fbpx
notino popust

10 prirodnih kućnih lijekova koji pomažu kod dijabetesa tipa 2

Deset kucnih lijekova za lijecenje dijabetesa

U ovom tekstu ćemo istražiti dijabetes tipa 2 kao kompleksno stanje koje se razvija iz kombinacije genetskih predispozicija i uticaja okoline.

Razmatrat ćemo ulogu nedostatka tjelesne aktivnosti, nepravilnih prehrambenih navika, emocionalnog stresa, nedostatka sna, izloženosti toksinima te genetike kao ključnih elemenata koji pridonose pojavi ovog tipa dijabetesa.

Također ćemo razmotriti čestu težnju pacijenata s dijabetesom tipa 2 da se okrenu prirodnim metodama i upotrebi hrane kao oblika terapije, te kako ova dopuna konvencionalnoj medicini može donijeti koristi, ali i izazove.

Uz to, naglasit ćemo važnost stručnog savjeta i praćenja prilikom korištenja prirodnih lijekova i dodataka kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije, poput hipoglikemije. Kroz ovo istraživanje, nastojat ćemo bolje razumjeti kako pristupiti liječenju dijabetesa tipa 2 na sveobuhvatan način, uz poštivanje individualnih potreba i zdravstvenih stanja svakog pojedinca.

1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće (ACV) je postalo popularno kao potencijalno korisna supstanca u podršci regulaciji šećera u krvi. Njegov primarni sastojak, octena kiselina, povezuje se s nizom potencijalnih zdravstvenih koristi. Postoje istraživanja koja sugeriraju da ACV može imati povoljan utjecaj na glikemijski indeks i nivo šećera u krvi.

Praksa uzimanja 2 supene kašike jabukovog sirćeta pred spavanje kao potencijalnog načina za smanjenje jutarnjeg natašte šećera u krvi ima osnovu u nekim istraživanjima. Ova praksa može pomoći u regulaciji šećera tijekom noći i rano ujutro.

Također, uzimanje 1-2 kašike jabukovog sirćeta uz obroke može pomoći u smanjenju glikemijskog opterećenja obroka bogatih ugljikohidratima. Ovo može smanjiti brzi skok šećera nakon obroka i doprinijeti stabilizaciji šećera u krvi tokom dana.

Mnogi savjetuju konzumaciju jabukovog sirćeta prije obroka, samostalno ili ga miješaju s drugim namirnicama kao što su salatni preljevi ili čajevi. Ovo omogućava postepeno otpuštanje octene kiseline u tijelu tokom probave, što može pridonijeti postizanju pozitivnih efekata na glikemijsku kontrolu.

Važno je napomenuti da, dok postoji nekoliko istraživanja koja podržavaju potencijalne koristi jabukovog sirćeta, rezultati nisu uvijek konzistentni i daljnja istraživanja su potrebna. Također, individualni odgovor na ACV može varirati, pa je važno pratiti reakcije organizma i, kao i uvijek, konzultirati se sa stručnjakom prije nego što uvedete značajne promjene u svoj režim liječenja ili ishrane.

Jabučno sirće

2. Vlakna ječam

Vlakna su ključan element prehrane koji može igrati značajnu ulogu u kontroli šećera u krvi i općem zdravlju. Konzumiranje dovoljne količine vlakana može pomoći u usporavanju apsorpcije šećera i inzulina, što rezultira stabilnijim nivoima šećera u krvi.

Preporučuje se da odrasli konzumiraju oko 30 grama vlakana dnevno, dok stvarnost pokazuje da mnogi ljudi unose znatno manje.

Ječam je jedna od namirnica bogata vlaknima koja može doprinijeti poboljšanju regulacije šećera u krvi, inzulina, holesterola i smanjenju opće upale. Osim vlakana, ječam je i izvor proteina i drugih hranjivih tvari koje doprinose uravnoteženoj ishrani.

Jedan od načina da povećate unos vlakana je konzumiranje ječma. Ječam je žitarica koja je dostupna u različitim oblicima, kao što su ječmeno brašno, ječmena kaša i ječmeni griz.

