fbpx
notino popust

Sibirski Samojed

Sibirski samojed

Izvorno uzgajana za lov, vuču saonica i stado irvasa, pasmina Sibirski Samojed pokazala se dragocjenim pratiteljem samojedskog naroda sjeverozapadnog Sibira. Među dužnostima pasmine: planinarenje, praćenje i zagrijavanje vlasnika spavanjem noću na njima.

Kao radna pasmina, samojedi mogu ponekad biti bez volje, ali prije svega ostaju ljubazni, nježni i predani obiteljski psi. Nježni su sa gotovo svima, sve dok novim ljudima ne smeta njihovo linjanje i zalutale dlake na odjeći.

U nastavku pročitajte sve osobine ove pasmine i sve činjenice o samojedima!

Pregled pasmine

 • Pasmina: radni psi  
 • Visina: Ženke: 48–53 cm, Mužjaci: 53–60 cm
  Težina: Žensko: 16–20 kg, Muško: 20–30 kg
 • Očekivano trajanje života: 12 – 14 godina
  Temperament: Živahan, tvrdoglav, društven, zaigran, prijateljski raspoložen, prilagodljiv, nježan
  Boje: bijela, bijela i biskvit, krem
 • Samojed je pasmina koja spada u grupu srednje velikih pastirskih pasa s debelim, bijelim, dvoslojnim dlakama. Srodni su s laikom, psom tipa špic. Ime nosi po samojedskim narodima Sibira.Ovi nomadski stočari sobova uzgajali su pahuljaste bijele pse kako bi ih pomogli u čuvanju stada.

Karakteristike pasmine

Karakteristike pasmine:

 • dobro se prilagođava stanovanju
 • dobar za vlasnike početnike
 • podnosi biti sam
 • podnosi hladno i toplo vrijeme
 • privržen obitelji
 • prijateljski raspoložen prema strancima
 • lako se njeguje
 • inteligentan
 • jednostavan za trenirati

pregled pasmine

Više o ovoj pasmini

Poznat je kao “Sammyjev osmijeh“, lagani, ali uočljivi, preokrenuti kutovi Samojedovih usta. Ovo je sretan, dobrodušan pas sa punim odnosom prema životu i ljudima s kojima živi.

Naklonost Samojeda prema ljudima vjerojatno proizlazi iz njegove bliske povezanosti sa Samojedima (danas poznatim kao Nenecki) koji su ga uzgajali prije hiljade godina na poluotoku Taimyr u Sibiru. Psi su vukli saonice, čuvali sobove, lovili divljač i štitili od grabežljivaca. Psi su također živjeli s ljudima, igrali se s djecom (u čemu i danas uživaju) i pomagali im da se griju u hladnoj klimi.

Na primjer, u sibirskom gradu Oymyakon temperature od -60 stepeni su uobičajene. Ljudi Samojedci živjeli su u šatorima i spavali sa svojim čoporima pasa tokom arktičkih noći

Do danas je reputacija Samojeda kao inteligentnog, dostojanstvenog obiteljskog psa zaslužena. Često odluči zasjesti jednu posebnu osobu u kućanstvu, ali je privržen svima u čoporu. Najsretniji je kada je dio obiteljskog života, ova pasmina mora biti s ljudima. Ustvari, ostavljanje Samojeda previše samog najbolji je način da ga učinite jadnim.

Uz njegov osmijeh, osobina koja ga definira je njegov ultra gusta bijela dlaka. U zimskim mjesecima toliko je gusta da mu jedva možete vidjeti kožu ispod – što znači jako linjanje u proljeće. I vjerovali ili ne, samojedska “vuna” omiljena je kod tkalaca; vuna se kardira, prede, plete u toplu, lijepu odjeću.Temperament, osobnost

Koliko god bio prekrasan, dlaka Sibirskog Samojeda je za njegu. Vlasnici moraju biti marljivi četkari kako bi bili sigurni da se dlake ne zapetljavaju i ne opadaju. I kao što pretpostavljate, vrijeme opadanja, količina bijele dlake oko kuće, dvorišta, namještaja i zalijepljene na odjeći može biti neodoljiva. Vlasniku koji se može nositi s odgovornošću, njegovani samojed prizor je za njegove oči.

