fbpx
notino popust

Zubne krunice: vrste, postupak ugradnje i održavanje sve ono što niste znali o njima

zubne-krunice

Kada se radi o savršenom osmijehu, želimo najbolje što možemo dobiti. Nažalost, prirodno nisu svi zubi blistavo bijeli i savršenog oblika. Krunice za zube mogu biti rješenje koje će vaš osmijeh učiniti savršenim. Osim što popravljaju estetske probleme, one također mogu popraviti funkcionalnost i ojačati vaše oštećene zube.

Međutim, postoje različite vrste krunica s prednostima i nedostacima, a odluka o tome koju odabrati ovisi o prioritetima pacijenta i o njihovoj cijeni.

U ovom članku ćemo istražiti različite vrste krunica, postupak ugradnje, kao i načine održavanja kako bismo vam pomogli donijeti najbolju odluku o tome koja je krunica najbolja za vaš osmijeh.

Što su krunice za zube?

Krunice su dentalni nadomjesci koji se postavljaju na zub kako bi se poboljšala funkcija, oblik i estetika. One se koriste kada je zub oslabljen, oštećen ili iskrivljen, a ne može se popraviti običnom plombom.

krunice za zube

U kojem slučaju je potrebna zubna krunica?

Zubna krunica je potrebna kada je zub oštećen ili oslabljen i više nije sposoban da obavlja svoju funkciju. To se može dogoditi zbog karijesa, prekomjernog habanja zuba ili nakon endodontske terapije (liječenja kanala zuba).

Kada je zub oštećen toliko da se ne može popraviti plombom ili drugim konzervativnim postupcima, tada je potrebna zubna krunica. Osim toga, zubna krunica se može primijeniti kada pacijent je nezadovoljan oblikom ili bojom zuba koje se ne može popraviti drugim metodama.

Krunica se postavlja kako bi se obnovila struktura zuba i vratila mu funkciju. Također se koristi u kozmetičke svrhe za poboljšanje izgleda zuba i osmijeha. Važno je pravodobno posjetiti stomatologa kako bi se utvrdila potreba za zubnom krunom i spriječile daljnje komplikacije.

Od kojih materijala se izrađuju zubne krunice?

Postoje različiti materijali za izradu krunica, uključujući keramiku, cirkonij, metal i kombinaciju materijala. Keramičke krunice su najčešće zbog svoje estetske vrijednosti, dok se metalne krunice koriste za stražnje zube jer su izdržljivije.

Cirkonij krunice su vrlo izdržljive i estetski privlačne, a kombinirane krunice su sastavljene od više materijala i pružaju dobar balans između izdržljivosti i estetike.

Što su metal-keramičke krunice?

Metal-keramičke krunice su popularan izbor zbog svoje izdržljivosti i estetske privlačnosti. Izrađuju se od metala koji je prekriven keramičkom prevlakom kako bi se osigurala prirodnija boja i izgled. Ove krunice su prikladne za veće stražnje zube koji trpe veliki pritisak prilikom žvakanja hrane.

metal keramicke krunice

Metal-keramičke krunice prednosti i nedostaci

Metalkeramičke krunice su popularne zbog svoje čvrstoće i dugotrajnosti. Mogu se koristiti za izradu krunica i zubnih mostova na prednjim i stražnjim zubima. Također, za izradu zubnog mosta potreban je manji broj zuba nosača nego kod drugih vrsta krunica.

Kod metalkeramičkih krunica, metalna podloga krunice je prekrivena keramičkim slojem kako bi se postigla estetika zuba. Međutim, nakon nekog vremena, metalna podloga se može izložiti zbog trošenja ili povlačenja zubnih desni, što rezultira uočljivom sivom linijom između zuba i desni.

Ovo može narušiti estetiku zuba, a također i utjecati na zdravlje zuba ako bakterije i hrana ostaju zarobljeni ispod krunice. Zato su potpuno keramičke i cirkonske krunice sve popularnije jer ne sadrže metalnu podlogu te se ne javljaju navedeni problemi s trošenjem ili povlačenjem desni.

Što su potpuno keramičke krunice?

Potpuno keramičke krunice su popularan izbor zbog svoje prirodnosti i estetske privlačnosti. Izrađene su od keramičkog materijala, što ih čini idealnim za prednje zube jer se savršeno stapaju s okolnim zubima. Ove krunice su najbolja opcija za osobe koje žele prirodan izgled svojih zuba.

Potpuno keramičke krunice prednosti

Potpuno keramičke krunice su dostupne u različitim nijansama, pa se mogu savršeno prilagoditi boji vaših prirodnih zubi. Osim toga, ovakve krunice karakterizira vrlo visoka translucencija i transparencija, što omogućava da se svjetlo propušta kroz krunice na način koji je sličan vašim prirodnim zubima.