Važno je napomenuti da ječam obično ne zahtijeva namakanje kao neke druge žitarice i može se brzo pripremiti. Kuhanje ječma traje oko 15 minuta, gdje se koristi malo vode i soli. Ova brza priprema ga čini praktičnim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

Iako dodaci vlaknima poput ljuske psilijuma (Metamucil) mogu biti korisni, najbolji način da postignete svoj cilj unosa vlakana je kroz raznoliku ishranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama.

Uključivanje ječma i drugih vlaknima bogatih namirnica u ishranu može doprinijeti dugoročnoj glikemijskoj kontroli, općem zdravlju i dobrobiti. Kao i uvijek, individualni odgovor na ishranu varira, pa je važno pratiti svoje tijelo i konzultirati se sa stručnjakom prije nego što napravite značajne promjene u svojoj prehrani.

jecam

3. Krom

Krom je esencijalni mineral koji ima ulogu u regulaciji metabolizma glukoze. Njegova prisutnost u organizmu pomaže potporu normalnom djelovanju inzulina, hormona koji regulira unos glukoze u stanice. Nedostatak kroma može rezultirati u smanjenom kapacitetu organizma da adekvatno iskoristi šećer, što može doprinijeti povećanim nivoima šećera u krvi.

Pivski kvasac je jedan od izvora hroma u ishrani, ali ga također možete pronaći i u drugim namirnicama kao što su integralne žitarice, orašasti plodovi i neki mahunarci. U nekim slučajevima, unos hroma putem hrane može biti nedovoljan, te se zato pribjegava dodacima prehrani.

Postoje istraživanja koja sugeriraju da dodaci hroma mogu doprinijeti smanjenju nivoa šećera u krvi i smanjenju hemoglobina A1c, koji odražava prosječnu razinu šećera u krvi tokom posljednja tri mjeseca. Međutim, učinak dodataka hroma može varirati od osobe do osobe, te nije uvijek konzistentan.

Važno je naglasiti da osobe koje imaju problema s bubrezima trebaju biti oprezne pri uzimanju suplemenata hroma. Višak hroma može imati štetne učinke na bubrege, stoga je važno konzultirati se s liječnikom prije nego što započnete uzimanje bilo kojeg suplementa, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme.

Kao i sa svim dodacima, važno je pridržavati se smjernica stručnjaka i ne prekoračivati preporučene doze.

5. Cink

Cink je mineral koji igra važnu ulogu u mnogim biološkim procesima, uključujući i regulaciju metabolizma glukoze. Osobe s dijabetesom ponekad pokazuju manjak cinka, a dodaci hrani s cinkom mogu imati pozitivan utjecaj na glikemijsku kontrolu i neke aspekte zdravlja povezane s dijabetesom.

Istraživanja su pokazala da dodaci hrani s cinkom mogu doprinijeti smanjenju nivoa šećera u krvi i hemoglobina A1c, što je mjera dugoročne glikemijske kontrole. Također, cink ima antioksidativne svojstva, što znači da može pomoći u neutraliziranju slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa, koji je često povezan s komplikacijama dijabetesa.

Međutim, važno je naglasiti da, kao i kod svih minerala i vitamina, doza cinka treba biti pažljivo regulirana. Previše cinka može uzrokovati negativne učinke, uključujući inhibiciju apsorpcije drugih minerala, poput bakra. Ova neravnoteža minerala može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Prije nego što odlučite uzimati dodatke cinka, važno je konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ako već uzimate druge dodatke ili lijekove. Uzimanje u obzir potreba organizma za cinkom i pridržavanje smjernica stručnjaka ključno je kako bi se postigle koristi bez potencijalnih rizika.

6. Berberin

Berberin je prirodna biljna supstanca koja se nalazi u nekoliko biljaka, uključujući zlaticu, žutiku, korijen grožđa Oregon i Coptis. Ova biljka privlači pažnju zbog svojih potencijalnih blagotvornih efekata na regulaciju šećera u krvi.

Istraživanja su sugerirala da berberin može imati pozitivan utjecaj na smanjenje nivoa šećera u krvi i hemoglobina A1c. Ovaj spoj se također povezuje s mogućim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, koja su posebno značajna za osobe s dijabetesom s obzirom na veći rizik od komplikacija povezanih s upalom i oksidativnim stresom.