Koliko god je ova pasmina prijateljska i pametna, samojed je izazov za posjedovanje. Može biti pričljiv pas, izražava svoje volje i nevolje, zavijanjem ili lajanjem. Najbolje je zaigrati ili zaposliti ovog radnog psa, jer će inače pribjeći dosadnim ili destruktivnim ponašanjima poput kopanja, preskakanja ograde, ulaska u smeće ili žvakanja cipela.

Njegov je lovački instinkt snažan, pa mu je teško odoljeti progonu vjeverica, zečeva ili čak mačaka. Čak ni dobro obučenom samojedu ne može se vjerovati s povodca.

Trening samojeda također je izazov. Ova je pasmina pametna i brzo uči, ali treningu morate pristupiti s pravim stavom. Dajte mu nešto da shvati; ne dosađujte mu ponavljanjem. Spretnost i praćenje čine savršene “misaone vježbe” za samojede.

Izdvajamo

 • Bijela, pahuljasta dlaka Samojeda prekrasna je, ali za održavanje u dobrom stanju potrebno je strogo njegovanje.
 • Linjanje bi moglo biti samojedovo srednje ime – to čini obilno jednom ili dva puta godišnje. Očekujte da ćete četkati psa i svakodnevno usisavati svoj dom tijekom sezone linjanja.
 • Samojed ne voli sjediti – voli biti zauzet. Održavajte ga aktivnim u šetnjama, igrama, šetnjama i psećim sportovima.
 • Karakterističan osmijeh Samojeda otkriva njegovu prijateljsku, dobrodušnu narav. Posebno voli djecu.
 • Da biste dobili zdravog psa, nikada ne kupujte štene od neodgovornog uzgajivača, ili trgovine s kućnim ljubimcima. Potražite uglednog uzgajivača koji testira svoje pse za uzgoj kako bi ste se uvjerili da su bez genetskih bolesti koje bi mogli prenijeti na štenad i da li imaju zdrav temperament.

Historija

Izdržljiv i raspoložen samojed izvorno se koristio za lov, stado sobova i vuču sanjki za narod Sibirskih Samojeda. Kaže se da su se Samojedi ljubazno odnosili prema tim radnim psima, dopuštajući im da se na kraju dana pridruže obiteljskim aktivnostima. Upravo je ta blizina stvorila osjećaj povjerenja i odanosti pasmini koja ostaje i danas.

Samojed je krajem 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća otputovao iz Sibira vukući sanjke na polarnim ekspedicijama, uključujući poznato putovanje Sir Annesta Shackletona na Antarktik. Ti su psi podnijeli strašne nevolje zajedno s istraživačima kojima su pomagali. Samo su najjači i najsposobniji psi preživjeli takve ekspedicije.

Kaže se da je samojed po imenu Antarctic Buck prvi doveden u Englesku. Kraljica Aleksandra bila je entuzijast pasmine i mnogi današnji engleski i američki Samojedi potječu iz njezinih uzgajivačnica.

Prvi standard za pasminu usvojen je u Engleskoj 1909. Izvorni Samoyed Club of America osnovan je 1923., iste godine usvojen je američki standard pasmine.Historija Sibirski samojed

Zdravlje

Samojedi su općenito zdravi, ali kao i sve pasmine, skloni su određenim zdravstvenim stanjima. Neće svi Samojedi dobiti bilo koju ili sve ove bolesti, ali važno je biti ih svjestan ako razmišljate o ovoj pasmini.

Ako kupujete štene, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati zdravstvenu dozvolu za oba roditelja vašeg šteneta. Zdravstvene dozvole dokazuju da je pas testiran i očišćen od određenog stanja.

Za Samojeda biste trebali očekivati zdravstvenu dozvolu za

 • displaziju kuka
 • displaziju lakta
 • hipotireozu 
 • von Willebrandovu bolest
 • trombopatiju
 • provjera očiju koji potvrđuju da su oči normalne

Sibirski samojed zdravlje

Glaukom: Glaukom se definira povišenim očnim pritiskom, a može se naći u dva oblika: primarni, koji je nasljedni, i sekundarni, koji je uzrokovan smanjenom tekućinom u oku zbog drugih očnih bolesti. Simptomi uključuju gubitak vida i bol, a liječenje i prognoza razlikuju se ovisno o vrsti. Glaukom se liječi kirurški ili kapima za oči.