Ovo ih čini gotovo neprimjetnima u usporedbi s ostalim vrstama krunica koje su vidljive i imaju različite boje i izgled od prirodnih zuba. Potpuno keramičke krunice su izvrsna opcija za pacijente koji žele poboljšati izgled svojih zuba bez kompromitiranja njihove funkcionalnosti i zdravlja. Imaju i jednu manu nisu baš najpogodinje rješenje za stražnje zube.

cirkon keramicke krunice

Što su cirkon keramičke krunice?

Cirkon keramičke krunice su popularan izbor zbog svoje izdržljivosti i estetske privlačnosti. Izrađuju se od cirkonijeve baze prekrivene keramičkom prevlakom, što osigurava prirodniji izgled. Ove krunice su prikladne za bilo koji zub, a osobito su dobre za ljude koji imaju alergijske reakcije na metale.

Cirkon keramičke krunice prednosti

Cirkon keramičke krunice su estetski superiorne u odnosu na metal-keramičke krunice i imaju veću čvrstoću. Zahvaljujući tome, potrebno je manje brušenje zuba za pripremu za navlaku (i do 5 puta manje).

Cirkon je također biokompatibilan materijal, što znači da ne uzrokuje alergijske reakcije. Ključna karakteristika cirkonskih krunica je trajnost, zahvaljujući čemu navlake ne mijenjaju boju nakon dugogodišnje upotrebe, a ako se pravilno održavaju, mogu trajati dugi niz godina.

Što su CAD-CAM E-max i Empress keramičke krunice?

CAD-CAM E-max i Empress su visokoestetske keramičke krunice koje se izrađuju uz pomoć CAD-CAM tehnologije. E-max krunice su izuzetno jake i otporne na lomove, a istovremeno pružaju prirodan izgled zuba, dok su Empress krunice pogodne za manje invazivne zahvate jer se mogu izraditi u vrlo tankim slojevima.

Obje vrste krunica su vrlo precizno izrađene te pružaju izvrsnu estetiku i funkcionalnost. Međutim, izbor materijala ovisi o individualnim potrebama i zahtjevima pacijenta te o odluci stomatologa nakon detaljnog pregleda i dijagnostike.

CAD-CAM tehnologija je moderna digitalna tehnologija koja se koristi u stomatologiji za izradu protetskih radova, uključujući i keramičke krunice. Ova tehnologija uključuje upotrebu 3D kamere koja precizno skenira zub ili cijeli zubni luk, stvarajući digitalni 3D model koji se dalje obrađuje pomoću sofisticiranog softvera.

Na taj način se stvara virtualni model koji se dalje koristi za izradu protetskog rada. CAD CAM tehnologija je digitalna tehnologija za izradu protetskih radova za izradu keramičkih krunica koja koristi 3D kameru i sofisticirani softver.

Prednosti su preciznost, brzina, ugodnija procedura za pacijenta i kraći period navikavanja na protetski rad. Pacijenti mogu dobiti do 10 krunica za zube za samo jedan dan, a vrijeme izrade se skraćuje sa standardnih 3-5 dana na 1-2 dana.

Pacijenti dobivaju mogućnost višestrukog ponavljanja izrade krunica na bazi istog otiska te imaju priliku vidjeti finalni proizvod odmah nakon izrade. To znači da se mogu napraviti korekcije ili promjene prije konačnog cementiranja krunica, što povećava preciznost i zadovoljstvo pacijenta.

Također, ovaj postupak je ugodniji za pacijenta, jer se izbjegava privremena krunica i otisne mase za utimanje otisaka.

Uz sve navedene prednosti, važno je napomenuti da su CAD-CAM E-max i Empress krunice skuplje od ostalih vrsta keramičkih krunica. Međutim, mnogi pacijenti smatraju da su ove krunice vrijedne ulaganja zbog njihove izdržljivosti i estetske vrijednosti.

Kako izgleda postupak ugradnje zubnih krunica?

Postupak ugradnje zubnih krunica uključuje nekoliko koraka. Prvo, zubar će morati da pripremi zub brušenjem kako bi krunica savršeno legla. Zatim, uzima se otisak zuba i šalje u laboratorij za izradu krunice. Nakon što je krunica gotova, vrši se njen finalni oblikovanje i cementiranje na zub.

Da li izrada ležišta zubne krune boli?

Izrada ležišta zubne krune može biti popraćena neugodnim osjećajem tijekom postupka, ali se obično provodi pod lokalnom anestezijom kako bi se smanjila bol i nelagoda. Ako imate nelagodu tijekom postupka, uvijek biste trebali obavijestiti svog stomatologa kako bi mogli prilagoditi anesteziju ili postupak kako bi se osiguralo vaše udobnost.

Nakon postupka, može se osjetiti bol ili osjetljivost na području tretiranog zuba, ali to obično prolazi u roku od nekoliko dana. Važno je slijediti upute svog stomatologa o njezi nakon postupka kako biste ublažili bilo kakvu nelagodu ili komplikacije.

