjenja crijeva.
 • Koristite kremu za hemoroide.

Ako krvarenje ili bol ne prolazi, porazgovarajte sa svojim liječnikom.

Glavobolje

trudnica glavobolja

Ako tijekom trudnoće imate glavobolju koja se ne olakšava uzimanjem paracetamola, posebno u drugoj polovici trudnoće, obratite se svom liječniku.

Dugotrajna glavobolja može biti povezana s pre-eklampsiom – stanjem koje može utjecati na vaše bubrege, povećati krvni tlak i smanjiti dotok krvi do vaše bebe.

Žgaravica i probavne smetnje

Gastritis, refluks ili loše probave su bol i nelagoda uzrokovana kiselinom iz želuca koja ulazi u jednjak i “gori” ga.

Loša probava je češća tijekom trudnoće zbog pritiska koji rastuća maternica stavlja na organe u trbušnom dijelu i djelovanja hormona progesterona koji opušta mišić između jednjaka i želuca.

Ako osjećate gastritis (žgaravicu), refluks ili lošu probavu tijekom trudnoće, preporučuje se sljedeće:

 • Jedite manje, ali češće obroke.
 • Izbjegavajte konzumiranje hrane neposredno prije spavanja.
 • Spavajte s više jastuka kako bi vam glava bila podignuta.
 • Nosite labavu odjeću.
 • Izbjegavajte hranu i piće koje pogoršavaju simptome, kao što su masna hrana, začinjena hrana, alkohol i kofein (čaj, kava, čokolada i kola).
 • Prije uzimanja antacida, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Ako vam ove strategije ne olakšaju simptome, obratite se svom liječniku koji može propisati siguran lijek za smanjenje izlučivanja kiseline.

Svrbež kože

Rašireni svrbež po tijelu nije čest tijekom trudnoće, ali može biti vrlo uznemirujući, ometajući san i uživanje u trudnoći. Najčešći uzroci su suha koža i ekcem, ali ponekad nema očiglednog uzroka za svrbež. U rijetkim slučajevima, ako su dlanovi ruku i tabani nogu svrbljivi, to može biti znak ozbiljne bolesti jetre – krvni test može provjeriti to.

Svrbežni osip u kasnijem dijelu trudnoće smatra se reakcijom tijela na rastezanje kože. To se naziva PUPPS. Svrbež se može kontrolirati korištenjem hidratantnih krema i antihistaminika. Pitajte svog liječnika koji antihistaminici su sigurni tijekom trudnoće.

Grčevi u nogama

Grčevi u nogama nastaju zbog nakupljanja kiselina koje uzrokuju nevoljno stezanje zahvaćenih mišića. Doživi ih do polovice trudnica, obično noću. Grčevi u nogama su češći u drugom i trećem tromjesečju trudnoće.

Ako doživite grčeve u nogama, preporučuje se da:

 • Hodate.
 • Istegnite i masirajte zahvaćene mišiće kako biste rastjerali nakupljene kiseline.
 • Stavite toplu oblogu na zahvaćene mišiće.

Ako vam grčevi smetaju, razgovarajte s vašim liječnikom o mogućnosti uzimanja magnezija laktata ili citrata ujutro i navečer.

Promjene raspoloženja

Nekim ženama koje su nedavno zatrudnjele može se dogoditi promjena raspoloženja, kao što su razdražljivost. Druge trudnice mogu osjećati osjećaje veselja. Smatra se da hormoni trudnoće utječu na kemikalije u mozgu, što uzrokuje promjene raspoloženja.

Tijekom trudnoće, 1 od 10 žena osjeća depresiju. Depresija je izlječiva, pa je ako osjećate depresiju ili tugu tijekom trudnoće izuzetno važno potražiti pomoć što je prije moguće. Obratite se svom liječniku što je prije moguće.

Trnci i utrnulost u vašim rukama (sindrom karpalnog tunela)

Sindrom karpalnog tunela – trnci i utrnulost u rukama – utječe na do 60 posto žena tijekom trudnoće. To je uzrokovano kompresijom srednjeg živca zbog povećanja tekućina u tkivima tijekom trudnoće.

Sindrom karpalnog kanala može biti blag, s povremenom boli, ili težak, što može izazvati djelomičnu paralizu palca ili gubitak osjeta. Simptomi obično sami nestanu ubrzo nakon poroda.

Ako osjećate trnce i utrnulost u rukama, obavijestite svog liječnika. U vrlo teškim slučajevima, vaš liječnik može preporučiti injekcije kortikosteroida ili kirurški zahvat kao tretman.

Vaginalni iscjedak

Povećanje vaginalnog iscjetka je uobičajena promjena tijekom trudnoće. Ako je povezano s svrbežom, bolom, neugodnim mirisom ili bolom prilikom mokrenja, to može biti znak infekcije. Potražite liječenje od svog liječnika.

Vaginitis

Vaginitis je upala vagine, što je neugodna tegoba za mnoge žene. Češća je tijekom trudnoće. Neki uzroci vaginitisa uključuju vaginalnu kandidijazu, bakterijsku vaginozu, trihomonijazu i klamidiju.

Proširene vene i edem nogu (otok)

trudna zena masira bolnu i prosirenu venu

Proširene vene na nogama su vrlo uobičajene tijekom trudnoće zbog kombinacije faktora, uključujući povećani volumen cirkulirajuće krvi tijekom trudnoće i pritisak maternice na veće vene. Taj povećani pritisak na vene također može uzrokovati oticanje nogu (edem), što može uzrokovati bol, osjećaj težine, grčeve (posebno noću) i druge neobične senzacije.

Ako imate proširene vene, preporučuje se:

 • Nošenje kompresijskih čarapa.
 • Izbjegavanje dugotrajnog stajanja.
 • Blaga i redovita tjelovježba poput šetnje ili plivanja.
 • Ležanje i podizanje nogu kad god možete.
 • Pokušajte masirati noge.
 • Obavijestite svog liječnika na sljedećem pregledu trudnoće.

Znakovi i simptomi tijekom trudnoće – kada potražiti pomoć

Preporučuje se da kontaktirate svoju bolnicu ili zdravstvenog skrbnika ako ste zabrinuti ili ako imate bilo što od sljedećeg tijekom trudnoće:

 • Vaginalno krvarenje
 • Smanjeni pokreti vaše bebe u usporedbi s uobičajenim
 • Jaka bol u trbuhu
 • Bol koja ne nestaje
 • Curenje plodne vode (ako vam puknu vode)
 • Povišena temperatura
 • Nezaustavljivo povraćanje
 • Glavobolja koja ne prolazi
 • Gubitak vida ili zamagljen vid
 • Rašireni svrbež kože
 • Naglo oticanje lica, ruku i nogu.
Tagovi

Komentariši