Važno je naglasiti da Berberin može utjecati na to kako se tradicionalni lijekovi obrađuju u tijelu. To znači da bi uzimanje berberina istovremeno s drugim lijekovima moglo utjecati na način na koji tijelo apsorbira, metabolizira ili koristi te lijekove.

Stoga je važno konzultirati se sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati berberin ili bilo koji drugi dodatak, kako bi se osiguralo da nema nepoželjnih interakcija s vašim postojećim lijekovima.

Također, treba napomenuti da berberin ne bi trebalo uzimati tijekom trudnoće, s obzirom na potencijalne rizike i nepoznate učinke na razvoj fetusa.

Prirodni pristupi poput berberina mogu biti korisni, ali samo pod stručnim nadzorom. Svaka osoba je jedinstvena i različito reagira na različite dodatke, pa je važno surađivati ​​sa svojim doktorom kako biste bili sigurni da koristite dodatke hrani na siguran i efikasan način.

Berberin

7. Cimet

Cimet je začin koji se često koristi u kulinarstvu i ima potencijalne medicinske koristi, posebno u kontroli šećera u krvi i kolesterola.

Nekoliko istraživanja sugerira da cimet može imati pozitivan utjecaj na smanjenje nivoa šećera u krvi. Aktivni spojevi u cimetu mogu pomoći tijelu da bolje iskoristi inzulin, hormon koji regulira unos glukoze u stanice. To može rezultirati smanjenjem brzih skokova šećera nakon obroka i stabilnijim nivoima šećera tokom dana.

Osim toga, cimet se također povezuje s mogućim smanjenjem nivoa lošeg holesterola (LDL) i ukupnog holesterola. Njegova antioksidativna svojstva mogu doprinijeti zaštiti krvnih žila i smanjenju rizika od srčanih problema.

Međutim, važno je napomenuti da iako cimet može biti koristan, njegova korist može varirati od osobe do osobe. Također, cimet ne bi trebalo smatrati zamjenom za konvencionalne terapije, već kao dodatak zdravom načinu života.

Najbolji način za iskoristiti potencijalne koristi cimeta je da ga redovito uključite u svoju ishranu. Možete ga dodati u jela kao što su žitarice, smoothieji, jogurt ili čaj.

Cimet

8. Piskavica (Fenugreek)

Piskavica je biljka čije se sjemenke često koriste kao začin, a također ima i medicinske koristi, posebno u pogledu smanjenja razine holesterola i hemoglobina A1c.

Kroz vjekove, piskavica je bila korištena u različitim kulturama zbog svojih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Istraživanja sugeriraju da piskavica može doprinijeti smanjenju nivoa holesterola i glikiranog hemoglobina (HbA1c), što odražava prosječni nivo šećera u krvi tokom vremena.

Zanimljivo je da konzumacija piskavice može rezultirati promjenom mirisa urina koji podsjeća na miris javorovog sirupa. Ova nuspojava nije štetna i obično je bezopasna.

Kako biste iskoristili prednosti piskavice, možete je uključiti u svoju ishranu. Sjemenke piskavice mogu se dodavati jelima kao začin, ali također se mogu koristiti i kao sastojak u pripremi različitih jela, poput curryja ili juha.

Važno je napomenuti da svaki dodatak ili promjena u ishrani treba biti pažljivo razmotrena, osobito ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove.

Piskavica

9. Srebrna svilenica (Gymnema)

Gymnema je biljka koja se već stoljećima koristi u Indiji, a novi dokazi podržavaju njenu medicinsku primjenu pokazujući koristi za regulaciju šećera u krvi, razine inzulina te kao dodatak za poboljšanje efikasnosti tradicionalnih farmaceutskih proizvoda.

Važno je napomenuti da gymnema može sinergijski djelovati s vašim lijekovima, stoga je potrebno pažljivo praćenje nivoa šećera u krvi kako biste izbjegli hipoglikemiju.

