fbpx
notino popust

Kraj rata u Ukrajini: Kada će se to dogoditi?

Oklopni transporter sa vojnicima u Ukrajini
Creator: Vadim Ghirda | Credit: AP

Ukrajinski predsjednik Zelenskyy izjavio je da rat njegove zemlje s Rusijom neće biti gotov dok njegove snage ne povrate Krim. Ukrajinske trupe trenutno su angažirane u protuofenzivi kako bi pokušale povratiti teritorij od ruskih snaga. Bivši britanski vojni obavještajac i sigurnosni časnik, Philip Ingram, govori o najnovijoj situaciji na terenu.

Stanje na terenu:

Prema Philipu Ingramu, bivšem britanskom vojnom obavještajcu i sigurnosnom časniku, Ukrajina je na 495. danu Putinove “desetodnevne specijalne vojne operacije” dalje od povratka Krima nego ikad. Ukrajinske snage nastavljaju s protuofenzivom, napredujući na sjeveru i jugu Bakmuta i napadajući kroz Donjeck i Zaporizhia. Glavni napad se odvija prema Tokmaku, s ciljem prekida kopnene veze između Krima i Rusije.

Ukrajinci su također uspostavili mostobran preko rijeke Antonovsky, držeći malu skupinu specijalnih snaga na drugoj strani. Iako neće biti moguće prebaciti tenkove ili oklopna vozila preko mosta, ova taktika drži ruske rezervne snage podijeljene i sprječava ih da se koncentriraju protiv ukrajinskog prodora.

Ruska priprema za kontranapad:

S druge strane, Rusija se priprema za kontranapad. Izvještaji sugeriraju da se veliki broj ruskih vojnika koncentrira oko Kreminne. Iako su neki izvori naveli brojku od 120.000 vojnika, to bi moglo biti pretjerivanje. Bez obzira na točan broj, jasno je da Rusija mobilizira desetke tisuća vojnika.

Ova koncentracija vojnika mogla bi biti pokušaj Rusije da olakša pritisak na Bakmut. Međutim, vjerojatnije je da Rusija planira vlastitu ofenzivu kako bi povratila neka od područja koja je izgubila u Kardiffskoj provinciji prošlog ljeta.

Zaključak: Dok se situacija na terenu razvija, Ukrajina i Rusija nastavljaju s vojnim manevrima. Ova dinamika na bojištu pokazuje složenost i nepredvidljivost rata u Ukrajini. Bez obzira na ishod ovih vojnih manevra, jasno je da će posljedice ovog rata imati dalekosežne posljedice na regiju i njen narod.

Komentariši