fbpx
notino popust

Analiza sukoba u Ukrajini: Umirovljeni general objašnjava zašto je ukrajinska protuofenziva toliko usporena

Umirovljeni general objasnjava Ukrajinsku protuofanzivu
Photo: YouTube WSJ

Rat između Rusije i Ukrajine, koji je započeo 2014. godine, nastavlja se i dalje, s brojnim preokretima i izazovima na bojištu. Umirovljeni general Mark Kimmitt pruža uvid u izazove s kojima se ukrajinske snage suočavaju na bojištu, dok se također osvrćemo na ključne događaje iz 2022. godine koji su oblikovali trenutnu situaciju.

karta zapržja i Donjecka

Photo/Map: ISW

Nedavni nemiri u Rusiji, uslijed pobune Wagnerove grupe pod vodstvom Jevgenija Prigožina, mogli bi pružiti priliku ukrajinskim vojnicima na bojištu u njihovoj protuofenzivi. Većina borbi odvija se blizu Bakhmuta, Zaporizhzhije i Vuhledara. Međutim, postavlja se pitanje zašto je ukrajinskim vojnicima bilo malo napretka u probijanju fronta.

Umirovljeni brigadni general Mark Kimmitt, koji je služio u Bosni, Kosovu i Iraku, objašnjava situaciju na terenu. Prema njemu, dio razloga zašto je protuofenziva bila tako izazovna leži u činjenici da je fronta duga oko 965km. Štoviše, Rusi su imali mjesecima da pripreme svoje obrane, koje se sastoje od niza slojevitih prepreka.

Photo: YouTube WSJ

“Ovo je 20 kilometara pakla. Nema sumnje da je to vjerojatno najteža borba izvan gradova”, kaže general Kimmitt. Ukrajinci pokušavaju pronaći slabu točku u toj obrani. Rusi, kao i većina zemalja, imaju ono što se naziva namjerna obrana koja se sastoji od niza slojevitih prepreka, sve kako bi se ukrajinske snage zaustavile što je moguće dalje naprijed.

Unatoč ograničenim dobitcima na fronti, ruski ustanak pružio je ukrajinskim trupama moralni poticaj. “Jedna stvar koju sam često čuo od ukrajinskih vojnika, posebno onih koji su se borili na istoku, bila je da je bilo mnogo teže suočiti se s Wagnerom nego s regularnim ruskim vojnicima. Bili su iskusniji, bolje obučeni, hrabriji. Ali opet, više nisu bili na fronti”, kaže Kimmitt.

Ukrajinske snage u borbi

Photo: YouTube WSJ

U intervjuu za ABC News 6. srpnja, predsjednik Zelenskyy rekao je da protuofenziva ide prema planu. “Svi želimo da to ide brže”, rekao je predsjednik, dodajući da svaki dan znači nove gubitke.

Da bi pomogla u odbijanju ruskih snaga, administracija predsjednika Bidena 7. srpnja najavila je da će Ukrajini pružiti kasetne bombe. “Nećemo ostaviti Ukrajinu nemoćnu u bilo kojem trenutku ovog sukoba”, rekao je Biden.

“Iako je moralni poticaj važan, treba ga pratiti opipljiv napredak na terenu. Iskreno, nismo ga vidjeli otkako je počela pobuna”, zaključuje Kimmitt.

S obzirom na ograničene dobitke na fronti i nedavne kaose u Rusiji, postavlja se pitanje zašto protuofenziva traje tako dugo i zašto su Ukrajinci imali tako ograničen uspjeh u probijanju fronta. Odgovor leži u složenosti vojne situacije na terenu, dugoj fronti i slojevitim obrambenim linijama koje su Rusi postavili.

Odgovor leži u složenosti vojne situacije na terenu, dugoj fronti i slojevitim obrambenim linijama koje su Rusi postavili. Unatoč tome, ukrajinske snage nastavljaju svoju borbu, nadajući se da će postići opipljiv napredak u nadolazećim danima.

Ukrajinska vojska u ofanzivi

Photo: YouTube WSJ

Komentariši