Displazija kuka: Ovo je naslijeđeno stanje u kojem se bedrena kost ne uklapa čvrsto u zglob kuka. Neki psi pokazuju bol i hromost na jednoj ili obje stražnje noge, ali drugi ne pokazuju vanjske znakove nelagode. (Rentgenski pregled je najsigurniji način dijagnosticiranja problema.) U svakom slučaju, artritis se može razvijati kako pas stari. Pse s displazijom kuka ne treba uzgajati – pa ako kupujete štene, zamolite uzgajivača za dokaz da su roditelji testirani na displaziju kukova i da nemaju problema.

Nasljedna glomerulopatija Samojeda: Ovo je genetska bolest bubrega. Stanje je teže u muškaraca koji se u prva tri mjeseca života čine zdravima dok se simptomi ne pojave. Smrt od zatajenja bubrega obično nastupi u dobi od 15 mjeseci. Ženke razvijaju blage simptome u dobi od 2 do 3 mjeseca, ali ne trpe zatajenje bubrega.

Luksacija patele: Poznata i kao skliznuta potkoljenica, to je čest problem kod malih pasa. Patela je kapica koljena. Luksacija znači iščašenje anatomskog dijela (kao kosti na zglobu). Luksacija patele je kada zglob koljena (često stražnje noge) sklizne i uzrokuje bol. To može biti osakaćujuće, iako mnogi psi vode relativno normalan život s ovim stanjem.

Hipotireoza: Ovo je poremećaj rada štitnjače. Smatra se da je odgovoran za stanja poput epilepsije, alopecije (gubitak kose), pretilosti, letargije, hiperpigmentacije, piodermije i drugih stanja kože. Liječi se lijekovima i prehranom.

Dijabetes melitus (DM): DM je poremećaj u kojem tijelo ne može regulirati razinu šećera u krvi. Pas dijabetičar pokazat će zdrav apetit, ali će smršavjeti jer se hrana ne koristi učinkovito. Simptomi dijabetesa su prekomjerno mokrenje i žeđ, povećani apetit i gubitak kilograma. Dijabetes se može kontrolirati prehranom i primjenom inzulina.

Progresivna atrofija mrežnice (PRA): ovo je obitelj očnih bolesti koja uključuje postupno propadanje mrežnice. U ranoj fazi bolesti, zahvaćeni psi postaju noćno slijepi; gube vid tijekom dana kako bolest napreduje. Mnogi se pogođeni psi dobro prilagođavaju ograničenom ili izgubljenom vidu, sve dok njihova okolina ostaje ista.

Subvalvularna aortna stenoza: Ovo je srčani problem uzrokovan uskom vezom između lijeve klijetke i aorte. Može izazvati nesvjesticu, pa čak i iznenadnu smrt.

Rak: Simptomi uključuju abnormalno oticanje rane ili čvorove, čireve koje ne zarastaju, krvarenje iz bilo kojeg otvora tijela i poteškoće s disanjem ili zarastanjem. Tretmani raka uključuju kemoterapiju, kirurgiju i lijekove.samojed i djeca

Temperament, osobnost

Dobro odgojeni samojed inteligentan je, nježan i odan pas. Prijateljski je i privržen sa svojom obitelji, uključujući djecu, i uspijeva biti dio kućanstva.

Samojed nije pas “vuk samotnjak” – uživa u bliskom druženju s onima s kojima živi i mentalno je i fizički neprikladan za to da ostane sam u uzgajivačnici ili dvorištu. Njegova odanost i budnost često ga čine dobrim čuvarom.

U svom srcu je Samojed još uvijek lovac. Vjerojatno će juriti za malim životinjama koje doživljava kao plijen. Zbog njegove sigurnosti uvijek ga treba voditi povodcem kad nije kod kuće u svom ograđenom dvorištu.

Na temperament utječu brojni čimbenici, uključujući nasljedstvo, trening i socijalizacija. Štenci lijepog temperamenta su znatiželjni i zaigrani, spremni su prići ljudima i držati ih se.Sibirski samojed stene

Uvijek upoznajte barem jednog od roditelja – obično je majka ta koja vam je na raspolaganju – kako biste bili sigurni da imaju lijepe naravi koji vam odgovaraju. Upoznavanje braće i sestara ili druge rodbine roditelja također je korisno za procjenu kakvo će biti štene kad odraste.