Gymnema

10. Nopal

Nopal je biljka koja se ponekad naziva i jastučićima kaktusa opuncija. Ovi jastučići su ukusni i mogu biti korisni u smanjenju nivoa šećera u krvi. Nopal se često koristi u meksičkoj kuhinji i možete ga naručiti u svom omiljenom meksičkom restoranu.

Možete ih jesti na različite načine, kao što je dodatak jelima s jajima ili priprema salate. Osim što su ukusni, nopal može pružiti koristi za kontrolu šećera u krvi.

Nopal

Važni koraci u upravljanju dijabetesom

Upravljanje dijabetesom zahtijeva pažljiv pristup. Razumijevanje prehrane, vježbanja i medicinskih opcija ključno je za održavanje vašeg zdravlja.

Korak 1: Važnost ishrane u upravljanju dijabetesom:

Ishrana ima ključnu ulogu u liječenju i upravljanju dijabetesom. Održavanjem zdrave i uravnotežene prehrane, možete održavati stabilan nivo šećera u krvi. Postepeno mijenjanje prehrambenih navika pomaže održati šećer u normalnom rasponu.

Zdrava ishrana uključuje uravnotežen obrok koji kombinira proteine, masti i ugljene hidrate. Također, važno je unositi hranu bogatu hranjivim tvarima kao što su vitamini, minerali i vlakna.

Namirnice koje treba konzumirati kod dijabetesa:

 • Povrće: Odaberite povrće bez škroba kao što su zeleno lisnato povrće, paprike, karfiol, šparoge i brokula jer imaju nizak sadržaj kalorija i visok udio vlakana. Ovo povrće također sadrži antioksidanse koji štite od različitih bolesti.
 • Voće: Birajte voće s niskim glikemijskim indeksom kao što su bobičasto voće, kivi, naranče i jabuke, kako ne bi naglo podizalo nivo šećera u krvi.
 • Nemasni proteini: Riba, piletina, puretina i mahunarke su odlični izvori proteina s niskim sadržajem zasićenih masti, što pomaže u osjećaju sitosti.
 • Integralne žitarice: Odaberite cjelovite žitarice poput zobenih pahuljica, integralnog kruha i smeđeg riža jer sadrže vlakna, minerale i vitamine.
 • Zdrave masti: Zdrave masti se nalaze u orasima, maslinovom ulju i avokadu. Ribe poput lososa su također dobar izvor zdravih omega-3 masnih kiselina.

Kreirajte plan obroka s ovim namirnicama kako biste upravljali dijabetesom i poboljšali svoje opće zdravlje.

dijabetes voce i povrce

Korak 2: Važnost vježbanja u upravljanju dijabetesom:

Vježbanje igra ključnu ulogu u upravljanju dijabetesom. Povećava osjetljivost na inzulin i pomaže u regulaciji unosa glukoze. Također, smanjuje težinu i masnoće, što može pozitivno utjecati na nivo šećera u krvi. Nedavna istraživanja pokazuju da vježbanje može smanjiti rizik od dijabetesa za čak 60%.

Važne vježbe za dijabetes uključuju:

 • Hodanje: Ova lagana vježba smanjuje krvni tlak, kontrolira šećer u krvi i poboljšava zdravlje srca.
 • Plivanje: Plivanje je odlična vježba za cijelo tijelo koja također pomaže u kontroli šećera u krvi i poboljšava zdravlje srca.
 • Biciklizam: Vožnja bicikla smanjuje otpornost na inzulin i povećava ukupnu kondiciju.
 • Dizanje utega: Ova vježba potiče rast mišića, povećava osjetljivost na inzulin i kontrolira šećer.
 • Joga: Joga smanjuje stres, poboljšava fleksibilnost i utječe na kontrolu šećera u krvi.

Izbor vježbi trebao bi odgovarati vašim željama i načinu života. Važno je birati vježbe koje volite i prilagoditi ih svojim mogućnostima. Vježbanje će vam pomoći ne samo u upravljanju dijabetesom, već i u poboljšanju općeg zdravlja.

dijabetes vjezbanje
Reference:
 1. https://www.stamfordhealth.org/healthflash-blog/diabetes-and-endocrine/type-2-diabetes-natural-remedie

Komentariši