Koliko traje postupak ugradnje zubnih krunica?

Proces izrade zubnih krunica obično započinje brušenjem zuba koji će biti pokriveni krunicom. Ukoliko nije potrebno dodatno liječenje ili nadogradnja zuba, uzimaju se otisci zubi i šalju dentalnom laboratoriju koji će izraditi krunice prema tim otiscima.

Trajanje izrade krunica ovisi o broju krunica i materijalu od kojeg će biti izrađene. Uobičajeno, finalni rad je gotov kroz tjedan do dva od uzimanja otisaka. Ugradnja krunica obično se odvija u jednom posjetu, a proces traje oko 60-90 minuta po zubu, uključujući vrijeme za pripremu, ugradnju i cementiranje krunica. Ukoliko su potrebni dodatni tretmani poput liječenja ili nadogradnje zuba, proces izrade krunica može biti duži.

Kolika je trajnost zubnih krunica?

Trajnost zubnih krunica varira ovisno o materijalu od kojeg su izrađene, vašoj oralnoj higijeni i načinu na koji se brinete o zubima. Uobičajeno trajanje zubnih krunica je od 10 do 15 godina.

Pravilna oralna higijena igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja zubi i trajnosti zubnih krunica. Korištenje zubne četkice, konca za zube, vodice za ispiranje usne šupljine i interdentalne četkice je preporučljivo kako bi se uklonili ostaci hrane i bakterija između zubi i uzduž zubne linije. To također pomaže u sprječavanju karijesa, parodontitisa i drugih problema sa zubima i desni.

Međutim, trajnost zubnih krunica također ovisi o vašoj genetici i zdravlju zubnog mesa i kosti. S vremenom, može doći do povlačenja zubnog mesa i gubitka kosti oko zuba, što može utjecati na stabilnost zuba i trajnost krunica. Stoga je važno redovito posjećivati stomatologa i pratiti preporuke za oralnu higijenu kako bi se održalo zdravlje usne šupljine.

Također je važno izbjegavati loše navike poput grickanja noktiju, grickanja olovaka ili leda te izbjegavati prekomjerno stiskanje zuba. Ti postupci mogu uzrokovati pukotine, lomove i oštećenja zubi, što može dovesti do potrebe za krunama ili drugim oblicima protetskog rada.

U konačnici, trajnost zubnih krunica ovisi o više faktora, ali redovita briga za zube i posjećivanje stomatologa igraju ključnu ulogu u održavanju njihove dugotrajnosti.

Može li se na zubnom mostu i krunici za zube razviti karijes?

Iako su zubni mostovi i krunice dizajnirani tako da traju dugi niz godina, mogu se razviti karijes ako se ne održavaju dobro. Redoviti posjeti stomatologu i pravilna oralna higijena ključni su u sprečavanju karijesa na zubnom mostu i krunici.

Krunica vs. Implantat: U čemu se razlikuju?

U usporedbi s zubnim implantatima, zubne krunice su manje invazivna metoda rješavanja problema s oštećenim ili izgubljenim zubima. Kod implantata, potrebno je izvršiti kirurški zahvat za ugradnju titanskog vijka u kost, koji se zatim mora integrirati s kosti prije nego što se na njega može postaviti krunica.

S druge strane, zubne krunice se mogu izraditi brže i jednostavnije jer se postavljaju direktno na postojeći zub, nakon brušenja. Međutim, brušenje zuba može oslabiti njegovu strukturu, a u nekim slučajevima može biti potrebno ukloniti veći dio zuba kako bi se postavila krunica.

Kada se radi o potpunom gubitku zuba, implantati su često bolje rješenje jer omogućuju nadomještanje korijena i stabilno pričvršćivanje krunice, bez potrebe za brušenjem zuba. Međutim, postupak ugradnje implantata je dugotrajniji i složeniji te može biti skuplji od postupka ugradnje zubne krunice.

U konačnici, odluka o tome koju metodu odabrati ovisi o individualnom slučaju i prioritetima pacijenta. Stomatolog će uzeti u obzir stanje zuba, kosti i desni te preporučiti najbolju opciju za postizanje optimalnog rezultata.

cijena zubnih krunica

Cijena zubnih krunica

Cijena zubnih krunica ovisi o estetskim zahtjevima pacijenata, a cijene u BiH se kreću već od 100 Eura za metal-keramičke krunice, 200 Eura za cirkon-keramičke i 250 Eura za potpuno keramičke krunice.

Poliklinika Smile nudi izradu zubnih krunica visoke preciznosti i kvalitete u svom modernom digitalnom laboratoriju. Cijene krunica se kreću od 29 € za privremenu krunicu CAD/CAM do 250 € za keramičku krunicu na implantatu.

Komentariši