Kao i svakom psu, i samojedu je potrebna rana socijalizacija – izlaganje mnogim različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima – kad su mladi. Socijalizacija osigurava da vaša štenad Samojeda odrastu u dobro dresiranog psa.

Redovito vođenje u zauzete parkove, trgovine koje dopuštaju pse i u lagane šetnje u susret susjedima također će mu pomoći da ugladi svoje socijalne vještine.

Njega Sibirskog Samojeda

Aktivni Samojed nije baš pogodan za život u stanu ili apartmanu. Dom s velikim, sigurno ograđenim dvorištem najbolji je izbor. Budući da je Samojed radni pas, treba mu prostora za divljanje i igru.

Držite ga aktivnim uz kontinuiranu obuku i pseće sportove. Ne dopustite mu da mu postane dosadno i vjerojatno će kopati, pobjeći ili žvakati kako bi se zabavio. Napomena: Samojeda treba držati na uzici kad god je u javnosti; rijetko se može oduprijeti ganjanju malih, živahnih životinja.

Sa svojim nordijskim nasljeđem, Samojed je prirodan za hladnu klimu, a on se voli igrati na snijegu. Suprotno tome, s svojim debelim kaputom može biti osjetljiv na toplinu. Nemojte mu dopustiti da intenzivno vježba kad je izuzetno vruće – ograničite aktivnost na visokoj razini na rano jutro ili večer kad je hladnije. Tijekom dnevne vrućine držite Sammyja unutra s ventilatorima ili klima uređajima.

Morat ćete biti posebno oprezni ako uzgajate psića samojeda. Poput mnogih pasa velikih pasmina, samojed brzo raste u dobi između četiri i sedam mjeseci, što ih čini osjetljivima na koštane poremećaje i ozljede. Dobro im ide na visokokvalitetnoj, niskokaloričnoj prehrani koja im sprječava prebrzi rast.
Sibirski samojed njega
Osim toga, nemojte dopustiti da vaše štene Samojed trči i igra se na tvrdim površinama (kao što je pločnik), pretjerano skače ili povlači teška tereta dok ne napuni najmanje dvije godine i dok mu zglobovi nisu potpuno oblikovani. Uobičajena igra na travi je u redu.

Sljedeći važan korak u dresuri psića samojeda je socijalizacija (postupak kojim štenad ili odrasli psi uče kako biti prijateljski raspoloženi i slagati se s drugim psima i ljudima). Kao i svaki pas, on može postati plah ako se u mladosti ne prikladno socijalizira i ne izlaže mnogim različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima.

Hranjenje

Preporučena dnevna količina: 1,5 do 2,5 šalice visokokvalitetne suhe hrane dnevno, podijeljene u dva obroka.

Napomena: Koliko vaš odrasli pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, građi, metabolizmu i razini aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i ne trebaju svi jednaku količinu hrane. Gotovo se podrazumijeva da će vrlo aktivnom psu trebati više od psa s kauča. Razlika u kvaliteti pseće hrane koju kupujete također je – što je bolja pseća hrana, to će ići dalje prema njezi vašeg psa.

Štenci samojeda trebaju polagan, stalan rast. Uzmite kvalitetnu prehranu s 22 do 24 posto bjelančevina i 12 do 15 posto masti.

Održavajte svog samojeda u dobroj formi mjereći mu hranu i hraneći ga dva puta dnevno, umjesto da je stalno ostavljate vani. Ako niste sigurni ima li prekomjerne tjelesne težine, napravite praktični test.

Prvo, pogledajte ga prema dolje. Trebali biste vidjeti struk. Zatim ruke položite na njegova leđa, palčeve uz kralježnicu, s prstima raširenim prema dolje. Trebali biste moći osjetiti, ali ne i vidjeti njegova rebra, a da ne morate snažno pritiskati. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vježbanja.

Dlaka

Boja i dotjerivanje dlake. Samojed ima ravnu vanjsku dlaku i mekanu, gustu poddlaku (koja se često naziva vunom). Može biti čisto bijela, bijela i biskvitna, krem ili biskvit.

Održavanje može biti zastrašujuće. Svakodnevno četkanje potrebno je kad se dlaka linja jednom ili dva puta sedmično kad ne. Morat će se kupati otprilike jednom u osam sedmica ili kad god se uvalja u blato ili nešto smrdljivo (vrlo vjerojatno). Kupanje samojeda također je obaveza koja vremenski puno traje, jer temeljito namakanje dlake, ispiranje šampona i puštanje da se potpuno osuši nije brz proces.

Samojed hranjenjeMnogi se vlasnici odluče unajmiti profesionalnog timara za svog samojeda. Iako je skupo, pomaže skinuti malo tereta s vlasnika. Međutim, i dalje morate redovito četkati.

Zubi

Operite zube Samojeda najmanje dva ili tri puta sedmično kako biste uklonili nakupine kamenca i bakterije koje se kriju u njemu. Svakodnevno četkanje još je bolje ako želite spriječiti bolesti desni i neugodan zadah.

Uši

Uši bi mu trebalo provjeravati sedmično na crvenilo ili loš miris, što može ukazivati na infekciju. Kada provjeravate uši svog psa, obrišite ih vatom navlaženom nježnim sredstvom za čišćenje ušiju uravnoteženim pH kako biste spriječili infekcije. Ne stavljajte ništa u ušni kanal samo očistite vanjsko uho.

Nokti

Obrežite mu nokte jednom ili dva puta mjesečno ako ih vaš pas ne istroši prirodno kako biste spriječili bolne suze i druge probleme. Ako ih možete čuti kako klikću po podu, predugi su.

Pasji nokti na nogama imaju krvne žile u sebi, a ako presječete previše, možete uzrokovati krvarenje – a vaš pas možda neće surađivati sljedeći put kad vidi kako škare za nokte pripremate. Dakle, ako niste iskusni u obrezivanju psećih noktiju, pitajte veterinara.

Obratite pažnju na ovo kod njege Sibirskog Samojeda

Počnite navikavati svog samojeda na četkanje i pregled kad je štene. Često ga držite za šape – psi su osjetljivi na noge – i gledajte mu u usta. Neka dotjerivanje bude pozitivno iskustvo ispunjeno pohvalama i nagradama i postat ćete temelje za jednostavne veterinarske preglede i druge postupke kad je odrasla osoba.

Dok ga dotjerujete, provjerite ima li ranica, osipa ili znakova infekcije poput crvenila, osjetljivosti ili upale na koži, nosu, ustima i očima te na stopalima. Oči trebaju biti bistre, bez crvenila ili iscjetka. Vaš pažljivi sedmični pregled pomoći će vam da rano uočite potencijalne zdravstvene probleme.

Sibirski Samojed drugi kućni ljubimci

Samojed je duboko vezan za svoju obitelj, a to sigurno uključuje i djecu. Ispravno socijalizirani Samojed istinski uživa u pažnji i društvu djece ako im se daju upute kako se prema psu ponašati s pažnjom i poštovanjem. Zbog svoje veličine i snage, Samojed može lako srušiti malo dijete, a da uopće nije svjestan što se dogodilo, pa bi odgovorna odrasla osoba trebala nadgledati sve interakcije djece i Samojeda.

Kao i kod svake pasmine, uvijek biste trebali učiti djecu kako prilaziti i dodirivati pse kako bi spriječili bilo kakvo grizenje ili povlačenje uha ili repa od strane bilo koje strane. Naučite dijete da nikada ne prilazi nijednom psu dok jede ili spava ili da pokušava oduzeti pseću hranu. Nijedan pas, ma koliko bio prijateljski raspoložen, nikada ne smije ostati bez nadzora s djetetom.

Neraspoloženi Samojed također uživa u društvu drugih pasa. To je osobito istinito ako je od malih nogu odgojen s drugim psima. (Kao i kod bilo koje pasmine, psi istog spola koji nisu sterilizirani ili kastrirani možda neće biti toliko tolerantni jedni prema drugima.)

Imajte na umu da su samojedi teško opsjednuti plijenom. Za skladan suživot s mačkama i drugim životinjama u njegovom kućanstvu neophodni su dresura, socijalizacija i pravilna dresura.Samojed i drugi psi

REFERENCE:
 1. https://www.akc.org/dog-breeds/samoyed/
 2. https://dogtime.com/dog-breeds/samoyed

Komentariši